Incalzire in pardoseala parchet sau gresie?


De cand au aparut si pe la noi, sistemele de incalzire in pardoseala, s-a impamantenit ideea ca  incalzirea in pardoseala merge cel mai bine si este cel mai eficient cu finisajele reci, gen gresie, marmura, ardezie etc.

Ideea asta pre conceputa se transmite in continuare, la baza ei sta faptul ca gresia are un coeficient de izolare foarte slab comparativ cu parchetul. Astfel parchetul montat peste incalzirea in pardoseala are o rezistenta termica mai mare si reduce semnificativ din eficienta incalzirii in pardoseala.

Deci, ce finisaj alegem pentru sistemul de incalzire in pardoseala, parchet sau gresie?

Rezistenta termica a unui material este data de grosimea materialului si de coeficientul de izolare termica lamba al fiecarui material. Aici vorbim de grosimi de 10 – 14 mm, deci rezistenta termica a celor doua materiale in realitate este foarte apropiata, pentru ca grosimea lor este foarte mica.

Nu vreau sa intru in detalii aprofundate, legate de ce eficienta ne-ar aduce sistemului nostru folosind un finisaj de gresie pentru sistemul de incalzire in pardoseala fata de un finisaj de parchet.

Afirmatii de genu: e mai eficient cu 10 -15 % nu sunt fondate, pentru ca este foarte complicat in realitate sa faci acest calcul, aproape imposibil.

Exista softuri specializate, care pot calcula cu o oarecare precizie diferenta, dar pentru asta trebuie sa stiti inca din faza de proiectare ce fel de parchet sau gresie o sa achizitionati, trebuie sa stiti exact grosimea si compozitia sapei, tipul de adeziv si folie utilizat, asezarea tevilor, izolatia casei, etc.

Un singur centimetru de sapa in plus peste sistemul de incalzirea in pardoseala modifica toate calculele.

Practic, recomandarea mea este sa alegeti finisajul in functie de preferinta. In oricare varianta de parchet pentru incalzirea in pardoseala, ca este parchet laminat, parchet stratificat sau masiv trebuie sa aveti grija la umiditatea sapei, poti vedea mai multe detalii la Care sunt cele mai frecvente greseli la incalzirea in pardoseala?

In realitate, se pot observa mici diferente de temperatura la suprafata finisajului. intre parchet si gresie de 0,5 – 1 grad. Acest lucru inseamna ca rezistentele termice sunt foarte apropiate si nu ar trebui sa ne facem probleme legate de alegerea finisajului.

Oricum, daca inca nu v-am convins puteti alege oricand o gresie cu aspect de parchet pentru incalzirea in pardoseala

Click here for reuse options!
Copyright 2017 Adrian Sârbescu

+ There are no comments

Add yours

Lasa un comentariu