Montaj pompa de caldura Popesti Leordeni
In ultima perioada am fost extrem de ocupat cu lucrarile, dar incerc sa-mi mai fac timp sa va mai scriu despre proiectele, realizate. Am finzalizat o instalatie completa de incalzire/racire cu o pompa de caldura monobloc de la MAXA, pe care am instalat-o in Popesti Leordeni de data aceasta.
Beneficiarul sistemul a instalat initial in casa un sistem de incalzire electric, dar dupa prima iarna a hotarat rapid ca e cazul sa treaca la un sistem mult mai econonomic, decat incalzirea electrica in pardoseala.
Pentru ca aceasta casa era deja in utilizare am ales sa mergem pe o solutie minim invaziva. Adica sa mergem cu o varianta de pompa de caldura monobloc si cu un sistem de distributie prin ventiloconvectoare.
Clientul a fost super ok si a acceptat toate propunerile mele, de a face o instalatie cat mai eficienta.
Casa are 3 nivele, parter, etaj si mansarda. cu o suprafata utila de 130 de metri patrat.
Am optat pentru o pompa de caldura de la MAXA monobloc, monofazica de 10 kW. Am ales o pompa putin mai mare decat as fi utilizat pentru aceasta suprafata, dar nu am mai instalat rezistenta electrica suplimentara si din punctul meu de vedere imobilul are cateva probleme in ceea ce priveste izolatia. Asa ca am mers pe o pompa de caldura ceva mai mare.
Instalatia este foarte simpla, avem o pompa de caldura aer apa monobloc, 5 ventiloconvectoare si 2 radiatoare Henrad pentru cele doua bai..
Distributia a fost realizata pe teava de cupru sudata si izolata. Ventiloconvectoarele au fost dimensionate pe temperaturi de tur sacazute 35/30 de grade si fiecare ventiloconvector este echipat cu vana de echilibrare hidraulica pentru reglarea precisa a debitului.
Asa ca ventilatoarele au niste dimensiuni destul de mari.
Chiar si radiatoarele au fost echipate cu robinete de la IMI de reglaj al debitului.
Fiind o pompa monobloc cu condensatorul afara, sistemul a fost incarcat cu propilen glicol pentru protectia anti-inghet.
Am considerat ca ar mai fi nevoie de o cantitate suplimentara de agent termic in sistem asa ca am mai instalat un puffer de la MAXA izolat de 60 de litri pentru a asigura energia de defrost.
Asteptam sa vina sezonul, rece pentru mai multe detalii.
Comments (11)
Buna ziua. Si eu am instalat in primavara un maxa de 16 kw trifazic pe radiatoare fiind o casa care a avut o incalzire pe lemne inainte. I-am dat drumul de 19 zile si a ajuns la un consum de 9 kwh( in medie ) cu apa calda si caldura ( acum 2 zile a fost -1 grad ) cu 48 de grade in calorifere, temperatura in casa 23 grade
Sunt curios cum va fi iarna asta.
Salut, 9 kw in cele 19 zile sau 9 kw pe zi?
Salut. 9 kw pe zi. Dar acum a crescut consumul pentru ca au si scazut temperaturile. Am ajuns si la 18 kw pe zi.
Consumul e pe pompa sau pe toata casa?
Buna ziua,
Am o casa noua in care m-am mutat in iarna trecuta prin decembrie. Suprafata, cam 85mp pe nivel (deci probabil 140-150 utili) incalzita cu o instalatie Purmo de incalzire in pardoseala si pompa de caldura monobloc Samsung de 16Kw, care produce si apa calda. Temperatura in casa, controlata cu 6 termostate, trei per nivel. Consumatori mari: pompa, cuptor electric, masinile de spalat (rufe si vase), eventual frigiderul. Curentul pe decembrie a insemnat cam 950 RON/1600Kw. Mi se pare un pic cam mare consumul (iarna trecuta varful a fost pe la 1200 lei pe luna, dar am mai izolat soclul intre timp, se vor mai fi uscat si peretii). De mentionat ca nu am case care sa se interpuna pe traseul pe care bate vantul sunt in camp, langa padure si lac. Pot face ceva sa mai optimizez? Citind in diagonala la dvs pe blog, inteleg ca as fi putut sa pun si o pompa mai mica, dar e tardiv, acum. Multumesc pentru sfat!
Parerea mea este ca 300 de lei cel putin sunt electrocasnicele, aveti si plita electrica? Termostatele opresc si pompa de caldura sau doar opresc nivelul? Mai puteti izola tevile in caz ca nu sunt izolate.
Multumesc pentru raspuns! Pompa am setat-o sa fie comandata si de termostate si de temperatura agentului termic, deci da, termostatele opresc si pompa, daca sunt toate circuitele oprite. Plita e cu gaz (butelie), dar e foarte probabil ca 300 de lei sa fie electrocasnicele, asa cum spuneti si dvs. Chiar daca iluminatul e LED, numai cuptorul cred ca are vreo 3 kw.
Va salut .Ati vreo problema cu pompa de caldura de la samsung pana acum? Sunteti multumit de ea ? Pe luna ianuarie ce consum ati avut?.Multumesc frumos
La un moment dat am constatat ca intra in bucla la comutarea vanei cu 3 cai intre caldura si apa calda (practic, nu mai ajungea sa faca apa calda cu pompa de caldura, ci doar caldura, pentru apa calda pornea rezistenta electrica, pana la urma). Initial, echipa tehnica dadea vina pe vana cu 3 cai care facea cam mult zgomot… Pana la urma a facut defectul cu ei acolo si au schimbat placa de baza a pompei. Overall, as zice ca e ok pentru pret (nu-mi mai amintesc exact cat a costat pompa in sine, dar parca avea un pret comparabil cu cele chinezesti, undeva sub 20 000 lei). Mi-as fi dorit o solutie sa ii pot pune si un modul wi-fi, sa vad online parametri, dar poate nu am sapat destul… Consum 27.12-30.01 vreo 2260 KWh (toata casa, nu am contor doar pt pompa). Un Kwh ma costa cam 0.59 lei cu totul, la Electrica Muntenia Sud
Pt dn-ul Adrian Sarbescu.Aveti niste date despre consumul pompei de la Maxa.Ma refer la cea prezentata aici in articolul d-voastra.Multumesc
Nu am niste date concludente pentru ca aceasta casa nu este locuita permanent, momentan.