Subiecte de la cititori: rentabilitate economica a unei pompe de caldura

In caz ca nu ati observat blogul meu este extrem de interactiv, puteti sa-mi lasati mesaje, ma puteti contacta iar daca este un subiect relevant pe care va pot raspunde am sa si construiesc un articol.

Daca vrei sa vezi lista de preturi pentru toate pompele de caldura din Romania mergi pe acest link.

De curand am primit un mesaj de la un cititor care zicea cam asa:

„Un prim subiect pe care aș dori să îl publicați este legat de rentabilitatea economică a unei pompe de căldură,având preturi destul de mari aș vrea să știu în cat se amortizează investiția.”

Intrebarea este generala si nespecifica, o sa creionez cateva directii, inspre care sa va orientati cand luati aceasta decizie de cumparare.

Rentabilitatea economica a unei pompe de caldura depinde de comparatia pe care o facem in relatia cu sursa de energie cea mai ieftin disponbila la locatia respectiva.

Al doilea lucru pe care trebuie sa-l luam in calcul este timpul si confortul nostru pe care dorim sa-l alocam in relatia noastra cu generatorul de caldura.

Acum de exemplu daca in locatia in care avem casa este un disponibil ridicat de biomasa si aceasta biomasa poate fi disponibila chiar gratis, atunci alegem optiunea unui cazan pe lemne.

Daca in locatia respectiva avem doar energie electrica va trebui sa facem alegerea intre o centrala electrica si o pompa de caldura.

Daca in locatia respectiva avem gaz  si energie electrica trebuie sa facem alegerea intre o centrala termica pe gaz si o pompa de caldura.

Iar daca de exemplu, timpul nostru este mai important, decat sa pierdem timp cu transportatul, taiatul, stocatul lemnelor si activitatea zilnica de fochist la propria centrala termica pe lemne, atunci mergem pe optiunea pompa de caldura.

Ce sa aleg intre o centrala termica si o pompa de caldura?

In primul rand, daca ai buget, le poti pune pe amandoua, sa ai un sistem dual cu back-up si in plus vara poti face si racire cu pompa de caldura.

Daca ai o casa cu radiatoare (calorifere) clar trebuie sa mergi pe centrala termica, daca ai incalzire in pardoseala investitia intr-o centrala termica este mai mica. Costurile de exploatare sunt similare, daca privesti din puct de vedere financiar nu-ti vei scoate banii pe pompa de caldura raportat la o centrala termica.

Daca ai de facut un bransament de gaz foarte lung, pompa de caldura poate ajunge la acelasi cost investional cu centrala termica.

Ca sa vin in sprijitul afirmatiilor mele voi prezenta si niste calcule. Un normal metru cub de gaz natural are o energie termica de aproximativ 10 kW si costa acum cam 1,5 lei /mc. Un kW de curent electric este aproximativ 0,5 lei la utilizatorul casnic pe tarif normal.

Iarna o pompa de caldura aer apa va functiona cu un COP de aproximativ 2,8 poate 3 pe medie. Deci 10 kW/3 = 3,33 kWh x 0,5 lei = 1,66 lei pe 10 kW. La care se mai adauga si cativa kW de la rezistenta electrica. Oricum pretul pe energia primara este o idee mai mare decat la centrala termica pe gaz.

In schimb, la temperaturi de peste 7 grade, pompa de caldura este clar mai eficienta decat centrala termica pe gaz. Dar la temperaturi mai mari si necesarul termic este mai mic, deci consumul total va scadea semnificativ si la centrala termica si la pompa de caldura. Daca faci calcule de amortizare nu cred ca o sa te incante 20 – 30 lei pe diferenta.

 

Ce sa aleg intre o centrala electrica si o pompa de caldura?

Aici clar, POMPA DE CALDURA. Centrala electrica este foarte ieftina, adica cu 2000 de lei ai rezolvat problema dar costurile pe luna sunt uriase. In doi, trei ani cu diferenta de consum ai banii pentru o pompa de caldura.

Ce sa aleg intre o centrala termica pe lemne si o pompa de caldura?

Acum in Romania daca esti pe la tara, pe langa o padure, e inca destul de usor cu lemenele. Daca esti la oras, lucrurile au devenit foarte complicate, pentru ca nu se mai gaseste padure de taiat in Romania. Incalzirea pe lemene ramane cea mai ieftina varianta de incalzit dar este si cea mai consumatoare de timp personal.

Daca timpul tau valoreaza mergi pe pompa de caldura. Pompa de caldura este cel mai confortabil generator de caldura.

Daca vrei sa vezi lista de preturi pentru toate pompele de caldura din Romania mergi pe acest link.

(13) Comentarii

 1. Ana Chiser
  mai 29, 2018 at 8:51 am

  Buna ziua,

  Dar cum stim ce tip de pompa de caldura sa alegem si care este cea mai rentabila?

  • Adrian Sarbescu
   mai 29, 2018 at 10:09 am

   Este destul de simplu, va ajut eu cu consultanta.

 2. Constantin
  apr. 30, 2019 at 12:42 am

  Felicitări pentru articolul dumneavoastră Este cred cel mai clar și real din câte am citit De obicei se face reclama pe subiectul pompelor de căldură Dacă înțeleg bine cea mai buna varianta de încălzire ar fi pompa de căldură cu sistem fotovoltaic și eventual centrala combustibil solid(lemn, peleti, etc) pentru backup Dacă puteți sa îmi spuneți ce părere aveți despre aceasta varianta Vă mulțumesc

 3. GABRIELA BERBEC
  oct. 23, 2019 at 7:30 am

  Buna ziua , dar unde putem gasi un instalator care sa stie sa monteze tot acest sistem de pompe de caldura?

  • Adrian Sarbescu
   oct. 23, 2019 at 6:26 pm

   In ce localitate?

 4. Răzvan
  oct. 23, 2019 at 3:10 pm

  Dacă un aer condiționat pe modul caldura produce 14000 btu, asta înseamnă un pic mai mult de 4 kwh, și consumă 1,2 kwh înseamnă că are un cop de aproape 4. Pai înseamnă că e mai rentabil un aer condiționat pentru incalzit decat o pompă de căldură, ma refer strict încălzit?

  • Adrian Sarbescu
   oct. 23, 2019 at 6:36 pm

   Sa zicem ca asa pare la prima vedere, dar daca ai 5 camere de incalzit si doua bai si mai trebuie sa faci si apa calda menajera, aerul conditionat nu se potriveste. Oricum la unele pompe de caldura cum ar fi Zubadan, Hitachi, etc. unitatile externe de la pompele de caldura sunt aceleasi unitati ca si pentru unitatile de aer conditionat interne. Deci jumatate de pompa este la fel. Poti lua evident in considerare untilizarea unui aer conditonat in pompa de caldura pentru o aplicatie mica, una doua camere si cu boiler electric.

 5. GABRIELA BERBEC
  oct. 24, 2019 at 8:24 am

  Com Berceni Jud Ilfov

  • Adrian Sarbescu
   oct. 30, 2019 at 5:02 am

   Eu montez aceste sisteme

 6. GABRIELA BERBEC
  oct. 30, 2019 at 8:27 am

  Putem avea o intalnire? Daca imi dati un mail , va trimit proiectul de instalatii sa mi faceti o oferta.

 7. Fetic emil
  nov. 17, 2019 at 4:56 pm

  Am o casa de 200 m pătrați.Momentan am centrala pe lemne normala de 35 kw.Dar lemnele pt o iarna mă costa 50 de milioane plus ca ai bătaie de cap ca nu are cine sa ții le spargă. Întreb ce este mai rentabil pe lemne sau centrala sau pompa de caldura?As dori un răspuns.

 8. Sorin Vlaicu
  mai 24, 2020 at 3:24 pm

  Am o casă în construcție și am ajuns la termice. Pentru branșament la gaze plus instalație, proiectare costurile se ridică la 11000 lei. Plus timpul de așteptare de 6 luni. Vreau să montez un panou solar presurizat cu un boiler de 200 l cu dubla serpentina. Cred că i corect. VVM 320 de la Nibe mi se a părut OK(cu excepția prețului).Ce îmi recomandați? Târgoviște.

Lasă un răspuns