Pompa de caldura de apartament!!

Pompa de caldura de apartament!!

Majoritatea dintre noi cred ca am dorit sa ne debransam de la sistemul de incalzire centralizat si sa ne instalam centrala termica pe gaz la apartament, pentru a avea confortul termic mult dorit, dar va spun, ca cea mai buna optiune in momentul de fata este o pompa de caldura aer apa.

Daca vrei sa vezi lista de preturi pentru toate pompele de caldura din Romania mergi pe acest link.

Centrala termica de apartament este o chestiune demodata si mult prea costisitoare, din simplu motiv ca o centrala termica este mult prea mare pentru un apartament. Noi avem nevoie de doar 2-3 kW pentru incalzire, iar o centrala termica are cel putin 24 de kW. Are 24 kW pentru ca trebuie sa produca apa calda instant si aceasta este puterea minim necesara.

Dar din pacate de multe ori chestiunea asta cu centrala termica la bloc este foarte greu de pus in practica mai ales daca esti singurul de pe scara care doreste acest lucru.

Nu e chiar asa de ieftin sa platesti bransamentul de gaz pana la etajul tau, mai ales daca stai la ultimul etaj.

Dar acum ai solutia cu pompa de caldura versiunea split pentru incalzirea sau racirea apartamentului.

 

Ce parere ai avea daca in loc de o centrala termica pe gaz ai monta o pompa de caldura de apartament?

 

Pompele de caldura aer apa split sau chiar variantele mai mici, mono-bloc, sunt aplicatia ideala pentru apartamente de bloc.

Daca ma intrebi pe mine, astazi, eu as renunta sa mai cumpar o centrala termica si as instala fara probleme o pompa de caldura pentru apartamentul meu.

Daca vrei sa fii minim invaziv in apartamentul tau poti aplica pe tavan un sistem radiant de incalzire/racire.

 

Ce dezavantaje au pompele de caldura de apartament?

 

Nu exista solutie de incalzire perfecta, de aceea trebuie sa iei in considerare urmatoarele aspecte la care trebuie sa fii atent, atunci cand te gandesti sa iei in considerare montarea unei pompe de caldura la apartamentul tau.

In primul rand trebuie sa fii atent la bransamentul electric, pentru ca pompa de caldura are o putere instalata destul de mare. Desi variantele de 5 -6 kW termici se incadreaza cu succes in totalul de 6 kW electrici instalati pe care il are un apartament obisnuit. Aici trebuie sa verifici puterea total instalata a tuturor consumatorilor electrici.

Trebuie sa fii atent unde poti instala facil unitatea exterioara, aceasta unitate este deobicei putin mai mare si mai grea decat o unitate externa de aer conditionat. Trebuie sa fii atent sa nu-ti deranjezi vecini cu zgomotul produs de unitatea exterioara si sa ai acces in caz de nevoie pentru service.

Al treilea aspect important, pe care trebuie sa-l iei in considerare, este amplasarea unui boiler de apa calda cu dimensiuni mai generoase. O pompa de caldura nu poate produce apa calda menajera instant si are nevoie de un boiler de apa calda pentru stocare. Evident dimensionat dupa necesitatile tale.

 

De avantaje nu mai vorbesc

 

Renunti la tot ce inseamna partea de proiect de autorizare gaze, costurile privind realizarea traseului de gaze si a bransamentului, autorizarea de functionare, ISCIR-zare, verificare tehnica periodica la 2 ani.

Daca faci plafon radiant ai un sistem minim invaziv in apartament.

Super confort pe incalzire si racire.

Sistemul radiant de racire este cel mai confortabil sistem de racire posibil pe timpul verii. Renunti si la aparatele de aer conditionat.

Din punct de vedere al costurilor de exploatare probabil ca pompa de caldura va fi putin sub centrala termica pe gaz.

 

 

Share this post

Comments (18)

  • alex Reply

    la blocurile din romania cand bagi in priza ceva mai puternic de 2kW deja flambeaza tot blocul la becuri…

    bonus iti trebuie si boiler de apa calda.. ala eventual il prinzi pe exteriorul apartamentului… ca prin romania apartamentele sunt inghesuite pe la 40-50mp

    domnule sarbescu, nu mai dati sperante unora cu astfel de articole… NU ai cum sa pui pompa de caldura la bloc…

    mai urmeaza sa ne recomandati si vreo 5-10 panouri fotovoltaice pe care sa le lipim pe exteriorul apartamentului nu ? sa facem curent moca nu ?

    noi intelegem ca dvs sunteti vanzator de pompe WOLF, dar nu duceti lumea in eroare… ca apoi se duc pe la dedeman si cer „pompa de caldura de apartament” si ii puneti in dificultate pe baietii de acolo :)))

    martie 20, 2018 at 2:01 pm
    • Anisoara Reply

      Multumesc pentru opinie ! Mi-ati deschis ochii …

      noiembrie 7, 2022 at 3:53 pm
    • Florin Reply

      domnule Alex sunt de acord cu dumneavoastra. Lucrez in domeniul energetic….intrerupatorii de 6 sau 20 kv care alimenteaza cartiere intregi de locuinte sunt vechi de 50 de ani. In cazul cand creste consumul de energie electrica CADE TOT SISTEMUL DIN CARTIERUL RESPECTIV ….TOATA INSTALATIA ESTE JALNICA . PIESE NU SUNT DE SCHIMB. SE INLOCUIESC PIESELE TOT CU CELE VECHI ARUNCATE PRIN INSTALATIE. CE VEDETI CA SE INVESTESTE NOU ESTE PENTRU CONSUMUL EXTERN…….

      decembrie 10, 2023 at 4:43 am
    • Florin Reply

      Sunt perfect de acord cu dumneavoastra domnule Alex. Majoritatea blocurilor din Romania din anii 70-80 au 40-50 metri patrati. O informare corecta este oricand binevenita. O pompa de caldura se bazeaza pe curent electric. Ok. Cand o sa inceapa sa cada curentul electric pe cartiere din cauza consumului prea mare , intemperiile naturii sau o defectiune sa vad atunci ce explicatie inteligenta v-a da domnul inginer din Craiova , asta in ideea ca intreruptorii de 6-20 kv care sunt pentru consumatorii casnici sunt de 50 de ani in instalatie. Iar inlocuirea unor piese defecte se face tot cu piese scoase din exploatare si noi le punem de bune…..Consumul creste , instalatiile sunt vechi si nu fac fata. Inlocuirea cu piese noi sau de o generatie mai noua se face extrem de greu. De ce trebuie sa renuntam la gaz si sa trecem pe curent electric? Doar pentru ca ne impune altii? Doar pentru ca nu ne permitem suntem catalogati limitati mintal? Aveam pretentia la un raspuns corect si folositor din partea unora cu studii superioare nu sa fim jigniti…….

      decembrie 10, 2023 at 8:32 am
  • sorin Reply

    aici pare ca recomandati o pompa de caldura montata in exterior ca unitatea externa de la un AC (conform imaginii).

    In apartamentul meu de 70 mp necesarul ar fi de 5 – 6.5 kw conform formulei supraf x h x coef … deci 60kg montate pe fatada. Am vazut ca instalatorii insista sa se puna unitatea direct pe podea in balcon sau pe acoperis, situate inacceptabila pentru mine.

    ianuarie 3, 2019 at 1:26 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Puteti monta pe fatada, dar va trebuie un profil special de sustinere mai solid, tip HILTI

      ianuarie 3, 2019 at 1:34 pm
      • Florin Reply

        afisati va rog toate comentariile . De ce le evitati?

        decembrie 10, 2023 at 9:10 am
  • Rotariu Dan Reply

    Buna ziua,

    In ciuda lui alex care si-a strigat pe aici limitele (de spatiu locativ, de gandire, de posibilităţi) eu vă mulţumesc pentru acest site care in primul rând mă informează şi nu mă obligă să cumpăr nimic. Sa fim insa constructivi si sa-l lasam pe alex.
    Numele meu e Dan Rotariu, de profesie inginer şi doresc sa imi instalez o pompă de căldură aer-apă pentru un apartament de 102 mp, situat la ultimele doua nivele ale unui bloc construit în 1985 in Craiova. Deasemenea as dori să montez pe acoperişul blocului, fără programul casa verde, cu acordul vecinilor un sistem de 6 kWh de foto-voltaice.
    Despre tavanul radiant e prima dată când am aflat de la dvs. Sunt în cumpănă privind:
    – Ce capacitate trebuie să aibă pompea de căldură pe care urmează să o achiziţionez?; evaluatorul energetic a calculat pentru căldură un necesar de 97,7 kWh/mp, dar cred că e tras de păr atât timp cât blocul e din cadre cu închideri doar de BCA de 40 cm, fără termosistem şi cu tâmplăria blocului (tâmplăria o voi schimba cu triplu pan, iar termoizolarea exterioară laterală o voi efectua zilele acestea).
    – dacă montez DOAR un tavan radiant la parter este îndeajuns acest tavan atât pentru răcire cât şi pentru încălzire atât pentru etaj cât şi pentru parter,
    – cum pot monta unitatea exterioară fără să degradez hidroizolaţia existentă?
    – cât ar fi costul investiţiei pentru un singur tavan radiant (sau doua) plus pompa de căldură şi instalarea integrală?

    Vă multumesc,

    septembrie 25, 2019 at 8:23 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Salut, cu termoizolatie de minim 10 cm, vei avea un necesar de 50 W/mp. Asa ca pompa de caldura ar putea fi una in zona 7 kW. De tavane racite/incalzite ai nevoie peste tot unde vrei incalzire racire. La hidroizolatie ori faci repartie, ori vii cu teava de refrigerant pe perete, ori gasesti o aerisire si cobori pe acolo. Cel mai ieftin tavan radiant pe care il stiu eu, costa aproximativ 250 de lei pe metru patrat.

      septembrie 25, 2019 at 8:48 pm
  • Rotariu Dan Reply

    Revin, suprafata unui tavan radiant ar fi de 45 mp

    septembrie 25, 2019 at 11:25 pm
  • Cociorva Gheorghe Reply

    Eu locuiesc la bloc într-un apartament de 50 mp și mi-am montat o pompa de căldura de 6 kw. în 2018 Este mult peste așteptările mele , confort, căldură și la bani puțini.
    Vara apa caldă mă costă pe lună cam 20-25 lei iar pe perioada sezonului rece am plătit cu apa caldă cu tot 250 lei/lună
    Este scumpă pompa la achiziționare față de o centrală electrică de ex.. O pompă de căldura de 6 kw este în jur de 3000 euro iar o centrală electrică de 6 kw 2500 lei.
    Dar merită pompa fiindca are un consum redus de curent 1/4 față de cea electrică la același randament.

    decembrie 3, 2019 at 9:48 am
    • vasile Reply

      salut, stiu ca e de acum 2 ani postul tau dar te rog daca poti sa dai niste detalii de ce model de pompa ai si de unde este schizitionat,

      Multumesc

      ianuarie 11, 2022 at 11:24 am
  • Cociorva Gheorghe Reply

    Pompa de căldură este aer apă și este racordată la 5 calorifere

    decembrie 3, 2019 at 9:50 am
  • bogdanbunduc Reply

    Buna seara tuturor!

    Intrebare adresata lui Cociorva Gheorghe:
    Imi poti da mai multe detalii privind instalatia ta termica? Ma intereseaza ce model de pompa de caldura ai instalat, incalzirea o faci cu radiatoare clasice sau ti-ai facut incalzire in pardoseala? Pt apa calda menajera ce boiler ai folosit / la cate persoane?

    Multumesc frumos!

    Astept cu interes un raspuns.

    decembrie 29, 2019 at 8:41 pm
  • Cociorva Gheorghe Reply

    Pompa de caldura este tip aer apa de 6 kw, si este racordata la radiatoare clasice, nu am incalzire in pardoseala desi era cea mai buna solutie. Boilerul este de 150 litri fiind modelul cel mai mic pe care l-am gasit la firma de unde am achizitionat pompa.

    decembrie 30, 2019 at 8:25 am
  • Ilie-Bogdan Bunduc Reply

    Am rugămintea sa imi spui ce producător și ce model ai la pompa de căldură și de unde ai luat-o. Dacă nu se poate posta aici ca să nu faci reclama trimite-mi un mail la bunduc.bogdan.81@gmail.com
    Multumesc!

    decembrie 30, 2019 at 8:48 am
  • Oleg Reply

    Poate e un pic cam vechi articolul, insa acum cu preturile astea la energie ma gandesc sa imi pun si eu in apartament pompa de caldura. Ce modele noi sunt OK de luat acum in 2022 ? Eu am o reducere la Romstal 😉
    Mersi baieti

    iulie 13, 2022 at 12:52 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Adrian Sarbescu