Cum sa te pregatesti de teapa cu pompa de caldura?

Pompa de caldura cu panouri solare fotovoltaice

Cum sa te pregatesti de teapa cu pompa de caldura?

Daca nu vrei sa-ti iei o teapa de 5000 – 6000 de euro cu o pompa de caldura, ar fi bine sa citesti cu mare atentie acest articol.

 

Am constatat din experienta mea cu clientii ca exista deja o opinie formata cum ca pompele de caldura sol apa ar fi mult mai eficiente decat variantele de pompa de caldura aer apa. Eu cred ca opinia aceasta este formata mai mult pe baza unor informatii incomplete care fac parte dintr-o strategie de marketing pe termen indelungat.

In alta ordine de idei aceste informatii despre pompele de caldura sol apa sunt corecte dar nu sunt complete si astfel un viitor utilizator obisnuit, este indus in eroare de catre vanzatorul de pompa de caldura si uite cum ajunge el sa plateasca mai mult cu 5000 – 6000 de eur decat are nevoie.

 


 

Am elaborat mai multe articole in sectiunea pompa de caldura, pe care daca o sa stai sa le citesti o sa afli mai multe informatii utile pentru a face cea mai buna alegere.

Acum, daca pentru tine investitia intr-o pompa de caldura nu reprezinta o problema, pe principiul ca „are balta peste”, poti alege orice pompa de caldura doresti.

In schimb, daca nu vrei sa arunci cu banii pe fereastra sau sa-i ingropi in pamant si vrei sa faci cea mai buna investitie financiara, trebuie sa stai sa te gandesti.

In ecuatia asta cu tot sistemul de pompa de caldura, pompa de caldura nu este nici macar pe aprope 100% din eficienta totala sistemului.

Acum ca sa intelegi mai bine ce am vrut sa spun o sa dau niste exemple exagerate.

 

Sa spunem ca avem o casa de 150 de mp cu doua etaje si tocmai ne-am cumparat cea mai tare pompa de caldura din univers, cea mai performanta si o sa o conectam la un radiator mic de 60 cm x 60 cm aflat la parter. Crezi ca o sa reusim sa incalzim parterul cu acest radiator? Crezi ca o sa reusesti sa incalzesti la etaj?

Nu prea cred, deci in acest caz nu prea conteaza ca avem cea mai tare pompa de caldura.


Un alt exemplu exagerat ar fi urmatorul: Ne cumparam cea mai tare pompa de caldura sol apa, facem in casa un super sistem radiant de incalzire, dar forajul afara il facem de 2 m. Crezi ca sistemul va functiona? Nu, pentru ca apa din acei doi metri de teava se va raci instantaneu si pompa va iesi din domeniul de functionare.

 

In concluzie, eficienta sistemului nu este data in mare parte efectiv de pompa ci mai degraba de distributie.

Cum stii ca ti se pregateste o teapa?

Pai daca ai o casa mai mica de 150 de mp si vanzatorul tau insista cu o pompa de caldura sol apa, sa stii ca esti pe cale sa-ti iei o mega teapa. As putea spune ca si pentru situatiile in care ai o casa pana la 300 de mp esti cam in aceeasi situatie.

Daca tu esti convins ca ai citit si ca esti informat si ca varianta cu foraj este cea mai buna pentru tine iti dai o auto teapa.

Acum sper sa te conving cu urmatoarele calcule:

Deci o casuta minim izolata cu izolatie de 10 cm conform standardului  EnvN ar trebui sa consume cam 50 W pe metru patrat la – 15 grade cu 20 de grade in interior. Asta inseamna ca necesarul ar fi cam de 7,5 kW pe ora in cele mai friguroase conditii. Conditii din ce in ce mai rare pe la noi.

In restul timpului am avea probabil nevoie de 4 – 5 kW pe ora, poate chiar si mai putin.

Haideti sa zicem ca noi consumam 5 kWh pe 24 pe 30 de zile = 3600 kWh termici

Daca acesti kW termici ii impartim la un COP de pompa de caldura aer apa de 3  rezulta o factura de 600 de lei, iar daca ii impartim la un COP de pompa de caldura buna sol apa sa zicem 4,5 rezulta o factura de 400 de lei.

Poti sa imparti la ce COP-uri vrei tu ca sa ti faci simularea de costuri.

Sa spunem ca pompa de caldura sol apa este la acelasi pret cu pompa de caldura aer apa, numai ca diferenta de pret o reprezinta forajele.

 

Pai si cat costa forajele pentru pompa de caldura?

Pai cam 5000 – 6000 de eur cu TVA inclus ( poate fara TVA mai putin). Deci am economist cam 200 de lei pe o luna mai friguroasa, poate doua luni. Dar in rest nu prea am economisit pentru ca pompa de caldura aer apa are o eficienta cel putin la fel de buna ca pompa de caldura sol apa.

Deci ca sa vezi, am economisit anual 400 de lei, hai sa pun mai mult 600 de lei, hai sa pun 1000 de lei ca sa nu existe discutii, pe an.

Deci am economisit 215 eur anual, deci pana voi ajunge la acelasi cost cu pompa de caldura sol apa ar trebui sa treaca 23 de ani.

Bine, aici argumentul cel mai puternic pentru pompele de caldura sol apa, nu este eficienta ci durabilitatea lor. Sistemul acesta este mult mai putin supus coroziunii externe si este un sistem care se presupune a fi mai stabil. Cu durate de functionare, se zice de 20 – 25 de ani.

Ei bine, stiu si aparate de aer conditionat montate in Romania care functioneaza si acum dupa 20 de ani. Deci si o pompa de caldura aer apa ar putea functiona 15 – 20 de ani.

Parerea mea este ca si pompa de caldura sol apa va trebui schimbata peste 20 – 25 de ani, pentru ca reparatia si piesele vor costa prea mult, probabil ca va fi si o tehnologie mai buna, dar vei ramane in schimb cu forajele.

Este foarte cert ca refrigerantii de astazi R407 si R410 nu vor fi disponibili peste 25 de ani si va trebui sa faci un retrofit foarte costisitor, mai bine  vei cumpara o pompa noua.

Ce pot sa fac mai bine cu 5000 de eur de la teapa?

Pompa de caldura are marele avantaj si este singura sursa de cald si rece cu care poti deveni independent de vreun sistem energetic de transport. Cei 5000 de eur poti sa-i investesti intr-un sistem de panouri solare fotovoltaice care iti poate asigura o productie de energie activa si pentru incalzire, dar si pentru racire.

Ca sa-ti faci o idee, cu 5000 de eur ai putea sa-ti instalezi un sistem hibrid on grid, incepand de la 2,5 kW, ori 1200 de ore de insolatie in Romania, ai putea produce anual 3000 de kW x 0,5 lei pe kW, in 20 de ani iti iei o pompa noua.

Pompele de caldura sol apa sau geotermale, le recomand acolo unde este nevoie de un necesar termic mare, unde capacitatea pompelor de caldura aer apa este depasita si putem sa justificam economic investitia in foraje sau puturi.

Share this post

Comments (116)

 • Rosu Constantin Reply

  Pompele de caldura sol apa sunt pe un trend descendent de vreo doi ani, lumea a inceput sa analizeze mai atent ce cumpara probabil, de aceea si Rehau a renuntat la divizia de pompe de caldura sol apa in Romania.

  martie 13, 2018 at 7:29 am
  • Mirel_85 Reply

   complet aiurea… cele de sol sunt cea mai buna investitie

   cele aer/apa de la -10 in jos deja nu mai au randament.. orice ar fi.. zubadan, nibe, vailant.. etc

   oricum articolul e partinitor… nu ne recomanda sa punem pompe sol/apa.. dar ne recomanda sa punem fotovoltaice.. care costa destul de mult

   pt o casa ce consuma 6-8kW cu pompa de caldura aer/apa.. un kit complet cu montaj etc costa si 4000 euro pt panouri fotovoltaice.. si daca calculezi rata de amortizare… e si mai mare

   sol/apa cu serpentina ingropata in jurul casei.. care costa 3000-4000 LEI sa ti-o sapi cu un miniexcavator.. daca nu ai spatiu.. atunci forajull.. cam 100lei ml de foraj prin romania

   oricum cele aer/apa se merita numai unde temperaturile iarna ajung cu greu pe la -15.. si in general stau intre 0 si -5 grade… atunci e rentabil sa-ti pui

   vailant sau nibe am vazut ca sunt cele mai reusite si accesibile ca pret

   martie 13, 2018 at 12:31 pm
   • Adrian Sarbescu Reply

    Articolul zice ca: decat sa pui pompa de caldura sol apa cu foraje mai bine pui pompa de caldura aer apa cu panouri fotovoltaice, pentru suprafete mai mici de 150 de metri patrati. iar in alta oridine de idei santurile executate cu miniexcavatorul nu aduc mari performante pompelor de caldura sol apa pentru ca forajele orizontale sunt influentate si ele de temperatura exterioara.

    martie 13, 2018 at 3:45 pm
    • Mirel_85 Reply

     sunt extrem de scumpe fotovoltaicele de calitate, cele din china de 1000 euro kitul cu baterii nu rezista mai mult de 4-5 ani

     pentru case de 150mp pompele aer/apa se merita numai daca stai intr-o zona unde nu scade aproape deloc sub -15.. altfel mai bine pui centrala electrica… ca o sa consume la fel.. iar centrala electrica costa maxim 1000 euro.. nu 5000-6000 euro cat costa o pompa de caldura…

     eu citesc pe softpedia unde este o sectiune cu discutiile despre aceste pompe, si unii care au pompe aer/apa s-au plans ca le consuma foarte mult cand temperatura o ia de la -10 grade in jos

     chiar era unu acolo cu zubadan care se plangea ca ii consuma enorm de mult

     martie 14, 2018 at 8:13 am
     • Adrian Sarbescu

      Cam toate panourile fotovoltaice se fac in China, iar daca se ansambleaza in Europa celulele tot in China se fabrica si sistemul se face fara stocare on grid. Numai panouri si invertor. Mai citeste in sectiunea de pompe de caldura si o sa vezi ca am analizat numarul total de ore de functionare la temperaturi extreme si costurile aferente. E una sa ai centrala electrica doua saptamani si e una sa ai centrala electrica tot anul.

      martie 14, 2018 at 1:57 pm
     • Vlad

      Trebuie să găsești locul perfect de unde sa cumperi panouri fotovoltaice, multi nu știți să căutați și luați din Romania 10kw cu 15-20 mii €, am cerut acum ceva timp o oferta de la mama lor din China pentru un pachet de 50kw prețul a fost de 12 mii $ până săptămâna trecută când a fost tot la jumate, adică 6000$ plus transport bineînțeles, problema noastră care mai e că suntem dependenți de montaj că o firma daca vrei sa ți le monteze nu vine că nu poate să monteze ceva ce tu ai achiziționat din alta parte, că ei pierd bani… Daca ai găsii pe cineva care ți le montează și te pune in regula cu toate autorizațiile ai face bani, eu inca sunt la stadiul să găsesc pe cineva specializat sa îmi monteze și să mă ajute să obțin toate autorizațiile, dar nu găsesc… Așa că nu sunt scumpe panourile, trebuie să știi unde le cauți… Și eu sunt la stadiul de cercetare în legătură cu încălzirea casei și tot văd că se contrazic unii cu alții, casa mea ar avea 173mp parter și etaj fara pod că e mic și nu mă lămuresc ce sa iau… As merge pe pompa de căldură aer apa, un sfat o părere?

      aprilie 29, 2023 at 6:05 pm
   • ANGELA ROGOVENU Reply

    Buna Mirel , atunci ce recomanzi , pt zone unde temp nu ajung iarna la -10 C , iar daca ajung nu se mentin pentru mai mult de o saptamana .
    Multumesc

    aprilie 3, 2022 at 1:47 pm
   • Florin Reply

    Am exact configuratia recomandata PV de 11KWP, 5KW inverter offgrid+ un acumulator de 15.4 KWH LiIon. (sunt prosumator cu inca un PV de 5KW)
    Si o pompa de caldura de 10 KW aer-apa monofazata monobloc.
    Am avut ultima iarna (2022-2023) cheltuieli cu incalzirea in pardoseala la 140 mp casa aproximativ 160 de lei pe luna.
    Am avut multe zile de soare iarna aceasta si temperaturi exterioare preponderent pozitive. Am incalzit cele 2 sape de la incalzire in pardoseala (supradimensionate) in principal ziua si la temperaturi mai ridicat decat in zona de confort (26 de grade in casa), pana spre dimineata temperatura in casa scadea putin sub 20 de grade.
    Casa este izolata cat de cat bine. ACM a fost din surse conventionale.

    iunie 8, 2023 at 8:44 am
 • alex Reply

  pai de la -15 grade orice pompa aer/apa are un randament de o treime…

  de l a-20 deja trebuie sa aiba backup ca sa mai faca fata si sa nu ingheti in casa

  cele sol/apa au tot timpul anului temperatura constant pe tur…

  ce articol de dezinformare, fara prea multe documentare… tipic online 2018 in romania

  martie 13, 2018 at 8:23 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Stimate Domn, eu nu am mai prins un – 20 de doi, trei ani de zile. Pe asta se si bazeaza marketingul, ce ne facem la – 20?

   martie 13, 2018 at 3:08 pm
   • alex Reply

    pai eu stau in zona arges si iarna asta s-au atins -21 grade cand a fost acel ger pt cateva zile

    eu zic ca nu e numai marketing, daca in cativa ani tot a fost cald, si ne punem pompe aer/apa.. si vine gerul o saptamana.. noi astia cu pompe o sa mergem numai pe backup.. sau daca n-avem o sa murim de frig.. ne cumparam sobe metalice de la dedeman sa ne incalzim

    eu zic ca tot una sol/apa e mai rentabila, e putin mai scumpa, dar e investitie de lunga durata.. forajul sau serpentina ma tine o viata, intre timp schimb de 2-3 ori pompa de caldura

    martie 14, 2018 at 8:19 am
    • Adrian Sarbescu Reply

     Ai avut o perioada constanta indelungata -21 de grade sau ai atins -21 de grade cateva ore? Fiecare face calcule cum doreste. E bine sa ai back up in orice varianta, nu stii cand te lasa echipamentul.

     martie 14, 2018 at 2:00 pm
 • Dragos Marieta Reply

  Buna ziua, citesc cu mare interes articolele Dvs. si va felicit pentru asta.
  Vreau sa va rog sa-mi recomandati un sistem de incalzire si apa calda la o casa de 120mp, care credeti ca ar fi mai buna si cu costuri mai mici.Sunt din Zalau, Judetul Salaj.
  Astept cu interes parerea Dvs.
  Multumesc.

  martie 13, 2018 at 8:29 am
 • bbogdanmircea Reply

  Am citit pe un forum ca unele pompe aer apa s-au oprit la -20 de grade, ce facem in acest caz ?

  martie 13, 2018 at 9:18 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Voi reveni cu un articol pentru aceasta situatie extrema.

   martie 13, 2018 at 3:05 pm
 • Truia Florin Reply

  Buna ziua
  Pentru 7..8 kw in cele mai multe zone din Romanie e suficienta o singura Sonda Geotermala U la 100 m care o execut pt d-voastra la 2.000 euro cu totul inclus (sonda , distantierii, umplere spatiu din jurul sondei, teste continuitate si presiune) . Si dintr-o data nu mai e o TEAPA asa de mare . Si la Aer-apa nu spuneti niciunde ca schimbatorul din casa trebuie supradimensionat si deci apar alte costuri suplimentare.
  Sunt de acord ca pt o casa de vacanta unde 5 zile/7 trebuie 15 grade celsius si doar in weekend sta cineva, sau alte cazuri speciale (soluri dure unde costurile forajelor sunt duble/triple fata de ce am scris mai sus) .
  La fel haideti sa discutam de o zona montana unde e posibil ca 2 luni sa nu fie nici un grad cu plus ….Nu cred ca aer-apa e o solutie pt asa o locatie !

  Concluzia mea e ca NU exista un sistem universal mai bun / eficient decat altul . Fiecare caz (locatie, putere kw, chiar si nr persoane, regimul de aerisire etc pot influenta) trebuie analizat de un profesionist si se stabileste solutia cea mai corecta / eficienta / fezabila , ea putand sa fie APA-APA, Sol-APA (uneori cu bucle orizontale, alteori cu foraje verticale) sau aer-apa.

  martie 13, 2018 at 4:02 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Salut Florin,

   Da, in general, nu prea se recomanda pompe asa mici de 7 -8 kW, vanzatorii recomanda mai mult de 10 – 12 kW. Deci, teoretic un foraj e cam putin, daca pui doua la 100 de metri, ceea ce ar fi si mai bine dpdv eficienta, ar fi cam 4000 de eur. Mai punem si TVA sau facem fara? (4760 de eur).

   Nu stiu despre ce schimbator de caldura vorbesti ca trebuie supradimensionat, in casa, la variantele aer apa. Pompele de caldura vin cu condensatorul deja selectat de catre producator, nu se poate modifica nimic la el. Poti selecta vaporizatorul si condensatorul doar pentru pompele DIY, daca vrei tu sa mesteresti o pompa de caldura.

   martie 13, 2018 at 4:34 pm
 • florin vladimir Reply

  domnule Sarbescu esti un IMPOSTOR. regret ca am pierdut timpul citind imbecilitatea asta de articol. Esti tupeist si jonglezi pe langa adevar. ESTI UN MINCINOS, SI NU CUNOSTI . pentru ca ; 1. sonda geotermala asigura o temperatura constanta tot timpul anului . obtii astel un COP de 5 tot timplu. 2. COP-ul la aer -apa este de 3.2 pana la 5 grade C , dupa care se reduce pana la a fi unitar. adica de la -5grade ia-ti adio de la caldura, poate la vara. CONCLUZIA MEA !!!! ESTI VANZATOR DE POMPE DE CALDURA AER-APA. apropo pretul pentru foraje este undeva la 20 euro/m . un calcul grosier solicita 10m de foraj la kw termic . PENCTELE 1si 2 nu se adreseaza persoanei tale .

  martie 13, 2018 at 10:03 pm
  • George Reply

   Salut ..nu sunt de acord cu ce spui că pompa de căldură aer-apa numai funcționează la -5 grade ….. Am acasă și la -19 grade in iarna asta …in casa cu calorifere aveam 24 grade …

   martie 14, 2018 at 7:14 am
   • Marius Reply

    Salut George, in zona mea temp pe noapte e undeva intre -2 si -4 , prin ianuarie avem o saptamana cu -8, casa pe lemn foarte bine izolata ,100 mp .As pune o pompa de caldura monobloc de vreo 10kw, am 6 calorifere . In casa noi stam cam la 20 de grade ca avem si un semineu si mai facem focul . Tu ce tip de pdc ai , esti multumit , cat consuma ?

    martie 20, 2024 at 2:00 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Sunt vanzator de orice solutie de pompa de caldura, inclusiv sol apa sau apa apa, dar asta este viziunea mea pe care o prezint si clientilor, cand ai un consum mic, castigul pe diferenta de COP, intre cele doua solutii, nu acopera niciodata diferenta de investitie initiala.

   martie 14, 2018 at 3:17 pm
 • Alex I. Spinu Reply

  Sper sa nu citeasca foarte multi oameni aceste articole, la fel cum sper ca nu vizioneaza foarte multi aberatiile din tot felul de filmulete care circula pe youtube unde nu invatam decat cum sa mutilam un sistem pentru a obtine cel mai mic pret
  Sunt simple speculatii sau simple pareri bazate pe ce cred unii si altii si nu pot sa fie considerate adevaruri deoarece nu au fost emise pe baza unor calcule, determinari sau masuratori
  Din nefericire cei care se inspira de pe internet de la asa zisii „experti” si nu apeleaza la specialisti sunt cei care cu adevarat isi risca banii si confortul
  sunt manhit cand vad ca in ultimii 3 ani piata pompelor de caldura si a forajelor este pur si simplu asaltata de asa zisi specialisti
  Cand vine cineva si spune ca are 3 ani de experienta in pompe de caldura si in geotermie si stie doar ce a citit in articolele de pe siteurile din Romania, pentru mine este clar, halal experienta
  dar cum mi-au spus foarte multi, in Romania fiecare are libertatea sa faca ce vrea si sa spuna ce doreste
  In concluzie nu pot sa spun decat „vai de noi si de stiinta noastra”
  dar cel mai important este sa fim sanatosi ca sa putem sa trecem cu bine peste toate

  martie 14, 2018 at 2:41 pm
 • Ciprian Reply

  Stau la casa, am 130 mp pe care ii incalzesc cu 4 buc pompe de caldura aer-aer (3 buc cu functionare la -25 grade, una bucata un inverter cu incalzire pana la -15 grade, dar testat cu brio si la -22 grade), apa calda de la un boiler electric 100L. Incalzirea si apa calda pe sezonul 2016-2017 au insumat 3800 kwh (2400 lei), temperatura interioara 23-24 grade, apa calda non-stop, 4 persoane – 2. Investitia cu aceste aere-conditionate adaptate ptr functionarea la -25 grade m-a costat in total 2000Euro. O pompa sol-apa clar este o investitie care depaseste 10.000 euro ptr orice casa, deci comparativ cu alte surse de incalzire, cu oricare, nu se amortizeaza mai repede de 10-15 ani. Articolul puncteaza destul de corect problema pusa, mai putin aportul de energie din panourile fotovoltaice, un sistem de 3kw pe perioada iernii nu produce mai mult de 5kwh/zi, ceea ce inseamna 100 lei/luna economie la factura, raportat la costul sistemului fotovoltaic de aprox 5-6000 Euro…amortizarea in 12-15 ani (am luat in calcul si economia la factura pe timpul verii)…Recomand incalzirea cu pompe aer-aer, sunt mult mai ieftine, usor de instalat, SCOP mai bun decat sol-apa, aer-apa.

  martie 15, 2018 at 5:05 pm
 • Marian Vasile Reply

  Calculele dumneavoastra sunt total eronate ; o instalatie sol/apa sau apa/apa cuprinde echipamente care stau la interior , total protejate de conditiile de afara , o solutie aer/apa cuprinde un echipement care sta afara in conditii de -20 iarna si posibil +40 vara . Vom avea clar o diferenta de durata de viata a celor 2 solutii .
  O lucrare bine facuta cu o solutie apa/apa sau sol/apa trebuie sa aiba o durata de viata de 150.000 ore de functionare la compresor , pompa de caldura lucreaza in presiuni uzuale ( nu se ating limitele de functionare ) . Toata electronica sta la interior .
  O solutie aer/apa cuprinde un echipament scump care sta afara si lucreaza in conditii de temperatura ce variaza foarte mult ; in plus electronica sta si ea afara , ventilatoare care stau afara , parti metalice ( evaporator ) care necesita curatare . Desi compresorul ar putea avea pina la 150.000 ore de functonare este evident ca toate celelalte componente nu pot suporta acelasi nr de ore de functionare , ca atare vom avea costuri suplimentare cu piesele de schimb .
  Iar diferentele de costuri cu energia sunt toatal altele :
  – casa 210 mp incalzire prin pardoseala pas 10 , tub 17×2 , parchet , pompa apa/apa , apa din put 13 grade genereaza un cost de aprox 2000 ron / iarna incalzire + apa calda
  – casa 185 mp incalzire prin pardosala , pas 10 tub 17×2 , parchet , pompa aer/apa , aceeasi zona climatica genereaza un cost de 3500 ron / iarna , incalzire + apa calda

  martie 21, 2018 at 8:24 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Stimate Domn Marian, calculele dvs. vin in sprijinul afirmatiei mele. Deci dvs ne dati un exemplu de consum care pare a fi real, dintre doua case diferite dotate cu doua solutii diferite. O solutie apa/apa care este clar mai eficienta decat o solutie cu puturi forate. Dintr-un put forat cu sonda geotermala nu se va intoarce apa niciodata la 13 grade, deci nu o sa avem aceasta diferenta de eficienta atat de mare. In exemplul prezentat este vorba de o solutie pentru o suprafata mai mare de 150 de metri patrati, pentru o suprafata mai mica si diferenta de consum va fi mai mica.

   In exemplul dat diferenta de consum anuala este de aproximativ 322 de eur. Daca am compara o solutie sol/apa cu una aer/apa sunt sigur ca diferenta de consum ar fi si mai mica. Deci in mai bine de 10 ani am amortiza diferenta de investitie intre un sistem cu foraje si unul aer apa.

   Plus ca o pompa de caldura aer apa este mai eficienta decat un apa apa in sezonul cald pentru producerea apei calde menajere si vad ca acest aspect nu este luat in considerare de catre cineva.

   Asa cum explicam trebuie sa luam in calcul aceasta diferenta de investie si sa vedem daca este fezabila pentru proiectul nostru.

   In alta ordine de idei solutia de pompa de caldura apa/apa poate fi cea mai ieftina solutie, mai ales in cazul unui pompe chinezesti. Aici preturile pleaca de la 1500 de eur pentru pompa de caldura iar forajele pentru puturile de apa pot fi ceva mai putin costisitoare. Numai ca pompa de caldura apa apa in general are nevoie de un schimbator intermediar de protectie, apa de put este coroziva si necesita mai multa mentenanta, inclusiv puturile de apa.

   In legatura cu durata de viata de 25 sau 30 de ani pentru un echipament, ne facem mari iluzii. Avand in vedere evolutia pietei refrigerantilor din ultimul an si noile reglementari in domeniu, va spun de pe acum ca toate solutiile care s-au implementat pana astazi, pentru ele nu se vor mai gasi piese sau refrigeranti peste 10 ani, sau in orice caz vor fi foarte greu de procurat.

   In momentul de fata as face o comparatie intre pompe de caldura si calculatoare, pentru ca avem o evolutie similara. Daca am avea acum un laptop de acum 10 ani mai merita sa-l reparam?

   martie 21, 2018 at 11:56 pm
  • iulian Reply

   aia care zici ca consuma mai putin este o pompa geotermala care are un sistem de captare apa-apa, da? la consumul ei ai adaugat si consumul pompei submesibile? daca nu atunci nu ai dreptate.

   iunie 18, 2018 at 4:43 pm
  • iulian Reply

   cea care incalzeste 210 mp este o pompa geotermala si are un sistem de captare apa-apa, da? daca la acest consum pe care tu l-ai estimat de 2000 lei / iarna incalzire + acm, nu ai adaugat si consumul pompei submersibile( care are un consum de 0,75-1kw/ora ) fara de care pdc geotermala nu functionaza atunci nu ai dreptate si nu mai spun de investitie.

   iunie 18, 2018 at 5:22 pm
 • Andrei Reply

  Fiecare soluție se personalizează in functie de situației.In principiu așa este, pentru case cu suprafața de 150-200mp se merita aer-apa în condiții de clima medie.Dar nu sunt de acord că serpentina de suprafață nu are randament sau că este influențată de temperaturile exterioare.In fond chiar daca afara sunt -20 grd C, pomoa din sol cel puțin 0 grade tot ia.Fata de aer-apa… când sunt -20
  Adevărul este la mijloc, ca întotdeauna.

  aprilie 2, 2018 at 9:14 pm
 • gica 70 Reply

  Ideal ar fi un soft destept care sa analizeze conditiile si sa intre in functie solutia care se impune. Desigur asta ar insemna ca toate cele 3 tipuri de pompe sa fie montate! Deci teorie. Acuma, practic, de vazut care sunt potentialele locale si, mai este un lucru, nu vad sfaturi pentru cei care doresc sa faca economii; de ex. eu am centrala murala cu boiler si as fi interesat sa preincalzesc apa (de ex.) atat pe ACM cat si pe incalzire. Cand ii intreb pe „expertii” care apar instantaneu cand deschid un site daca acel produs poate lucra in tandem cu o centrala se balbaie! Deasemenea m-ar interesa si niste panouri foto dar fara acu sau invertoare, sa lucreze direct pe un boiler electric; am inteles ca sunt celule speciale (in sensul ca sunt legate altfel) pentru aceste solutii. Sunt sigur ca se vor dezvolta multe alte solutii daca acumularea de energie electrica va fi facuta in reteaua nationala. Sa speram ca legea va iesi odata si odata si vom intra si noi in randul lumii. Deocamdata vad ca ne fura la greu..

  aprilie 22, 2018 at 5:25 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Pompele de caldura de caldura de la branduri tip Hoval, Viessmann, Wolf stiu sa faca acest lucru din softul lor basic.

   aprilie 23, 2018 at 11:41 am
 • Cristian Reply

  Buna!Am citit tot ce s-a scris aici.Sunt si eu in cautarea unei surse de caldura,pentru o casa 190mp,casa pe doua nivele..izolata cu polistiren de 12cm ,ferestre tripan,caramida porotherm.Casa este in Bistrita-Nasaud,Sangeorz-Bai.Din cauza costurilor de forare am renuntat la cea geo-termala.Ma gandesc la una aer-apa..temperaturile in zona ajung iarna intre -10,-20 cu ani in urma si -30 dar asta in 2015.Rog o recomandare de pompa domnule Sarbescu!Multumesc!

  august 25, 2018 at 9:11 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Da, o sa-ti scriu un e mail.

   august 26, 2018 at 9:24 am
 • Boros Reply

  O parere despre pompele de căldură ale celor de la Termocasa din Oradea.
  Multumesc anticipat.

  septembrie 25, 2018 at 6:05 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Salut, vezi articolul asta

   septembrie 26, 2018 at 6:35 am
 • Alex porutiu Reply

  Buna seara Adrian, am o casa de 140 mp, partnerul încălzit in pardoseala și etajul cu calorifere. Mai am o anexa de 37 mp unde doresc sa pun calorifere. Mă uitam la pompele nibe sol apa, la un preț aproximativ de 10000 euro, deoarece tot model nibe aer-aer iesea undeva la 6000 euro. Consider că merită diferență de 4000 pt una sola-apa. Menționez că apa-apa iese din discuție pentru că nu este apa in sol decât la peste 100 m adancime. Casa este în Sălicea, judetul Cluj, cu temperaturi de -12 aproximativ constant. Un sfat m-ar ajuta, merci!

  octombrie 11, 2018 at 7:49 pm
 • Lucian A. Reply

  Salut,
  Suntem la stadiu de a incepe proiectarea pentru un duplex, p+1, 150 mp construiti fiecare unitate locativa, structura de lemn timberframe. In Chiajna.
  La un calcul superficial ne gandeam la unitate de ventilatie cu recuperare de caldura (nu stim de care), AC split pt racire si incalzire in pardoseala. Instalatii separate.
  Alta recomandare? Eventual centralizata cu contorizare separata?

  octombrie 12, 2018 at 7:43 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Salut, ideal ar fi sa mergi pe o pompa de caldura pentru incalzire si racire. Chiar daca folosesti AC pentru incalzire racire nu ai cum sa produci apa calda menajera. Ma poti contacta pentru mai multe detalii.

   octombrie 12, 2018 at 8:28 am
   • Lucian A. Reply

    Salut, Multumesc pentru raspuns. Incalzirea in pardoseala ne gandeam impreuna cu o centrala cu gaz. Deci pompa aer-apa cu incalzire-racire in pardoseala sau racire cu AC si incalzire in pardoseala cu centrala cu gaz?

    octombrie 12, 2018 at 10:14 am
    • Adrian Sarbescu Reply

     Salut. Merg ambele variante, alegerea se face dupa buget. Oricum la pardoseala radianta este posibil sa ai nevoie macar de un AC, pentru eliminarea caldurii latente.

     octombrie 12, 2018 at 5:08 pm
 • dan Reply

  Buna ziua
  Imi cer scuze daca intrebarea este prosteasca dar sunt total atehnic.
  Aerul conditionat poate fi considerat pompa de caldura aer aer ?

  octombrie 19, 2018 at 3:05 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Da, este corect

   octombrie 19, 2018 at 3:21 pm
 • Relu Reply

  Daca Dragnea minte poporul cu televizorul, dvd minteti poporul cu astfel de articole plătite și false…

  Eu am o pompa nibe de sol și e cea mai bună investiție, consum de 300 lei pe lună de iarna

  octombrie 27, 2018 at 9:04 am
  • ISAC ABEL Sfetcu Reply

   Buna zioa Adrian am o casa de 110 metro patrati ce pompa imi recomandati dumneavoasta stau langa Craiova iarna nu mai ajunge la -15grade nu lucrez in domeniu si vreau un sfat de la un profesional va mutumesc

   februarie 14, 2021 at 10:53 am
  • Pana Ionel Reply

   Stimate domn,de ceva vreme citesc pe forumuri tot felul de teorii despre pompele de caldura . Din cele scrise de d-v. in acest articol rezulta ca sunteti posesorul unei instalatii sol-apa. Daca timpul va permite si doriti sa imi dati niste sfaturi din experienta folosirii acestei innstalatii de incalzire, va rog sa ma contactati la tel.0742029079 sau pe mail <>. Va multumesc si astept sa ma contactati deoarece nu stiu cum sa apelez altfel la d-v. Cu multa stima !

   februarie 6, 2022 at 3:22 pm
 • Gelu Andriescu Reply

  Am o oferta super buna de la NIBE la vreo 38000 lei sol-apa cu serpentina din aia la 3m îngropată. Ce ziceți e buna? Aer-apa nu e potrivită pt cei 300mp, trebuie ceva mare un f2120 de 20 kw

  Păreri despre nibe sol-apa? Altele nu sunt prin Romania… Numai splituri ieftine care nu fac față la suprafețe mari de incalzit

  octombrie 28, 2018 at 9:00 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Aveti cumva un proiect prin care ati determinat necesarul termic al casei? Nu stiu ce include oferta, asa ca nu stiu daca e super buna sau nu. F2120 este o pompa aer apa.

   octombrie 28, 2018 at 8:51 pm
   • Gelu Andriescu Reply

    Oferta mea e pt NIBE F1245-12 și serpentina îngropată în jurul casei cu tot cu montaj inclus

    Nu mai exista altceva asemănător in Romania, pe cine mai abordasem îmi oferă-i toți aer apa split…. Dar astea la frig mare au randament scăzut față de un nibe sol-apa

    As merge pe nibe F2120, dar îmi trebuie de minim 20kw la 300mp

    Aveți o oferta cu nibe?
    Multumesc

    octombrie 30, 2018 at 4:25 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

     Daca aveti o oferta de la Trust Expet mergeti pe mana lor, la Nibe o sa primiti aceeasi oferta de peste tot.

     octombrie 31, 2018 at 8:27 am
   • Doru Reply

    De ce nu recomandați montarea pompelor de căldură aer apă în garaj încălzit sau o anexă încălzită?nu sar mai pune problema de minus și ar ajuta cred. Și în loc de solare fotovoltaice de ce nu se gândește un sistem tip elioleană cu acumulatori chiar dacă va creste prețul aparatului,turbina tot se invite actionată electric,de ce să nu câștigăm curent?

    mai 15, 2021 at 11:12 am
    • Adrian Sarbescu Reply

     Stimate Domn, am scris acest blog pentru a lamurii utilizatorii cum functioneaza pompele de caldura si la ce sa ne asteptam de la acest echipament. Ideea este ca noi ne instalam pompe de caldura ca sa ne incalzim locuintele deci nu avem un garaj incalzit sau o anexa incalzita cu o sursa de energie gratuita. Daca instalam evaporatorul unei pompe de caldura intr-o incinta inchisa care nu comunica cu aerul de afara, o sa congelam camera respectiva in scurt timp. Adica pompa de caldura va extrage caldura din acea camera pana la temperatura minima de functionare, dupa care va iesi din domeniul de functionare. Ar fi posibil teoretic montarea unei asemenea pompe intr-o incinta foarte mare. Avem aceasta situatie in parcarile de la mall-uri, de exemplu, unde condensatorul este montat in parcare. Dar vorbim de spatii cu dimenisuni foarte generoase. Altfel obtinem pur si simplu efectul de congelator asa cum se intampla intr-un frigider normal. In rest orice forma de productie a energiei electrice aduce un plus la coeficientul de performanta al oricarei pompe de caldura.

     mai 16, 2021 at 11:53 am
 • Lucian Caramalau Reply

  Buna ziua. Multumesc prietenului Google ca m-a directionat pe blog-ul dvs, unde am gasit discutii si pareri pertinente despre pompele de caldura aer-apa. Pe scurt, am achizitionat de curand o casa (parter 192 mp + demisol 192 mp) si o voi supune foarte curand unui proces de renovare. Pentru incalzire si producerea de apa calda menajera am decis sa merg pe o solutie de pompe de caldura aer-apa plus sistem de incalzire in pardoseala, cu o centrala electrica ca si backup. As dori parerea dvs in ceea ce priveste brand-ul pompelor de caldura, avand in vedere ca Viessmann promite un COP de aprox. 4 la un agent termic neecologic, iar Daikin vine cu un COP de 5.1, functionare grantata pana la temperaturi de -25 C si agent refrigerant ecologic R-32.
  Va multumesc mult.

  noiembrie 5, 2018 at 5:57 pm
 • vladimir Reply

  Am o pompă de căldură OCHSNER 10 kw , casa 125m pătrați ,am îngropat în curte 800 m de țeavă plastic de Φ 20 săpînd 4 șanțuri de 25 m lungime 60 cm lățime și 2m adâncime , țeava am pus-o în spirală , ce ziceți are randament sau doar am cheltuit banii aiurea ?

  noiembrie 14, 2018 at 6:00 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Pompa e putin cam mare pentru suprafata respectiva daca casa este izolata. In ceea ce privesc forajele orizontale, acestea absorb energia pe metru patrat, desi aveti destul de multa teava cred ca aveti suprafata cam mica si este posibil sa aveti niste temperaturi scazute pe foraje. Deci totul depinde de cum ati facut forajele.

   noiembrie 14, 2018 at 9:42 pm
 • Florin Vise Reply

  Eu am o pompa NIBE f1255 și la 180 mp plătesc cam 300 lei curent pe lunile de iarna, in casa setat pe 24 grade și apă calda toată ziua.

  Așa că nu pot da dreptate articolului care sincer e subiectiv și încearcă să convingă să ne punem aer-apa…. O fi bune și cele aer, dar numai modelele scumpe fac față când ai 3 săpt de -20 incontinuu

  Altfel cele de sol sunt mult mai eficiente și fiabile

  noiembrie 15, 2018 at 7:27 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Este foarte interesant ca in general clientii multumiti de echipamente nu prea lasa comentarii pozitive, in general sunt numai comentarii negative. Stim si noi ca cel mai mare volum de vanzari de la Nibe sunt pe pompele sol apa si ca acest articol ingreuneaza viata agentilor de vanzari. Daca imi dati si mie poze cu lucrarea, cu facturile si daca aveti contor separat pe pompa de caldura va cred. Nu stiu de ce dar toate pompele Nibe la orice casa la orice locatie consuma curent de doar 300 de lei. Eu stau in Bucuresti intr-un apartament incalzit de Radet si mai folosesc si aerele conditionate si mai am si electrocasnice si pe lunile de iarna platesc facturi de 250 de lei la Enel, asa ca hai sa lasam vrajala cu asta 300 de lei pe luna.
   Bine, poate ma insel eu si aveti o casa super izolata, spre pasiva si atunci consumul ar putea fi real. Deci, va rog sa reveniti cu mai multe detalii si facem un stiudiu de caz pe pompele nibe.
   Esenta articolului, este despre faptul ca daca ai o locuita mica, nu merita investitia suplimentara in accesoriile pompelor sol apa.

   noiembrie 15, 2018 at 8:39 am
 • Florin Vise Reply

  Pai de ce sa nu-mi împărtășesc alegerea făcută. Sunt foarte mulțumit de pompa Nibe, nu știu cum sunt alții…

  Iar dvs nu ați prezentat nicio dovadă contra pompelor de sol, ci incercati să convingeți lumea sa vă cumpere ieftinele de aer apa pe care le vindeți…

  Am sa revin și cu poze, inclusiv facturi sa vă dovedesc că atâta plătesc.

  PS stați la bloc și va încălziți cu Ac-uri de 1500 lei, și ne dați noua celor care au investit 40.000 lei într-o instalație performanta, predici și idei de tepe? Hmmmm

  noiembrie 16, 2018 at 8:45 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Pentru cei care nu au citit cu atentie articolul sau nu au inteles, nu sunt impotriva pompelor sol-apa (NIBE, DIMPLEX, IDM). Am spus ca nu merita investitia intr-o pompa de caldura sol apa pentru o casa sub 300 de metri patrati.

   In cazul dvs daca in loc de 9000 de eur dadeati 5000 de euro pe o ieftineala de pompa aer apa, ati fi platit 500 de lei la curent, inloc de 300 de lei si ramaneati cu 4000 de eur in buzunar.

   Sa nu aveti impresia ca pompele sol apa sunt invicibile, cel mai distractiv o sa fie peste 10 ani cand o sa vi se strice pompa.

   Va astept cu poze si facturi la adresa asarbescu@gmail.com.

   PS: Asa sunt eu mai modest si stau la apartament

   noiembrie 16, 2018 at 8:39 pm
 • Radu Reply

  si eu am pompa Nibe instalata anul trecut, aer-apa f2040 12kw in zona SV

  si la o casa de 200mp am consumat 3500 lei pe intreg anul pe toata casa.. nu am contor separat
  sincer mi se pare un consum extrem de decent, mai ales ca am radiatoare si suntem 4, apa calda toata ziua 🙂

  suntem multi cu astfel de pompe, si consumul este adevarat, deci pot sa cred ca la sol-apa exista 300 lei pe luna, cand eu la aer-apa consum 400-450 lei pe luna de iarna
  nu pot sa atasez poze, ca va aratam si eu consumul inregistrat la EON

  noiembrie 16, 2018 at 8:59 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Deci sustineti ca ati consumat 3500 lei pe tot anul la energie electrica pe toata casa, cu iluminat, plita electrica presupun, cuptor electric, masini de spalat, iluminat + pompa de caldura. Asta inseamna 300 de lei pe luna. Asa ca nu prea va cred, va rog poze cu instalatia si facturile la asarbescu@gmail.com

   noiembrie 16, 2018 at 8:54 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Pe domnul Radu il gasiti si pe forumul softpedia sub profilul alios24 la sectiune pompe de caldura aer apa. Unde de un an de zile tot posteaza grafice, ne explica cum e cu consumul extraodinar si publica link-uri catre site-ul importatorului si se inchina cu doua maini la Zeul NIBE. Un fel de marketing undercover. Ce sa zic, hai ca se poate si mai bine.

   noiembrie 16, 2018 at 10:22 pm
 • simion Reply

  Buna,
  As dori sa achizitionez o pompa de caldura CHOFU 6KW.Ce fel de ventiloconvectoare imi sugerezi.Ar fi de incalzit aproximativ 120 mp pe 2 nivele.Am si o instalatie fotovoltaica de 7 kw cu un invertor IMEON care functioneaza pe sistemul smart grid

  decembrie 1, 2018 at 12:14 pm
 • Lucian Reply

  Nu mă pricep la tehnică, dar am o întrebare: eu am apă de la rețea care niciodată nu scade sub 10 grade C, deci nu există o posibilitate de a folosii această caracteristică? De ce să fac săpături ,,arheologice” care îmi ocupă tot spațiul disponibil și care mă împiedică mai târziu să folosesc terenul pt o construcție ulterioară?

  decembrie 10, 2018 at 3:42 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Apa de la retea nu va asigura debitul necesar iar costurile cu apa rece ar fi uriase, plus ca trebuie sa platiti si curentul electric. Sursa de unde transfera energia pompa de caldura trebuie sa fie gratuita si nelimitata

   decembrie 13, 2018 at 10:00 am
 • flo77 Reply

  Nimeni nu spune nimic despre durata de viata a pompelor de caldura.CT pe gaz e cea mai eficienta vitodens 100 26 kw 1000 euro consum consum 3000 lei tot anul cu apa calda menajera 4 persoane suprafata casa 140 mp.Asa ca in 10 ani comsum gaze de 7000 de euro

  ianuarie 2, 2019 at 10:38 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Problema se pune in zonele unde nu ai gaz sau daca vrei sa faci racire radianta. Uite ca mi ai dar o idee buna, o sa scriu un articol si despre durata de viata a pompelor de caldura.

   ianuarie 2, 2019 at 11:14 pm
 • Paul Reply

  Buna
  aproape ca am terminat de construit o casa de ca 170mp. 110 parter si 60 demisol.
  doresc sa incalzesc doar parterul…
  cat ma costa pdc aer apa cu tot incalzire prin pardoseala?
  Marca si Cop?
  ms mult
  Paul

  februarie 14, 2019 at 8:27 pm
 • Razvan Epuras Reply

  Salut! Ptr incalzirea unei vile cu 5 apartamente care insumeaza aproximativ 400 mp ce solutie imi recomanzi? Mentionez ca am avut in vedere solutia CT pe gaz si am montat deja caloriferele necesare cu distribuitor in fiecare apartament. Partea buna (in caz de regandire a sistemului) este ca nu am achizitionat si centralele. Astept bransamentul la gaz de mai bine de 6 luni de zile…. Multumesc!

  aprilie 3, 2019 at 4:30 pm
 • Razvan Epuras Reply

  Salut! Ce imi recomanzi ca solutie de incalzire ptr o vila cu 5 apartamente de aproximativ 500 mp? Mentionez ca astept bransamanetul de gaze de 5 luni de zile si ca intre timp am apucat sa montez calorifere si distribuitoare pe fiecare apartamnent. In caz de schimbare de la gaz la alta solutie, vestea buna este ca nu am achizitionat si CT… In schimb am montat AC ….Multumesc!

  aprilie 3, 2019 at 4:53 pm
 • Adrian Sarbescu Reply

  Trebuie sa revii cu mai multe date petru alegerea solutiei

  aprilie 4, 2019 at 4:32 pm
 • Radu K. Reply

  Nu trebuie sa acoperi tot consumul din fotovoltaice doar sa ai un aport de 20-30% din aceeasi bani care i-ai baga in sonde si deja esti in castig.

  Deja daca cauti cu atentie marcile de top de pompe de caldura aer apa toate functioneaza pana la -25gradeC.
  Totul depinde si de o buna dimensionare.
  Pana si un aer conditionat functioneaza si la -15gradeC.
  Tehnologia din domeniu a evoluat foarte mult in ultimi ani. In plus o pompa de caldura aer apa, in multe cazuri se poate monta direct la instalatia de incalzire tur/retur fara alte componente, ceea ce reduce iar din costuri.

  Pe dealta parte deja de-o vreme pompele de caldura nu se mai compara intre ele prin COP ci prin SCOP (eficienta sezoniala). Este o diferenta foarte mare.
  Sunt vanzatori care ofera simulari de consum pe tot sezonul, asa puteti sa faceti comparatie intre sisteme.

  O pompa de caldura sol apa de cele mai multe ori extrage caldura din circuitul din sol la 0 gradeC constant. Ba uneori cu cat ne apropiem de finalul sezonului de incalzire scade si mai jos pentru ca se raceste pamandul si nu este caldura sa se reincalzeasca.
  Suntem in aprilie si presupun ca la multa lume si acuma functioneaza incalzirea, oare care tip de pompa are randament mai mare.
  Oare cate din zile de incalzire sun peste -2 si cate sunt peste?

  Si inca nu am discutat de faptul ca la ora actuala aproape toate pompele de caldura apa – apa de pe la noi sunt cu turatie fixa,
  Asta inseamna ca indiferent cat este de frig afara el produce aceeasi cantitate de caldura casi cum ar fi -20 gradeC, deci si consumul este la fel, diferenta sunt doar orele de functionare.
  La o pompa aer apa cu inverter daca afara este doar 0 grade si nacesarul de caldura scade la jumate, va produce doar jumatate deci si consumul scade la jumatate. Si uite cum ajunge sa fie mai eficienta.

  Nui tot una ca margem cu o masina de la stop la stop cu acceleratia pana la podea sau si porma franam sau pornim lin si ne oprim lin.

  Sunt pompe de caldura care folosesc deja noul freon R32 care nu doar eficientizeaza sistemul dar si reduce efectul de sera. Dupa putin timp freoanele R410A si R407C se vor scoate de pe piata trebuie tinut cont si de acest fapt.

  Mai sunt si alte solutii prin care pompele de caldura aer apa pot sa mai aduca beneficii.

  Concluzia este ca inainte sa facem o astfel de investitie e bine sa ne informam de la specialisti care au experienta in montaje de pompe nu doar vand si sunt la curent si cu cele mai noi tehnologii.

  aprilie 27, 2019 at 10:19 am
 • Gica Reply

  Este nevoie de pareri pertinente si argumentate ale posesorilor de astfel de echipamente care sunt sinceri, vor sa-si inpartaseasca experientele / pataniile si nu urmaresc vanzarea unui anume echipament in vederea profitului.
  ( Am primit oferta de pret ptr. saparea a doua puturi la 120 m fiecare, in sol dificil, in zona de munte la 10500 euro toata lucrarea de forare, atat.Daca merita sau nu asa o investitie, trebuie studiat la modul cel mai serios.Este vorba de o suprafata utila de 170 mp care trebuie incalzita iarna si poate racita maxim 2 saptamani pe an vara )

  iunie 21, 2019 at 7:24 am
 • Cristi Reply

  Buna ziua. De curiozitate, ati avut deaface cu pompe aer-apa Maxa ?

  august 29, 2019 at 8:02 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Da, am instalat cateva.

   august 30, 2019 at 6:46 am
 • Eduard Reply

  Salut Radu,

  trei intrebari
  1) aveti pompa Nibe aer-apa 12 KW pentru casa de 200mp, incalzirea o aveti prin CALORIFERE sau prin PARDOSEALA ?

  2) daca aveti prin calorifere, puteti sa imi spuneti cine v-a facut dimensionarea si cate calorifere aveti, si eventual marimi ?

  3) cat v-a costat pompa si instalarea ei si de la ce firma ?

  Multumesc!

  septembrie 20, 2019 at 4:15 pm
 • emil Reply

  salutare,
  am si eu de incalzit 500mp. vreau sa pun incalzire prin pardoseala. cu ce incalzesc suprafata\? peretii au 40cm fara izolatie , mai pun 15cm polistiren. cei 500mp sunt comparimentati in 9 camere de 16mp si 2 camere de aprox 180mp.
  multumesc

  septembrie 23, 2019 at 11:09 pm
 • Amalia Rosu Reply

  Buna ziua, ma intereseaza si pe mine o astfel de pompa, sunt din Suceava. Eram curioasa daca face fata iarna, cu calorifere, in zona noastra.

  octombrie 6, 2019 at 2:18 pm
 • Daniel Reply

  Calculul necesarului de caldura pentru o casa de 150 metrii patrati este foarte gresit.
  De fapt, necesarul de caldura pentru o casa izolata cu 10 cm este de 50w pe metru CUB.
  Daca facem un calcul simplu 150 mp * 2.5 m (inaltimea camerelor) = 375 metri cubi.

  375 mc * 50 w = 18,75 Kw o valoare cu mult mai mare decat cea presupusa in acest articol (7.5 Kw).

  octombrie 9, 2019 at 8:46 am
 • rodica Reply

  cine are instalatie de incalzit cu cei din oradea in sm. cu doua puturi forate si pe baza de apa.

  octombrie 17, 2019 at 9:38 pm
 • gabriel Reply

  buna raduk esti cumva din iasi?intreb pt ca fac o casa pasiva cat pot de mult din beton de canepa si as dori pe cineva sa mi calculeze si sa mi spuna ceva efficient pt caldura si racier daca se poate.multumesc mult

  octombrie 25, 2019 at 5:23 pm
 • I.Cretu Reply

  De ce trebuie luat in calcul neaparat putul pentru pompa de caldura sol-apa? Sunt multi care au deja in curte o fantana.
  Sunt din Oradea, de 3 ani incalzesc cu pompa de caldura sol-apa, casa veche, izolatie 8cm, 120mp, sursa de apa este fantana veche de cca.50ani, deci costurile cu forajul sunt 0.
  Pompa de caldura este una second hand, adusa din Germania, producator Waterkotte (am vazut si pe olx) 7.4kw (b8/w35), model all-in-one, adica in carcasa este inclus tot:
  -pompa de caldura;
  -pompele de recirculare;
  -boiler apa menajera 250L, vas emailat (ca nou);
  -toate supapele de comutatie incalzire/incalzire apa menajera;
  -sistem complet integrat de diagnosticare;
  – ore de functionare compresor, acum: 16800.

  Am schimbat caloriferii din fonta cu altii din otel Copa Innova (performanta bune la un pret decent) dimensionati astfel incat sa functioneze la temperaturi scazute, adica maxim 50grade.
  Apa din fantana este pompata cu o pompa de suprafata Pedrollo CPm100, 250w !, de la sorb pana la punctul cel mai de sus al pompei am 6m.
  Temperatura apei din fantana: 18.2 grade !!! la sfarsitul iernii cade pana pe la 17 grade (asta a fost cea mai scazuta valoare), la iesirea din pompa apa are cu 3 grade mai putin, la un debit de aprox.2mc/ora (in specificatiile pompei minimul este de 1.5mc/ora)
  Temperatura in circuitul de incalzire este de 25-45 grade, rar ajunge pe la 50grade, pompa ajusteaza automat temperatura in functie de temperatura de afara si temperatura dintr-o camera, prin mentinerea unei temperaturi tinta pe retur, controler mai vechi, fara prea multe brizbrizuri, simplu, sec si la obiect, isi face treaba, mentine in casa 22.5 grade, asa cum vreau 🙂
  In specificatii COP-ul este parca 4.4, dar avand in vedere ce temperatura are apa din fantana eu sunt convins ca este semnificativ mai mare.
  Stie sa faca si rece vara, doar prin circulatia apei din circuitul din sol prin calorifere (in cazul cand este conectata apa/apa), fara compresor, deci si economic. Eu nu folosesc acest mod de functionare, este suficient de racoroasa casa, iar pompa este conectata sol/apa.
  Rezultate:
  Costuri cu incalzirea si apa calda menajera 6-7luni: cca.1500Lei
  Pe timp de vara am un boiler tot cu pompa de caldura (aer-apa) de 300L, tot second-hand, tot emailat, ca nou, fara pic de rugina, acesta consuma in restul lunilor, 5-6luni, cca.200lei (apa pentru 6 persoane…).
  Deci, total costuri, incalzire si apa calda menajera pentru un an cca.1700Lei… inainte incalzeam cu lemne si costurile erau de 4000-4500lei/an + „distractia” cu lemnele.
  Daca izolatia ar fi mai buna si daca ar fi incalzire in pardoseala, costurile ar scadea semnificativ, dar eu zic ca e foarte bine si asa.
  Investitia: pompa de caldura + boilerul cu pompa de caldura + transportul pompelor din Germania + calorifere noi + schimbat toate tevile cu PPR + pompa apa fantana + maruntisuri totalizand aproximativ 3000-3200 Eur. (practic am refacut toata instalatia de incalzire).
  Atentie, repet, in pretul asta sunt 2 pompe de caldura: una sol/apa pentru incalzire si apa calda menajera boiler de 250litri si una doar pentru apa calda menajera de 300litri, foarte eficienta pe timp de vara.
  Manopera a fost 0, mi le-am montat singur, desi nu sunt instalator… dar mi-a placut mult fizica :)) (asta m-a ajutat sa descopar multe erori de montaj instalatii termice ale unor instalatori de profesie si cu pretentii…).
  Vechea centrala pe lemne Viadrus a ramas pe pozitii, ca solutie de rezerva…pompa de caldura nu este noua, deci….e bine sa fie acolo :).
  Oricum lemnele din magazie au o vechime de cel putin 3ani, sunt neatinse :), iar dupa aceasta iarna investitia este amortizata daca tin cont de economiile facute fata de incalzirea cu lemne.
  Postarea mea sper sa fie o incurajare pentru cei care nu-si permit sa cumpere pompe de caldura de zeci de mii de lei, pentru cei care sunt pasionati sau nu le permite bugetul si vor sa-si faca singuri instalatia, pentru cei care sunt pe cale sa-si monteze pompa de caldura aer-apa, dar ei au deja fantana in curte… 🙂
  Dau dreptate autorului articolului, intr-adevar daca costurile cu puturile sunt foarte mari, e mai simplu/ieftin cu pompe aer/apa, chiar aer/aer.
  Totusi, nu am vazut pe nimeni sa zica si despre un alt dezavantaj la pompele aer/apa: zgomotul ventilatoarelor, care in unele situatii nu este de neglijat…

  noiembrie 10, 2019 at 2:26 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Foarte ok, dar cu mentiunea ca pompa pe care o utilizezi, o utilizezi in modul apa/apa nu sol/apa. Te rog spune-mi si mie ce faci cu cei doi metri cubi pe ora pe care ii scoti din fantana, unde ii deversezi?

   noiembrie 11, 2019 at 6:21 am
  • Oncea Reply

   Buna ziua. Sunt si eu interesat de o pompa de caldura apa apa si am vazut ca ati cumparat una sh din Germania, ma puteti ajuta sa cumpar si eu una de acolo? Multumesc anticipat pt orce raspuns,

   decembrie 18, 2022 at 10:14 am
 • matei Reply

  am un chofu de 10 kw instalata de o saptamana de la oradea tip aer apa acuma cu temperatura de afara de 10-15 grade cels. la o casa de 100mp.izolat medie am consumat 10 lei pe zi vedem mai tarziu.

  noiembrie 10, 2019 at 1:11 pm
 • I.Cretu Reply

  Da, intr-adevar pompa o utilizez in modul apa/apa, scuze.
  Returul de apa il deversez in fosa septica, pe care nu o mai utilizam.
  Oricum pompa de caldura nu merge prea mult continuu, intre 10 si max.30min, apoi pauza 20-40min., deci nu deverseaza continuu apa, se ajunge undeva la 2mc in 2-4ore

  noiembrie 18, 2019 at 9:54 am
 • Basulescu daniel Reply

  Recomand pompele de caldura apa apa și sol apa, și recomand firma ADRIANSARBESCU.RO pentru executarea forajelor

  decembrie 26, 2019 at 5:41 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Salut, trebuia sa va spun ca NU va puteti promova fara linkexhange la comentarii cu link-uri si recomandari catre site-ul vostru. Daca vrei sa te promovezi prin acest blog trebuie sa ma contactezi si o sa-ti spun care sunt regulile. O zi buna,

   decembrie 27, 2019 at 7:39 am
 • Basulescu daniel Reply

  Buna ziua
  Am înțeles, apreciez răspunsul.
  Sunt interesat de o oferta pentru promovarea serviciilor de foraje pompe de caldurala dumneavoastră pe site.
  Va rog sa mi trimite ti o oferta pe adresa de mail
  Basulescu.daniel@gmail.com

  decembrie 28, 2019 at 7:12 am
 • rodica Reply

  buna!
  sUNt RODICA din sm am facut investitia in pompa de caldura!
  deocamdata sunt f f f nemultumita!
  costul este f mare am pornit-o de 2 saptamani inca nu merge cum trebuie!
  deja avem probleme cu apa groapa de refulare era plina aseara de apa cam dau din umeri mesterii
  un mare rahat

  decembrie 28, 2019 at 12:22 pm
 • Basulescu Daniel Reply

  Doamna Rodica , trebuie sa introduceți apa in al doilea foraj (cel de refulare) sub presiune, nu prin curgere liberă, doar foarte putine foraje preiau apa natural. E bun cam orice capac , ne e nevoie de presiune mare , MAX 1 bar.

  decembrie 28, 2019 at 1:24 pm
  • Oncea Reply

   Buna ziu. Am inteles de la unii utilizatori ca dupa o anumita perioada se creaza un dop – colmatare a forajului de refulare si iese apa afara , Ce solutii sunt? Aveti vreo idee cum pot rezolva problema?

   decembrie 18, 2022 at 10:18 am
 • niculescu emil Reply

  Buna seara intentionez sa trec de la centrala pe lemne la pompa caldura apa apa la ocasa de 200 mp parter si mansarda in zona Fierbinti Ialomita as dori un sfat de la voi .Am panouri salare pentru A C M cu 32 tuburi cu tot sistemul de automatizare etc.casa izolata 10 cm, calorifere otel.

  ianuarie 7, 2020 at 8:42 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Cu ce sfat sa va ajut?

   ianuarie 7, 2020 at 10:33 pm
 • pompe de caldura Reply

  Pompele aer -apa au o problema odata cu caderea temperaturilor sub 0 grade Celsius scade performanta, iar sub -15grade celsius consuma mai mult decat un simplu calorifer electric. Alta problema ar fi ca nu poti-sa-ti racoresti ieftin casa in timpul verii

  Pompele de sol-apa au un avantaj mare prin faptul ca se mentine temperatura pamantului 8 grade Celsius si nu trebuie sa te gandesti la probleme de acest fel, iar daca ai o fantana cu apa atunci nu trebuie sa sapi alta gaura

  ianuarie 11, 2020 at 3:33 pm
 • Costan Lucian Reply

  Apeciez ca pozitive toate aspectele din postarile de pe acest forum,si sustin exercitiul de opinie al initiatorului acestuia.
  Totusi,consider ca abordarea este superficiala si mai degraba este o forma de marketing decat una transparenta si obiectiva,in ceea ce priveste oportunitatea utilizarii uneia sau alteia dintre combinatiile de agent termic avut in vedere pentru schimbul de caldura.
  Sunt convins ca este loc de mai multe informatii coroborate pentru o decizie corecta si sustenabila din punctul de vedere al raportului cost-eficienta.
  De asemenea pentru pompele apa-apa ca surse din fantanile proprii sunt ingrijorat de modul in care sunt gestionate imensele cantitati de apa curata care este deversata in fose sau canalizari.
  Daca singura motivatie nu este doar vanzarea unui anumit tip de pompa sau de sistem complet de incalzire,atunci cu siguranta detinatorul acestui blog v-a intelege sa ia in calcul o cat mai larga paleta de informatii si situatii specifice cu recomandari ceva mai detaliate si adaptate fiecarei specificitati climatice.

  ianuarie 14, 2020 at 12:59 pm
 • Alex Reply

  Am citit cit de cit atent mesajele dumneavoastra si constat un lucru care s-a omis si aici poate deveni un cistig foarte mare mai ales in regimul de racire . Ati executat forajele verticale (recomand la 100 ml) si pe un foraj se pot cistiga cam 3.5Kw la Dt5C . In timpul verii este suficient sa plimbati apa intre consumatorul din casa (pardoseala/ventiloconvector) si aveti asigurata racirea . Cu un minim de automatizare si o pompa de circulatie foarte mica o veti domni in casa cu agent 15-20C . Ce nu obtineti cu temperaturi de 15-20C este dezumidificare dar nu intra in discutie asa ceva . Eu personal am proiectat si implementat un sistem , ceva mai complex ce-i drept , dar pe timpul verii am racit 1400 mp de cladire de birouri cu fatada de sticla cu doar 4 Kw consumuri pompe de circulatie , iar agentul l-am avut 17-22 C , afara erau 35C si am dus temperatura in 25C in conditiile respective si am putut sa si cobor cind am coborit apa la 16-19C . Deci concluzia este ca forajele sint o investitie foarte buna indiferent de suprafata deservita , conteaza mai mult destinatia cladirii care are impact asupra gradului de utilizare a instalatiei . Nu mai pun la socoteala ca forajul (daca nu apar deplasari de teren) va tine 50 de ani cel putin .

  februarie 5, 2020 at 2:49 pm
 • Varró István Reply

  Ar fi fost credibil dacă nu amestecai puterea (kw) cu cantitatea de energie(kwh).

  februarie 11, 2020 at 6:39 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Sa stii ca sunt receptiv la sugestii de corectare

   februarie 15, 2020 at 8:45 am
   • Gheorghiu Reply

    Buna ziua. Necesar foraj pentru o pompa sol-apa intre 90~120 m. Nu stiu cum ati aflat costul de 5000 de euro. Pentru 1 metru de foraj pretul varieaza intre 17 si 20 de euro, depinde de sol. Deci 2500 euro max. Fratele meu locuieste in Finlanda, casa de 140 mp cu pompa sol-apa, randamentul excelent. In rest vorbe. O dimensionare corecta, o izolatie bine facuta, cam asta ar fi. Cam atat am avut de spus. O zi buna.

    noiembrie 7, 2020 at 10:03 am
 • Carmen Stoian Reply

  Buna ziua,
  Imi pare rau sa citesc un astfel de articol denumit „Cum sa te pregatesti de teapa cu pompa de caldura” si sa nu raman cu nici o informatie tehnica buna in urma lecturii acestui articol.
  Intrucat sunt multe persoane interesate sa caute pe Google informatii despre diferite solutii de instalare a pompelor de caldura, consider ca datoria specialistilor in acest domeniu ar fi sa aduca un aport important de informatii cat mai corecte din punct de vedere tehnic/comercial.
  De asemenea dau un sfat celor care citesc pe net si cauta astfel de articole, tinand cont ca un aspect important in dimensionarea pompelor de caldura este tipicul fiecarui imobil/locuinte in parte (situare geografica, izolatie locuinta si mod de utilizare al pompei de caldura -incalzire-racire-preparare acm ) va rog sa apelati la Specialisti tehnici care sa va poate face o alegere serioasa si bazata pe calcule personalizate pentru locuinta Dvs. Nu cautati solutii generale pe internet si din astfel de articole.
  Va multumesc!

  iunie 4, 2021 at 10:39 am
 • Stefan Reply

  Atata timp cat autorul articolului vinde doar pompe aer-apa, este evident de ce sustine ca sunt mai bune. Doamna Carmen Stoian stie ce spune, insa nu si-a dat seama de ce este denaturat intentionat acest articol. Titlul este numai bun pentru toti cei care ar dori sa cumpere o pompa de caldura.

  octombrie 12, 2021 at 9:05 am
 • Constantin Reply

  Ce parere aveti de pompele de caldura aer apa de la Termocasa ?

  ianuarie 10, 2022 at 5:07 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Am exprimat o intr-un review despre aceste pompe

   ianuarie 10, 2022 at 7:56 pm
   • Vlad Reply

    O recalculare acum cu noile tarife la energia electrica?

    ianuarie 14, 2022 at 8:18 pm
   • Obre Reply

    Nu gasesc nimic pe site despreTermocasa. Puteti, va rog, sa postati un link?

    octombrie 10, 2022 at 1:48 am
 • Marius Reply

  Domnule Adrian Sarbescu doar o întrebare:
  De cat sa ma chinuiesc cu o pompa de caldura aer apa, cu aer sa încălzesc apa care sa încălzească un radiator, care la rândul sau sa încălzească aerul din casa; nu mai bine încălzesc direct aerul din casa cu un sistem de climatizare multisplit? Mulțumesc!

  ianuarie 19, 2022 at 7:11 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Teoretic da e mai eficient, dar depinde de suprafata, daca doriti si in bai de exemplu, daca doriti sa faceti si apa calda. Sistemul cu aer conditionat e bun in general pentru aplicatii mici.

   ianuarie 20, 2022 at 6:16 am
 • Marius Reply

  Lucrez de 15 ani in Madrid, in Maroc si in Germania ca instalator de panouri solare si fotovoltaice, am terminat de 10 ani eficenta energetica. Nu am venit sa-mi dau cu parerea, nici sa interpretez ci sa expun fapte. Articolul e exact ceea ce acuza articolul ca e o pompa de caldura apa-apa sau sol-apa. O teapa. Si informatii trunchiate. Articolul incepe cu niste bazaconii care se vor a fi o comparatie intre pompele aer-apa si pompele apa-apa . Cu caloriferul de exemplu, care se poate aplica oricarei pompe aer apa si apa apa. Sa trecem peste alte argumente ca autorul articolului nu stie exact ce inseamna eficienta si confunda termenul cu intoarcerea investitiei in timp baza unui calcul absolut biass si fals matematic. Sa incepem cu calculul ca sa nu fiu acuzat de vre-un ad hominem. Autorul presupune ca o pompa de caldura aer-apa are un COP de 4 la -15 grade si pompa de caldura apa-apa are un COP de 4.5 „sa zicem”, absolut fals. testat si probat. Diferenta reala intre cele doua COP cu o temperatua afara de -15 grade e de peste 3x, nicidecum de 0.12x. Deci nu inteleg exact ce compara el… A omis cea mai importanta diferenta intre cele doua pe langa calorifer :D. Si anume ca pompa apa-apa si mentine acelasi COP indiferent de temperatura de afara pe cand COP pompei de caldura aer-apa e afectat direct si drastic de temperatura de afara. E logic, apa din panza freatica are aceeasi temperatura indiferent de temperatura de afara pe cand temperatura de afara e exact sursa de caldura a pompei aer-apa si e exact variabila care ne face sa avem nevoie de caldura. Adica exact cand ai nevoie mai mult de caldura, COP al pompei de caldura aer-apa scade fata de cel apa-apa, care ramane acelasi si e mai mare de „hai sa zicem” 4.5 cu o instalatie corecta. Ahh instalatia corecta nu e o variabila ca temperatura aerului de afara daca asta voia sa insinueze autorul. Acum ca nu face sens economic in anumite situatii e cu totul alta discutie dar nu din argumentele enumerate mai sus care sunt total eronate.

  mai 23, 2022 at 9:35 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Deci pana la urma unde sunt mai eficiente panourile fotovoltaice, in Maroc, Madrid sau Germania?

   august 10, 2022 at 7:20 pm
  • Oncea Reply

   Buna ziua. Sunt interesat de cumpararea unei pompe de caldura apa apa pt jona Ilfov . M a puteti ajuta cu un sfat privind o anumita firma – brend si mai am o intrebare – ce trebue facut ca sa nu se colmateze in timp forajul de refulare?

   decembrie 18, 2022 at 10:31 am
 • Valentin Reply

  Un influencer catre PDC aer-apa pare sa fie domnul acesta, si mai este si obraznic pe deasupra. De ce nu iti vine sa crezi domnule ca se poate plati si putin pe incalzire? Au vreun interes oamenii acestia sa minta? Dumneata vrei dovezi ca sa ce? Crezi ca il incalzeste pe x sau y ca ii crezi dumneata sau nu? Eu personal am o casa de 135 mp, IP cu centrala electrica la 380. Si consumul anual al casei(nu al centralei) cu toti consumatorii este undeva intre 8000-9000kw, inclusiv hidrofor pentru apa menajera si udat gazon etc…. Asa ca am toate increderea in oamenii acestia care consuma de 300-400 de lei pe luna cu PDC.

  PS: Ceea ce toata lumea omite este ca nu prea conteaza cu ce ne incalzim… ci cum facem sa pastram cat mai mult caldura in casa.

  octombrie 6, 2022 at 7:11 am
 • Oncea Reply

  Eu gasesc toate comentariile ff bune chiar daca unele sunt supeficial argumentate , per total am gasit unele raspunsuri la dilemele care le aveam.

  decembrie 18, 2022 at 10:34 am
 • Razvan Reply

  in cazul forajelor in panza freatica de suprafata ( 10 m cel din care se extrage si 15 m cel in care se revarsa ) pretul e cam 2000 euro la gata.

  ianuarie 21, 2023 at 4:27 pm
 • Pier Reply

  in analiza ta lipseste faptul ca avand puturi, faci racire pasiva gratuita in vara….. economisind o gramada de bani. si nu sunt convins ca cop sol apa esta mai mic decat cop air apa….

  aprilie 5, 2023 at 4:04 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu