Review pompa de caldura aer apa Mitsubishi Zubadan

pompa de caldura mitsubishi zubadan

Review pompa de caldura aer apa Mitsubishi Zubadan

Pompa de caldura aer apa Mitsubishi Zubadan este cea mai bine vanduta pompa de caldura aer apa din Romania. A fost, practic, prima pompa de caldura care a format piata, pentru un asemenea tip de echipament.

Japonezi de la Mitsubishi Electric au realizat un produs suficient de bun, incat sa castige piata din Romania.

Nu stiu daca ei sau romanii, au marketat doar conditiile extreme la care functioneaza aceasta pompa de caldura: capacitate 100% pana la – 15 grade, functionare garantata pana la – 25 de grade, teste in functionare pana la – 35 de grade.

Tot marketing-ul acestei pompe de caldura s-a bazat mai mult pe capacitatea ei de a functiona in conditii extreme si un pret relativ rezonabil.

Acum sa vedem ce inseamna pompa de caldura aer apa Mitsubishi Zubadan si sa intelegem diferenta dintre un Mitsubishi Zubadan si un Mitsubishi Ecodan.

Asa cum fac, in general, toti producatorii de aer conditionat, unitatile exterioare primesc coduri separate de produs, fata de unitatile interioare. Daca esti un necunoscator in domeniu s-ar putea sa fii putin naucit de puzderia de coduri de produse si combinatii ale acestora.

Asta se intampla, pentru ca in general, o unitate exterioara de la un furnizor de aer conditionat poate fi combinata cu mai multe tipuri de unitati interioare, cu functii diferite.

Pentru ca aceasta pompa sa aiba un pret rezonabil, s-a gasit o varianta romaneasca de montaj, adica jumatate din pompa de caldura, o asamblezi pe santier.

Atunci cand comanzi un Zubadan split, primesti o unitate exterioara, un schimbator de caldura agent frigorific apa, cu sau fara izolatie, un controller, o pompa, un fluxostat si niste senzori pe care ii lipesti cu banda adeziva de conducte.

pompa de caldura aer apa zubadan unitate interna

Unitatea exteriora la pompa de caldura Mitsubishi Zubadan are urmatoarele coduri si puteri:

Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW80VHA racire pana la 8 kW si incalzire pana la 10 kW

Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW112YHA racire pana la 11 kW si incalzire pana la 14 kW

Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW140YHA racire pana la 14 kW si incalzire pana la 16 kW

Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW230YHA racire pana la 22 kW si incalzire pana la 23 kW

Asa cum va ziceam se vede ca Mitsubishi este un producator de aer conditionat pentru ca in descrierea codului este declarata puterea de racire a echipamentului, puterea de incalzire fiind ceva mai mare.

Modelele VHA sunt conectate la 230V iar modelele YHA sunt conectate la 400 de V.

Va recomand, la puteri peste 8kW, sa treceti la bransamente trifazate, pentru ca protectia pentru o pompa de caldura Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW80VHA este de 32 de amperi, adica maximul pentru un bransament normal la o casa.

Exista si cateva modele cu putere mai mica de 8 kW, dar nu sunt de interes pentru noi acum.

Acum sa analizam unitatea externa Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW

Toate unitatile de la Mitsubishi sunt cu dublu ventilator, incepand de la 8 kW, sunt cele mai grele unitati externe de tip split de pe piata cu o greutate cuprinsa intre 120 si 134 de Kg pentru unitatea externa.

Unitatile externe sunt incarcate cu refrigerant R410A, refrigerant ce se supune Fgas regulation si probabil ca in urmatorii ani va fi eliminat de pe piata.

Continutul de refrigerant este foarte mare comparativ cu alte pompe de caldura la aceeasi capacitate, pompele fiind incarcate cu 5,5 Kg de R410A, in comparatie cu alte pompe care au cam 3 Kg de agent frigorific.

Pompele sunt echipate cu compresoare de tip scroll cu invertor.

Pompele de caldura impresioneaza prin lungimea traseului frigorific disponibil, cred ca in momentul de fata este cel mai mare din piata. Nu cred ca acest lucru este neaparat util, dar daca ai nevoie poti avea o diferenta de nivel de 30 de metri si o lungime a traseului pe orizontala de pana la 70 de metri, deferenta intre unitatea interioara si cea exterioara. Bineinteles ca dupa o lungime mai mare de 10 m de traseu trebuie sa completezi cu refrigerant conform specificatiilor.

Tine cont ca lungimea traseului afecteaza performatele pompei de caldura.

Domeniu de functionare garantat pentru incalzire si preparare ACM -25°C pana la + 35°C iar pentru racire de la – 5°C pana la + 46°C.

Temperatura maxima pe apa calda + 60°C si temperatura minima pe apa racita +5°C.

Acum sa ne indreptam atentia catre partea care ne intereseaza cel mai mult si anume performantele declarate la temperaturile cele mai apropiate de zona de utilizare.

Aici constatam ca regula generala ca pe masura ce capacitatea pompei creste si eficienta acestea scade, astfel avem:

Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW80VHA A7/35 COP 4,65 A2/35 COP 3,55

Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW112YHA A7/35 COP 4,46 A2/35 COP 3,36

Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW140YHA A7/35 COP 4,22 A2/35 COP 2.96

COP-urile sunt selectate pentru capacitatea nominala la temperatura cea mai favorabila pentru pompele de caldura.

Daca comparam aceste COP-uri cu ale altor pompe de caldura performatele pentru acest model nu sunt notabile.

Performantele depind de schimbatorul de caldura ales si cea mai mare problema este ca nu este inclus in calculul COP-ului si pompa de recirculare pentru apa calda.

Avem disponibil pe piata si variantele Mitsubishi Zubadan versiunea Power Inverter, ceva mai scumpa. Serie notata astfel:

Mitsubishi Zubadan PUHZ-SW75VHA

Mitsubishi Zubadan PUHZ-SW100YHA

Mitsubishi Zubadan PUHZ-SW120YHA

In variante la 230V si in variante cu conexiune 400 de V.

Nu am inteles foarte bine care este marea diferenta intre cele doua modele, doar ca Power Inverter este mai eficient doar cu 0,04 puncte COP, sunt unitati mai usoare si cu o incarcatura de refrigerant mai mica. Un demeniu de operare mai restrans. In rest par sa fie unitati identice.

Automatizarea pompei de caldura aer apa Mitsubishi Zubadan

Automatizarea este destul de simpla, controleaza doua zone de incalzire/racire, poate prepara apa calda intr-un boiler si controleza o vana divertoare pentru preparare ACM.

Se pot seta cateva programe orare de functionare.

Se poate controla cu un modul extern GSM in modul on/off.

Variantele SW sunt compatibile cu interfata pentru monitorizarea la distanta Mel Cloud.

Punctele forte ale pompei de caldura Mitsubishi Zubadan

Temperaturi extreme de functionare, desi nu este singura pompa care functioneaza in domeniul amintit.

Un pret foarte bun pentru echipament, cred ca aceata pompa de caldura are cel mai mic pret de pe piata pentru o pompa de caldura de brand, evident pentru varianta cu schimbator de caldura aruncat pe perete.

Trebuie sa tinem cont ca in aceasta varianta suntem destul de legati de vanzatorul echipamentului pentru ca, evident cineva trebuie sa faca si manopera de asamblare. Asa ca trebuie avut in vedere costul total al montajului acestui echipament.

Punctele slabe ale pompei de caldura Mitsubishi Zubadan

Performante modeste in zonele de temperatura de interes, mai ales ca performatele tin de schimbatorul de caldura si pompa de recirculare furnizate in pachet.

Pompa de recirculare ramane la alegerea furnizorului, aceasta nu este controlata cu semnal PWM de catre pompa de caldura, numai in modul on/off. Pompa de caldura nu poate controla toti parametrii instalatiei, nu poate mentine un dT intre tur si retur.

In aceasta situatie montajul recomandat pentru acest model de pompa este cu separator hidraulic fata de restul instalatiei, dar acest montaj presupune instalarea a cel putin unei pompe de recirculare suplimentare pentru sistemul de incalzire.

Accesoriile oferite in pachet, aici ma refer la boilerul de apa calda, acesta fiind un boiler obisnuit, fara un design special pentru pompele de caldura.

In concluzie, pompa de caldura Mitsubishi Zubadan ramane o pompa de caldura aer apa de buget, cu un pret bun, destinata in special aplicatiilor simple.

Share this post

Comments (18)

 • Mirel_85 Reply

  am o pompa zubadan de 12kW care mi-a consumat aproape 2000kW pe luna februarie.. pt o casa de 130mp foarte bine izolata, geamuri tripan, incalzire prin pardoseala… etc

  acum caut sa o schimb, ca pana acum am platit facturi de aproape 4400 lei pe 4 luni de iarna… foarte mult

  nu as recomanda

  martie 11, 2018 at 11:49 am
  • kallo83 Reply

   Ciao Mirel, cred ca problema nu este pompa mai repede tipul de izolatie al casei -planseului , in ce zona este casa.
   Pe incalzirea prin pardoseala aveti in fiecare camera termostat ?
   Ar trebui vazute si setarile din interfata.
   Este enorm consumul de kw , din 2007 nu avem nici o pompa care sa consume asa mult …nici la 400 mp.
   O zi faina.

   aprilie 11, 2018 at 7:17 am
 • alex Reply

  consuma cam mult astea zubadan de la mitsubishi.. eu sincer as recomanda Vailant sau NIBE

  ambele sunt oricum varful de gama pe piata pompelor de caldura

  restul vin in complementare

  martie 12, 2018 at 2:44 pm
 • Munteanu Ovidiu Reply

  Si eu am o pompa de caldura Mitsubishi de 14kw montata intr-o casa de 160 mp izolata cu vata de 10 cm tamplarie cu triplu strat si in perioada 03 dec – 10 ian a consumat 3200 kw. Nu recomand!

  ianuarie 10, 2019 at 9:09 pm
 • Gabi Ciolpan Reply

  Sunt un om distrus!!! Am montata o pompa mitsubishi zubadan 23kw de 4 luni de zile si platesc 2500 de lei lunar. Ma poate ajuta cineva cu informatii va rog frumos? Am un COP intre 1,5 si 2 achizitionata de la Romstal.
  Gabi – 0741

  februarie 3, 2019 at 12:11 pm
 • Nicu Reply

  Ati montat ceva gresit.
  Eu am Samsung 16 kw și am consumat 8000 kw în 6luni.200 mp.
  Încă mai pot optimiza.

  martie 28, 2019 at 9:01 pm
 • Alex Reply

  Pfui…..oameni buni, sunt socat sa vad astfel de cifre de consum! Am o pompa Mitsubishi de 12Kw, montata la o casa in Germania. Am consumat 2000 kW din oct. pana acum in iunie. Casa are 160mp plus un boiler apa calda de 300 litri.

  iunie 26, 2019 at 8:47 pm
 • pavel Reply

  da, totul este posibil, am decuplat consumul de apa menajera din termostat, am decuplat incalzirea termica tot din termostat, a ramas doar circuitul pompa de caldura – schimbator de caldura – puffer 300litri, incapere tehnica 3 x 6 m., izolata cu polistiren de 8 cm., cu pod izolat cu vata si scandura, si merge incontinuu, cam intr-o ora 40 de min. 15 min. sta restul recirculare pompa schimbator – puffer. Nicaieri nu gasesc o schema poze si descriere mod corect de instalare pompa de caldura, Mitsubishi Zubadan, in limba romana garantat eficienta.

  ianuarie 21, 2020 at 9:26 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Automatizarea trebuie sa opreasca pompa de caldura. Un puffer de 300 de litri este exagerat de mare. Nu exista o schema anume de montaj, pentru ca diversitatea instalatiilor este foarte mare, modul de instalare se gandeste.

   ianuarie 21, 2020 at 7:26 pm
   • Raul Reply

    Foarte interesant review. Din păcate și eu tânjesc după o schema particularizata de montaj. Dar nu înțeleg de ce a doua pompa (după separator) se leagă la termostatatul de camera. Automatizarea FTC2B (PAC IFO 31B) pe care o am eu are un contact pe placa (ANA.In) pentru termostat de ambient. La ce se folosește atunci contactul respectiv? Nu pot fi legate ambele pompe în paralel cu un releu la FTC? Sa pornească și oprească în tandem. Sau nu poate fi folosita cumva doar o pompa?

    iunie 23, 2020 at 2:16 pm
    • Sorin Reply

     La mulți ani.
     Dețin o pompa de căldură Mitsubishi Zubadan de 8kw din anul 2015, ca care încălzesc 100 mp și produc acm pentru 3 persoane.
     Casa este exclusiv electrica.
     Consumul maxim de curent este de 700 kwh iarna. Toate bune

     ianuarie 1, 2022 at 1:44 pm
 • Cristi S. Reply

  Am pornit si eu de cateva zile o pompa de caldura Mitsubishi ERSC-VM2D + PUHZ-SHW112VHA, dar se pare ca este o problema cu circuitul interior al Hidroboxului. Daca activez flow meter imi apare eroare LP dupa care L9. Daca il dezactivez din DIP switch atunci totul merge ok, dar nu trece apa calda de Flow meter-ul fizic din circuitul hidraulic. Ati mai intampinat asa probleme, care poate sa fie cauza? Nu ma incanta ideea de a demonta instalatia sa vad daca are ceva blocaje.
  Multumesc.

  octombrie 11, 2021 at 9:21 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Nu cred ca este un blocaj, daca este o instalatie noua probabil ca inca ai aer in instalatie ce nu poate fi impins de pompa, mai verifica si filtrul y din robinetul special din pompa daca nu este infundat.

   O zi buna,
   Adrian

   octombrie 12, 2021 at 11:02 am
 • Cat costa o pompa de caldura? - Automatic Flow Reply

  […] de caldura aer apa: CHOFU, Daikin, Dimplex, Ferroli, Hitachi, Hoval, LG, Maxa, Mitsubishi HI, Mitsubishi, Nibe, Ochsner, Panasonic, Rhoss, Samsung, Stiebel Eltron, Vaillant, Viessmann, […]

  ianuarie 5, 2022 at 4:05 pm
 • Dani Reply

  detin o pompa de caldura Mitsubishi Zubadan de 14 KW, pt o casa cu 200 mp, dispusa pe 3 nivele, incalzite doar cele 2 superioare de 160 mp, am in total 12 circuite care functioneaza, un puffer de 200l si un Boiler de 300l, pompa aceasta pot spune ca e un esec total, consumul e f mare, am consum de 10000 in fiecare an, anul acesta se va implini al 30lea a de functionare… Consumul pe lunile de iarna variaza intre 1400-2000 kwh.
  casa este toata cu incalzire in pardoseala, izolatie exterioara 10 cm vata + 5 cm polistiren (montat pentru a putea finisa casa), si eu am pompa care nu se opreste in perioada rece, merge 95% din timp, in rest mai face degivrare…
  Am solicitat remedierea de a firma care a montat-o dar fara succes….
  consider o investitie proasta….
  COP varaiza intre 1.2-2.5

  ianuarie 10, 2022 at 6:33 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Poate ar fi bine sa renuntati la puffer-ul de 200 de litri, este mult prea mare.

   ianuarie 10, 2022 at 7:59 pm
 • Stănescu A Reply

  Bună seara. este perima seară in care dau drumul pompei de căldură să funcționeze pe cald. menționez că avem o casă de 112 mp locuibil Si am cumpărat o pompă de 11,2 KW PUHZ-SHW112-VHA MITSUBIHI ZUBADAN Drept cam mare dar nu am găsit mai mică 8 kw Instalația este făcută cu țeavă din cupru și cu ventiloconvectori de la Sabiana in nr de 6+ 3 calorifere micuțe din aluminiu. Deci agentul termic in instalație este puțin ținând cont că puferul este de 30 l și nu de 50 ,100 sau200l cum citesc că au alții montat. boilerul ACM este de 150 l in 24 de ore consumul a fost de 23 kv cu consumul casei .Mi se pare totuși un consum destul de mare. cred că totuși nu am setările corespunzător efectuate. Am căutat tutoriale video dar tot ce am găsit sunt în altă limbă . Mă întreb nu se vrea, sau sunt alte motive de nu au făcut până in prezent nimeni

  noiembrie 8, 2022 at 6:18 pm
 • ISTRATE ROMEO-- inginer INVENTATOR ///proiectant HVAC Reply

  ZUBADAN este o pompa de caldura AER/APA care asigura prin tehnologia inventata de Japonezi FLASH INJECTION
  aceeasi putere termica de la -15 gr.C exterior la +10 grade exterior adica daca Putere PC este 14 kW se produce tot 14 kW si la -15 gr.C. fiind singura pompa de caldura aer/apa care asigura Puterea constanta de la -15 gr.C la alte temperaturi in perioada de incalzire.
  Asta este inventia unica aferenta ZUBADANULUI.
  In rest COP=ul este pe curba unei PC aer/apa ca de exemplu:
  >Ttur instalatie incalzire de 60 gr.C COP=1,62 adica 1kW electric produce max.1,62 kW termici;
  >Ttur 42 gr.C incalzire pardoseala radianta proiectata COP=2,35 adica 1kW electric produce 2,35 kW termici.
  Consumul zilnic si sezonier este afectat de Temperatura interioara setata de Consumator pentru ca la temperaturi mai mari fata de
  Tint=22 gr C este evident ca copresoarele pompei de caldura functioneaza mai mult si conteaza si Cantitatea volumului de agent termic din locuinta care trebuie sa fie in total inclusiv cu Acumulatorul aferent al instalatiei de 4l/kW .La valori mai mari este evident ca copresorul functioneaza mai mult ca sa incalzeasca agentul termic!!!
  ATENTIE !!!! De asemeni la volum mai mic decat 4l/kW apar regimuri de functionare( a compresorului) dese ON/OFF care pot produce in timp stricarea Compresorului lucru care se intampla de multe ori atunci cand instalatia aferenta sistemului de incalzire cu PC nu a fost proiectata si verificata de Verificator atestat !!!!

  martie 3, 2023 at 9:29 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Adrian Sarbescu