Cum sa devii un prosumer destept?

prosumer

Cum sa devii un prosumer destept?

Prosumer, este noul termen care circula pe buzele romanilor, interesati de independenta energetica, incalzire ieftina, caldura moka, nZeb, case pasive, este cumva compromisul spre aceste deziderate.Pe scurt ce inseamna „prosumator” ? Adica o persoana fizica care consuma energie electrica dar are si o capacitate de productie, deci poate consuma ce produce dar poate si livra energie electrica in retea.De curand a aparut si legea in Romania care permite micilor consumatori sa devina prosumeri. Adica sa se racordeze la reteaua electrica si sa injecteze in retea surplusul de energie produs.O asemenea lege era asteptata de foarte multi ani in Romania, mai ales ca investitiile in panouri solare fotovoltaice au scazut dramatic, datorita taierii certificatelor verzi.Era cumva si normal, panourile fotovoltaice ocupau spatii intinse de teren agricol si s-a dorit mutarea acestora, pe acoperisul cladirilor sau a suprafetelor neutilizabile in scop agricol.Ideea este foarte buna, in sensul ca micii consumatori isi pot instala panouri fotovoltaice pe locuita si pot produce energie electrica pentru consum propriu si surplusul poate fi injectat in retea.
prosumer
Care este avantajul?Marea problema cu panourile fotovoltaice era pana acum faptul ca produceai energie cand nu erai acasa sau in mijlocul zilei si nu o puteai consuma sau inmagazina pentru cand aveai nevoie.Solutiile de stocare sunt extrem de costisitoare au o durata relativ scurta de viata si orice plan de rentabilitate economica era sortit esecului.Acum nu mai este necesara investitia in stocare de energie sau intr-o capacitate foarte mare, ai nevoie doar de panouri solare, invertor si solutii de contorizare.Bineinteles ca nu este chiar atat de usor sa te racordezi la retea, este o adevarata procedura de urmat.Dar stai asa, toate bune si frumoase, toate lumea se avanta in speranta ca se vor si castiga bani din asta.Ei bine lucrurile nu stau chiar asa, nu stiu de ce am impresia ca nu o sa fie o mare sfaraiala, desi se anunta finantari peste finantari.In fine o sa vedem, dar nu cred ca scoate Renel-ul banii din buzunar. Treaba asta o sa fie in avantajul distribuitorilor/producatorilor de energie. Vorbim aici de sume uriase de bani.

Intrebarea este cum sa devii un prosumer destept?

Lucrurile arata foarte bine la prima vedere, dar nu este chiar asa. Din informatiile mele energia injectata in retea se va plati cam de trei ori mai putin decat o cumparam. Adica acum platim 0,6 lei / kWh si vom primi 0,2 lei /kWh produs.

Inca nu e nimic clar dar sa presupunem ca o sa fie ceva de genul asta.

Mai jos o sa va prezint niste modele de calcul aproximativ, ca exemplu general sa stiti spre ce sisteme sa va orientati si sa va faceti un calcul de rentabilitate.

Investitia in sidtemul de panouri solare fotovoltaice si cu tot sistemul la cheie este parca undeva pe la 2 eur / W, deci o putere instalata de 3 kW sa spunem ca ar costa cam 6000 de eur.

Puteti investii bineinteles si in turbine eoliene sau orice alta forma de productie de energie din surse regenerabile.

Dar panourile solare raman cea mai ieftina investitie si cea mai simpla de intretinut.

In Romania sunt 1200 de ore de insolatie, deci cu un sistem de panouri fotovoltaice putem produce 3600 de kW de energie verde, platita cu 0,2 lei ar fi cam 720 de lei pe an.

Acum o casa obisnuita consuma cam 300 – 400 de kWh ora pe luna. O casa incalzita cu centrala termica pe gaz sau cazan de orice tip.

Mai consumam pentru racire aproximativ 200 de lei timp de 4 luni pe an. Asta inseamna inca 800 de lei pentru racire pe an.

Asta inseamna ca pe curentul electric platim cam 3680 de lei (2880 + 800) pe medie anuala + mai platim pe combustibilul folosit la incalzire si apa calda menajera aproximativ 600 de lei pe 6 luni si aproximativ 80 de lei pe celelalte luni pentru acm, rezulta un consum cu incalzirea de 4080 lei.

In aceasta analiza profund aproximativa, putem concluziona ca daca am investi 6000 de eur in panouri fotovoltaice de 3 kWh, ne-am acoperii investitia cam in 40 de ani, daca am injecta toata productia in retea, adica niciodata pentru ca panourile functioneaza aproximativ 25 de ani.

Bine nu mai luam in considerare ca panourile fotovoltaice dupa primii 3-5 ani pierd drastic din eficienta.

Daca panourile sunt finantate dintr-o sursa nu prea ne intereseaza acest calcul, daca nu sunt finantate sau sunt finantate partial, atunci ne intereseaza sa devenim un prosumer destep, adica sa consumam cat mai multa energie produsa gratuit si sa injectam in retea cat mai putina.

Aici intervin pompele de caldura, singurele echipamente care pot produce caldura numai din energie electrica (nu luam in calcul centralele electrice). Deci cu alte cuvinte trebuie sa renuntam la centrala pe gaz, cazanul cu lemne si peleti si sa trecem pe pompa de caldura.

In felul asta putem sa consumam energie direct de la panourile solare pentru incalzire, preparare apa calda menajera si racire.

Panourile solare fotovoltaice in aceasta situatie devin mult mai rentabile.

Bine exista si dezavantaje, in sensul ca iarna insolatia este mai mica deci energia produsa este mai mica, noaptea sistemul nu functioneaza. Calculele se fac stric pe fiecare proiect in parte si de aici pot rezulta solutii diferite de stocare.

Dar, avantajul prosumerului este ca la o capacitate mare instalata de panouri fotovoltaice, poate consuma cat mai mult posibil si poate injecta o cantitate mare de energie vara pe care o poate consuma iarna in compensare, chiar daca o face la un pret mai scazut.

Deci daca devii prosumer trebuie neaparat sa-ti achizitionezi si o pompa de caldura. Nu cred ca o sa primeasca nimeni bani cash de la Renel – Conel, cred ca o sa fie numai prin compensare, deci nu o sa poti sa te compensezi cu gaz, lemne sau peleti.

Vezi mai jos catalogul de pompe de caldura ca sa-ti faci o idee de preturi

catalogul_pompe_de_caldura_automatic_flow_-_pompe_de_caldura-1 (3)

Share this post

Comments (5)

 • Ilie Sebastian Butnaru Reply

  Salut!
  Este un motiv pt care nu ai luat in calcul centrala termica electrica ci doar pompa de caldura?

  iulie 30, 2019 at 6:08 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Da, centrala electrica are o capacitate de 3 ori mai mare, consuma mult prea mult

   august 2, 2019 at 6:02 am
 • Gheorghe Tucu Reply

  Din cate stiam, la varianta “prosumer”, compensarea nu se face in bani ci in kWh. Cu alte cuvinte pretul energiei electrice nu intervine si astfel, din punct de vedere economic, bilantul este mai convenabil.

  ianuarie 1, 2020 at 7:37 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Da, asa este, se face in kWh.

   ianuarie 1, 2020 at 11:08 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu