Cat e bre manopera la incalzire in pardoseala?

manopera incalzire in pardoseala

Cat e bre manopera la incalzire in pardoseala?

Bine, daca mai era un dubiu in legatura cu faptul, ca execut sau nu incalziri in pardoseala,  sa stiti ca execut si incalziri in pardoseala,

Cu privire la preturi trebuie sa-mi puneti o intrebare la 07 36 36 07 36.

Pana una alta, am incercat si eu de-a lungul timpului sa-mi dau seama cum se formeaza pretul in piata la incalzire in pardoseala si intr-un final am inteles ca sunt foarte multe variabile.

Ca idee generala in zona Bucuresti – Ilfov preturile variaza de la 4 eur pe metru patrat pana la peste 12 eur pe mentru patrat, poate chiar si mai mult.

Noroc ca am fost pe la sediu TECE si am facut poza asta la plansa cu cele mai uzuale doua sisteme de montaj pentru incalzirea in pardoseala. Sistemul taker si sistemul cu placa cu nuturi.

O comparatie intre sistemul taker si cel cu placa cu nuturi. Ca sa va explic mai bine diferenta de manopera dintre cele doua sisteme de montaj.

Pretul ar trebuii sa varieze in functie de sistemul de montaj, pasul de montaj, metrajul de teava, suprafata totala de incalzire in pardoseala si evident cat de ocupat este instalatorul sau firma de instalatii sau daca e o vedeta locala a instalatiilor.

Trebuie sa stii de asemenea ca exista si instalatori care nu fac deloc sisteme de incalzire in pardoseala si te vor convinge ca varianta cu radiatoare clasice este mai buna.

In principiu instalatorii dedicati pe sisteme de incalzire in pardoseala fac cam toate pardoselile la fel, deci in princpiu au un pret  destul de fix pe  montaj.

Mi se pare ca exista in continuare o serie de instalatori care pastreaza pasul de 10 si mai vin si cu niste colacei pe la ferestre la pas de 5.  Asta pentru ca nu au citit articolul meu:  ” Cum se monteaza teava pex la ferestre” .

Asta e bine perntru furnizorul de teava si pentru instalatorul care vinde materiale.

Evident ca la acest tip de montaj o sa avem un pret mai ridicat, in zona 10 eur pe mentru patrat poate chiar peste.

De asemenea avem multi fani pentru montajul cu placa cu nuturi.

Placa cu nuturi il ajuta pe instalator foarte mult, mai ales pe cei care lucreaza singuri, spre deosebire de sistemul taker care este mult mai greu de montat de unul singur.

Cel mai mare AVANTAJ al placilor cu nuturi este ca montajul arata FOARTE BINE si da bine la poze pe Facebook.

Ideea este ca la placa cu nuturi evident platesti un pret mai ridicat si nu cred ca te scoti la manopera.

Care e diferenta de cost intre- o placa cu nuturi si un sistem taker cu polistiren extrudat si folie?

Pai o placa cu nuturi cu grosimea izolatiei de 2 cm de polistiren EXPANDAT costa aproximativ 35 de lei. ( intodeauna e cineva si mai ieftin)

Un polistiren EXTRUDAT cu grosimea de 3 cm costa aproximativ 15 lei pe mp, plus folia cu rastel de deasupra 6 lei/mp plus clipsurile taker  cam 4 lei/mp. Deci in total 25 de lei pe metru patrat.

Cu alte cuvinte la sistemul taker primesti o izolatie mai buna si o rezistenta la compresiune mai buna,

La placa cu nuturi exista diferente mari de pret si aceasta diferenta de pret vine din densitatea polistirenului, adica rezistenta la compresiune a placilor, Dar nu se uita nimeni la acest aspect.

La placa cu nuturi ai nevoie de conditii speciale de montaj, adica placa de beton trebuie sa fie libera de conducte, cabluri, etc.

Sistemul taker se poate monta cam peste orice obstacole si este foarte flexibil din punctul asta de vedere.

pret manopera incalzire in pardoseala

 

Cum ne asiguram ca instalatorul face o lucrare de incalzire in pardoseala ok?

Defapt asta este cea mai grea problema, toata lumea zice ca face si ca executa, dar cum ne asiguram ca instalatorul va executa o lucrare ok?

Primul criteriu pe care as merge ar fi daca instalatorul are un proiect de montaj primit de la furnizorul de teava sau de la beneficiar si executa conform proiect.

In principiu un mester instalator nu are cum sa faca el proiectul.

Chiar nu conteaza cum arata pozata teava pe pardoseala, conteaza pasul, lungimea circuitelor, distributia lor, etc.

Sa ne apucam sa facem la ochi dupa cum ne intra in camere, sau sa facem cu pixul circuitele pe o hartie de matematica e bajbaiala.

De asemenea e important sa stim daca ne trebuie sau nu grup de pompare si amestec, punem sau nu punem?

Nu mai explic aici de ce e important un proiect si cat de mult te ajuta sa ai o viziune asupra traseelor prin toata casa si ca poti face diverse modificari din faza de proiectare.

Un alt criteriu ar fi pretul, dar asta nu inseamna ca daca este scump este intradevar si bun. Am lucrat si cu instalatorii care au facut instalari pe 4 eur/mp si au iesit foarte bine, au lucrat cu multa atentie. Am vazut si lucrari de 12 euro facute cu greseli.

Dar in principiu un pret foarte scazut la manopera adica, in zona 4 euro, inseamna ca o sa primesti o incalzire in pardoseala de buget, cu suport tehnic zero dupa finalizarea montajului.

Cu un instalator bun faci o economie per ansamblu si ar trebui sa te uiti la costul total al investitiei. Manopera si materialele privite separat nu sunt neaparat relevante.

Trebuie sa vezi si ce intra in pretul de manopera, adica daca iti intra si coloanele si montajul automatizarii, etc.

Din observatiile mele In general firmele cu angajati mai multi, lucreaza mai ieftin dar cu calitate mai scazuta, firmele mici lucreaza ceva mai scump dar mai bine iar instalatorii independenti au tarife ridicate si au in general o calitate buna a lucrarilor.

Un instalator independent cu un tarif mic e in general incepator in ale pardoselilor sau este electro-zugravo-instalator, care a vazut cam despre ce e vorba si copiaza mecanic manopera.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu