Incalzire in pardoseala parchet sau gresie?


De cand au aparut si pe la noi, sistemele de incalzire in pardoseala, s-a impamantenit ideea ca  incalzirea in pardoseala merge cel mai bine si este cel mai eficient cu finisajele reci, gen gresie, marmura, ardezie etc.

Ideea asta pre conceputa se transmite in continuare, la baza ei sta faptul ca gresia are un coeficient de izolare foarte slab comparativ cu parchetul. Astfel parchetul montat peste incalzirea in pardoseala are o rezistenta termica mai mare si reduce semnificativ din eficienta incalzirii in pardoseala.

Daca vrei sa scapi de dubii mai bine vezi aici de ce sa alegi un proiect de incalzire in pardoseala.

Deci, ce finisaj alegem pentru sistemul de incalzire in pardoseala, parchet sau gresie?

Rezistenta termica a unui material este data de grosimea materialului si de coeficientul de izolare termica lambda al fiecarui material. Aici vorbim de grosimi de 10 – 14 mm, deci rezistenta termica a celor doua materiale in realitate este foarte apropiata, pentru ca grosimea lor este foarte mica.

Nu vreau sa intru in detalii aprofundate, legate de ce eficienta ne-ar aduce sistemului nostru folosind un finisaj de gresie pentru sistemul de incalzire in pardoseala, fata de un finisaj de parchet.

Afirmatii de genu: e mai eficient cu 10 -15 % nu sunt fondate, pentru ca este foarte complicat in realitate sa faci acest calcul, aproape imposibil.

Exista softuri specializate, care pot calcula cu o oarecare precizie diferenta, dar pentru asta trebuie sa stiti inca din faza de proiectare ce fel de parchet sau gresie o sa achizitionati, trebuie sa stiti exact grosimea si compozitia sapei, tipul de adeziv si folie utilizat, asezarea tevilor, izolatia casei, etc.

Un singur centimetru de sapa in plus peste sistemul de incalzirea in pardoseala modifica toate calculele.

Practic, recomandarea mea este sa alegeti finisajul in functie de preferinta. In oricare varianta de parchet pentru incalzirea in pardoseala, ca este parchet laminat, parchet stratificat sau masiv trebuie sa aveti grija la umiditatea sapei, poti vedea mai multe detalii la Care sunt cele mai frecvente greseli la incalzirea in pardoseala?

In realitate, se pot observa mici diferente de temperatura la suprafata finisajului, intre parchet si gresie de 0,5 – 1 grad. Acest lucru inseamna ca rezistentele termice sunt foarte apropiate si nu ar trebui sa ne facem probleme legate de alegerea finisajului.

Oricum, daca inca nu v-am convins puteti alege oricand o gresie cu aspect de parchet pentru incalzirea in pardoseala

Click here for reuse options!
Copyright 2017 Adrian Sârbescu

4 Comments

Add yours
  1. 1
    Vasile

    Am cumparat o casa ce avea incalzirea in pardoseala,suprafata utila circa 140 m ,patrati..in dormitoare am pus parchet,pe holuri ,bai ,bucatarie si living gresie..am 2 distribuitoare ,cu 8 iesiri,,parter si etaj…am o centrala prin condesare Ariston de 30, …am chemat diferiti instalatori de centrale si mesriasi ce se ocupa cu montare incalzire podea sa-mi dea drumul la apa in instalatie si sa faca probe incalzire si apa menajera…am platit degeaba….dupa o zi ,nu s-a incalzit sapa…centrala facea ca dracu…era data la 50 grade…35 de secunde functiona centrala,cu flacara,dupa care 4 minute nu mai functiona…….ciclul repetandu-se la nesfarsit cosumand gaz ,dar fara eficacitate,mergand in gol fara sa incalzeazca sapa,deci plateam degeaba…intreb in stanga ,in dreapta ,aduc meseriasii pulii,aduc omul ce mi-a vandut centrala,oameni ce spun ca sunt meseriasi si iau o gramada de bani…unii spuneau sa pun 2 grupuri de amestec pe distribuitoare cu pompe de recirculare si termometre de caldura,ca altfel nu se poate,altii sa pun un calorifer pe instalatie,la ce-mi spuneau idiotii astia ma costa in jur de 4500 lei,grupurile de amestec cu pompe,mici modificari si manopera…degeaba le spuneam ca centrala este prin condesare si nu are nevoie de grup de amestec,acest lucru se face la centrale pe lemn sau alt combustibil,unde apa vine cu temperatura ridicata si e nevoie de stabilizare…sa nu depa seasca o anumita temperatura…ei o tineau una si buna..m-am suparat si am inceput sa ma documentez pe internet pe toate saiturile interne si externe,deoarece eram afon in acest domeniu…meseria mea fiind de politist…dupa vreo 2 saptamani de studiu am gasit pe niste situri poloneze rusesti si din italia mai multe explicatii….am facut legatura intre anumite explicatii si m-am apucat sa- rezolv problema de unul singur…dupa circa o ora mi-am rezolvat problema…am stabilit ambientul la 21 de grade…centrala porneste perfect si dupa circa 0 ora si 45 minute dupa ce incalzeste sapa si se ajunge la 21 de grade se opreste….cand temperatura coboara sub 21 de grade ,centrala reporneste…vreau sa spun ca sunt foarte multumit,mai mult ca am rezolvat-o singur ,fara sa cheltui 4500 de lei dupa cum spuneau meseriasii pulii,care iau banii si daca nu functioneaza dau si alte idei de cheltuiala…oricum ecei meseriasi de 2 bani pe care ii cunosc i-am muit si le fac reclama proasta in tot orasul…daca aveti probleme puteti sa ma sunati la o ora decenta la 0752158113…dau sfaturi gratuit la cei ce au probleme de genul cum le-am avut…

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.