Top trei recuperatoare de caldura din Romania


Dragii mei la cerea voastra va voi prezenta cele mai tari 3 recuperatoare de caldura de pe piata din Romania la ora actuala din sectorul rezidential. Topul e la sfarsitul articolului.

In ultima perioada recuperatoarele de caldura au fost din ce in ce mai promovate, o data cu casele pasive, casele super ecologice  si alte constructii care mai de care mai eficiente si mai entanse.

Bineinteles ca piata a fost invadata si de o gramada de porcarii cu numele de recuperator de caldura. Da, la prima vedere un recuperator de caldura pare ca este doar o cutie unde se pun doua ventilatoare si un fagure recuperator de caldura.

A face o ventilatie rezidentiala este o adevarata arta. Gandeste-te ca aceasta ventilatie functioneaza permanent, vei dormi cu ea in functiune, te vei trezi cu ea in functiune. Deci nu trebuie sa-ti fie frig sau cald nu trebuie sa simti curentii de aer si nu trebuie sa auzi zgomot.

Din punctul meu de vedere piata din Romania, inca nu este pregatita pentru acest produs.

Multi clienti nu inteleg in primul rand ca un recuperator de caldura si un sistem de ventilatie nu este un sistem de climatizare in zona rezidentiala. Adica ventilatia nu face cald sau rece. Cand afla acest lucru, brusc nu inteleg de ce investitional sa dai atatia bani si sa nu ai si partea de climatizare.

Deci, la ce sa ne asteptam de la un recuperator de caldura daca nu este un sistem de climatizare?

Scopul primordial al unui recuperator de caldura este acela de a ne aduce aer proaspat intr-o incinta la o temperatura cat mai apropita de cea din interiorul casei.

Noi consumam oxigen si producem bioxid de carbon, cand nivelul de bioxid de carbon din incinta depaseste anumite valori incepem sa ne simtim rau, natural simtim nevoia sa deschidem geamul sa aerisim. Ventilatia mentine un nivel optim scazut de bioxid de carbon in incapere.

De asemenea, intr-o casa, o familie cu 3 persoane produce prin transpiratie, respiratie, activitati casnice, dusuri, masini de spalat, etc. aproximativ 8 kg de apa pe  zi. In casele din ce in ce mai etanse, aceasta acumulare de vapori de apa trebuie eliminata mecanizat.

Deci prin ventilare permanta unitatile de ventilare cu recuperator de caldura asigura controlul umiditatii si al mirosurilor.

Asigura o presiune pozitiva in casa si limiteaza formarea prafului prin filtrare  si intrarea insectelor.

De ce nu fac si climatizare recuperatoarele de caldura?

Aceste echipamente nu fac climatizare, in principiu, pentru ca debitul de aer vehiculat este destul de mic. O persoana are nevoie de 20 de metri cubi de aer proaspat pe ora, deci pentru trei locuitori ai nevoie de 60 de metri cubi pe ora.

In general standardul german pentru ventilatii rezidentiale, prevede aproximativ 0,5 shimburi de aer pe ora din volumul total al casei.

Acest debit nu este suficient pentru a aduce aport de caldura sau frig in casa, trebuie sa vehiculezi un debit mult mai mare de aer pentru a face acest lucru.

Daca te apuci sa faci foarte multe schimburi de aer pe ora, cu aer proaspat, de care nu ai nevoie, recuperatorul de caldura va deveni consumatorul de energie.

Nu a zis nimeni ca nu exista si recuperatoare care pot face si pareta de climatizare, dar aici vorbim de un alt sistem care nu este destinat rezidentialului.

Care sunt preturile corecte la recuperatoare?

Pe net gasesti acum chiar de la 600 de lei tot felul de pocnitori de sisteme descentralizate pana la kit-uri de 4000 de lei, un ventilator cu niste tubulaturi de aluminiu 4 anemostate si uite ventilatia.

Aceste sisteme nu se pot incadra in gama rezidentiala profesionala.

Daca ti-ai imaginat ca tragi doua tevi prin toata casa si dai niste gauri in ele, aia nu e ventilatie.

Deci o unitate de ventilatie adevarata incepe cam de pe la 2000 de eur in sus vorbim de cele pana in 400 de metri cubi pe ora, iar partea de distributie, parte ce este si ea destul de complexa incepe cam tot de pe aici. Tevile care distribuite aerul in casa, o parte din ele trebuie sa fie izolate si altele trebuie sa fie tratate antibacterian, sunt tot felul de cutii de distributie, accesorii si anemostate, plus partea de senzoristica.

Asa cum iti spuneam, aerul trebuie sa circule la un anumit debit cu o anumita viteza si sa fie distribuit uniform. Pentru asta ai nevoie de cineva care intelege si stie aeraulica.

Topul

Acum sa vedem topul celor mai bune recuperatoare din Romania. Sunt enorm de multi fabricanti de sisteme de ventilare, in Germania. Foarte multi au si certificate pentru case pasive.

E greu sa definesti care este neaparat cel mai bun, pentru ca unii au recuperare mai buna dar au debite mai mici, unii au unitati mai zgomotoase si tot asa. Pentru acest top am ales trei branduri care au un produs dezvoltat de prin anii 80, extrem de fiabil si care are si niste preturi rezonabile si au si cea mai buna reprezentare in Romania, evident.

Pentru acest top am ales ventilatiile cu recuperator de caldura: Renovent Excellent 400 de la Brink Climate Systems, VITOVENT 300-W  de la Viessmann si CWL – 400 Excellent de la WOLF.

Am ales aceste produse pentru ca au eficienta cea mai mare la debitul cel mai mare.

Daca o sa cauti fisele lor tehnice o sa vezi ca produsele seamana foarte mult.
Ei bine, aceste recuperatoare de caldura chiar sunt acelasi produs. Nu este decat o diferenta de eticheta intre ele.
Producatorul acestui model de recuperator de caldura este BRINK Climate Systems, producatorul fabrica aceste echipamente in fabrica sa din Olanda si il livreaza catre distribuitorii sai dar si ca produs OEM catre Viessmann si catre Wolf.
Brink apartine de grupul CENTROTEC AG, grup  ce detine si WOLF GmbH, pana aici inteleg dar ce nu stiu, este cum de cumpara si Viessmann tot de la ei. O sa mai cercetez.
In orice caz daca toti cei trei vand acelasi produs inseamna ca este un produs de o calitate exceptionala. Acest lucru va pot confirma si eu. Recuperatorul de caldura este extrem de bine lucrat cu o mare atentie pe detalii. Daca tot lucreaza la el de aprope 40 de ani cred ca au scos si maximul de performanta pe care il poate obtine acest echipament.
Performante tehnice:

Schimbator de caldura in placi din material sintetic PETG 0,2 mm rezistent la coroziune, format din 220 de foi. Schimbatorul poate fi extras pentru operatiuni de curatare si are o pierdere prin amestec de numai 0,6 %.

Eficienta in recuperarea caldurii de pana la 95 %

Isi regleaza automat debitul cu ventilatoare tangentiale performante EC.

Consum redus de numai 37 W/ 100m3/h si 60Pa

Debit reglabil intre 50 – 400m3/h

Fitru G4 (alternativ F7)

By-pass integrat

Rezistenta electrica de 1 kW integrata pentru protectia schimbatorului de caldura la inghet, activare pe baza cererii.

 

Intrebarea este cine ofera cel mai bun pret pentru acest produs in Romania?

In primul rand daca mergi pe un sistem complet de incalzire racire de la Viessmann sau Wolf ar fi bine sa iei recuperatorul de caldura tot de la acelasi producator pentru ca acesta poate fi vizualizat in controllerul comun.
Parerea mea este ca sistemul este cel mai scump la Viessmann si cel mai ieftin la Wolf, in Romania.

 

 

Click here for reuse options!
Copyright 2018 Adrian Sârbescu

2 Comments

Add yours
 1. 1
  serdiuc

  Salut Adrian,

  Recent mi-am luat unul de la Mitsubishi: Model LGH-50RVX-E.
  Inca nu l-am instalat, casa inca nu e gata, dar ai vreun feedback despre acest sistem?
  Pretul mi s-a parut acceptabil: 5000RON care include un controler destept.

  Acum lucrez la designul ciruitului de tubulatura.
  Aici mi-ar prinde bine un sfat, daca te pricepi.
  Mecri fain!

  Florin

  • 2
   Adrian Sarbescu

   Pare un echipament mai de buget, nu cred ca o sa poti dormi cu el, trebuie sa ai mare atentie la tubulatura de ventilatie, daca vrei sa iasa ceva utilizabil. O sa-ti dau un e-email.

Lasa un comentariu