Review centrala termica Daikin

Centrala termica DAIKIN CND2N

Review centrala termica Daikin

Lui Daikin nu-i mai place doar vara, vrea sa faca treaba si iarna si intra pe piata cu noua centrala termica in condensare Daikin D2CND, disponibila in 3 variante de 24, 28 si 35 de kW in modul doar incalzire si preparare ACM cu boiler extern si preparare ACM instant.

Si cum deschid fisa tehnica si ma uit, sa vezi ce mica e lumea asta a centralelor. E un produs aproape similar cu FGB-ul de WOLF, fix pe aceleasi marimi de 28 si 35 kW, numai ca DAIKIN-ul a fost mai smart si a scos si versiunea de 24 de kW.

Ia sa punem poza cu cele doua centrale in paralel:

Centrala termica Daikin CND

Se pare ca design-ul asta al centralelor asamblate cu camera de ardere turnata din aluminiu siliciu este un produs foarte reusit.

Nu puteau sa le faca identice, exista cateva diferente. Ambele variante au acces numai din fata.

Grupul de pompare care include vana cu 3 cai, schimbatorul de caldura, pompa, aerisitorul sunt realizate de Grundfos din poliamida armata. Grupul acesta de pompare este cel mai puternic disponibil pe o centrala termica de asemenea capacitate si poate fi conectat cu succes direct la instalatiile de incalzire in pardoseala fara grup de amestec.

In ambele variante se poate seta diferenta dintre tur si retur din controller, recomandat un dT de 10 grade pentru pardoseala. Nu se recomanda mai putin de atat pentru ca o sa apara in centrala un proces de eroziune cauzat de viteza apei.

Centrala Daikin e putin mai ingesuita ca sa aiba o dimensiune mai mica. este cu 6 cm mai scunda decat FGB si cu 8 mm mai putin lata. Greutatea este similara 27 – 28 de Kg in functie de model.

La Daikin vasul de expansiune este pe stanga la Wolf pe dreapta.

Diferenta majora intre centrale este ca Daikin foloseste o vana de gaz electronica fata de o vana de gaz pneumatica, asa cum are WOLF. Calibrarea se face automat prin ionizare in functie de calitatea gazului.

Acum ceva timp credeam ca vana electronica este mult mai ok decat vanele pneumatice clasice, dar se pare ca sunt mai fiabile cele pneumatice.

Avantajul vanei electronice este ca se poate face conversia de la gaz natural la GPL doar prin invartirea unui comutator si o setare in soft, la cea pneumatica trebuie schimbata duza de gaz.

Acum sa trecem la controllerul integrat:

Controller Daikin Centrala termica

Daikin o da putin pe marketing si ii spune unui led Daikin Eye, cand e rosu inseamna ca ai o avarie. Deci placa electronica este realizata de Honeywell si fiecare si-a pus o logica de operare a centralei termice, relativ proprie.

Daikin mai vine la pachet cu posibilitatea conectarii la internet dar mai sunt necesare module suplimentare si poatate fi compatibil si cu controlul OpenTherm. Si Wolf are un modul de acces wireless sau lan dar este ceva mai scump, numai ca permite realizarea modificarilor de parametrii de service.

Acesata centrala ataca zona centralelor din zona mediu spre ridicat, adica Viessmann Vitodens 100W, Wolf FGB-K-35, VAILLANT ecoTEC plus VUW INT II 306/5-5, Buderus Logamax Plus GB.

Daikin-ul este semnificativ mai scump decat un Wolf la capacitatea de 35 de kW.

O sa vedem ce evolutie o sa aiba aceasta centrala termica, pentru ca se bazeaza pe un nume mare, o retea puternica de distributie si mult marketing.

 

 

 

 

 

 

Share this post

Comment (1)

  • Alexandru Reply

    Salut, ești mai profesionist decât alții…. Zi-mi și mie cât poate duce pompa de vitodens 100-w 26 KW doar încălzire, și daikin 28 KW doar încălzire…. Adică când fac calculul la litri pe minut la distribuitoare în pardoseala sa vad cât ar da una și cât al da cealaltă. Merci mult.

    septembrie 18, 2020 at 8:45 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Adrian Sarbescu