Cum functioneaza pompa de caldura ?

principiul de functionare pompa de caldura

Cum functioneaza pompa de caldura ?

Se pare ca este mai greu de inteles principiul de functionare al pompelor de caldura. Asa ca o sa incerc sa fac cateva analogii, mai ales pentru persoanele atehnice sau care nu au studiat niciodata sisteme termodinamice.

Pompa de caldura nu este ceva nou sau extraordinar sau un sistem SF, este un echipament la fel de comun precum este frigiderul sau aerul conditionat.

Aceste echipamente functioneaza defapt pe aceleasi principii.

Nu stiu daca stiati dar caldura circula intr-un singur sens, de la cald la rece, niciodata invers.

In concluzie, caldura intotdeauna iese din casa, daca afara este mai rece si intra inapoi in casa doar daca afara este mai cald decat in interior.

Pompa de caldura lucreaza invers curgerii termodinamice naturale si transfera fortat in sens invers caldura din exterior catre interior datorita lucrului mecanic efectuat de un compresor.

Avantajul este ca aceasta energie, aflata in aer, sol sau apa este gratuita si nelimitata.

Bine, o sa ma intrebati ce caldura, cand afara sunt – 15 grade.

Aici este partea putin mai greu de inteles si aici intervine rolul refrigerantilor aflati in aceste circuite frigorifice.

O sa observati de exemplu, cand treceti pe langa o unitata externa de aer conditionat aflata in modul incalzire (adica tot in pompa de caldura), ca unitatea externa, sufla un aer mai rece decat cel atmosferic.

Deci, daca afara sunt – 15 grade unitatea externa sufla un aer si mai rece cu o temperatura de – 23 de grade. Daca sunt afara – 20 de grade va sufla cu – 28 de grade si tot asa.

Atat timp cat exista aceasta diferenta de temperatura dintre aerul atmosferic si cel suflat de unitatea exterioara, inseamna ca acolo este extrasa o anumita cantitate de energie, raportata la debitul de aer impins de ventilator.

In unitatea externa se afla un refrigerant sub forma lichida, ce trebuie sa se transforme in vapori, el in functie de presiune are o temperatura de fierbere de – 23 ~ – 28 de grade si pe masura ce se transforma in vapori absoarbe energia din aer, la aceste temperaturi extrem de scazute.

Este exact ca atunci cand descarcam un tub de CO2 intr-un sifon si acesta se raceste foarte rapid.

Aceata caldura extrasa, este pompata de compresor in interiorul casei cu un anumit consum de energie electrica.

Asa cum functioneaza si congelatoarele casnice sau cele industriale care pot congela chiar si pana la – 40 de grade, la fel se pot descurca si pompele de caldura.

Aceste echipamente fiind cam la fel de fiabile ca un frigider sau un congelator.

Bineinteles ca fiecare refrigerant, are si el limitarile lui si un anumit domeniu de operare, nu este solutia perfecta pentru toate aplicatiile.

 

 

Share this post

Comments (11)

  • bbogdanmircea Reply

    Păi dacă răcesc afara nu se poate opri încălzirea globală cu pompele de căldură ?

    octombrie 19, 2018 at 9:16 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Da, e o idee

      octombrie 19, 2018 at 9:59 pm
  • Florin Grigoras Reply

    Buna ziua, as dori sa stiu daca se poate, aproximativ, previziona capacitatea necesara la o pompa de caldura (presupun ca e mai mica, probabil pentru ca functioneaza continuu ?) in functie de dimensionarea centralei pe combustibil solid (sa zicem 40 Kw). In functie de aceasta dimensionare (netinand cont sau presupunand ca celelalte conditii sunt intrunite: izolatie, conditii de amplasare/functionare a pompei, …) am putea afla informativ o gama de preturi, ceea ce ar fi un prim pas spre achizitie. Deci, o casa incalzita acceptabil cu 40 Kw combustibil solid, ce capacitate ar avea nevoie la pompa de caldura? Multumesc!

    decembrie 30, 2018 at 12:55 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      E mai simplu sa determinam dupa suprafata si izolatia actuala.

      ianuarie 1, 2019 at 9:44 pm
  • Florin Grigoras Reply

    Inca nu m-am pus la punct prea bine cu functionerea pompelor de caldura (mai ales aer-apa) dar presupun ca ‘aerul’ trebuie sa fie o referinta de masa mare foarte stabila si debitul e destul de mare; altfel ar aparea intrebarea de ce nu folosim aerul dintr-un beci unde temperatura este oricand peste zero (la mine cam min10-max19 grade) ? probabil nu se poate

    ianuarie 7, 2019 at 5:52 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      nu este asa, daca instalezi vaporizatorul in beci vei obtine rapid un congelator. Scazand temperatura din beci o sa intri in final in avarie.

      ianuarie 7, 2019 at 7:51 pm
  • Florin Grigoras Reply

    ? exista, undeva pe web, grafice pentru diverse locatii din RO cu temperatura minima multianuala (sa zicem ultimii 2-30 de ani)? eu nu am reusit sa gasesc usor; probabil daca intrebam la specialistii locali detin informatia

    ianuarie 7, 2019 at 5:55 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Pe site nu sunt aceste grafice dar le gasesti destul de usor pe net, in site-urile meteo.

      ianuarie 7, 2019 at 7:47 pm
  • Florin Grigoras Reply

    Despre grafice de temperatura multianuala: nu am gasit pe web/net, desi am intrat in situri de specialitate la ‘monitorizare climatica’, etc. Puteti sugera un link? multumesc!

    ianuarie 7, 2019 at 8:38 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Cautati meteoblue pe google de exemplu

      ianuarie 8, 2019 at 12:00 am
  • Traian Dorin Vraciu Podolenu Reply

    Pompa de caldura .Dacă în locul unității interioare punem o turbina și un generator, putem obține energie electrica

    decembrie 27, 2022 at 10:11 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Adrian Sarbescu