Pompa de caldura sau centrala termica pe motorina?

pompa de caldura aer apa wolf bwl 1s 7 kW

Pompa de caldura sau centrala termica pe motorina?

Surprinzator, dar in Romania sunt inca destul de cautate centralele pe motorina. Acum sunt chiar foarte greu de gasit si singurele variante sunt doar niste cazane pe lemne pe care montezi un arzator atmosferic pe motorina.

Daca vrei sa vezi lista de preturi pentru toate pompele de caldura din Romania mergi pe acest link.

Oricum e posibil sa te coste mai mult cosul de fum decat acest cazan total ineficient. Daca o sa facem niste calcule o constatam ca defapt costurile cu motorina se ridica la acelasi nivel cu o centrala termica electrica.

Singura ratiune pentru care am utiliza o centrala pe motorina ar fi daca am avea o locatie unde nu exista un bransament la electricitate suficient de mare.

Oricum propunerea mea este sa inlocuiesti centrala termica cu o pompa de caldura, pentru ca nu mai ai bataiele de ca pe care le ai cu un cazan pe motorina.

Motorina trebuie transportata si stocata in niste rezervoare suficient de mari pentru a avea o autonomie cat mai mare, ai lucrari de mentenanta periodice in ceea ce priveste arzatorul si diuzele acestuia.

Bine si la pompa de caldura trebuie sa-i mai faci o mentenanta dar nu lucurile nu se compara.

Costurile de exploatare sunt de trei ori mai mici cu o pompa de caldura decat cu o centrala termica pe motorina sau cu o centrala electrica.

Daca vrei sa cumperi o centrala termica pe motorina in condensare nemteasca pretul este foarte apropiat de cel al unei pompe de caldura.

In concluzie mergi pe pompa de caldura.

 

 

 

 

Share this post

Comments (2)

 • bbogdanmircea Reply

  De ce nemții folosesc centrale pe motorina ? La ei temperaturile iarna nu prea scad sub 0, deci ar fi și mai ok pompa de căldură …

  februarie 27, 2018 at 12:49 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Nemtii folosesc centrale pe motorina pentru ca motorina pentru incalzire este subventionata si se gaseste la pompa. Are un pret cam de 2 lei pe litru din cate imi aduc aminte iar pentru cladirele vechi neizolate este o solutie mai buna decat pompa de caldura.

   februarie 27, 2018 at 9:33 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu