Cum sa te pregatesti de teapa cu pompa de caldura?


Daca nu vrei sa-ti iei o teapa de 5000 – 6000 de euro cu o pompa de caldura, ar fi bine sa citesti cu mare atentie acest articol.

Am constatat din experienta mea cu clientii ca exista deja o opinie formata cum ca pompele de caldura sol apa ar fi mult mai eficiente decat variantele de pompa de caldura aer apa. Eu cred ca opinia aceasta este formata mai mult pe baza unor informatii incomplete care fac parte dintr-o strategie de marketing pe termen indelungat.

Daca vrei sa vezi lista de preturi pentru toate pompele de caldura din Romania mergi pe acest link.

In alta ordine de idei aceste informatii despre pompele de caldura sol apa sunt corecte dar nu sunt complete si astfel un viitor utilizator obisnuit, este indus in eroare de catre vanzatorul de pompa de caldura si uite cum ajunge el sa plateasca mai mult cu 5000 – 6000 de eur decat are nevoie.

Am elaborat mai multe articole in sectiunea pompa de caldura, pe care daca o sa stai sa le citesti o sa afli mai multe informatii utile pentru a face cea mai buna alegere.

Acum daca pentru tine investitia intr-o pompa de caldura nu reprezinta o problema, pe principiul ca “are balta peste”, poti alege orice pompa de caldura doresti.

In schimb, daca nu vrei sa arunci cu banii pe fereastra sau sa-i ingropi in pamant si vrei sa faci cea mai buna investitie financiara trebuie sa stai sa te gandesti.

In ecuatia asta cu tot sistemul de pompa de caldura, pompa de caldura nu este nici macar pe aprope 100% din eficienta totala sistemului.

Acum ca sa intelegi mai bine ce am vrut sa spun o sa dau niste exemple exagerate.

Sa spunem ca avem o casa de 150 de mp cu doua etaje si tocmai ne-am cumparat cea mai tare pompa de caldura din univers, cea mai performanta si o sa o conectam la un radiator mic de 60 cm x 60 cm aflat la parter. Crezi ca o sa reusim sa incalzim parterul cu acest radiator? Crezi ca o sa reusesti sa incalzesti la etaj?

Nu prea cred, deci in acest caz nu prea conteaza ca avem cea mai tare pompa de caldura.

Un alt exemplu exagerat ar fi urmatorul: Ne cumparam cea mai tare pompa de caldura sol apa, facem in casa un super sistem radiant de incalzire dar forajul afara il facem de 2 m. Crezi ca sistemul va functiona? Nu, pentru ca apa din acei doi metri de teava se va raci instantaneu si pompa va iesi din domeniul de functionare.

Deci, in concluzie eficienta sistemului nu este data in mare parte efectiv de pompa ci mai degaraba de distributie.

Cum stii ca ti se pregateste o teapa?

Pai daca ai o casa mai mica de 150 de mp si vanzatorul tau insista cu o pompa de caldura sol apa sa stii ca esti pe cale sa-ti iei o mega teapa. As putea spune ca si pentru situatiile in care ai o casa pana la 300 de mp esti cam in aceeasi situatie.

Daca tu esti convins ca ai citit si ca esti informat si ca varianta cu foraj este cea mai buna pentru tine iti dai o auto teapa.

Acum sper sa te conving cu urmatoarele calcule:

Deci o casuta minim izolata cu izolatie de 10 cm conform standardului  EnvN ar trebui sa consume cam 50 W pe metru patrat la – 15 grade cu 20 de grade in interior. Asta inseamna ca necesarul ar fi cam de 7,5 kW pe ora in cele mai friguroase conditii. Conditii din ce in ce mai rare pe la noi.

In restul timpului am avea probabil nevoie de 4 – 5 kW pe ora, poate chiar si mai putin.

Haideti sa zicem ca noi consumam 5 kWh pe 24 pe 30 de zile = 3600 kWh termici

Daca acesti kW termici ii impartim la un COP de pompa de caldura aer apa de 3  rezulta o factura de 600 de lei iar daca ii impartim la un COP de pompa de caldura buna sol apa sa zicem 4,5 rezulta o factura de 400 de lei.

Poti sa imparti la ce COP-uri vrei tu ca sa ti faci simularea de costuri.

Sa spunem ca pompa de caldura sol apa este la acelasi pret cu pompa de caldura aer apa, numai ca diferenta de pret o reprezinta forajele.

Pai si cat costa forajele pentru pompa de caldura?

Pai cam 5000 – 6000 de eur cu TVA inclus ( poate fara TVA mai putin). Deci am economist cam 200 de lei pe o luna mai friguroasa, poate doua luni. Dar in rest nu prea am economisit pentru ca pompa de caldura aer apa are o eficienta cel putin la fel de buna ca pompa de caldura sol apa.

Deci ca sa vezi, am economisit anual 400 de lei, hai sa pun mai mult 600 de lei, hai sa pun 1000 de lei ca sa nu existe discutii, pe an.

Deci am economisit 215 eur anual, deci pana voi ajunge la acelasi cost cu pompa de caldura sol apa ar trebui sa treaca 23 de ani.

Bine aici argumentul cel mai puternic pentru pompele de caldura sol apa, nu este eficienta ci durabilitatea lor. Sistemul acesta este mult mai putin supus coroziunii externe si este un sistem care se presupune a fi mai stabil. Cu durate de functionare, se zice de 20 – 25 de ani.

Ei bine, stiu si aparate de aer conditionat montate in Romania care functioneaza si acum dupa 20 de ani. Deci si o pompa de caldura aer apa ar putea functiona 15 – 20 de ani.

Parerea mea este ca si pompa de caldura sol apa va trebui schimbata peste 20 – 25 de ani, pentru ca reparatia si piesele vor costa prea mult, probabil ca va fi si o tehnologie mai buna, dar vei ramane in schimb cu forajele.

Este foarte cert ca refrigerantii de astazi R407 si R410 nu vor fi disponibili peste 25 de ani si va trebui sa faci un retrofit foarte costisitor, mai bine  vei cumpara o pompa noua.

Ce pot sa fac mai bine cu 5000 de eur de la teapa?

Pompa de caldura are marelele avantaj si este singura sursa de cald si rece cu care poti devenii independent de vre-un sistem energetic de transport. Cei 5000 de eur poti sa-i investesti intr-un sistem de panouri solare fotovoltaice care iti poate asigura o productie de energie activa si pentru incalzire dar si pentru racire.

Ca sa ti faci o idee, cu 5000 de eur ai putea sa-ti instalezi un sistem hibrid on grid, incepand de la 2,5 kW, ori 1200 de ore de insolatie in Romania, ai putea produce anual 3000 de kW x 0,5 lei pe kW, in 20 de ani iti iei o pompa noua.

Pompele de caldura sol apa sau geotermale, le recomand acolo unde este nevoie de un necesar termic mare, unde capacitatea pompelor de caldura aer apa este depasita si putem sa justificam economic investitia in foraje sau puturi.

Click here for reuse options!
Copyright 2018 Adrian Sârbescu

38 Comments

Add yours
 1. 3
  Lucian A.

  Salut,
  Suntem la stadiu de a incepe proiectarea pentru un duplex, p+1, 150 mp construiti fiecare unitate locativa, structura de lemn timberframe. In Chiajna.
  La un calcul superficial ne gandeam la unitate de ventilatie cu recuperare de caldura (nu stim de care), AC split pt racire si incalzire in pardoseala. Instalatii separate.
  Alta recomandare? Eventual centralizata cu contorizare separata?

  • 4
   Adrian Sarbescu

   Salut, ideal ar fi sa mergi pe o pompa de caldura pentru incalzire si racire. Chiar daca folosesti AC pentru incalzire racire nu ai cum sa produci apa calda menajera. Ma poti contacta pentru mai multe detalii.

   • 5
    Lucian A.

    Salut, Multumesc pentru raspuns. Incalzirea in pardoseala ne gandeam impreuna cu o centrala cu gaz. Deci pompa aer-apa cu incalzire-racire in pardoseala sau racire cu AC si incalzire in pardoseala cu centrala cu gaz?

    • 6
     Adrian Sarbescu

     Salut. Merg ambele variante, alegerea se face dupa buget. Oricum la pardoseala radianta este posibil sa ai nevoie macar de un AC, pentru eliminarea caldurii latente.

 2. 7
  Alex porutiu

  Buna seara Adrian, am o casa de 140 mp, partnerul încălzit in pardoseala și etajul cu calorifere. Mai am o anexa de 37 mp unde doresc sa pun calorifere. Mă uitam la pompele nibe sol apa, la un preț aproximativ de 10000 euro, deoarece tot model nibe aer-aer iesea undeva la 6000 euro. Consider că merită diferență de 4000 pt una sola-apa. Menționez că apa-apa iese din discuție pentru că nu este apa in sol decât la peste 100 m adancime. Casa este în Sălicea, judetul Cluj, cu temperaturi de -12 aproximativ constant. Un sfat m-ar ajuta, merci!

 3. 11
  Cristian

  Buna!Am citit tot ce s-a scris aici.Sunt si eu in cautarea unei surse de caldura,pentru o casa 190mp,casa pe doua nivele..izolata cu polistiren de 12cm ,ferestre tripan,caramida porotherm.Casa este in Bistrita-Nasaud,Sangeorz-Bai.Din cauza costurilor de forare am renuntat la cea geo-termala.Ma gandesc la una aer-apa..temperaturile in zona ajung iarna intre -10,-20 cu ani in urma si -30 dar asta in 2015.Rog o recomandare de pompa domnule Sarbescu!Multumesc!

 4. 13
  gica 70

  Ideal ar fi un soft destept care sa analizeze conditiile si sa intre in functie solutia care se impune. Desigur asta ar insemna ca toate cele 3 tipuri de pompe sa fie montate! Deci teorie. Acuma, practic, de vazut care sunt potentialele locale si, mai este un lucru, nu vad sfaturi pentru cei care doresc sa faca economii; de ex. eu am centrala murala cu boiler si as fi interesat sa preincalzesc apa (de ex.) atat pe ACM cat si pe incalzire. Cand ii intreb pe “expertii” care apar instantaneu cand deschid un site daca acel produs poate lucra in tandem cu o centrala se balbaie! Deasemenea m-ar interesa si niste panouri foto dar fara acu sau invertoare, sa lucreze direct pe un boiler electric; am inteles ca sunt celule speciale (in sensul ca sunt legate altfel) pentru aceste solutii. Sunt sigur ca se vor dezvolta multe alte solutii daca acumularea de energie electrica va fi facuta in reteaua nationala. Sa speram ca legea va iesi odata si odata si vom intra si noi in randul lumii. Deocamdata vad ca ne fura la greu..

 5. 15
  Andrei

  Fiecare soluție se personalizează in functie de situației.In principiu așa este, pentru case cu suprafața de 150-200mp se merita aer-apa în condiții de clima medie.Dar nu sunt de acord că serpentina de suprafață nu are randament sau că este influențată de temperaturile exterioare.In fond chiar daca afara sunt -20 grd C, pomoa din sol cel puțin 0 grade tot ia.Fata de aer-apa… când sunt -20
  Adevărul este la mijloc, ca întotdeauna.

 6. 16
  Marian Vasile

  Calculele dumneavoastra sunt total eronate ; o instalatie sol/apa sau apa/apa cuprinde echipamente care stau la interior , total protejate de conditiile de afara , o solutie aer/apa cuprinde un echipement care sta afara in conditii de -20 iarna si posibil +40 vara . Vom avea clar o diferenta de durata de viata a celor 2 solutii .
  O lucrare bine facuta cu o solutie apa/apa sau sol/apa trebuie sa aiba o durata de viata de 150.000 ore de functionare la compresor , pompa de caldura lucreaza in presiuni uzuale ( nu se ating limitele de functionare ) . Toata electronica sta la interior .
  O solutie aer/apa cuprinde un echipament scump care sta afara si lucreaza in conditii de temperatura ce variaza foarte mult ; in plus electronica sta si ea afara , ventilatoare care stau afara , parti metalice ( evaporator ) care necesita curatare . Desi compresorul ar putea avea pina la 150.000 ore de functonare este evident ca toate celelalte componente nu pot suporta acelasi nr de ore de functionare , ca atare vom avea costuri suplimentare cu piesele de schimb .
  Iar diferentele de costuri cu energia sunt toatal altele :
  – casa 210 mp incalzire prin pardoseala pas 10 , tub 17×2 , parchet , pompa apa/apa , apa din put 13 grade genereaza un cost de aprox 2000 ron / iarna incalzire + apa calda
  – casa 185 mp incalzire prin pardosala , pas 10 tub 17×2 , parchet , pompa aer/apa , aceeasi zona climatica genereaza un cost de 3500 ron / iarna , incalzire + apa calda

  • 17
   Adrian Sarbescu

   Stimate Domn Marian, calculele dvs. vin in sprijinul afirmatiei mele. Deci dvs ne dati un exemplu de consum care pare a fi real, dintre doua case diferite dotate cu doua solutii diferite. O solutie apa/apa care este clar mai eficienta decat o solutie cu puturi forate. Dintr-un put forat cu sonda geotermala nu se va intoarce apa niciodata la 13 grade, deci nu o sa avem aceasta diferenta de eficienta atat de mare. In exemplul prezentat este vorba de o solutie pentru o suprafata mai mare de 150 de metri patrati, pentru o suprafata mai mica si diferenta de consum va fi mai mica.

   In exemplul dat diferenta de consum anuala este de aproximativ 322 de eur. Daca am compara o solutie sol/apa cu una aer/apa sunt sigur ca diferenta de consum ar fi si mai mica. Deci in mai bine de 10 ani am amortiza diferenta de investitie intre un sistem cu foraje si unul aer apa.

   Plus ca o pompa de caldura aer apa este mai eficienta decat un apa apa in sezonul cald pentru producerea apei calde menajere si vad ca acest aspect nu este luat in considerare de catre cineva.

   Asa cum explicam trebuie sa luam in calcul aceasta diferenta de investie si sa vedem daca este fezabila pentru proiectul nostru.

   In alta ordine de idei solutia de pompa de caldura apa/apa poate fi cea mai ieftina solutie, mai ales in cazul unui pompe chinezesti. Aici preturile pleaca de la 1500 de eur pentru pompa de caldura iar forajele pentru puturile de apa pot fi ceva mai putin costisitoare. Numai ca pompa de caldura apa apa in general are nevoie de un schimbator intermediar de protectie, apa de put este coroziva si necesita mai multa mentenanta, inclusiv puturile de apa.

   In legatura cu durata de viata de 25 sau 30 de ani pentru un echipament, ne facem mari iluzii. Avand in vedere evolutia pietei refrigerantilor din ultimul an si noile reglementari in domeniu, va spun de pe acum ca toate solutiile care s-au implementat pana astazi, pentru ele nu se vor mai gasi piese sau refrigeranti peste 10 ani, sau in orice caz vor fi foarte greu de procurat.

   In momentul de fata as face o comparatie intre pompe de caldura si calculatoare, pentru ca avem o evolutie similara. Daca am avea acum un laptop de acum 10 ani mai merita sa-l reparam?

  • 18
   iulian

   aia care zici ca consuma mai putin este o pompa geotermala care are un sistem de captare apa-apa, da? la consumul ei ai adaugat si consumul pompei submesibile? daca nu atunci nu ai dreptate.

  • 19
   iulian

   cea care incalzeste 210 mp este o pompa geotermala si are un sistem de captare apa-apa, da? daca la acest consum pe care tu l-ai estimat de 2000 lei / iarna incalzire + acm, nu ai adaugat si consumul pompei submersibile( care are un consum de 0,75-1kw/ora ) fara de care pdc geotermala nu functionaza atunci nu ai dreptate si nu mai spun de investitie.

 7. 20
  Ciprian

  Stau la casa, am 130 mp pe care ii incalzesc cu 4 buc pompe de caldura aer-aer (3 buc cu functionare la -25 grade, una bucata un inverter cu incalzire pana la -15 grade, dar testat cu brio si la -22 grade), apa calda de la un boiler electric 100L. Incalzirea si apa calda pe sezonul 2016-2017 au insumat 3800 kwh (2400 lei), temperatura interioara 23-24 grade, apa calda non-stop, 4 persoane – 2. Investitia cu aceste aere-conditionate adaptate ptr functionarea la -25 grade m-a costat in total 2000Euro. O pompa sol-apa clar este o investitie care depaseste 10.000 euro ptr orice casa, deci comparativ cu alte surse de incalzire, cu oricare, nu se amortizeaza mai repede de 10-15 ani. Articolul puncteaza destul de corect problema pusa, mai putin aportul de energie din panourile fotovoltaice, un sistem de 3kw pe perioada iernii nu produce mai mult de 5kwh/zi, ceea ce inseamna 100 lei/luna economie la factura, raportat la costul sistemului fotovoltaic de aprox 5-6000 Euro…amortizarea in 12-15 ani (am luat in calcul si economia la factura pe timpul verii)…Recomand incalzirea cu pompe aer-aer, sunt mult mai ieftine, usor de instalat, SCOP mai bun decat sol-apa, aer-apa.

 8. 21
  Alex I. Spinu

  Sper sa nu citeasca foarte multi oameni aceste articole, la fel cum sper ca nu vizioneaza foarte multi aberatiile din tot felul de filmulete care circula pe youtube unde nu invatam decat cum sa mutilam un sistem pentru a obtine cel mai mic pret
  Sunt simple speculatii sau simple pareri bazate pe ce cred unii si altii si nu pot sa fie considerate adevaruri deoarece nu au fost emise pe baza unor calcule, determinari sau masuratori
  Din nefericire cei care se inspira de pe internet de la asa zisii “experti” si nu apeleaza la specialisti sunt cei care cu adevarat isi risca banii si confortul
  sunt manhit cand vad ca in ultimii 3 ani piata pompelor de caldura si a forajelor este pur si simplu asaltata de asa zisi specialisti
  Cand vine cineva si spune ca are 3 ani de experienta in pompe de caldura si in geotermie si stie doar ce a citit in articolele de pe siteurile din Romania, pentru mine este clar, halal experienta
  dar cum mi-au spus foarte multi, in Romania fiecare are libertatea sa faca ce vrea si sa spuna ce doreste
  In concluzie nu pot sa spun decat “vai de noi si de stiinta noastra”
  dar cel mai important este sa fim sanatosi ca sa putem sa trecem cu bine peste toate

 9. 22
  florin vladimir

  domnule Sarbescu esti un IMPOSTOR. regret ca am pierdut timpul citind imbecilitatea asta de articol. Esti tupeist si jonglezi pe langa adevar. ESTI UN MINCINOS, SI NU CUNOSTI . pentru ca ; 1. sonda geotermala asigura o temperatura constanta tot timpul anului . obtii astel un COP de 5 tot timplu. 2. COP-ul la aer -apa este de 3.2 pana la 5 grade C , dupa care se reduce pana la a fi unitar. adica de la -5grade ia-ti adio de la caldura, poate la vara. CONCLUZIA MEA !!!! ESTI VANZATOR DE POMPE DE CALDURA AER-APA. apropo pretul pentru foraje este undeva la 20 euro/m . un calcul grosier solicita 10m de foraj la kw termic . PENCTELE 1si 2 nu se adreseaza persoanei tale .

  • 23
   George

   Salut ..nu sunt de acord cu ce spui că pompa de căldură aer-apa numai funcționează la -5 grade ….. Am acasă și la -19 grade in iarna asta …in casa cu calorifere aveam 24 grade …

  • 24
   Adrian Sarbescu

   Sunt vanzator de orice solutie de pompa de caldura, inclusiv sol apa sau apa apa, dar asta este viziunea mea pe care o prezint si clientilor, cand ai un consum mic, castigul pe diferenta de COP, intre cele doua solutii, nu acopera niciodata diferenta de investitie initiala.

 10. 25
  Truia Florin

  Buna ziua
  Pentru 7..8 kw in cele mai multe zone din Romanie e suficienta o singura Sonda Geotermala U la 100 m care o execut pt d-voastra la 2.000 euro cu totul inclus (sonda , distantierii, umplere spatiu din jurul sondei, teste continuitate si presiune) . Si dintr-o data nu mai e o TEAPA asa de mare . Si la Aer-apa nu spuneti niciunde ca schimbatorul din casa trebuie supradimensionat si deci apar alte costuri suplimentare.
  Sunt de acord ca pt o casa de vacanta unde 5 zile/7 trebuie 15 grade celsius si doar in weekend sta cineva, sau alte cazuri speciale (soluri dure unde costurile forajelor sunt duble/triple fata de ce am scris mai sus) .
  La fel haideti sa discutam de o zona montana unde e posibil ca 2 luni sa nu fie nici un grad cu plus ….Nu cred ca aer-apa e o solutie pt asa o locatie !

  Concluzia mea e ca NU exista un sistem universal mai bun / eficient decat altul . Fiecare caz (locatie, putere kw, chiar si nr persoane, regimul de aerisire etc pot influenta) trebuie analizat de un profesionist si se stabileste solutia cea mai corecta / eficienta / fezabila , ea putand sa fie APA-APA, Sol-APA (uneori cu bucle orizontale, alteori cu foraje verticale) sau aer-apa.

  • 26
   Adrian Sarbescu

   Salut Florin,

   Da, in general, nu prea se recomanda pompe asa mici de 7 -8 kW, vanzatorii recomanda mai mult de 10 – 12 kW. Deci, teoretic un foraj e cam putin, daca pui doua la 100 de metri, ceea ce ar fi si mai bine dpdv eficienta, ar fi cam 4000 de eur. Mai punem si TVA sau facem fara? (4760 de eur).

   Nu stiu despre ce schimbator de caldura vorbesti ca trebuie supradimensionat, in casa, la variantele aer apa. Pompele de caldura vin cu condensatorul deja selectat de catre producator, nu se poate modifica nimic la el. Poti selecta vaporizatorul si condensatorul doar pentru pompele DIY, daca vrei tu sa mesteresti o pompa de caldura.

 11. 29
  Dragos Marieta

  Buna ziua, citesc cu mare interes articolele Dvs. si va felicit pentru asta.
  Vreau sa va rog sa-mi recomandati un sistem de incalzire si apa calda la o casa de 120mp, care credeti ca ar fi mai buna si cu costuri mai mici.Sunt din Zalau, Judetul Salaj.
  Astept cu interes parerea Dvs.
  Multumesc.

 12. 30
  alex

  pai de la -15 grade orice pompa aer/apa are un randament de o treime…

  de l a-20 deja trebuie sa aiba backup ca sa mai faca fata si sa nu ingheti in casa

  cele sol/apa au tot timpul anului temperatura constant pe tur…

  ce articol de dezinformare, fara prea multe documentare… tipic online 2018 in romania

  • 31
   Adrian Sarbescu

   Stimate Domn, eu nu am mai prins un – 20 de doi, trei ani de zile. Pe asta se si bazeaza marketingul, ce ne facem la – 20?

   • 32
    alex

    pai eu stau in zona arges si iarna asta s-au atins -21 grade cand a fost acel ger pt cateva zile

    eu zic ca nu e numai marketing, daca in cativa ani tot a fost cald, si ne punem pompe aer/apa.. si vine gerul o saptamana.. noi astia cu pompe o sa mergem numai pe backup.. sau daca n-avem o sa murim de frig.. ne cumparam sobe metalice de la dedeman sa ne incalzim

    eu zic ca tot una sol/apa e mai rentabila, e putin mai scumpa, dar e investitie de lunga durata.. forajul sau serpentina ma tine o viata, intre timp schimb de 2-3 ori pompa de caldura

    • 33
     Adrian Sarbescu

     Ai avut o perioada constanta indelungata -21 de grade sau ai atins -21 de grade cateva ore? Fiecare face calcule cum doreste. E bine sa ai back up in orice varianta, nu stii cand te lasa echipamentul.

 13. 34
  Rosu Constantin

  Pompele de caldura sol apa sunt pe un trend descendent de vreo doi ani, lumea a inceput sa analizeze mai atent ce cumpara probabil, de aceea si Rehau a renuntat la divizia de pompe de caldura sol apa in Romania.

  • 35
   Mirel_85

   complet aiurea… cele de sol sunt cea mai buna investitie

   cele aer/apa de la -10 in jos deja nu mai au randament.. orice ar fi.. zubadan, nibe, vailant.. etc

   oricum articolul e partinitor… nu ne recomanda sa punem pompe sol/apa.. dar ne recomanda sa punem fotovoltaice.. care costa destul de mult

   pt o casa ce consuma 6-8kW cu pompa de caldura aer/apa.. un kit complet cu montaj etc costa si 4000 euro pt panouri fotovoltaice.. si daca calculezi rata de amortizare… e si mai mare

   sol/apa cu serpentina ingropata in jurul casei.. care costa 3000-4000 LEI sa ti-o sapi cu un miniexcavator.. daca nu ai spatiu.. atunci forajull.. cam 100lei ml de foraj prin romania

   oricum cele aer/apa se merita numai unde temperaturile iarna ajung cu greu pe la -15.. si in general stau intre 0 si -5 grade… atunci e rentabil sa-ti pui

   vailant sau nibe am vazut ca sunt cele mai reusite si accesibile ca pret

   • 36
    Adrian Sarbescu

    Articolul zice ca: decat sa pui pompa de caldura sol apa cu foraje mai bine pui pompa de caldura aer apa cu panouri fotovoltaice, pentru suprafete mai mici de 150 de metri patrati. iar in alta oridine de idei santurile executate cu miniexcavatorul nu aduc mari performante pompelor de caldura sol apa pentru ca forajele orizontale sunt influentate si ele de temperatura exterioara.

    • 37
     Mirel_85

     sunt extrem de scumpe fotovoltaicele de calitate, cele din china de 1000 euro kitul cu baterii nu rezista mai mult de 4-5 ani

     pentru case de 150mp pompele aer/apa se merita numai daca stai intr-o zona unde nu scade aproape deloc sub -15.. altfel mai bine pui centrala electrica… ca o sa consume la fel.. iar centrala electrica costa maxim 1000 euro.. nu 5000-6000 euro cat costa o pompa de caldura…

     eu citesc pe softpedia unde este o sectiune cu discutiile despre aceste pompe, si unii care au pompe aer/apa s-au plans ca le consuma foarte mult cand temperatura o ia de la -10 grade in jos

     chiar era unu acolo cu zubadan care se plangea ca ii consuma enorm de mult

     • 38
      Adrian Sarbescu

      Cam toate panourile fotovoltaice se fac in China, iar daca se ansambleaza in Europa celulele tot in China se fabrica si sistemul se face fara stocare on grid. Numai panouri si invertor. Mai citeste in sectiunea de pompe de caldura si o sa vezi ca am analizat numarul total de ore de functionare la temperaturi extreme si costurile aferente. E una sa ai centrala electrica doua saptamani si e una sa ai centrala electrica tot anul.

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.