Automatizare centrala termica pe lemne Viessmann Vitoligno 100 S

centrala termica pe lemne

Automatizare centrala termica pe lemne Viessmann Vitoligno 100 S

Desi sunt fanul pompelor de caldura am avut placearea sa concep una dintre cele mai complexe automatizari pe care am facut-o pentru un cazan pe lemne. Este prima oara cand lucrez cu un cazan pe lemne de la Viessmann, un Vitoligno 100 S de 60 de kW.

Cazanul este unul pentru combustibil solid cu gazeificare. Centrala termica pe lemne este incredibil de usor de utilizat are doar doua butoane. Fara fum, fara bateie de cap, intr-o jumatate de ora ai si dat drumul la caldura.

Poti introduce bucati de lemn de pana la 50 de cm lungime, o camera de incarcare absolut generoasa. Ce sa zic, marfa nemteasca. Nu am ce sa comentez la cazanul asta de la Viessmann, chiar mi-a placut cum lucreaza.

Varianta asta mi se pare mult mai buna decat variantele cu peleti sau brichete, obtinerea peletilor implica utilizarea unei cantitati foarte mari de energie electrica pentru extrudare. Lemnul brut ramane cea mai ieftina sursa de energie.

Nu va imaginati ca este o instalatie ieftina, instalatia a fost realizata in teava neagra cu filet, izolata, ditribuitoare sudate. Cazanul deserveste doua cabane din lemn alimentate prin traseu subteran.

Automatizarea cazanului stie sa faca apa calda si sa gestioneze si un circuit de incalzire, dar nu am folosit aceste optiuni.

Instalatia este compusa dintr-o centrala pe lemne cu gazeificare Viessmann Vitoligno 100 S, doua puffere Reflex de aproximativ 1000 de litri fiecare, un boiler de 300 de litri cu instalatie solara cu panouri plane, pompa recirculare ACM, pompe electronice pentru recirculare DAB Evosta 2 si vane cu 3 cai motorizate Danfoss.

Cele doua cabane sunt deservite de doua grupuri de amestec si pompare cu vane electronice de amestec.

Am renuntat la automatizarea cazanului ca sa pot face ceva mai complex. De la o simpla comanda pe cheie manual/automat pentru pompe, trebuia sa controlez toate pompele cu un singur controller.

Controller-ul ales de la Honeywell pe langa faptul ca preia automatizarea pentru solar, controlul pompelor pentru preparare ACM si recirculare ACM, controleaza temperatura pe tur pentru cele doua circuite care deservesc cele doua case in functie de curba de incalzire cu temperatura exterioara.

Pentru un control si mai bun al temperaturii in cele doua cabane au fost instalate termostate Lyric wireless cu control prin gateway de la distanta. Termostatele impreuna cu automatizarea controleaza pompele de recirculare, in acest fel putem marii autonomia sistemului la maxim.

Cum functioneaza automatizarea pentru centrala termica pe lemne?

Centrala termica pe lemne produce si stocheaza agent termic pana la 85 de grade in cele doua puffere de 2000 de litri, de aici agentul termic este preluat si este trimis in cele doua case cu o temperatura de tur mult mai scazuta in functie de curba de compensare cu temperatura exterioara sau este utilizat pentru prepararea agentului termic in functionare paralela. Temperatura din casa este si mai precis controlata de termostatele Lyric.

Sistemul fara nici o automatizare activata are o autonomie de aproximativ 24 de ore.

Dupa programare si reglajele finale sper ca voi putea obtine o autonomie de cateva zile cu acest sistem.

Chiar daca sistemul pare foarte complex, este extrem de simplu de utilizat, tot sistemul este complet automatizat, el ramane in functionare automata, practic actiunile manuale pe care trebuie sa le facem ar fi sa setam temperatura camerei de pe telefon si sa facem incarcarea si aprinderea manuala a cazanului, in rest nu mai umblam la nimic.

Aprinderea centralei termice pe lemne Vitoligno este foarte simpla, pentru ca la cazanele cu gazeificare ventilatorul trage flacara in jos printr-o fanta. Spre deosebire de alte centrale termice pe lemne cu gazeificare la Vitoligno ventilatorul este asezat dupa camera de ardere, deci in momentul in care este aprinsa flacara aceasta este trasa in jos, inclusiv fumul si poti incarca peste flacara . La alte variante ventilatorul introduce aerul in camera de ardere si este asezat pe usa cazanului, iar in momentul in care deschizi usa cazanului te umpli si de fum in camera.

Incarcarea se face la nivelul tau, nu trebuie sa te apleci.

Detaliile fac diferenta.

Bineinteles, centrala termica pe lemne are instalate toate elementele de protectie si siguranta necesare pentru o exploatare sigura.

 

 

Share this post

Comments (2)

  • bbogdanmircea Reply

    Articolele nu mai aduc nici o informație utilă in ultima vreme. Sunt tentat să ma dezabonez …

    decembrie 27, 2018 at 2:28 pm
  • Muntean Simion Reply

    Bună ziua, am o centrala termica wiessmann vitoligno 100 s și mi s-a dereglat sistemul de programare.Creste temperatura la 80 de grade ,iar când începe să se răcească,ventilatorul nu mai pornește .Pompele de recirculara apei merg și la temperatura de sub 60 de grade. .Ma poate ajuta cineva cu sfaturi cum sa o reprogramat?

    decembrie 13, 2023 at 4:30 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Adrian Sarbescu