Cat consuma incalzirea electrica prin pardoseala?

Cat consuma incalzirea electrica prin pardoseala?

Aceasta intrebare am intalnit-o foarte des. Raspunsul este foarte simplu, pentru ca incalzirea electrica fie ca este in pardoseala sau cu centrala electrica este varianta cu eficienta 0 %. Consumul este kW pe kW.

Dupa cum stim, pot fi mai multe tipuri de sisteme de incalzire electrica, covorase, cabluri, folii etc. Iar pe cutia lor este notata puterea lor pe metru patrat. Cu alte cuvinte daca un covoras este declarat cu o putere de 150 de W pe metru patrat spre exemplu, acesta va consuma 0.15 kWh pe metru patrat.

Astfel inmultim suprafata totala pe care ne am propus sa o acoperim cu covorase electrice cu puterea declarata de catre producator pe metru patrat.

In cazul in care avem un sistem de cablu incalzitor, producatorul da o putere declarata pe metru liniar de cablu. In functie de cati metri liniari dorim sa instalam pe metru patrat obtinem si puterea pe metru patrat.

Am observat ca puterile instalate ale covoraselor sunt in zona 100 – 150 de W pe metru patrat. Cred ca este o valoare in general mult prea mare, mai ales pentru o casa bine izolata.

Recomandarea mea este sa va limitati la o putere instalata de maxim 100 de W pe metru patrat.

Puteti vedea si de ce o pompa de caldura este mai eficienta cu incalzire in pardoseala cu agent termic.

 

Share this post

Comments (8)

 • Arin Reply

  Salut, nu vreau sa critic, sper sa fie un comentariu constructiv, dar la intrebarea din titlu cred ca 99{a859e45feac4840d772caeceb79366a89c5ac3c0925e782052cc1778d5ffaebd} din cei care dau click se asteapta la un raspuns de genul : de la inceputul sezonului friguros pana la sfarsitu acestuia am consumat : X kw pt care am platit Y lei. Sistemele de incalzire sunt calculate in regim static si exploatate in regim dinamic. Incalzirea in pardoseala electrica are avantajele si dezavantajele ei. O comparatie in regim static,non stop pornit, nu este corecta. Astfel fiecare poate face o comparatie. Daca ne spuneai cat a consumat acelasi tip de casa cu incalzire in pardoseala pe apa/calorifere/panouri radiante electrice iti acordam nota 10 cu felicitari. Aceste informatii lipsesc de pe internet, iar fiecare producator isi lauda marfa lui.

  iulie 13, 2018 at 12:19 am
 • nelu Reply

  Arin, acesta este cel mai bun comentariu pe care l-am vazut in 2018.
  Eu iti multumesc.
  si eu am cautat aceleasi informatii

  noiembrie 5, 2018 at 8:49 pm
 • Adi Cirjan Reply

  Corect, Arin. Si eu caut, fara prea mult succes, sa ma lamuresc. Ai gasit cumva intre timp informatii edificatoare privind astfel de comparatii?

  noiembrie 24, 2018 at 3:26 pm
 • BGS Reply

  La incalzirea prin pardoseala e acelasi lucru ca si cu explicatia Big-Bang, nimeni nu explica nimeni cum ramane cu energia consumata pentru a incalzi cei aproximativ 6-7 cm sapa de ciment plus pardoseala propriuzisa ? Culmea e ca se spune ca un covor diminueaza randamentul … Dar cu pierderile din pamant (presupun ca nu se poate face o izolare perfecta fata de pamant deoarece costurile ar fi cam mari) ? Nu pot sa cred ca avem acelasi consum sau chiar mai mic dupa unele pareri ca si atunci cand toata caldura este radiata direct in incapere ….

  februarie 3, 2020 at 11:17 am
  • Adrian Test Adrian Test Reply

   Salut, daca te uiti pe forumurile de acum 10 ani aceste aspecte se dezbateau intens in sute de pagini. Nu vreau sa ajungem sa dezbatem evident la modul daca si cu parca. O sa-ti spun doar ca si pamanutul de sub casa are o temperatura constanta sub care nu scade, pierderea de caldura intr-o casa se desfasoara perimetral, in centru casei dupa stabilizare nu mai exista un transfer termic important. Si dinou fac apel la legile termodinamicii, indiferent daca e sapa incalzita sau radiator, caldura din casa va calatorii spre exterior exact prin aceleasi locuri. Necesarul termic al casei ramane acelasi indiferent de metoda de incalzire. Evident ca daca ne dorim reincalzire rapida alegem radiatoare daca vrem incalzire lenta radianta alegem pardoseala.

   februarie 3, 2020 at 12:01 pm
 • BGS Reply

  Tocmai la asta ma refeream: decalajul de timp in care se face transferul termic se transpune in consum. Trebuie sa consumi energie ca sa incalzesti sapa, abia apoi vorbim de conditii de propagare. Sa nu-mi spui ca un calorifer liber emana la fel caldura ca unul ingropat in ciment, cu acelasi consum ?! Legile fizicii trebuiesc scrise si pentru cel care sufla in balon, nu numai pentru umflarea balonului (comparatia cu teoria BIG-Bangului). Poate ca daca am avea material de teracota pe jos in loc de ciment, ar fi altceva. ..
  Am citit multe pe internet in ultimii 10 ani dar nimeni nu a venit cu ceva concret, doar povesti. Arin a punctat foarte bine.

  februarie 4, 2020 at 11:36 am
  • Adrian Test Adrian Test Reply

   Bine hai sa o luam pas cu pas. Da sunt de acord cu tine ca exista un consum de energie pentru incalzirea sapei mai mare decat cel pentru incalzirea tablei de radiator. Pana aici e ok. Pe de alta parte in mod normal la o casa locuita permant sapa incepi sa o incalzesti din noiembrie si nu se mai raceste decat la terminarea sezonului. Normal ca exista perioade mici de reincalzire dar nu de la diferente mari de temperatura. Sapa pe cat de greu se incalzeste pe atat de greu se si raceste. Acum raspunzand la mesajul domnului Arin, eu cred in studii corect facute, nu marketing fals. Ce inseamna un studiu corect facut? teoretic o casa trebuie sa aiba toate cele trei, patru, sisteme de incalzire diferite si sa se incalzeasca cam in acelasi conditii meteorologice cu fiecare dintre ele, la finalul a catorva ani de monitorizare se poate trage o concluzie. Pentru ca, in general, nu are nimeni montate decat unul dintre sisteme si nu a avut altul, nu poate compara. De asemnea este foarte important ca aceste surse de incalzire sa fie contorizate independent, fapt ce dinou este foarte rar intalnit, ca un client sa aiba contor de energie dedicat pentru sistemul de incalzire electric. Alt astpect important este ca beneficiarul sa fie de acord sa-si declare consumul si sa fie monitorizat. In concluzie ca un studiu sa fie relevant trebuie sa existe un numar relativ mare de beneficiari cu case de diferite marimi si cu toate tipurile de sisteme de incalzire, care sa raporteze independent consumul/suprafata/izolatie. O platforma de genul asta implica niste costuri pe care nu le suporta nimeni deocamdata in Romania. Eu de exemplu ca si instalator de pompe de caldura am imformatii de la clienti despre consumul mediu lunar aproximativ, facand multe case ai o medie a consumului pe diverse suprafete. Dar eu de exemplu nu instalez incalziri electrice, panouri radiante, centrale electrice, peleti, cazane pe lemn, asa ca nu am date relevante despre consumul acestor echipamente si nu sunt in aria mea de interes. Pana aici suntem de aceeasi parere?

   februarie 4, 2020 at 7:35 pm
   • BGS Reply

    Da, apreciez acest gen de raspuns. Nu ma asteptam la ecuatii matematice si stiu ca e greu de facut comparatii dar astept intotdeauna niste raspunsuri pertinente bazate pe experienta, care sunt bine venite. Nu vreau sa intru in polemici doar sa ma aflu in treaba, chiar ma intereseaza ce sistem de incalzire sa implementez la casa mea care e in constructie. Am gaz la poarta, Ma intereseaza mai mult eficienta decat esteticul, iar din ce am concluzionat pana acum cred ca o sa raman pe sistemul clasic cu calorifere si instalatie aparenta pe cupru. Nu sunt convins ca e alegerea cea mai buna, de aceea ma intereseaza orice opinie din partea celor care au experienta in domeniu. Am citit multe despre incalzirea prin pardoseala dar nimic concret despre consum. Cand este laudat prea mult un lucru, devine suspicios … Multumesc pentru rabdare 🙂

    februarie 4, 2020 at 10:58 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: