Cati metri patrati poti sa incalzesti cu centrala termica de 35 kW ?

Noi, romanii mereu am suferit de frig si intodeauna am cumparat centrale termice mai mari decat aveam nevoie.

Stiu ca inca multa lume face calculul cu 50 de W pe metru cub, dar o norma europeana zice ca daca ai o izolatie obisnuita de 10 cm de polistiren, poti lua in considerare un necesar termic de 50 de W pe metru patrat.

Daca ne luam dupa norma, cu 35000 de W putem incalzii o suprafata totala de 700 de metri patrati, dar pana acum nu am vazut pe cineva sa cumpere doar o centrala de 35 de kW pentru o asemenea suprafata.

La o asemenea suprafata ai si un consum de apa calda menajera mai mare si ai nevoie de capacitate pentru ACM.

Dar ca idee pentru o casa normala cu 35 de kW poti merge linistit pana la 300 – 400 de metri patrati.

Un Comentariu

  1. Andrei Lesan
    iul. 15, 2018 at 9:49 am

    Dle Adrian, va invit la Constanta sa va prezint mai multe imobile care se incalzesc dupa criteriul 50W/mp. ? Daca e sa vorbim despre acel imobil de cca 700 mp, atunci acela reprezinta o locuinta in care locuiesc permanent 6 persoane si puterea termica instalata este 27 kW. Cladirea este proiectata dupa 01.01.2011 si se incadreaza la valoarea consumului anual specific aferent incalzirii sub 100 kWh/(mp an). Cea mai mica locuinta unifamiliala din portofoliu e de 120 mp si are puterea instalata 6kW. Poate ajuta cu ceva, cladirile respective sunt constructii grele. O alta locatie este o pensiune de cca 400 mp si 8 bai si are instalata o centrala de 24 kW si un racitor pentru perioada calda al anului de 11 kW. Lista poate continua.. Dar, acum ca sa inteleg mai bine, abordam constructiile si instalatiile aferente din punct de vedere ingineresc sau comercial?

Lasă un răspuns