Montaj pompa de caldura Sibiu

pompa de caldura MHI

Montaj pompa de caldura Sibiu

Am instalat o pompa de caldura Mitsubishi Hydrolution si la Sibiu,  ca sa nu zic ca nu am fost si in centrul tarii.

Aici am facut toata instalatia de incalzire in pardoseala,  inclusiv sanitarele, casa este situata mai exact langa Sibiu pe un varf de deal. O zona tare frumoasa si o alegere buna pentru constructia unei case de vacanta.

Aici am instalat un Mitsubishi Heavy de 10 kW monofazat cu rezistenta electrica suplimentara si sistem de preparare apa calda menajera de 300 de litri cu serpentina marita.

Pompa de caldura este in varianta flexibila. Adica toate componentele sunt livrate separat si se conecteaza hidraulic si electric pe santier. De aici rezulta un cost redus al pompei de caldura. Vezi aici pretul de achizitie al acestei pompe de cladura.

Practic pompa de caldura de la Mitsubishi este acelasi produs cu NIBE AMS, au acelasi controller.

La controller poti opta pentru RC Y 20 sau RC Y 40. Varianta 40 este ceva mai complexa, are niste functii suplimentare pentru cascadare si de masurare a energiei.

Meniul este intuitiv si usor de utilizat, ai suficiente informatii pentru un utilizator obisnuit.

Meniul apartine probabil NIBE si conceptia lui nu seamana cu un meniu conceput de nemti. Cred ca suedezii au gandit acest meniu pentru utilizatorii mai putin interesati de setari de pompa de caldura si ceva mai mult spre confort.

Adica de exemplu nu poti seta ca utilizator obisnuit apa calda la o anumita valoare, Ai trei posibilitati de economy, normal si lux. Aceste setari se fac in meniul de service unde stabilesti niste plaje de teperatura pentru apa calda.

La nemti e mai simplu, ai un set point pentru apa calda si daca scade sub acel set point porneste imediat productia de apa calda

Meniul mai are tot asa o zona de prioritizare pe timp o data apa calda o data incalzire in anumite plaje de timp. Nu mi-am batut capul cu setarea asta. Probabil ca o perioada indiferent de ce fel de cerere are el face ori apa calda ori incalzire.

Nibe deobicei ofera in pachet termostatul propriu. De fapt pompa vine cu un senzor de temperatura extern care nu se afla in unitatea externa cum il are orice pompa e un senzor separat care este citit de controllerul principal RC Y.

pompa de caldua Hydrolution
pompa de caldua Hydrolution

Cu termostatul asta am mai avut clienti de Nibe care s-au trezit ca nu pot folosi automatizarea de la incalzirea in pardoseala pentru ca temperatura din casa este controlata de senzorul pompei de caldura.

Nibe cu senzorul intern si extern incearca sa faca o compesare cu externul si au facut ei asa un termen foarte  pompos si sofistincat zis DEGREE MINUTES. Adica controllerul cu toti senzorii lui vede care ar fi setpointul din casa si face modulare si adauga surse externe de incalzire ca sa ajunga cat mai repede la set point.

In fine eu nu am folosit senzorul de la pompa am instalat un termostat wire less de la Honey well cu viziualizare pe net.

Dar chiar si asa pompa tot calculeaza acest degree minutes si am observat ca practic porneste rezistenta electrica foarte des.

Desi normal trebuie sa ai rezistenta sub punctul de bivalenta.

Revin la pompele de caldura nemtesti. Nemti in softul lor zic asa, avem un punct de bivalenta unde intra in functiune si rezistenta electrica. Acest punct de bivalenta se afla in general sub media minima a temperaturilor din zona respectiva.

Poti seta evident si la controllerele RC HY (NIBE) punctul de bivalenta sau de operare al rezistentei electrice. Asa chiar daca pompa are o cerere de caldura externa nu poate porni rezistenta electrica.

Per total o alegere buna pentru orice casa sub 200 de mp bine izolata cu incazlre in pardoseala.

Trebuie sa mai mentionez ca este si o pompa destul de silentioasa.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu