Top 3 lucruri despre automatizarea incalzirii in pardoseala


Trebuia neaparat sa scriu un articol despre sistemele de automatizare pentru incalzire in pardoseala. Surprinzator dar aici se pare ca multa lume este in ceata si as vrea sa scriu un articol care sa lamureasca pe toata lumea cum se face automatizarea corect.

Exista foarte multe idei de automatizari si posibilitati, dar cel mai bine este sa folosesti o reteta clasica si un echipament robust in spatele caruia stau cativa ani de experienta.

Care sunt posibilitatile de automatizare de la cele mai simple pana la cele mai complexe sisteme.

In primul rand sa definim zonele sau ce este o zona de incalzire/racire?

O zona poate fi o camera sau un grup de camere sau chiar un etaj, careia dorim sa-i controlam temperatura. O zona are un singur  set-point adica putem seta o singura temperatura, daca avem mai multe zone putem programa o temperatura diferita pe fiecare zona de incalzire racire. Normal unei zone ii corespunde un cronotermostat.

Intr-o zona pot fi mai multe circuite de incalzire in pardoseala sau chiar mai multe tipuri de surse de caldura. Poate fi incalzire in pardoseala cu radiatoare sau ventiloconvectoare sau pot fi si tavane incalzite/racite.

Pentru a putea inchide multiple circuite dintr-o zona pe distribuitorul de la incalzirea in pardoseala se monteaza un dispozitiv numit termo-actuator sau actuator termic.

cronotermostat pentru incalzire in pardoseala

Ce face termo actuatorul?

Actuatoarele sunt niste dispozitive electromecanice care au o mica bobina ce incalzeste un miez, dintr-un material care se dilata si actioneaza o valva de inchidere deschidere de pe distribuitor. Aceste actuatoare pot fi conectate la 230V sau la 24V si pot fi de tip normal inchis sau normal deschis. Ele au si o putere incepand de la 1W pe  actuator pana la 5W. Aceasta putere trebuie luata in calcul cand se alege baza de conectare.

Ce inseamna normal inchis si normal deschis. Un actuator normal inchis atunci cand nu este energizat, adica atunci cand nu primeste tensiune este in pozitia inchis pe circuitul respectiv. In mod normal se folosesc actuatoare de tip normal inchis.  Nu voi intra acum in detalii cand se folosesc cele de tip normal deschis.

Ce mai trebuie sa stim este ca un termo actuator deschide un circuit destul de lent cam in 3 -4 minute, in functie de tipul acestuia, deci nu este o vana rapida de comutatie.

Daca intr-o zona avem mai multe circuite acestea vor fi controlate de un numar egal de termo-actuatoare.

Baza de conectare, controller-ul, unitatea de comanda sau blocul terminal de conexiuni este dispozitivul care face legatura dintre zone, termostate si termo-actuatoare. Aceste unitati de comanda au multiple functii de la simplu la complex.

baza de conectare incalzire in pardoseala

O sa incep cu varianta cea mai simpla de automatizare, atunci cand avem o centrala termica in condensare sau o pompa de caldura conectata direct la sistemul de incalzire in pardoseala fara un grup de pompare si amestec suplimentar sau o pompa intermediara.

Iar distribuitoarele de la incalzirea in pardoseala in aceasta situatie nu sunt echipate cu actuatoare termo electrice.

Recomand aceasta automatizare simpla numai in cazul in care avem o casa cu un singur nivel si cu o suprafata relativ mica, mai putin de 100 de metri patrati.

In cazul acesta sistemul de incalzire poate fi controlat de un cronotermostat de camera instalat in casa. Acest cronotermostat poate fi propriu pompei de caldura sau centralei termice in condensare sau orice alta varianta din comert, cu fir sau fara sau variantele cu gate-way cu control on-line.

termostat incalzire in pardoseala

Normal, daca, acestui sistem, adaugam sursei de caldura si un senzor extern de compensare, adica temperatura pe tur creste o data cu scaderea temperaturii exterioare si gasim curba de incalzire perfecta pentru casa noastra si daca avem, posibilitatea, ca pe distribuitorul nostru sa facem si echilibrare hidraulica conform debitelor rezultate din calcul, atunci putem mentine o temperatura optima in locuita noastra cu un singur senzor.

Daca ati vazut termostatul din poza articolului si vi se pare ca este similar cu produse de la alte branduri reputate in domeniu, sa stiti ca acest termostat este produs de catre Möhlenhoff,  o companie absolut necunoscuta pentru voi, dar unul dintre cei mai mari producatori de automatizari pentru incalzire in pardoseala, care produce OEM pentru toti marii furnizorii de sisteme care isi pun eticheta pe aceasta automatizare.

Acum sa incepem cu o automatizare basic. Sa spunem ca aveti o centrala termica pe gaz in condensare conectata la doua distribuitoare cu o pompa intermediara sau cu doua grupuri de amestec pe fiecare distribuitor.

In aceasta varianta trebuie sa alegi o baza pentru fiecare distribuitor si atatea termostate in functie de cate zone vrei sa ai pe etajul deservit de acest distribuitor. Trebuie sa instalam atatea termo-actuatoare cate circuite avem.

In aceasta situatie recomand sa alegi o baza de comanda care poate actiona un releu de pompa si o comanda de centrala termica, pentru a opri pompa de pe distribuitorul respectiv atunci cand toti consumatorii sunt opriti si evident si centrala termica.

Daca vei conecta in paralel cele doua baze centrala termica sau pompa de caldura se va opri exact atunci cand trebuie.

De ce este important sa folosesti o asemenea baza de conectare?

Pentru ca eviti functionarea pompei de recirculare in gol si inutil atunci cand toti consumatori sunt opriti, mai ales in sezonul intermediar.

In felul acesta opresti sursa de caldura mult mai repede decat s-ar fi oprit in mod independent pe histereza ei.

Termostatele electronice au forma de control de tip PID si realizeaza un control modulant PWM cu actuatoarele on/off. Asta inseamna ca vei face economii de pana la 20% folosind controlul inteligent al acestor termostate.

Chestiunea asta te mai ajuta si atunci cand echilibrarea hidraulica nu este foarte bine facuta si unele zone se incalzesc mai repede decat altele.

Ce putem avea in plus de la acesta automatizare?

In continuare voi face referire la sistemele Möhlenhoff, pentru ca din punctul meu de vederea automatizarile lor au toate elementele necesare unei automatizari ultra complete.

Pana acum v-am povestit ca exista aceasta varianta basic conectabila cu cablu cu 5 fire, de al cinci-lea fir ai nevoie cand faci racire, intre baza si termostate dar exista si o varianta wireless si o varianta cu comunicatie.

Varianta cu comunicatie presupune ca avem un cablu cu doua fire si adresam fiecare termostat unei zone.

Variatele de termostate mai avansate pot citi si un senzor de sapa, asta te ajuta oriunde ai vrea sa mentii o temperatura constanta la pardoseala, de exemplu in baie.

Daca vrei sa faci racire ai si o baza care stie sa faca racire si poate citi un senzor de condens instalat pe distribuitor.

Evident ca aceste baze pot fi conectate prin LAN la un gate-way si poti vedea si seta temperatura pe fiecare termostat in parte.

Ce putem face peste?

Daca vrei sa te automatizezi si mai multe aceste sisteme pot fi incluse intr-un sistem Smart Home prin mai multe protocoale de comunicatie(KNX, .etc)

Exista si varianta cu control IP la care pe langa controlul asupra incalzirii/racirii si umiditatii poti adauga controlul consumatorilor electrici, control lumina, senzor de prezenta, fum, contact usa, contact fereastra, etc.

 

control smart home

Daca vrei si mai mult, trebuie sa treci la un sistem custom Smart Home

Din pacate aceste sisteme in general sunt mai putin dedicate exclusiv pe incalzire/racire si au o logica mai putin avansata in spate. Deci din punctul meu de vedere o solutie Smart Home nu va avea niciodata eficienta unei solutii dedicate pe acest subiect.

Ce probleme putem sa avem?

Am avut o data o tema de automatizare de la un client care zicea cam asa:

“Vreau incalzire electrica in pardoseala in bai si pe holuri, incalzire in pardoseala cu agent termic pentru confort in celelalte camere iar incalzirea sa o fac cu radiatoare, evident la pretul cel mai mic”

Daca te limitezi la un singur sistem de incalzire/racire care sa functioneze cu o automatizare clasica eficienta sigur nu o sa ai probleme. Daca vrei sa combini mai multe sisteme de incalzire/racire  inevitabil lucrurile se vor complica.

Daca ai trei termostate care controleaza trei sisteme pe acceasi zona acestea se vor influenta unele pe altele.

Radiatoarele sau ventiloconvectoarele incalzesc mult mai repede camera si vor tinde sa opreasca sistemele radiante cu inertie mai mare. Astfel desi zona va  fi incalzita pardoseala ramane rece.

In concluzie,

Cele mai importante functii pe care trebuie sa le aiba o baza de conectare sunt contactul pentru pompa si cazan iar termostatele sa poata face control PWM.

Automatizarile inteligente te pot ajuta sa faci economii semnificative la incalzire/racire si sa ai un confort deosebit.

Daca ai o locatie mare cu zone multiple nu te poti baza doar pe termostatul unei centrale termice sau al pompei de caldura si trebuie sa ai o automatizare cu zone multiple care sa poata controla si sursa de caldura.

control multizona

Click here for reuse options!
Copyright 2018 Adrian Sârbescu

1 comment

Add yours
  1. 1
    Bogdan

    Mie acest articol mi se pare mult prea avansat cel putin pentru Romania . La noi putini oameni au termostat de ambient la centrala pe gaz, la centralele pe lemne multa lume nu are nici un fel de termostat … deja sa vorbim de astfel de sistem cu incalzire pe zone si mai multe surse de caldura care trebuie coordonate deja e SF …

Lasa un comentariu