Pompa de caldura Viessmann Vitocal

pompa de caldura viessmann vitocal 200 s.jpg

Pompa de caldura Viessmann Vitocal

Ma uitam pe catalogul Viessmann primit de la Milano la sectiunea pompe de caldura. Viessmann e mai cunoscut pe la noi pentru pompele de caldura sol apa Vitocal 200-G, 300-G si 350-G dar are si o gama mult mai mare si mai completa in partea de pompe de caldura aer apa.

Daca vrei sa vezi lista de preturi pentru toate pompele de caldura din Romania mergi pe acest link.

Observ ca asa zisele noutati se concentreaza tot in zona de pompa de caldura aer apa, pentru ca asta este trendul vanzarilor. La variantele de pompa de caldura sol apa nu avem nici o noutate.

Noutatea cu care vine Viessmann pentru pompele aer apa cam de anul trecut este faptul ca a dezvoltat o unitate externa cu asa zisul Advanced Acoustic Design, adica o izolatie a carcasei exterioare cu care reuseste sa obtina un maxim de 35 de dB(A) la o distanta de 3 m fata de unitatea externa. Ceea ce este foarte foarte bine.

Nu ca pe romani iar interesa ca isi deranjaza vecinii.

Dar daca trendul este sa punem pompe de caldura la apartament sau in condominii pompele de caldura trebuie sa fie cat mai silentioase posibil.

Pentru cei care nu stiti nimic despre pompele de caldura aer apa de la Viessmann o sa va fac o prezentare pe scurt a produselor, nu voi intra in detalii  tehnice amanuntite.

O sa incep cu pompa de caldura aer apa Viessmann Vitocal 100-S si 111-S in constructie split, cu unitate interna si unitate externa. Varianta Vitocal 111-S are un boiler de apa calda menajera integrat de 210 litri. Aceasta varianta de pompa de caldura fiind si varianta entry level ca sa-i zicem asa.

Variante disponibile din 2 in 2 kW la 230V incepand de la 4, 6, 8 , 12, 14 si 16 kW si variante disponibile la 400 V la 12, 14 si 16 kW.

Incarcate cu refrigerant neecologic R410A si un COP bun pentru conditia A2/W35 °C in zona a 3,4 – 3,5 puncte.

Plus posibilitatea de a fi montate in cascada pana la 5 unitati.

Temperatura de functionare pana la – 20 °C, aici Viessmann a venit cu o imbunatatire, am niste fise tehnice mai vechi si aceste unitati functionau panala – 15°C dar se pare ca au marit domeniul de functionare.

Viesmmann Vitocal 200-S/222-S este varianta upgradata de la 100-S. Unitatea externa beneficiaza de Advance Acustic Design iar carcasa este de culoare gri, foarte similara cu Nibe. Avem o imbunatatire a COP-ului pentru conditia A2/W35 °C  la 3,8 – 4,0 puncte.

Variante disponibile de la 3,2 la 14,7 kW.

Bineinteles ca Viessmann trebuia sa aiba si o varianta inutila de pompa de caldura hibrida. Adica o centrala termica in condensare  cu pompa de caldura Vitocaldens 222-F. Varianta aceasta contine si centrala termica si schimbatorul de caldura in aceeasi unitate cu un boiler de 130 de litri.

In afara de asta mai exista si Vitocal 250-S care este pompa de caldura care poate controla si un cazan extern prin sistemul Hybrid Pro Control disponibil la ambele variante.

E, se plictiseau si nu aveau ce face si au zis sa faca toate variantele posibile si imposibile de pompe de caldura.

Varianta urmatoare foarte interesanta de pompa de caldura este Viessmann Vitocal 200-A. Varianta ce beneficiaza si ea de Advanced Acoustic Design.

Varianta de pompa de caldura foarte buna daca nu vrei sa ai de aface cu circuitul de refrigerant. Adica unitatea externa este o pompa de caldura monobloc cu condensator integrat. Acest lucru inseamna ca te vei conecta la unitatea interna doar cu circuit hidraulic fara refrigerant. Varianta asta este foarte buna pentru locatiile unde nu sunt disponibili frigotehnisti buni.

Evident ca trebuie luate niste masuri impotriva pericolului de inghet.

Puteri de la 4kW la 12 kW cu un COP bun A2/W35 °C  la 3,8 – 4,0 puncte.

Evident toate modelele se pot controla prin aplicatia Vitoconnect moka, nu ca la altii, cu abonament anual si se pot interconecta cu alte echipamente Viessmann cu ajutorul modulelor suplimentare.

Mai sunt si cateva modele de boilere cu pompa de caldura Vitocal 060-A si Vitocal 262 – A, nu mai intru in amanunte. Din puctul meu de vedere nu merita investita intr-un asemenea echipament, mai bine iei o pompa cu totul.

Trec direct la o pompa de caldura foarte interesanta dar mai putin pentru zona de rezidential, seria ENERGYCAL PRO. Pompa de caldura monobloc aer apa de exterior  cu puteri incepand de la 7 kW pana la 250 kW.

Daca vrei mai multe detalii trebuie sa intrebi direct la Viessmann, aceata pompa de caldura este full customizabila, adica poti alege tipul de refrigerant R410A, R134-A, R513-A, R1234ze, R744-CO2 si evident tipul de compresor.

Este o pompa de caldura pentru temperaturi inalte ale agentului de la 60 la 90 °C.

In concluzie si Viessmann are o gama completa de pompe de caldura care acopera cam orice tip de aplicatie. Pentru anul acesta nu au venit cu o noutate in domeniu, ma gandesc ca deocamndata mai asteapta sa se lamureasca piata refrigerantilor si sa avem un trend mai clar, al evolutiei acestora.

 

Share this post

Comments (3)

  • Valentin Anton Reply

    Buna ziua ,

    De ce nu sunteti deacord cu aceasta solutie Vitocaldens 222-F? Daca pompa nu face fata la temperaturi de -20 de grade nu trebuie sa echilibram sistemul dintr-o alta sursa ?
    Multumesc.

    septembrie 20, 2018 at 1:58 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Pai e mai simplu si mai ieftin sa pui o centrala Viessmann langa si faci automatizarea din soft. Nu este singurul sistem hibrid si functioneaza doar la – 20 de grade.

      septembrie 21, 2018 at 10:03 pm
  • Silviu Craciun Reply

    Buna ziua ce părere aveți de pompa căldură aer apă Vismann Vitocal 200A monobloc, care va fi conectată și la panouri solare de încălzirea apei? Ce consumul credeti car fi find încălzirea casei pe radiatoare. Multumesc

    iunie 28, 2021 at 1:55 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu