Cum ne incalzesc chinezii cu aer-ul conditionat !!!
Probabil ca ati observat, ca astazi, de 7 ianuarie au fost afara cam 14 grade. Ce caldura in mijlocul iernii?
Sper sa nu ma mai intrebe cineva, ce face el daca nu merge pompa de caldura la – 25 de grade?
Cred ca experimentam un istoric de temperaturi maxime in ianuarie.
Aproape ca trebuia sa-mi pornesc aerul conditionat.
O sa va dezvalui in randurile ce urmeaza cum chiar insusi aer-ul conditionat ne ridica temperatura globala cu buna stiinta.
As vrea in primul rand, sa va faceti o ideea asupra industriei, in ultimii ani vanzarile la nivel global pentru aer conditionat au explodat.
Am citit o statistica care spunea ca piata aerelor conditionate din China a atins in 2017 un volum total de unitati vandute de 160 000 000 ( o suta saizeci de milioane) de unitati vandute numai in China.
China detine 40% din totalul vanzarilor de aer conditionat la nivel global. Deci mai bine de 320 000 000 de milioane de unitati de aer conditionat la nivel global pe an din care cam 200 000 in Romania.
Aici nu mai pun la socoteala frigiderele, combinele frigorifice, vitrinele frigorifice, sistemele VRV/VRF. chillere-le si orice alte echipamente industriale cu agent frigorific sau sistemele de stingere cu gaze inerte, vezi Novec 1234.
Ce este sunt defapt agentii frigorifici ecologici R410A?
Refrigerantul R410A este unul dintre cei mai utilizati agenti frigorifici in toate aparatele de aer conditionat si pompe de caldura rezidentiale vandute in ultimii ani.
O sa vezi pe multe aparate de aer conditionat ca scrie: incarcat cu agent elcologic tip R410A.
Ei bine, cand au aparut primii refrigeranti dupa multi ani de zile s-a constatat ca acestia distrugeau stratul de ozon intr-un ritm accelerat si s-au inventat noi agenti frigorifici care au acest ODP (ozone depletion potential) egal cu zero. Adica nu afecteaza stratul de ozon.
Refrigerantii comuni care nu afecteaza stratul de ozon sunt R410, R134, etc. si asa de marketing li s-a zis ca sunt ecologici.
Dar refrigeranti ajuta ENORM la incalzirea globala. Aici sa inventat termenul de GWP (Global warming potential) adica potentialul de incalzire globala pentru fiecare refrigerant in parte.
Cu totii stim ca bioxidul de carbon are capacitatea de a retine caldura in atmosfera si a sporii efectul de sera. Deci gazul de referinta care are GWP 1 este bioxidul de carbon.
Dar refrigerantul ecologic R410 are un GWP de aproximativ 2000 de unitati, asta inseamna ca are o capacitate de 2000 de ori mai mare de a retine caldura in atmosfera decat bioxidul de carbon.
Adica 1 Kg de refrigerant ecologic R410A este echivalentul a 2000 de Kg de bioxid de carbon, cam cat produce o masina mica pe medie timp de 6 luni.
O unitate de aer conditionat mica contine aproximativ 1 Kg de refrigerant R410A, deci cam 320 000 000 x 2000 de Kg de CO2 = 640 000 000 de tone de CO2 plasate in viitor in toate aerele conditionate in fiecare an.
Acum sa vorbim putin despre interesele financiare care gurveneaza aceasta piata imensa. Anul trecut au explodat preturile la agentii frigorifici, preturile lor s-au dublat cel putin.
Astazi la retail se vinde un Kg de R410A si cu 30 de eur pe Kg, inmulteste cu numarul de aere conditionate si vezi de cate sute de milioane de euro este vorba.
Retetele acestor refrigeranti sunt detinute de cateva corporatii, care au dezvoltat acesti refrigeranti si nu sunt multe, doar trei.
La nivel european exista o mare batalie intre noua legislatie Fgas impotriva incalzirii globale si lobbyul facut de corporatii.
Cum se recicleaza teoretic refrigeranti?
Acum toata lumea o sa ne spuna ca, refrigeranti sunt inchisi ermetic in aerele conditionate si ca nu sunt eliberati in atmosfera. Ca toata lumea este obligata sa-i racicleze s.a.m.d.
Vrajala, acest lucru este valabil doar partial, pentru ca nu toate instalarile se fac corect. Aerele conditionate se leaga de unitatile exterioare si aceasta lucrare nu este intodeauna reusita sau poate ceda in timp. La un moment dat, se mai strica ceva si trebuie sa umbli in circutitul frigorific. Unele aere au niste suduri mai proaste si scapa pe undeva refrigerant.
Inevitabil dupa 10 ani un aer conditionat pentru ca nu este intretinut si o sa caraie, o sa ajunga la gunoi si nu la un centru de recuperare a freonului.
Hai, zi-mi un centru de recuperare si reciclare freon in Romania pentru aere conditionate?
Am facut un sondaj anul trecut pe la cei mai mari furnizori de refrigeranti pe care ii cunosc eu din Romania, sa-i intreb ce fac eu cu niste refrigerant recuperat, daca vreau sa-l reciclez?
Ala io ala io, cica a fost la un momendat un nenea….. care avea un utilaj dar nu mai e, parca pe la Linde era ceva dar a disparut…………….
Ca sa poti sa reciclezi refrigerantul trebuie sa ai un utilaj foarte scump si pe cineva certificat, sa poata sa-l aduca dinou in standard.
In Europa mi se pare ca nu sunt foarte clar definite lucrurile, cine, ce si cum face. In America sunt mai clare lucrurile in domeniu si acolo exista o legislatie, dar in principiu in America un refrigerant reciclat nu poate fi folosit decat de acelasi utilizator si aici lucrurile se complica.
Oricum treaba cu reciclatul refrigerantilor este foarte foarte complicata.
Asa ca EU a hotarat mai degraba sa interzica comercializarea lor, eliminand in viitor rand pe rand refrigerantii cu GWP mare si mergand spre sisteme cu refrigeranti naturali CO2 sau amoniac.
Ai impresia ca un mester in Romania sau in China recupereaza refrigerant?
Ca sa poti recupera refrigerantul si sa-l duci la un centru de reciclare, fiecare mester care se ocupa de aere conditionate, ar trebui sa aiba o scula care se numeste recuperator de refrigerant ( scula asta pleaca de la 1000 de eur) si butelii speciale pentru recuperare.
Deci, mesterii de aere conditionate nu-si permit asemenea scule.
Apoi in Romania ce sa faci cu refrigerantul recuperat, daca nu ai unde sa-l reciclezi?
Partea si mai dramatica este ca un Kg de refrigerant recuperat costa mai mult decat un Kg de refrigerant nou.
Deci sa recapitulam.
Vine mesteru cu scule super scumpe, recupereaza refrigerantul, se duce cu el la centru de reciclare, da pe el mai mult decat face unul nou. Dupa aia da banii pe benzina sa vina sa mai faca o incarcare.
Ce beneficiar o sa-i plateasca lui activitatea asta? Fie ca e in Romania fie ca e in China.
Oricum pe aia in China ii doare la bascheti de poluare si incalzire globala.
In concluzie, va zic ca am scris articolul asta ca sa fac pe desteptul ca stiu despre ce e vorba si ca industria de aer conditionat o sa mearga din ce in ce mai bine.
Comment (1)
Salut.
Interesant articol
Eu sunt baiatul de la Linde care a inceput acest business de recuperare / reciclare freon
Daca ai de recuperat, indiferent ce cantitate de freon, te pot ajuta, cu multa placere
Toate cele bune
George
Mobil 0760