Centrala termica de 24 de kW sau de 35 kW?


Daca esti fericitul proprietar al unei case de peste 200 de metri patrati aproape inevitabil vei fi primit o recomadare de la proiectantul tau de specialitate sa-ti instalezi o centrala de 35 de kW chiar daca tu ai cea mai pasiva casa din Romania iar daca esti in zona de 300 de metri patrati sigur ai sanse sa primesti un 45 – 50 de kW indiferent de izolatie.

Pe plaiurile romanesti se poarta o formula de mare angajament si anume puterea centralei termice este egala cu volumul de aer al casei exprimat in metri cubi x 50 de wati.. Asa s-a stabilit, vine din trecut, nu stiu exact originea formulei dar va spun ca este super acoperitoare.

Deci daca ai 200 de metri patrati ori inaltimea, care culmea, la majoritatea caselor este de aproximativ 2,5 m rezulta ca ai un volum de 500 de metri cubi de aer iar daca inmultesti cu 50 de wati rezulta 25 de kW. Hop, deci ai depasit puterea de 24 de kW si inginereste pentru siguranta ta este bine sa treci la urmatorul numar, adica un 35 kW ca nu se stie niciodata, mai bine sa fie decat sa nu fie.

Daca ai 300 de metri patrati ori inaltimea de 2,5 metri ai 750 de metri cubi ori 50 de wati pe metru cub rezulta ca ai nevoie de 37,5 kW deci urmatoarea marime e pe undeva pe la 45 de kW.

Vezi aici care este cea mai buna centrala termica din Romania de 35 de kW

Ce nenorocire se poate intampla daca ai o centrala termica subdimensionata?

Pai in primul rand per total sigur o sa consumi mai putin cu o masura mai mica iar in cel mai rau caz in perioadele de ger maxim poti avea cu 2-3 grade mai putin in casa dar in nici un caz nu o sa mori de frig sau brusc centrala subdimensionata sa nu functioneze.

In realitate o centrala de 24 de kW are o putere incredibil de mare pentru o casa. Cu 24 de kW poti incalzi lejer o casa de pana la 400 de metri patrati cu o izolatie mediocra de 10 centimetri..

Puterea unei centrale se stabileste in functie de izolatie mai degraba decat de suprafata. O casa mai mare are pierderi raportate la suprafata mai mici decat o casa mai mica pentru ca pierderile sunt perimetrale.

De ce se gasesc doar centrale incepand de la 24 de kW.? se gasesc si centrale mai mici incepand de pe la 14 kW dar in Romania sunt o raritate. Adevaratul motiv este ca puterea minima pentru a produce apa calda menajera instant este de 20 – 24 de kW, acesta fiind si motivul pentru care se aduc numai centrale de la 24 de kW in sus.

Fiind destul de complicat sa instalezi intr-un apartament minuscul o centrala si un boiler versiunile cu schimbator de caldura instant sunt cele mai facile deci cele mai vandute centrale termice de pe piata. Probabil ca centralele de 24 de kW ocupa cam 90 % din volumul vanzarilor de centrale din Romania.

Comercial vorbind pentru producatorii de centrale termice realizarea unei game limitate de puteri care sa acopere toate nevoile sunt mai rentabile.

Vezi aici care este cea mai buna centrala termica din Romania de 35 de kW

Click here for reuse options!
Copyright 2017 Adrian Sârbescu

3 Comments

Add yours
  1. 2
    Rareș Strujan

    Salut, Rareș mă numesc.. As vrea sa știu un lucru, am o casă cu suprafața de 128 mp care este încălzită cu un cazan de lemne cu gazeificare de 25 KW,total radiatoare de aluminiu sunt 8, și lângă la 4m de casă am o clădire de 96 mp cu care aș vrea să o încălzesc de la același cazan, crezi că ar mai face față la încă 6 radiatoare de 10 elemenți de aluminiu? Aștept un răspuns, vă mulțumesc anticipat

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.