Face fata incalzirea in pardoseala?

manopera sistem de incalzire in pardoseala

Face fata incalzirea in pardoseala?

O intrebare la care toata lumea incearca sa dea un raspuns. 

Principiu de functionare al sistemului de incalzire in pardoseala pare ceva mai complicat decat al unui calorifer si daca nu ai vazut/simtit o asemenea instalatie incepi sa ai semne de intrebare.

Cu calorifere e simplu, toata lumea stie. (asta nu inseamna ca toate instalatiile cu calorifere functioneaza corect)

Intai te interesezi pe la prieteni, pe forumuri, pe ici pe colo si constati ca tot mai des incepi sa auzi de cunostinte care au avut o experienta proasta cu incalzirea prin pardoseala.

Dupa ce ai citit atatea pareri devii destul de nesigur daca sa optezi sau nu pentru incalzire in pardoseala.

In general pe forum o sa gasesti mai degraba parerile negative decat experienta pozitiva.

Raspunsul la intrebarea: daca face sau nu fata incalzirea in pardoseala?

Nu este o ghicitoare, este pur si simplu un calcul pe care trebuie sa-l faca un specialist/inginer. Practic pe baza planului de arhitectura si detaliile izolatiei termice, se poate face un calcul de pierderi termice si putem sti cu siguranta daca  incalzirea in pardoseala poate fi sau nu singurul sistem de incalzire.

In primul rand trebuie sa respectam regula cu temperatura maxima admisa la suprafata pardoselii, conform standardului aceasta este de 29 de grade C.

Sunt situatii in care incalzirea in pardoseala nu face fata, dar in sensul ca nu vor putea fi 24 de grade in camera ci poate 18-20.

In orice caz, daca exista asemenea situatii se pot instala sisteme de incalzire complementare fara a renunta la confortul oferit de incalzirea in pardoseala.

Ce inseamna sa faca fata? ne gandim intotdeauna la cele cateva ore in care afara sunt -25 de grade si tocmai atunci ne dorim sa avem in interior 26 de grade?

Daca afara sunt – 25 de grade si incalzirea in pardoseala nu face fata, cat o sa avem in casa, 0 grade? Nu, o sa avem probabil 19-20 in functie de izolatie, deci pe perioade scurte nu e asa rau. Iar pardoseala va fi mereu calda.

De asemenea o centrala termica mai puternica de 35, 50, 75 de kW nu va ajuta. Puterea suprafetei radiante este limitata de anumiti factori.

In principiu daca ai o izolatie minima, eu o consider minima de 10 cm de polistiren, vata minerala, etc. si suprafete vitrate rezonabile, pana in 30 % din suprafata peretilor, incalzirea in pardoseala este o optiune pentru casa ta.

Pentru confortul oferit merita sa suplimentezi chiar si cu calorifere sau ventiloconvector de pardoseala.

Daca respecti regulile din acest blog sigur vei reusi sa faci o instalatie de incalzire in pardoseala reusita.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu