Ce ne ne facem cu pompa de caldura la – 40 de grade Celsius?

chema daikin altherma pompa de caldura sol apa

Ce ne ne facem cu pompa de caldura la – 40 de grade Celsius?

Stiu ca asta este cel mai mare challenge al pompelor de caldura, cum se descurca la temperaturi extreme si ce facem daca se opreste pompa de caldura? aici fac referire in special la variantele de pompa de caldura aer apa.

Dar pentru ca am vazut ca sunt foarte multi fani infocati ai pompelor de caldura sol apa, care sustin ca pompele de caldura geotermale nu au nevoie de back-up am publicat acest grafic „secret” din catalogul Daikin Altherma referitor la varianta sol apa.

Daca vrei sa vezi lista de preturi pentru toate pompele de caldura din Romania mergi pe acest link.

Si ce zice graficul acesta din brosura Daikin Altherma?

Ca si pompele de caldura sol apa au nevoie de back-up sau rezistenta suplimentara exact ca si pompele de caldura aer apa, singura diferenta este ca panta scaderii capacitatii nu este atat de abrupta ca la cele aer apa. Si asta nu o spune un ingineras de la Bucuresti, o zice chiar Daikin.

Daca stii putin sa citesti acest grafic o sa realizezi ca daca ai o pompa de caldura sol apa care iti acopera complet necesarul de caldura, esti intr-o zona de functionare mai putin optima, deci mai putin eficient.

Acum sa revenim la problema cu temperaturile extreme.

Din pacate pe temperaturi extreme nici gazele nu mai sunt livrate corespunzator, asa ca eu, consider, ca a avea o sursa alternativa de caldura este un semn de inteligenta, nu o cheltuiala in plus.

Mai toate pompele de caldura, inclusiv cele sol apa de brand, sunt dotate cu rezistente electrice suplimentare pentru preluarea lipsei de capacitate, dar aceste rezistente nu sunt dimensionate de obicei sa preia capacitatea totala  necesara asa ca ar fi bine sa adaugam o sursa suplimentara de caldura.

Oricum, orice tip de echipament am avea, acesta se poate defecta.

Ce variante de surse alternative avem.

Cea mai ieftina si simpla, daca ne permite bransamentul este chiar o centrala electrica.

Urmatoarea varianta ca si costuri ar fi o centrala termica pe GPL cu butelii de propan. Aceasta varianta este foarte ok si dpdv investional, o centrala termica pe gaz in condensare, acum este foarte usor convertibila de la gaz natural la GPL.

Mai poti opta pentru o varianta de termosemineu, dar ai nevoie de un puffer pentru stocare iar aici lucrurile se complica. Inafara de termoseminu poti alege orice alt tip de cazan pe biomasa. In zona asta se gasesc o multitudine de variante.

Mai exista si variantele de cazane cu arzator dual, poate pe motorina si pe GPL. Cazane cu arzatoare pe peleti.

Poti sa te gandesti si la un generator electric diesel ceva mai mare care sa preia si pompa de caldura si eventual o centrala termica electrica.

In concluzie ar fi bine sa te gandesti de acum inainte sa iei in considerare si o varianta auxiliara de incalzire.

 

Share this post

Comments (3)

  • Andrei Lesan Reply

    In unele tari cu traditie in Pompe de caldura pe langa acestea se promoveaza si Sobele cu acumulare. Prezint in filmulet creat de Asociatia Sobarilor din Elvetia care pe langa sobe promoveaza si pompele de caldura : youtube-nocookie.com/embed/-Xgll6Eg1Ik?rel=0

    iulie 16, 2018 at 10:20 pm
  • Florin Grigoras Reply

    Ar fi interesant de stiut cum/daca intervine ‘temperatura resimtita’ in cazul unei unitati split externe (aer-apa) daca bate vant rece direct pe aceasta.

    ianuarie 25, 2019 at 11:37 am
  • Dragos Rugescu Reply

    Alta varianta de backup: Biosemineu mural (cu alcool sanitar) si pornire/oprire automatizata si/sau telecomanda. Aport de pana la 5-7 kW caldura, doar cand ai nevoie. Ex: BIOARZATOR PLANIKA si altele

    august 18, 2020 at 10:25 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Adrian Sarbescu