Ce pompa de caldura este mai eficienta? Tip monobloc sau split?

Ce pompa de caldura este mai eficienta? Tip monobloc sau split?

Ce pompa de caldura este mai eficienta? Tip monobloc sau split?

Aceasta intrebare am primit-o destul de des de la cititori in legatura cu pompele de caldura.

Majoritatea producatorilor au ambele variante si monobloc si split.

Daca vrei sa vezi lista de preturi pentru toate pompele de caldura din Romania mergi pe acest link.

Care este diferenta dintre cele doua sisteme de pompa de caldura?

Teoretic intre cele doua pompe de caldura nu exista nici o diferenta, constructiv varianta split are condensatorul detasat de unitatea externa. Acesta poate fi montat intr-o alta unitate interna sau poate fi pur si simplu fixat pe perete in interiorul casei tale.

La varianta split, la instalare trebuie realizata conexiunea intre condensator si unitatea externa cu un traseu frigorific. La varianta monobloc, avem de realizat doar conexiunea hidraulica intre pompa de caldura si sistemul de incalzire din casa.

Totusi, exista cateva diferente intre cele doua variante la fiecare producator unii in favoarea spliturilor altii in favoarea monoblocurilor.

Cand au aparut monoblocurile erau mai eficiente pe incalzire dar nu faceau racirea. Intre timp au aparut monoblocurile slim, echipamente care sunt mai mult unitati exterioare de aer conditionat ceva mai ieftine si poate cu performante o idee mai scazute.

Monoblocurile slim pot fi produse si cu condensatorul in interior si cu condensatorul extern destul de usor.

Cativa producatori de aer conditionat pur si simplu au pastrat aceeasi unitate exterioara si au inlocuit aparatul de aer conditionat din interior cu un schimbator freon apa si au transformat sistemul in pompa de caldura.

Unitatile externe care au un evaporator mai voluminos, evident ca sunt mai eficiente. Aici este o diferenta destul de subtila intre tipurile constructive.

Si eficienta declarata este data evident in niste conditii de laborator.

Ceea ce este cert: este ca la pompele de caldura split o data cu cresterea lungimii trasului frigorific scade si eficienta acestora.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu