Review pompa de caldura NIBE F2120

pompa de caldura NIBE F2120

Review pompa de caldura NIBE F2120

Am inceput sa scriu un review pentru pompa de caldura NIBE seria F2120, pentru ca mi-a sarit in fata un pliant care zicea cam asa: “A breakthrough in efficiency” –  Air/water heat pump with a SCOP value better than 5.0! *.

 

Suna bine dar e vorba de SCOP si asa cum va spuneam trebuie sa cititi ce scrie si la * iar in articolul cum alegem pompa de caldura am spus ca nu iau in considerare coeficientul de peformanta sezonira.

 

Pompa de caldura arata bine, este de tip aer apa monobloc cu o unitate externa generoasa.

 

Nibe ne incurca putin cu toate modele de pompa de caldura F. Inafara de F2120, mai exista si F2040 dar in acest articol discutam despre F2120.

 

Denumirea comerciala pentru pompa de caldura aer apa este Nibe F2120 cu tipodimensiunile 8,12,16 si 20.

 

La prima vedere ai crede ca aceste tipodimensiuni sunt similare cu capacitatile, dar capacitatile sunt cu cativa kW mai jos decat numarul tipodimenisiunii.

evolutie capacitate pompa de caldura Nibe F2120

Variantele de 8 si 12 se pot conecta si la 230 V dar toate versiunile de pompa de caldura au conexiune la 400 V.

 

Pompele de caldura sunt echipate cu compresoare scroll si sunt incarcate cu aproximativ 3 Kg de refrigerant R410A in functie de capacitate.

 

In aceasta echipare functioneaza pe incalzire in domeniul  – 25 + 38 de grade. Pompa este reversibila pe circuitul frigorific iar pe racire functioneaza in domeniul + 15 + 43 de grade Celsius.

 

Acum daca vorbim de performate Nibe ne abureste putin cu declararea unor copuri excelente de 5,12 unitati pentru conditia A7/W35 si 4,26 pentru condita A2/W35. Dar daca ne uitam putin mai atent observam ca acestea sunt date pentru o incarcare partiala, care nu mi se pare foarte bine definita.

 

Cred ca defapt Nibe prezinta un grafic de COP doar pentru unitatea exterioara ne-luaind in calcul pompa de recirculare din unitatea interioara.

 

Ulterior sunt date si alte COP-uri in combinatie cu unitatile interioare unde pentru conditia A7/W35 avem un COP de 4,67 iar pentru conditia A2/W35 avem un COP de 3,96. Acestea fiind mult mai apropiate de realitate.

 

Ma asteptam ca Nibe sa detalieze mai bine aceste lucruri, dar In orice caz performantele sunt foarte bune.

 

In fine am gasit si graficul asta de evolutie al COP-ului in functie de temperatura exterioara.

cop pompa de caldura aer apa nibe F2120 - 20

Aceata unitate pentru a atinge aceste performante este incarcata cu apa curata, fara antingel, deci este expusa riscului de inghet.

 

Nibe cu ajutorul modulelor interioare controleaza permanent pompa de recirculare, care nu se afla in unitatea exterioara, ea poate fi intr-un modul intern sau in variantele cu SMO poate fi externa.

 

Acum cei de la Nibe tin intotdeauna sa combine aceasta unitate cu o unitate interna cu denumirea comerciala de VVM.seriile 310, 320, 500, SMO 20 si SMO 40.

 

Unitatile VVM contin intodeauna si un bolier de preparare apa calda menajera si o pompa de recirculare pe circuitul extern si o pompa de recirculare pe circuitul intern. Dar fiecare unitate VVM are o alta configuratie asa ca aici trebuie sa fii foarte atent ce alegi.

 

Unitatea VVM 310 este un puffer cu serpentina de inox imersata in acest puffer. Modulul nu poate raci apa decat pana la 18 grade, daca vrei mai mult trebuie sa ai un accesoriu separat.

nibe vvm 310

Unitatea VVM 320 este rezervor de acumulare pentru ACM si de data asta o serpentina incalzeste apa din interior. Poti face racire doar pana la +18 grade daca vrei mai mult ai nevoie de un accesoriu suplimentar. ACS 310.

nibe vvm 310

Unitatea VVM 500 este un puffer cu serpentina de inox imersata in acest puffer. Modulul nu poate raci apa decat pana la 18 grade, daca vrei mai mult trebuie sa ai un accesoriu separat ACS 310 si suplimentar mai are si o serpentina pentru aportul de la sistemul solar.

nibe vvm 500

Unitatea SMO 20 este un modul de comanda care gestioneaza echipamentele din casa, acest modul nu poate face racire.

 

Unitatea SMO 40 este un modul mai complex care poate face si cascada si poate face si racirea dar cu ajutorul unui accesoriu suplimentar.

 

Punctele forte ale pompei de caldura Nibe F2120

 

Daca nu ai prin zona un frigotehnist bun aceasta varianta de pompa de caldura este foarte ok, pentru ca ai de lucru doar pe circuitul hidraulic, astfel eviti potentialele probleme.

Este o pompa de caldura cu performate foarte bune, pentru o pompa de caldura aer apa pe agentul frigorific R410A.

Poti face cascada de pana la 8 pompe de caldura cu sistemul SMO 40.

 

Dezavantaje pompei de caldura Nibe F2120

 

Sistemul asta cu apa si schimbatorul de caldura afara este supus riscului de inghet, chiar daca pompa controleaza permanent o pompa de recirculare, intreruperea curentului anuleaza protectia la inghet. Asa ca trebuie luate masuri suplimentare de protectie in caz ca avem o pana de curent.

 

Sistemului ii trebuie acordata o atentie deosebita si asupra calitati apei de incarcare si a filtrelor si asa mai departe, ca sa nu avem un blocaj pe circuitul hidraulic.

 

Pretul este destul de ridicat la aceasta varianta de pompa de caldura. Mie personal mi se pare ca sistemul este mult prea complicat si devine foarte scump mai ales daca vrei sa faci si racire.

Configuratiile prestabilite te pot limita in dezvoltarea sistemelor cu aport de la solar.

Share this post

Comments (18)

  • alex Reply

    domnu` adrian, aveti pompa de asta acasa ? m-ar interesa si pe mine exact acest model de la nibe

    am inteles ca sunt foarte bune fata de competitori

    februarie 27, 2018 at 3:05 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Nu am pompa dinasta acasa, eu sunt legat la RADET cea mai ieftina sursa de incalzire. Cea mai buna pompa este o exprimare relativa.

      februarie 27, 2018 at 9:36 pm
      • Mirel_85 Reply

        eu am o zubadan de 12kW si mi-a consumat extrem de mult curent electric…

        caut sa o schimb acum, pt ca nu vreau sa mai fac o iarna cu ea.. ajung la sapa de lemn

        dl Adrian ne puteti recomanda o pompa ? dar vreau si niste consumuri exacte.. ca la zubadan n-am reusit sa aflu.. ci am aflat pe propria piele

        martie 11, 2018 at 11:51 am
  • Lau Reply

    Buna ziua, domnule Mirel_85 , va recomand cu caldura pompa asta . consumul este mai mult decat decent . Eu am de 1 an si media in lunile reci a fost 500lei.

    mai 5, 2018 at 8:04 pm
    • Ungurean ionel Reply

      Buna ziua “Lau”
      Puteti da niste detalii mai concrete va rog!!!
      Acum am achizitionat si eu F2120 de 16kw pt 220mp casa izolata cu polistiren de 10cm(scanat cu camera termo arata destul de bine izolata)..urmeaza sa o montez sa o pun in lucru si apoi om vedea despre consum…foarte curios..trec de la centrala pe lemne care in ultima iarna ma fus la o cheltuiala de peste 4000Ron..
      Ms mult

      septembrie 20, 2018 at 11:22 am
      • Adrian Sarbescu Reply

        Detalii mai concrete despre ce anume?

        septembrie 21, 2018 at 9:57 pm
        • Ungurean ionel Reply

          Domnul Lau a precizat ca consumul in lunile reci a fost de aprox 500 ron si eram curios ce versiune are de f2120(kw) si ce casa..izolatie,mp..cateva detalii ca eu sa pot face o estimare..asta asa in moment de toamna pana vine iarna ca apoi eu voi trece la fapte nu doar la estimari..asta eram curios..
          Multumim

          septembrie 22, 2018 at 9:22 am
      • Radu Reply

        Buna, d-le Ungureanu, acuma, dupa cateva ierni de folosire a pompei de caldura ne poti spune cateva impresii?

        iulie 9, 2022 at 7:27 am
  • Mihai Reply

    Asta cică e cea mai buna pompa aer apa care se vinde in Romania, cineva îmi zicea că suedezii nu mai fac față să le producă…

    Puțin mai scumpă decât spliturilor ieftine, dar e in categoria premium

    octombrie 25, 2018 at 11:14 pm
  • Pirciu Liviu Reply

    Adrian ai promis ca vei face un treview despre pompa de caldura Yutachi s 80.Multumesc.

    septembrie 13, 2019 at 11:48 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Din pacate stau prost cu timpul.

      septembrie 19, 2019 at 11:16 am
  • Ionuț bulzan Reply

    Mă interesează o pompa nibe, cu cine iau legătura?

    ianuarie 25, 2020 at 8:38 am
    • Adrian Sarbescu Reply

      Din ce localitate esti?

      ianuarie 26, 2020 at 5:58 am
  • Ionuț bulzan Reply

    Și nu faceți frigul cu Radet? Eu m-am mutat din cauza asta

    ianuarie 25, 2020 at 8:39 am
  • Ionuț Bulzan Reply

    Din Oradea, caut o pompa nibe la un preț bun

    ianuarie 27, 2020 at 8:15 pm
  • marius Reply

    buna ziua eu am o pompa nibe F2120 de 12 kw si dupa parea mea nu se justifica pretul foarte ridicat al acestei pompe,nu are nici un plus fata de cele ieftine

    decembrie 18, 2021 at 3:12 pm
  • marius Reply

    buna ziua,am si eu o pompa de caldura f2120 de 12 kw si are un consum foarte mare dupa parerea mea, dar am o nelamurire in privinta montajului,au montat pompa la o distanta de 10 m distanta fata de vvm care este la subsol,influenteaza oare distanta?

    ianuarie 10, 2022 at 5:21 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Da, pe masura ce distanta este mai mare exista si o pierdere termica pe traseu mai mare. Din ce am vazut pe poze in general de la montajele Nibe tevile utilizate sunt cam timide raportat la capacitatea pompei. In fine sunt mai multe probleme care determina consumul pompei.

      ianuarie 10, 2022 at 7:54 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu