Top 6 lucruri pe care ai vrea sa le stii despre distribuitorul de incalzire in pardoseala

distribuitor incalzire in pardoseala

Top 6 lucruri pe care ai vrea sa le stii despre distribuitorul de incalzire in pardoseala

Un element aproape obligatoriu in instalatiile de incalzire in pardoseala este distribuitorul pentru incalzire in pardoseala. Fiecare furnizor de teava are in portofoliu unul sau mai multe tipuri de distribuitoare pe care le comercializeaza in pachet cu tot sistemul de incalzire in pardoseala.

In general producatorii de teava nu produc si distribuitoarele, de aceea este posibil ca acelasi distribuitor sa-l gasiti in oferta mai multor producatori de teava.

Distribuitorul este un element inportant si evident ca exista si cateva intrebari legate de acesta la care pot sa raspund

Care este cel mai bun material din care se confectioneaza distribuitorul de incalzire in pardoseala?

In momentul de fata, cele mai populare materiale sunt otelul inoxidabil si alama. Dar se produc si distribuitoare din materiale plastice si tabla de otel.

Fiecare producator isi sustine materialele dar unii producatori ofera toate cele trei variante, ca sa ai de unde alege.

Sincer nu pot sa va zic ca exista o diferenta semnificativa intre cele 3 materiale, daca apa din instalatie este ok, problemele sunt minime.

La noi in tara am vazut foarte rar variantele de tabla, nu sunt foarte populare.

Unde se amplaseaza distribuitorul de incalzire in pardoseala cel mai bine?

Teoretic cel mai bine ar fi sa fie amplasat in centrul casei, pentru o distributie cat mai buna a circuitelor de incalzire in pardoseala.

De multe ori acest lucru nu este posibil si nici facil, dar asta nu inseamna ca circuitele nu pot fi egale. Un soft computerizat poate realiza oricand niste circuite egale.

in principiu ne dorim niste circuite cat mai egale pentru a avea o cadere de presiune cat mai egala intre circuite si o distributie a caldurii cat mai uniforma.

Dar exista si distribuitoare cu sisteme de reglare mult mai precise ale debitelor care pot fi instalate pe circuite cu tevi de diametre si lungimi diferite.

De cate tipuri sunt distribuitoarele pentru incalzire in pardoseala?

Exista distribuitoare cu numar fix de iesiri dar exista si variante modulare. Variantele modulare sunt realizate exclusiv din plastic sau alama si poti adauga cate circuite doresti. In unele variante poti instala unele iesiri in sus pentru a deservi un etaj superior.

Exista variante cu debitmetre cu indicator pe tur si variante cu debitmetre cu memorie mecanica. Acestea din urma sunt ceva mai ieftine dar dezavantajul este ca nu iti poti da seama daca pe acel circuit exista sau nu circulatie.

Cate circuite putem avea maxim pe un distribuitor de incalzire in pardoseala?

Majoritatea distribuitoarelor de 1″ au maxim 12 circuite. Acest lucru este in general stabilit de catre producator. In variantele pentru rezidential exista si distribuitoare cu 16 circuite maxim, la diametru de 1 1/4″.

Peste acest numar de circuite intram in variantele de distribuitoare industriale.

Numarul de circuite deservite depinde foarte mult de ce debite ne-am propus sa transportam pe acele circuite si care este caderea de presiune aferenta pe acel diametru. Acestea sunt date de proiectare.

Sunt compatibile distribuitoarele de la un producator de teava la alt producator?

Da sunt compatibile. Asa cum va spuneam un producator de distribuitoare poate livra la mai multi furnizori de teava.

Sunt compatibile euroconurile de la un producator, cu distribuitoarele de la o alta marca?

Standardul euroconurilor este acelasi la toti producatorii de distribuitoare, deci euroconurile se potrivesc pe oricare distribuitor.

Atentie in ceea ce priveste euroconul, nu este la fel pentru fiecare tip de teava. Acesta poate sa difere. E bine sa utilizam in general euroconurile furnizate de catre porducatorul de teava.

In primul rand poate exista o mica diferenta in functe de diametru si grosimea peretului interior specific fiecarei tevi.

In al doilea rand exista o diferenta la euroconuri intre cele pentru teava de tip PE-X si PE-RT. La euroconurile PE-RT exista niste garnituri EPDM pe stut in timp ce la PE-X nu sunt prezente.

Chiar daca conexiunea pare etansa in timp aceasta poate ceda.

 Ce termoactionari se potrivesc pe distribuitoare?

Pe distribuitorul de retur exista o mica valva cu o pargie aflata de obicei sub un capac de protectie care inchide fiecare circuit in parte. Filetul acestui capac este standard pentru toate distribuitoarele M30x1,5 si in general se potrivesc toate termo actionarile de la toti producatorii. In functie de cursa parghiei exista posibilitatea modificari prinderii cu niste inele adaptoare.

Care este cel mai bun distribuitor incalzire pentru incalzire?

Din puctul meu de vedere nu exista o diferenta semnificativa intre distribuitoare, toate sunt aproape identice cu unul sau doua detalii de fabricatie.

Exista un singur model de distribuitor care are ceva diferit si util in anumite situatii, dar o sa revin cu mai multe detalii.

Daca mai ai si alte intrebari iti pot raspunde aici

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: