Cat consuma o centrala termica pe motorina?

centrala termica pe motorina

Cat consuma o centrala termica pe motorina?

Trebuie sa te avertizez de la bun inceput ca incalzirea pe motorina este printre cele mai scumpe metode de incalzire la noi in Romania. Daca esti cumva un mare agricultor sau sofer pe la o regie si ai motorina la discretie atunci este o solutie buna.

O centrala meseriasa made in Germany pe motorina incepe de pe la 5000 de eur, in plus trebuie sa ai in vedere un rezervor de motorina care in functie de volum incepe de la 1500 de eur. Mentenanta este destul de costisitoare, duze speciale, filtre de motorina. De asemenea centralele mai pricopsite nu merg cu combustibili ieftin gen Calor sau CLU datorita continutului de sulf foarte ridicat.

Bine dar cat consuma o centrala termica pe motorina?

In principiu ca sa ne facem o idee despre consum trebuie sa stim ca 1 kg de motorina are o putere calorica de aprimativ 10 kW deci cu alte cuvinte o centrala termica pe motorina de 30 de kW putere va consuma aproximativ la capacitate maxima 3 kg de motorina pe ora.

Consumul real la o casa depinde de multi factori. Voi face un calcul aproximat aplicat unei case careia ii cunosc necesarul termic real si monitorizat. O casa obisnuita, ca sa poti sa-ti faci o idee despre consumuri. Pentru o casa de 180 de mp cu o izolatie de 15 cm polistiren, structura cadre de beton cu caramida porotherm, cu geamuri termopan triple Salamander sub 30 % suprafata vitrata din suprafata totala a peretilor, in zona Bucurestiului pe luna ianuarie 2017 a avut un consum de 6115 de kWh energie termica incalzire plus preparare ACM.

Daca aceasta casa ar fi avut o centrala termica pe motorina ar fi consumat pe ianuarie aproximativ 611,5 kg de motorina, densitatea motorinei fiind aproximativ 0,85 Kg/l am fi avut 719 de litri de motorina la un pret de 4,8 lei/l deci un total de 3451 de lei.

Din fericire casa a fost echipata cu pompa de caldura si factura la curent a fost de aproximativ 1100 lei.

Cand optezi pentru o centrala cu motorina?

 • Cand ai motorina la discretie
 • Cand ai deja o instalatie cu un cazan vechi pe motorina si ai rezervorul de motorina.
 • Cand ai o casa de vacanta cu utilizare intermitenta si nu ai posibilitate de gaz
 • Cand ai nevoie de back-up ca solutie de urgenta.

Share this post

Comments (6)

 • Emil Reply

  Bună ziua. Din păcate locuiesc în Germania și în zonă nu este gaz. Curentul este foarte scump (0,27 euro /KW). Deci o sa montez o centrală pe motorina, . prețul pe litru undeva la 0.62 euro.
  Problema e prețul centralei și mana de lucru. Am o oferta da la o firma de aici…. Enorm prețul făcut de ei.

  ianuarie 25, 2018 at 8:09 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Da, in Germania din cauza taxelor curentul electric este foarte scump si incalzirea cu motorina este subventionata. Deci trebuie sa mergeti pe o centrala cu motorina.

   ianuarie 25, 2018 at 10:45 pm
 • Emil Reply

  Bună ziua din nou.
  Tinând cont de zona în care ma aflu(Gemani), unde temperatura iarna e cam 3 pana la – 5, la 130 m2 locuibili ar ajunge o centrală de 15kw? Înălțimea camerelor 2.6 m.
  Ați putea dumneavoastră să îmi faceți un plan-traseu al conductelor și dimensionarea radiatoarelor?
  Va mulțumesc anticipat.

  ianuarie 25, 2018 at 9:59 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Daca aveti o izolatie de 10 cm este suficienta o centrala de 15 kW pe motorina.

   ianuarie 25, 2018 at 10:43 pm
 • DODO Reply

  motorina caculata la kg sau litru ?

  octombrie 29, 2019 at 2:05 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   La Kg

   octombrie 30, 2019 at 5:03 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Adrian Sarbescu