Prima centrala termica in condensare cu garantie pe viata din Romania!!!

centrala termica pe gaz in condensare wolf cgb-2

Prima centrala termica in condensare cu garantie pe viata din Romania!!!

De abia astept sa apara in Romania prima centrala termica pe gaz in condensare cu garantie pe viata!! sau garantie nelimitata.

In topicul asta imi pun serios intrebarea daca centrala termica este un produs electrocasnic sau un produs mai degraba de natura industriala?

Vezi aici care este cea mai buna centrala termica din Romania de 35 de kW

Acum gasesti centrale termice la Dedeman, Leroy Merlin, Hornbach, eMAg, cred ca si la Carrefour si alte cateva magazine on line de centrale termice la categoria Electrocasnice.

Oricum, grosul vanzarilor este detinut de cateva corporatii care au cam stabilit trendul pe piata locala de profil, pe care au  asezat-o cum au vrut ei.

Pasul asta de a transforma centrala termica intr-un ELECTROCASNIC era necesar pentru a putea comercializa sute de mii de unitati anual.

Pai daca centrala termica este electrocasnic, hai sa-i dam si garantie de electrocasnic. Eu, nu-mi amintesc, ori de cate ori, am fost la garantie cu un electrocasnic, sa mi se refuze garantia pe motiv ca a fost supra-tensiune, ca nu era apa nu stiu cum, ca nu am folosit produsul intr-un anumit fel.

Stii bine cum e la garantie la electrocasnice: Ce s-a intamplat? Nu stiu domne’ brusc nu mai merge.

Cred ca ti-ai dat seama ca garantia extinsa de la centalele termice este un truc de marketing ?!

Crezi ca un producator cu milioane de centrale comercializate in toata Europa, nu stie ce vinde? De fapt, el pentru fiecare serie de centrale termice are o rata de defectare, asta este o valoarea a pieselor care se strica cel mai frecvent, dupa un an, dupa doi si tot asa.

Oricat de scumpa si buna ar fi o centrala pana la urma tot se strica ceva la ea, numai ca rata de defectare la gama premium este mai mica.

Cred ca ati vazut ca exista si centrale termice din gama premimum care costa peste 8000 de lei si nici una dintre ele nu are garantie mai mare de 24 de luni, hai cu indulgenta pe la unii 3 ani.

Asta deoarece garantia extinsa nu este un argument de vanzare pentru centralele premium.

Cum e posibil ca o centrala de peste 8000 de lei sa aiba garantie numai de doi ani iar una care costa 3000 de lei are garantie 7 ani de zile?

Corporatiile stiu ce ii place si consumatorului roman, la fel de bine, 5 ani de garantie, 7 ani de garantie , garantie nelimitata. S-a constatat ca in Romania garantia extinsa oferita cu titlu de marketing vinde produsul. Vezi cazul Baxi care a fost prima centrala care a avut 8 ani garantie. Asa au castigat o piata de cateva zeci de mii de unitati, dar astazi filiala din Romania este inchisa.

Mai mult sau mai putin costurile cu garantiile extinse sunt acoperite de profitul furnizorului. Ca doar nu face treaba, asta ca sa ne incalzeasca pe noi pe moka!

Ce fel de centrale termice pe gaz se vand cu extragarantie ?

De fapt atunci cand nu prea ai ce sa spui despre o centrala, pentru ca nu exceleaza nici la perfomante, nici la automatizari, nici la conectivitate, gasesti un argument puternic de vanzare: GARANTIE DE PANA LA 7 ANI PENTRU CENTRALA TERMICA.

Un argument destul de puternic de vanzare, din care ai putea crede ca GARANTIA MARE = CALITATE.

Centralele termice vandute cu extra garantie sunt totusi destul de fiabile, dar nu cele mai fiabile, nu sunt nici foarte ieftine si nu sunt nici foarte scumpe.

Nu sunt nici cele mai eficiente si nici nu se pot integra in instalatii complexe.

Au exact pretul potrivit pentru a se vinde in numar mare, pentru ca treaba cu extragarantia, este rentabila doar daca reusesti sa vinzi un numar mare de centrale termice.

Un producator mare poate vinde lejer 50000 – 60000 de unitati in cativa ani.

Imagineazati ca rata de defectare este destul de mica iar clientii se mai si triaza. Cati dintre ei pierd certificatul de garantie si factura? Mai ales dupa 4 -5 ani.

Unii, nici macar nu stiu ca trebuie sa faca punerea in functiune cu cineva autorizat de catre furnizor, deci pierd garantia din start.

Alti uita ca sunt obligati sa faca VTP la doi ani, tot cu un partener service furnizor, deci iar pierd garantia.

Plus ca certificatul de garantie este foarte stufos si sunt excluse o gramada de cauze externe.

Crezi ca te ajuta extragarantia la centrale termice ?

Sa zicem ca ai ghinion si nimeresti o centrala termica destul de proasta si in al doilea an iti cade placa electronica, al treilea an vana cu trei cai, al patru an ventilatorul, unii beneficiari au atat de multe probleme in garantie incat renunta pana la urma la model.

Daca centrala este in garantie teoretic ar trebui sa scapi de costurile, legate de piese de schimb, dar vezi ai grija sa indeplinesti toate conditiile din certificatul de garantie.

Cum se acorda extra-garantia in vestul Europei?

Nu la noi s-a inventat extra-garantia ci tot din vest vine si ea. Cele mai mari garantii acordate pentru o centrala termica in vest sunt de pana la 10 ani. Dar in urmatoarele conditii:

  • montaj, punere in functiune si contract de mentenanta anual pe 10 ani cu un partener service
  • garantia se acorda pentru piese de schimb dar nu si pentru manopera de interventie in garantie (manopera este acoperita pe un interval mai scurt)
  • contractul include vizita anuala pentru curatare si schimbare de consumabile, kit-uri de mentenanta ( se platesc separat)
  • contractul include masurarea si verificarea conductivitatii si pH-ului din instalatie anual precum si documentarea acestor masuratori
  • obligativitatea montarii in instalatie de separatoare de namol magnetice, stabilizator de tensiune si incarcare cu apa demineralizata

Deocamdata nu am intalnit acest serviciu complet in Romania, la noi extra garantia e o chestiune doar de marketing si contabilitate.

Cine este castigatorul din afacerea cu extragaratina?

Evident ca importatorul este cel mai mare castigator din afacerea asta, pentru ca reuseste sa vanda foarte multe unitati. Clientul este relativ putin pe plus, desi e legat cu niste extra cheltuieli.

Marele pierzator este compania de service, pentru ca ramane legat de o centrala la care castiga doar un VPT la doi ani si o autorizare de functionare, interventiile in garantie sunt platite la un pret derizoriu de furnizor iar piese de schimb nu poate sa comercializeze pentru ca acestea intra sub incidenta garantiei.

Cand se va fi sfarsit extra mega garantia la centrala termica, service-ul nu prea va mai comercializa piese de schimb pentru ca beneficiarul o sa fie tentat sa cumpere o centrala noua.

Service-ul mai are de purtat si discutia daca este sau nu este problema de garantie. Trebuie sa faca constatare s.a.m.d.

Extra-garantia deresponsabilizeaza clientul de a avea grija de centrala lui, pentru ca este un ELECTROCASNIC de care a uitat pur si simplu.

Iar centralele termice in condensare au nevoie de mult mai multa mentenanta si consumabile decat centralele clasice. Chestiuni care nu intra sub incidenta garantiei.

 

Pe final trebuie sa va dezamagesc si sa va spun ca centrala termica NU este un ELECTROCASNIC. Este un echipament industrial care se supune unor reglementari ISCIR, este un echipament care poate deveni foarte periculos.

In momentul in care devii client de centrala termica trebuie sa devii responsabil si in afara de centrala termica trebuie sa-ti mai asumi si alte cheltuieli legate de echipamente auxiliare, filtre magnetice separatoare de impuritati, incarcare cu apa demineralizata, supape de sigurata, vase de expansiune, dectoar de gaz si vana de siguranta gaz, mentenanta, tevi si trasee dimensionate corect, ar trebui sa ai si un proiect de instalatii, etc.

In concluzie, cumpara centrala termica in condensare de la un magazin specializat, daca te incanta ideea de extragarantie fii foarte atent la conditiile in care se acorda si incheie un contract de mentenanta anuala, prin care sa-ti poti curata centrala termica in condensare, macar o data la doi ani.

Vezi aici care este cea mai buna centrala termica din Romania de 35 de kW

 

 

Share this post

Comments (4)

  • Adrian Reply

    Salut Adrian!!
    Recent am achizitionat o centrala termica in condensare Delfis kc 24 kw de la Nova Florida.Te as ruga sa mi spui daca am facut o alegere buna!
    Multumesc anticipat!

    ianuarie 15, 2018 at 10:27 am
    • Adrian Sarbescu Reply

      Salutare,
      Centrala asta este un produs intern facut pentru Romstal, din cate stiu eu, nu straluceste la performante. Sper sa ai noroc cu ea. Eu as paria ca te tine 4 ani.

      ianuarie 16, 2018 at 6:22 pm
  • Carmen B. Reply

    Buna ziua d-nul Sarbescu si felicitari ptr.blog. Locuim intr-un bloc nou si din pacate dezvoltatorul a instalat in apartament o centrala Saunier Duval Semia C24 sau F24. Am inteles ca nu se mai fabrica centrale clasice ci doar in condensatie.
    Ce sa facem daca vrem sa schimbam centrala, mai ales ca scurgerea de la chiuveta nu e aproape de locul centralei, sa reparam centrala veche, daca se strica, inca nu avem probleme cu ea sau sa ne cumparam una de noua generatie? Daca dorim o centrala de calitate medium spre premium, intre 5000 si 7000 de ron ce recomandari aveti? locuim in sectorul 2( ma gandesc la service, in caz de probleme)
    Daca puteti sa imi raspundeti aici sau pe mail. Multumesc anticipat si o seara placuta.

    februarie 13, 2018 at 4:54 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Multumesc pentru apreciere. Problema transportului condensului se rezolva cu o pompa de condens. Daca centrala nu va face probleme de confort pe apa calda puteti sa o mai tineti pana la prima defectiune.

      februarie 17, 2018 at 12:18 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Adrian Sarbescu