Cum alegem pasul de montaj pentru tevile folosite la incalzirea prin pardoseala?
Producatorii de teava pentru incalzirea in pardoseala, ofera la pachet diverse sisteme de montaj, incepand de la placa cu nuturi, folie PE cu rastel pana la diverse sisteme de clipsare.
Toate aceste sisteme ne ofera posibilitatea de a alege un pas de montaj intre tevile de incalzire in pardoseala cu agent termic incepand de la 5 centimetri.
Desi pe aceasta tema discutiile sunt destul de lungi intre mesteri, ca e mai bine la pas de 10, la pas de 15, la pas de 5 centimetri. Lucrurile nu sunt atat de complicate.
Daca nu vrei sa te complici vezi ce implica un proiect de incalzire in pardoseala.
Cum alegem pasul pentru incalzirea in pardoseala?
Ca regula generala cu orice dimensiune de teava pentru incalzirea in pardoseala, ca utilizam un pas de 10, 15 sau 20 centimetri intre tevile de incalzire in pardoseala putem sa realizam o suprafata radianta aproximativ cu aceeasi putere, doar crescand temperatura pe tur cu aproximativ 2 – 3 grade C la fiecare 5 cm in plus de spatiu intre tevi.
De asemnea din motive de hidraulica nu tot timpul intr-o casa utilizam acelas tip de teava pentru toate spatiile incalzite.
Pentru spatiile mari si care se afla la distanta mai mare de distribuitor e bine sa folosim teava mai groasa.
Pentru spatiile mai mici cum sunt baile unde intra doar cativa metri de teava e bine sa folosim o teava cat mai subtire.
Pasul nu trebuie sa fie identic in toata casa, pentru spatiile unde nu avem necesar termic ridicat putem sa punem un pas mai mare iar pentru zonele cu necesar crescut putem sa avem o densitate mai mare.
In general utilizarea unui singur tip de teava are doar ratiuni economice, dar combinarea mai multor tipuri de teava necesita cunostinte avansate despre sistemele radiante.
Concluzie
O densitate mai mare de tevi ne poate da o suprafata radianta cu o putere mai mare la aceeasi temperatura de tur.
Daca doriti sa faceti un proiect mai optimizat, cu o centrala termica in condensare, recomandarea mea este sa mergeti cu temperaturi de tur ceva mai mari si pas de montaj mai larg.
Temperatura de tur/retur pentru centrala termica in condensare ar trebuie sa fie undeva pe la 50/30 de grade celsius.
Pardoseala ar trebui sa functioneze cu temperatura de 35/30. Astfel returul in centrala termica in condensare ar fi la 30 de grade.
Daca pardoseala functioneaza 40/35 de grade returul in centrala este de 35 de grade, in acest mod nu puteti mentine un dT pe centrala de 20 grade C.
Daca sursa de caldura este o pompa de caldura e bine sa mergeti cu o densitate mai mare de tevi pentru o temperatura de tur mai scazuta.
Pompele de caldura pot functiona numai cu un dT de 5 grade (minim 4 si maxim 7 grade K). De obicei se face injectia direct in circuitul de incalzire de catre pompa de caldura. Temperatura de operare a circuitului de incalzire in pardoseala este aceeasi cu a pompei de caldura.
Comment (1)
Buna Ziua
Pentru o incalzire in pardoseala ce deserveste o suprafata de 170 m² in situatia in care nu sunt instalate calorifere, si in cazul in care sursa de caldura este o centrala in condesantie moderna, este necesar grupul de amestec ?