Top 13 cele mai frecvente greseli la sistemul de incalzire in pardoseala


Pentru a face o incalzire in pardoseala cat mai eficienta trebuie sa respecti cateva principii de baza. Pentru a nu cauta prea multe informatii am decis sa fac un top al celor mai frecvente greseli intalnite in proiecte pentru a-ti fi mai usor sa-ti urmaresti proiectul de incalzire in pardoseala.

Apropo, daca vrei sa eviti de la inceput bataile de cap, mai bine achizitionezi un proiect de incalzire in pardoseala, daca ai proiect, vei primi o oferta similara de la toti  potentialii contractori.

Care este lungimea maxima a circuitului de incalzire in pardoseala?

Cea mai des intalnita greseala este aceea a circuitelor extrem de lungi, cand lungimea maxima de circuit este depasita. De obicei din lipsa de proiect sau pentru ca dorim sa facem economie la dimensiunea si numarul  distribuitoarelor se fac circuite mult prea lungi. Pe tevile subtiri ar trebui sa mergi cu maxim 70 de metri liniari de teava pentru incalzirea in pardoseala pe un circuit.

Suprafetele radiante create pe un circuit lung au o putere mai mica, circuitele lungi au caderi de presiune foarte mari, sunt mai greu de aerisit si in  general creeaza cele mai multe probleme in exploatare.

Care este grosimea corecta a unei sape pentru sistemul de incalzire in pardoseala?

Turnarea unei sape foarte groase peste tevile de incalzire in pardoseala constituie o greseala. Din punctul meu de vedere o sapa cat mai subtire asigura un transfer termic ideal intre teava si suprafata radianta. Aici putem folosi sape de 35 de mm anhidre. In general se folosesc sape pe baza de ciment clasice armate in zona a 50 mm.

Sapa are o rezistenta termica si practic peste grosimea de 100 mm devine un izolator, astfel suprafata radianta se incalzeste foarte greu transferul termic este incetinit iar raspunsul incalzirii in pardoseala este foarte lent.

Daca suntem fortati sa turnam o sapa peste 70 de mm recomandarea mea este ca incalzirea in pardoseala sa fie ridicata in treimea superioara a sapei.

Cum se monteaza un grup de amestec si pompare corect?

Unele grupuri de pompare si amestec montate pe distribuitor au un mod de circulatie a fluidului mai greu de inteles, daca nu citesti manualul. Se intampla frecvent ca acestea sa fie montate in sensul gresit, rezultatul este ca circuitele de incalzire in pardoseala nu se incalzesc de loc sau se incalzesc foarte putin.

Nu recomand montarea acestor grupuri de pompare si amestec pe distribuitoare mai ales in instalatiile cu pompe de caldura. Acest tip de echipament trebuie folosit numai in anumite conditii.

Care este dimensiunea corecta a coloanelor de alimentare?

Coloanele de alimentare pentru distribuitoare in majoritatea proiectelor sunt subdimensionate, adica teava este mult prea subtire. In general incalzirea in pardoseala lucreaza cu debite mari pentru a mentine o diferenta de temperatura intre tur si retur mica, deci sunt necesare niste coloane cu diametre mai mari.

Aceasta greseala ne aduce caderi de presiune mai mari in instalatie, asta inseamna un consum mai mare la pompa iar in anumite situatii poate insemna si o limitare de putere.

Cum se repara o teava pentru incalzirea in pardoseala cutata?

Repararea unei tevi cutate cu pistolul cu aer cald. Aceasta este o greseala de executie. In general tevile PEX – A au asa zisa “memorie a formei” iar intre straturile tevii se afla o bariera de oxigen EVOH.

Daca teava a fost cutata, cutarea dispare in cazul tevilor PEX – A incalzite cu aer cald dar bariera de oxigen ramane sparta. Acest lucru este valabil pentru orice tip de teava cu bariera de oxigen EVOH.

Nu exista teste si informatii cu privire la evolutia in timp a acestor cute reparate, de aceea se recomanda schimbarea segmentului de teava sau taierea acestuia si utilizarea unui conector.

Se poate conecta o centrala termica in condensare direct la sistemul de incalzire in pardoseala cu agent termic?

De obicei se practica acest sistem de montaj dar nu este cel mai stralucit, este ok pentru suprafete mici pana in 100 mp. Pentru suprafete mai mari ar trebui sa folosim o pompa suplimentara si un separator hidraulic.

O pompa de centrala termica deobicei nu poate asigura debitul necesar unei incalziri in pardoseala. Viteza in centrala ar fi mult prea mare conducand la eroziunea prematura a schimbatorului de caldura al centralei.

Putem sa punem izolatie peste incalzirea in pardoseala?

Nu nu putem sa montam un strat de izolatie peste incalzirea in pardoseala, dar mai sunt si asemenea cazuri.

Avem nevoie de aerisitoare pentru incalzirea in pardoseala?

Lipsa aerisitoarelor sau a separatorului de microbule. In cazurile in care acumularile de aer sunt mari circuitele nu mai functioneaza.

Putem sa trecem un circuit de incalzire in pardoseala prin calorifer?

Trecerea unui circuit de incalzire in pardoseala printr-un calorifer sau convector de pardoseala constituie o greseala majora. Din pacate am mai vazut asemena solutii.

Nu este corecta combinarea acestor sisteme deoarece opereaza cu temperaturi si debite diferite. Au principii diferite de functionare iar temperatura din camera nu poate fi controlata.

Putem incarca sistemul de incalzire in pardoseala cu antigel?

Posibilitatea ca temperatura in sapa sa ajunga la o valoare de inghet este foarte mice. Incarcarea unui circuit de incalzire in pardoseala cu antigel reduce performantele sistemuli. Daca nu este un circuit de degivrare trebuie evitata utilizarea antigelului in aceste instalatii.

Cand se monteaza parchetul pentru incalzirea in pardoseala cu agent termic?

Montarea finisajului final, mai ales a parchetului lipit, inainte ca sapa sa fie complet uscata si la parametrii optimi constituie o gresala. Din graba beneficiarul nu mai asteapta uscarea sapei, nu se determina corect umiditatea finala a sapei iar sistemul de incalzire nu este pornit. In aceste conditii finisajul este deteriorat dupa punerea in functiune a incalzirii in pardoseala.

Avem nevoie de actuatoare pentru sistemul de incalzire?

Lipsa actuatoare pe distribuitoare poate crea probleme de confort. In unele proiecte beneficiarul mai face cate o economie si nu cumpara actuatoare pe distribuitor. In aceste conditii reglajul de temperatura devine un adevarat cosmar pentru utilizatori.

Click here for reuse options!
Copyright 2017 Adrian Sârbescu

27 Comments

Add yours
  1. 1
    csabi

    Buna.La o casa pe doua nivele am montata o centrala wolf fgbk28 160m2 incalzire pardoseala.Incalzirea a functionat fara probleme anul trecut cand am incalzit numai 70m2 unde am un distribuitor cu 8 circuite nici un circuit nu este mai mare de 90m teva purmo16.Acuma problema la etaj pe care l-am finalizat anul acesta un distribuitor cu 12 circuite 90m2 debitele pe ambele distribuitoare nu au mai mult de 1 si mai putin pe anumite circuite .Pompa din centrala functioneaza la 45% din putere eu am modificato la 80% si am obtinut un debit de 2 l min pentru ca pardoseala se incalza foarte incet cu o difernta de 10 grade intre tur si retur.Acuma mi se pare ok.Intrebare e necesar sa montez o pompa suplimentara la etaj ?Temperatura agentului este de 40 grade iar pardoseala are 26 27 .multumesc

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.