Care este lungimea maxima a unei tevi la incalzirea in pardoseala?
Lungimea unui circuit este un element foarte important in sistemul de incalzire in pardoseala.
Cu cat crestem lungimea unei tevi, crestem si caderea de presiune pe acea teava. Adica avem nevoie de o pompa cu o inaltime de pompare mai mare ca sa poata sa invinga fortele de frecare dintre fluid si peretii tevii.
Prin manualele de specialitate am mai vazut ca se recomanda ca circuitele sa nu depaseasca lungimea de 120 – 130 de metri
Surpriza este ca lungimea optima la care trebuie realizat un circuit depinde foarte mult de grosimea tevii. Pentru ca avem tevi de 16, 17, 18, 20 mm, avem lungimi optime de circuit pentru fiecare dimensiune de teava.
In general cu lungimea tevi te poti juca in anumite limite, in functie de numarul de circuite pe care doresti sa-l obtii. Daca vrei sa fii putin mai economic, etc.
Pot sa-ti spun de exemplu ca pentru o teava de 16 x 2 mm lungimea optima este de aproximativ 60 de metri liniari.
Ce se intampla cu circuitul daca este mai lung?
Ca regula generala: un circuit mai lung genereaza o suprafata radianta cu o putere mai mica. Un circuit mai scurt are o putere mai mare.
Comments (11)
Articolul asta nu are nici o treaba cu tehnica de proiectare a instalatiilor in pardoseala…lungimea unui circuit depinde de incarcarea termica, iar a limita lungimea unui circuit la x m este pentru cei care fac pardoseli dupa urechi…
Exista o limita maxima recomandata, de la limita maxima in jos sunt tare multe discutii
limita maxima recomandata e data de caderea de presiune pe distribuitor, respectiv circuit! lunginea acestuia este data de conditia hidraulica rezultata din incarcarea termica! Asta ca lumea sa inteleaga exact!
Sa nu ne limitam la 100-130 m (sau 60m pt dn16 cf articol) deoarece cand discutam de incalzire in pardoseala la hale industriale avem aproape uzual 150-200 m! asta daca nu e circuit de protective sub camerele frig sau congelate unde lungimea poate ajunge si la 400 m!
Articolul nu se adreseaza proiectantilor si nici nu se refera la lucrari industriale. Asa ca aici vorbim de tevi cu diametrul de maxim 20 mm. Nu ai cum sa faci un proiect cu teava de 16 mm mai mare de 140 ml destinat aplicatiilor din rezidential. Oricum o suprafata deservita de doua circuite de 70 m ofera o densitate de energie semnificativ mai mare decat o suprafata deservita de un circuit de 140 metri.(vezi P=QxcxdT) Asa ca de ce sa nu recomand sa se faca mai multe ciruite mai scurte? e in avantajul beneficiarilor. Mai bine sa reduca costurile in exploatare decat sa faca o oarecare economie initiala la materiale. Care e rationamentul de avea circuite foarte lungi? ce castiga beneficiarul? te rog sa-mi explici care ar fi avantajul de a proiecta cu circuite super lungi de peste 140 de metri in rezidential?
Corect ! Teava de 17 x 2.0mm si lungime de 80m cu debit volumetric de 140L/h = 1.2mbar/m va avea o pierdere de presiune liniara mai mare decat la lungimea de 160m si debitul volumetric de 70L/h = 0.3mbar/m . Adica 80m x 1.2mbar/m = 96mbar , si 160m x 0.3mbar/m = 48mbar . Prin urmare e mai important debitul volumetric si caloric , decat lungimea tevii . E gresita intrebarea cu „lungimea maxima a unei bucle” . Totul depinde de incarcare termica , adica de debitul caloric si volumetric , care depinde de sarcina termica calculata pentru fiecare incapere in parte conform standardului EN 12831 si SR 1907 , iar incalzirea in pardosea se proiecteaza conform standardului EN 1264 .
Unde este diferenta de putere la doua circuite de 70 m fata de unul de 140 m? Tocmai din ecuatia scrisa se vede ca nu exista legatura intre putere si lungime! Vrea doar sa transmit mesajul corect indiferent de cine il citeste! Cu atat mai mult cu cat inainte de aparitia echilibrarii dinamice, echilibrarea hidraulica a circuitelor se facea cu debitmetre! Noi echilibram puterile circuitelor pentru a obtine dt de calcul, nu lungimea circuitelor! Nu faci nici o economie in exploatare daca faci mai multe circuite. Si echilibrezi foarte greu un circuit de gresie si unul sub parchet la aceasi lungime! Sunt multe de discutat, pardoselile se fac de 20 de ani in Romania si inca exista ideea de lungime maxima! M-am lovit de acest concept eronat inclusiv in industrial si de aceea am dat acest exemplu! Iti citesc blogul si nu trebuie sa te superi daca nu sunt de acord cu toate prezetarile tale! Dar consider necesar ca informatiile sa fie prezentate corect si sa spargem miturile legate de instalatii! Multi nu stiu de exemplu ca pt o functionare corecta a unui modul de amestec ecartul de temperatura sa fie cu cel putin 20 grd C mai mare decat temp de tur si fosesc acest sistem si daca avem ct in condesatie! Sau neutilizarea unei butelii de egalizare la ct mural! Multe instalatii functioneaza cu pardoseala si cu pompa din ct, si nici macar nu stiu saracii de ce face fata!
Buna. La o casa parter de 90 mp utili , spre exemplu la o camera de 16 mp daca fac un circuit la un pas de 10 cm intra aproximativ 168 metrii de teava, iar daca fac doua circuite se mai aduga 8 metrii( distanta dintre distribuitor si circuit). Numai vorbesc de trei circuite ca sa ma incadez in maximul ideal de 60 metrii la teava de 16. Observ ca cu cat sunt mai multe circuite cu atat trebuie mai multa teava pentru a acoperii distanta de la distribuitor la circuite. Cu ce ar ajuta asta la impinsul pompei( sa faci trasee mai scurte, dar mai multe! Duble. Adica in loc de 6 trasee sa faci 12)? Va multumesc
Salut, deci, la pas de 10 iti intra 10 ml liniari de teava pe metru patrat. Cu cat este mai lunga teava cu atat este mai greu pentru pompa sa impinga apa prin teava, deci agentul termic v-a circula din ce in ce mai lent. Nu stiu cum ai asezarea dar mai poti lungi traseele in acest caz, te poti duce pana in 80 de metri, pe circuit, pe teava de 16 mm. Sau in alta varianta folosesti teava mai groasa.
E ok sa faci mai multe circuite si mai scurte dar mai trebuie sa te gandesti si la distribuitor ,la 100 metri patrati iti trebuie un distribuitor cu 10 cai ,daca mai pui si grupul de pompare si actuatoarele ,comanda centrala ,cronotermostatele si le pui toate de Tece ,oare la cati bani ajungi ????
Te salut vreau nr tău de telefon
Salut, il gasesti la contact