Cum se pune teava pex la spatiile vitrate mari ???

cum punem teava pex la geam

Cum se pune teava pex la spatiile vitrate mari ???

Am vazut prin multe proiecte ca se poarta pasul de 5 cm cu teava pex pe la ferestre, am mai vazut chiar si prin manuale de la branduri mai cunoscute aceasta recomandare.

Dar am zis sa analizez inginereste, daca chiar avem un beneficiu din acest tip de montaj sau e doar un mit?

Asa ca am gasit tabelul de mai jos. Tabelul este extras din DIN EN 1264 si se refera la capacitatile suprafetei radiante in functie de tur/retur,  diverse distante intre pex-uri si finisaje finale.

In alta ordine de idei necesarul termic al unei camere este raportat la toata suprafata ei, desi tranferul termic mai mare este evident in zona ferestrelor.

Dupa cum vedeti si in DIN EN 1264 necesarul termic se invarte in general in zona a 50 de W pe metru patrat. Nu asa cum ne-au obisnuit mesterii cu variante de 50 de W pe metru cub, atunci cand calculeaza necesarul termic. Daca ar fi sa ne luam dupa varianta cu 50 de W pe metru cub, cam cum orice casa are 2,5 m inaltime am avea nevoie de 125 de W pe metru patrat.

temperatura sapa teava pex

Acest tabel cu capacitati este valabil pentru sistemele de montaj cu taker, placa cu nuturi si sistem cu sina de fixare.

Uitandu-ne in tabel la ultima pozitie, unde este capacitatea suprafetei in W pe metru patrat, pentru parchet, la temperatura ambientala din camera de 20 grade observam ca diferenta dintre montaj cu pas de 10 cm si montaj cu pas de 5 cm este doar de 4 W pe metru patrat.

Atentie, capacitatea este pe metru patrat, deci noi cati metri patrati putem sa avem langa o ferestra?  2 – 3 metri. Deci un aport suplimentar de doar 12 W.

Acest aport este nesemnificativ tinand cont, ca noi, aducem un aport de 100 de wati pe ora de caciula.

In concluzie, daca, in camera respectiva capacitatea suprafetei radiante, nu este suficienta, aportul de energie suplimentar pe care il aduce acest artificiu nu este suficient si avem nevoie ori de o alta suprafata radianta suplimentara ori de un ventiloconvector in pardoseala ori de un radiator.

Dupa parerea mea, aceasta dispunere pentru teava pex  in zona suprafetelor vitrate este inutila.

 

Share this post

Comments (3)

 • Alexandru Reply

  Superb articolul, insa as avea si eu la dvs o intrebare, conteaza si teava decat este ? 17×2 sau 16×2 ? Care ar fi diferenta pe mp. Va multumesc

  iulie 27, 2018 at 8:20 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Da exista o diferenta intre tevi dar este destul de mica.

   iulie 27, 2018 at 8:44 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu