Cat consuma o pompa de caldura?

Ma uitam pe softul de monitorizare al unei pompe de caldura la finalul sezonului de incalzire si inceputul sezonului de racire si am zis sa va prezint cateva date concludente dupa primul an de functioanare al acestei pompe.

Pompa are o capacitate de 7 kW, (nu este important brandul) si incalzeste o suprafata de pardoseala de aproximativ 170 de metri patrati. Casa are echivalentul a 240 de metri patrati, numai ca jumatate din etajul unu este retras.

Este o casa relativ bine izolata amplasata langa Bucuresti.

Pompa de caldura aer apa este echipata cu rezistenta electrica de 6 kW in trei trepte. Beneficiarul a tinut rezistenta electrica pe 2kW, suficient ca sa faca fata necesarului de caldura suplimentar de anul acesta.

Temperatura de confort din casa a fost mentinuta undeva pe la 22 – 23 de grade.

Ceea ce era mai important si vroiam sa va arat sunt numarul de ore de functionare. Compresorul a functionat aproximativ 2500 de ore. Acesta fiind si numarul mediu de ore utilizate la incalzire. Dar si pentru productia de apa calda menajera.

Pentru cei care erau sceptici in ceea ce priveste numarul de ore de functionare al rezistentei electrice la o pompa de caldura aer apa, iata ca rezistenta electrica a functionat doar TIMP DE 32 DE ORE din totalul de 2500 de ore de functionare.

Deci cu alte cuvinte necesarul de caldura suplimentat de o rezistenta electrica este de aproximativ 2 zile.

Media facturilor la electricitate din Octombrie pana in Martie este de 600 de lei.

 

 

(2) Comentarii

 1. Bogdan
  dec. 08, 2019 at 4:00 pm

  Buna ziua, am doua intrebari legate de articol:
  – ce insemna „relativ bine izolata”? Se poate sa ne dati niste detalii (ce caramida, ce izolatie)?
  – 600 de lei e factura doar pentru pompa sau pentru toti consumatorii din casa?

  Multumesc

  • Adrian Sarbescu
   dec. 10, 2019 at 6:10 am

   Asa cum am zis, este o exprimare relativa dar orice constructie fara goluri printre caramizi cu masa de spaclu continua sub izolatie si tencuiala in interior, o izolatie la exterior de minim 10 cm putem sa o considem bine izolata.
   Aici depinde de consumatori, la unii este cu, la alti fara ceilalti consumatori.

Lasă un răspuns