Top trei recuperatoare de caldura din Romania

schema recuperator de caldura pret

Top trei recuperatoare de caldura din Romania

Dragii mei la cerea voastra va voi prezenta cele mai tari 3 recuperatoare de caldura de pe piata din Romania la ora actuala din sectorul rezidential. Topul e la sfarsitul articolului.

In ultima perioada recuperatoarele de caldura au fost din ce in ce mai promovate, o data cu casele pasive, casele super ecologice  si alte constructii care mai de care mai eficiente si mai entanse.

Bineinteles ca piata a fost invadata si de o gramada de porcarii cu numele de recuperator de caldura. Da, la prima vedere un recuperator de caldura pare ca este doar o cutie unde se pun doua ventilatoare si un fagure recuperator de caldura.

A face o ventilatie rezidentiala este o adevarata arta. Gandeste-te ca aceasta ventilatie functioneaza permanent, vei dormi cu ea in functiune, te vei trezi cu ea in functiune. Deci nu trebuie sa-ti fie frig sau cald nu trebuie sa simti curentii de aer si nu trebuie sa auzi zgomot.

Din punctul meu de vedere piata din Romania, inca nu este pregatita pentru acest produs.

Multi clienti nu inteleg in primul rand ca un recuperator de caldura si un sistem de ventilatie nu este un sistem de climatizare in zona rezidentiala. Adica ventilatia nu face cald sau rece. Cand afla acest lucru, brusc nu inteleg de ce investitional sa dai atatia bani si sa nu ai si partea de climatizare.

Deci, la ce sa ne asteptam de la un recuperator de caldura daca nu este un sistem de climatizare?

Scopul primordial al unui recuperator de caldura este acela de a ne aduce aer proaspat intr-o incinta la o temperatura cat mai apropita de cea din interiorul casei.

Noi consumam oxigen si producem bioxid de carbon, cand nivelul de bioxid de carbon din incinta depaseste anumite valori incepem sa ne simtim rau, natural simtim nevoia sa deschidem geamul sa aerisim. Ventilatia mentine un nivel optim scazut de bioxid de carbon in incapere.

De asemenea, intr-o casa, o familie cu 3 persoane produce prin transpiratie, respiratie, activitati casnice, dusuri, masini de spalat, etc. aproximativ 8 kg de apa pe  zi. In casele din ce in ce mai etanse, aceasta acumulare de vapori de apa trebuie eliminata mecanizat.

Deci prin ventilare permanta unitatile de ventilare cu recuperator de caldura asigura controlul umiditatii si al mirosurilor.

Asigura o presiune pozitiva in casa si limiteaza formarea prafului prin filtrare  si intrarea insectelor.

De ce nu fac si climatizare recuperatoarele de caldura?

Aceste echipamente nu fac climatizare, in principiu, pentru ca debitul de aer vehiculat este destul de mic. O persoana are nevoie de 20 de metri cubi de aer proaspat pe ora, deci pentru trei locuitori ai nevoie de 60 de metri cubi pe ora.

In general standardul german pentru ventilatii rezidentiale, prevede aproximativ 0,5 shimburi de aer pe ora din volumul total al casei.

Acest debit nu este suficient pentru a aduce aport de caldura sau frig in casa, trebuie sa vehiculezi un debit mult mai mare de aer pentru a face acest lucru.

Daca te apuci sa faci foarte multe schimburi de aer pe ora, cu aer proaspat, de care nu ai nevoie, recuperatorul de caldura va deveni consumatorul de energie.

Nu a zis nimeni ca nu exista si recuperatoare care pot face si pareta de climatizare, dar aici vorbim de un alt sistem care nu este destinat rezidentialului.

Care sunt preturile corecte la recuperatoare?

Pe net gasesti acum chiar de la 600 de lei tot felul de pocnitori de sisteme descentralizate pana la kit-uri de 4000 de lei, un ventilator cu niste tubulaturi de aluminiu 4 anemostate si uite ventilatia.

Aceste sisteme nu se pot incadra in gama rezidentiala profesionala.

Daca ti-ai imaginat ca tragi doua tevi prin toata casa si dai niste gauri in ele, aia nu e ventilatie.

Deci o unitate de ventilatie adevarata incepe cam de pe la 2000 de eur in sus vorbim de cele pana in 400 de metri cubi pe ora, iar partea de distributie, parte ce este si ea destul de complexa incepe cam tot de pe aici. Tevile care distribuite aerul in casa, o parte din ele trebuie sa fie izolate si altele trebuie sa fie tratate antibacterian, sunt tot felul de cutii de distributie, accesorii si anemostate, plus partea de senzoristica.

Asa cum iti spuneam, aerul trebuie sa circule la un anumit debit cu o anumita viteza si sa fie distribuit uniform. Pentru asta ai nevoie de cineva care intelege si stie aeraulica.

Topul recuperatoarelor de caldura

Acum sa vedem topul celor mai bune recuperatoare din Romania. Sunt enorm de multi fabricanti de sisteme de ventilare, in Germania. Foarte multi au si certificate pentru case pasive.

E greu sa definesti care este neaparat cel mai bun, pentru ca unii au recuperare mai buna dar au debite mai mici, unii au unitati mai zgomotoase si tot asa. Pentru acest top am ales trei branduri care au un produs dezvoltat de prin anii 80, extrem de fiabil si care are si niste preturi rezonabile si au si cea mai buna reprezentare in Romania, evident.

Pentru acest top am ales ventilatiile cu recuperator de caldura: Renovent Excellent 400 de la Brink Climate Systems, VITOVENT 300-W  de la Viessmann si CWL – 400 Excellent de la WOLF.

Am ales aceste produse pentru ca au eficienta cea mai mare la debitul cel mai mare.

Daca o sa cauti fisele lor tehnice o sa vezi ca produsele seamana foarte mult.
Ei bine, aceste recuperatoare de caldura chiar sunt acelasi produs. Nu este decat o diferenta de eticheta intre ele.
Producatorul acestui model de recuperator de caldura este BRINK Climate Systems, producatorul fabrica aceste echipamente in fabrica sa din Olanda si il livreaza catre distribuitorii sai dar si ca produs OEM catre Viessmann si catre Wolf.
Brink apartine de grupul CENTROTEC AG, grup  ce detine si WOLF GmbH, pana aici inteleg dar ce nu stiu, este cum de cumpara si Viessmann tot de la ei. O sa mai cercetez.
In orice caz daca toti cei trei vand acelasi produs inseamna ca este un produs de o calitate exceptionala. Acest lucru va pot confirma si eu. Recuperatorul de caldura este extrem de bine lucrat cu o mare atentie pe detalii. Daca tot lucreaza la el de aprope 40 de ani cred ca au scos si maximul de performanta pe care il poate obtine acest echipament.
Performante tehnice:

Schimbator de caldura in placi din material sintetic PETG 0,2 mm rezistent la coroziune, format din 220 de foi. Schimbatorul poate fi extras pentru operatiuni de curatare si are o pierdere prin amestec de numai 0,6 %

Eficienta in recuperarea caldurii de pana la 95 %.

Isi regleaza automat debitul cu ventilatoare tangentiale performante EC.

Consum redus de numai 37 W/ 100m3/h si 60Pa

Debit reglabil intre 50 – 400m3/h

Fitru G4 (alternativ F7)

By-pass integrat

Rezistenta electrica de 1 kW integrata pentru protectia schimbatorului de caldura la inghet, activare pe baza cererii.

 

Intrebarea este cine ofera cel mai bun pret pentru acest produs in Romania?

In primul rand daca mergi pe un sistem complet de incalzire racire de la Viessmann sau Wolf ar fi bine sa iei recuperatorul de caldura tot de la acelasi producator pentru ca acesta poate fi vizualizat in controllerul comun.
Parerea mea este ca sistemul este cel mai scump la Viessmann si cel mai ieftin la Wolf, in Romania.

 

 

Share this post

Comments (30)

 • serdiuc Reply

  Salut Adrian,

  Recent mi-am luat unul de la Mitsubishi: Model LGH-50RVX-E.
  Inca nu l-am instalat, casa inca nu e gata, dar ai vreun feedback despre acest sistem?
  Pretul mi s-a parut acceptabil: 5000RON care include un controler destept.

  Acum lucrez la designul ciruitului de tubulatura.
  Aici mi-ar prinde bine un sfat, daca te pricepi.
  Mecri fain!

  Florin

  februarie 1, 2018 at 1:14 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Pare un echipament mai de buget, nu cred ca o sa poti dormi cu el, trebuie sa ai mare atentie la tubulatura de ventilatie, daca vrei sa iasa ceva utilizabil. O sa-ti dau un e-email.

   februarie 2, 2018 at 5:22 pm
 • Codrut Patran Reply

  Adrian,

  Vad ca activezi in domeniu si te si pricepi la ceea ce faci si probabil ca iti si place.
  Felicitari !!!

  Sa trec la subiect …
  Vreau sa ventilez o casa de 170mp h=2,7m
  As fi luat un echipament mai „de buget” cum ii spui tu… de cca. 200 mc/h
  Ce parere ai de aceste variante:
  1. Soler & Palau AKOR ST HR (francezi) – 180m3/h – eficienta 92{a859e45feac4840d772caeceb79366a89c5ac3c0925e782052cc1778d5ffaebd} – filtru G3(probabil) – 3900ron
  2. Helios KWL EC 200 WR (nemti) – 235m3/h – eficienta 90{a859e45feac4840d772caeceb79366a89c5ac3c0925e782052cc1778d5ffaebd} – filtru G4+F7 – 6700ron
  3. SILAVENT HRX-S (englezi) – 260m3/h – eficienta 88{a859e45feac4840d772caeceb79366a89c5ac3c0925e782052cc1778d5ffaebd} – filtru G3 – 4800ron
  4. SILAVENT HRX-S2 (englezi) – 400m3/h – eficienta 95{a859e45feac4840d772caeceb79366a89c5ac3c0925e782052cc1778d5ffaebd} – filtru G3 – 5100ron sa functioneze la viteza de 180m3/h

  Sunt pocnitori sau ma descurc cu unul dintre ele cat de cat onorabil?

  Multumesc,

  Codrut

  martie 27, 2018 at 10:26 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Salut, S&P are un raport calitate/pret bun, am mai lucrat cu ei. De restul nu stiu foarte multe dar par variante interesante. De ventilat sigur o sa ventilezi, problema ramane la distribututie si la cat de silentioase sunt aceste unitati.

   martie 29, 2018 at 6:24 pm
 • robert Reply

  Salut
  vreau sa incalzesc casa cu un duct, mai am nevoie si de recuperator de caldura si ce tubulatura imi recomanzi?
  merci

  aprilie 29, 2018 at 8:22 pm
 • Ionut H Reply

  Salut Adrian,

  Caut si eu un recuperator de caldura pentru o casa P + 1 de 140mp utili. Cele 3 din topul tau s-ar preta pentru suprafata casei mele?
  Presupun ca o unitate e de ajuns pentru intreaga cladire si nu ar trebuie instalata o unitate pentru fiecare nivel.

  Multumesc,
  Ionut

  septembrie 11, 2018 at 7:14 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Salut,
   Da este suficient un recuperator petentru toata casa, dar trebuie sa faci un sistem de bun de distributie.

   septembrie 11, 2018 at 7:30 pm
 • Dumitru Reply

  Adrian, te salut

  recent am inceput sa proiectez si eu sistemul HRV pentru un apartament de 60mp cu un volum util (cu mobila) de aprox. 220m3.
  am dat de blogul tau, care mi s-a parut foarte util, multumim!

  avand un buget de aprox 6000 RON pentru asta, va trebui sa ma inclin catre sisteme mai low budget, cel de la Viessmann descris de tine, care e un top level, imi ramane doar sa-l visez momentan.

  pe majoritatea site-urilor romanesti de profil, am vazut foarte multe modele de recuperatoare ucrainesti Vents, care au un pret/calitate bun.
  voiam sa-ti cer o parere legata de fiabilitatea lor, experiente etc.

  Blauberg, Helios, iarasi sunt foarte tari ca specificatii dar sunt inafara bugetului meu.

  Ce parere ai despre Mitsubishi Electric Lossnay LGH-25RVX-E 250 mch, sau Soler&Palau AKOR ST HR, ca producatori, nu ca modele exacte. Mai sus ai precizat altui coleg ca Mitsubishi e prea zgomotos, chiar daca are numai 17dbA in specificatii..mult mai putin ca restul recuperatoarelor.

  referitor la tubulatura, as aprecia foarte mult niste sfaturi legate de materialul confectionat (PVC etc.), proiectare speciala, si izolatie.

  multumesc frumos!

  Dumitru

  octombrie 1, 2018 at 2:56 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Salut, pentru apartament mai degraba ai utiliza o unitate de ventilatie descentralizata, o variata super buna este WOlf CWL-D-70 costa aproximativ 800 de eur + tva pe bucata. Nu cred ca merita efortul de a face o ventilatie centralizata. Eu am facut cateva apartamente cu solutie centralizata de ventilatie si este o mare bataie de cap. Recomandarea mea este sa folosesti doua unitati descentralizate. Daca vrei mai
   multe detalii da-mi un telefon 07 36 36 07 36

   octombrie 4, 2018 at 11:44 am
 • Adriana Reply

  Buna ziua!am un ap de 60mp,ziceati ca pt asa ceva merge ceva descentralizat.ce parere aveti despre aspira ecocomfort 160 rf?as vrea sa iau 2(un master pt bucatarie si inca o unitate pt living).se va face curent in casa,sau voi simti frig?multumesc

  octombrie 9, 2018 at 6:58 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Da e cea mai buna varianta descentralizata pentru aplicatia dvs. Aspira este cam scump pentru ce face, cred ca ar trebui sa fie mai ieftin. Normal ar trebui sa introduca aerul putin sub temperatura din camera si sa nu simtiti curent.

   octombrie 11, 2018 at 7:35 pm
 • szakacs robert Reply

  buna ziua as vrea sa conbin cele doua sisteme de ventilatie si climatizare intruna singura la o casa p +m de 120 mp, am o oferta de recuperator duplex cu rezistenta electrica pe tub ptr suplimentare caldura , dar eu ma-s duce pe un sistem in care sa pot si racii si magandeam sa conbin o pompa de caldura aer aer cu recuperator de caldura, ce imi puteti recomanda ca si aparate si tubulatura. multumesc, o zi buna.

  noiembrie 10, 2018 at 8:35 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Pai pompa de caldura aer aer este un aer conditionat. Deci cu ventilatia aduceti aer proaspat si cu aerul conditionat faceti partea de climatizare. Sisteme independente. Exista niste ducturi de la Mitsubishi sau LG care au si detenta directa incorporata cu recuperator de caldura, cu care puteti face si climatizare si aer proaspat.

   noiembrie 10, 2018 at 9:26 am
 • George Reply

  Salut,

  Sunt in faza la rosu cu casa si ma intereseaza un sistem de ventilare descentralizata a casei.
  Casa este P+E, living si bucatarie jos, 3 dormitoare + 2 bai sus.
  M-am gandit la Aspira ECOCOMFORT 160 RF insa as vrea sa inteleg, pentru o astfel de casa, se preteaza? Cam cate astfel de sisteme ar fi necesare si cum ar necesita pozitionarea?

  Multumesc.

  ianuarie 12, 2019 at 7:07 pm
 • Daniel Reply

  Salut Adrian,
  Despre Vent-Axia ce poti sa spui ? Dupa cum se lauda ei chiar au o istorie : „Sir Winston Churchill a fost unul dintre primii clienti ai companiei Vent-Axia furnizand echipamente de ventilatie pentru No 10 Downing Street in al doilea razboi mondial. Inovatiile companiei sunt acum prezente intr-o gama larga de proiecte de referinta, pe domeniile si in cladirile Majestatii Sale Regina Elisabeta aII-a a Angliei ajungand pana la Casa Alba.

  Vent-Axia detine grantul de Furnizor Oficial al Majestatii Sale Regina Elisabeta aII-a a Angliei de peste 30 de ani. „

  ianuarie 25, 2019 at 7:46 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Salut, nu cunosc toti producatorii, sunt foarte multi. O sa ma uit sa vad daca au ceva inovativ.

   ianuarie 25, 2019 at 9:34 pm
 • Iulian Reply

  Salut, Adrian

  Ce parere ai despre sistemele Prana?

  Trebuie sa ventilez un apartament micut, de 35 mp cu 2 camere de 3×3 mp; n-as da foarte multi bani pentru un spatiu atat de mic.

  M-am gandit la cate un aparat Prana 150 pentru fiecare camera. Nu stiu daca e cea mai buna alegere, insa specificatiile par ok iar pretul e accesibil.

  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  septembrie 11, 2019 at 10:38 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Da, e un produs ok. Il am si eu la vanzare dar inca nu am avut timp sa-l pun pe site

   septembrie 11, 2019 at 7:17 pm
 • Mihai Reply

  Salut, Adrian !

  Ce parere ai despre sistemele Prana 150 ?
  Trebuie sa ventilez o casa, de 127 mp cu 6 camere si nu-mi permit o investitie foarte mare .
  M-am gandit la cate un aparat Prana 150 pentru fiecare camera ( 3 dormitoare , un living cu hol si o bucatarie ). Nu stiu daca este cea mai buna alegere, insa specificatiile par ok .

  octombrie 22, 2019 at 8:27 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Salut,
   E o optiune buna pentru sistemele descentralizate.

   octombrie 23, 2019 at 6:25 pm
 • Neagoe Catalin Reply

  Buna,
  As dori si eu o informatie legat de modelul cel mai silentios posibil sa imi dai un sfat ce sa aleg.
  As vrea sa impart ventilatia in doua sa iau doua recuperatoare.
  casa are 160mp utili inaltime 2.54m.
  Problema este la mine ca as vrea un sistem la care pot sa adaug Umidificatoare si un sistem de racire (preferabil pe freon), am aerul foarte uscat mai ales iarna (sub35%).
  Multumesc.

  noiembrie 7, 2019 at 4:59 am
 • Horatiu Reply

  Salut,

  Am o casa in constructie de 180 de mp. Am tras tubulatura pentru recuperatorul de caldura folosind tuburile de la frankische. Si acum ar urma sa imi cumpar si aparatul pentru ventilatie.
  Ce parere ai despre ensy ahu 400 bv?

  Multumesc

  noiembrie 19, 2019 at 11:19 am
  • Adrian Sarbescu Reply

   Da, e o alegere buna.

   noiembrie 25, 2019 at 9:05 pm
 • Laura Reply

  Buna ziua ! am gasit articolul dvs pentru ca imi caut un ventilator cu recuperare pentru un dormitor pozitionat pe nord, in constanta, pe care nu-l mai pot aerisi 20/24 ore, asa ca a facut mucegai si in plus geamurile sunt ude permanent. Nu ma pricep, habar n-am daca va functiona sau nu, nici macar nu inteleg 100% caracteristici sau comentarii , am gasit insa, pe siteul Romstal, acest ventilator si v-as ruga, daca stiti, sa-mi spuneti parerea dvs. recuperator-caldura-tempero-eco-150 . Multumesc !

  ianuarie 15, 2020 at 10:53 am
 • Silviu Reply

  Felicitari despre articol! Insa sunt de parere ca este foarte importanta si proiectarea, montarea si instalarea tubulaturii. Putem avea un articol despre ce trebuie sa luam in vedere cand se „trag” tubulaturile? Multumesc si o zi frumoasa.

  februarie 16, 2020 at 11:32 am
 • mirceacatana89 Reply

  Buna Adrian,

  Foarte interesant articolul despre recuperatoarele de caldura,

  As avea nevoie de ajutorul tau daca se poate. Pentru o aplicatie rezidentiala cu 3 camere am stabilit care este debitul de aer necesar tinand cont de volumul incaperilor si nr de schimburi orare iar acum m-am blocat la partea de ventilatie.
  Incerc sa fac designul la partea de tubulatura pentru casa calculand pe fiecare tronson (asa invatasem in facultate dar asta era pt aplicatii comerciale si industriale pe cand acum incerc sa o fac la un nivel mult mai redus), dar calculele nu iasa intocmai cum m-as fi asteptat. Ai avea cumva un sfat in privinta calcularii tubulaturii pentru o casa familiala?
  As aprecia orice sfat,
  Multumesc si o zi buna.

  iulie 15, 2020 at 1:56 pm
 • Zuba George Dacian Reply

  Buna ziua, Adrian,
  Va rog un sfat pt ventilatia si mai ales desumidificarea unui demisol de 180 mp cu umiditatea specifica. Este impartit intr-un apartament de 60mp cu 2 camere si separat un spatiu de activitati de 120 mp cu 4 camere. Ce fel de sistem ar fi potrivit pt o investitie modesta ( sunt la capatul unei renovari masive :-)). Multumesc

  septembrie 23, 2021 at 9:38 am
 • Liviu Costin Reply

  Bună ziua domnule Ing. Adrian Sarbescu,
  În primul rând vreau să vă felicit pentru munca extraordinară pe care o exercitați online și offline și pentru că ați ales să împărțiți cu noi din vasta dumneavoastră experiență.
  În al doilea rând, am achiziționat un Sistem de ventilație Wolf CWL-D-70, pe care doresc să îl poziționez într-o bucătărie open space, v-aș fi recunoscător dacă mă puteți ajuta cu câteva sfaturi utile, ținând cont de următoarele:
  – am deja câteva găuri date în perete pentru aerisirea centralei termice din bucătărie, mă întrebam dacă mă pot folosi de aerisirea existentă, pentru a monta sistemul de ventilație acolo.
  – de asemenea am și o hotă în bucătărie, considerați că sistemul de ventilație va diminua eficiența hotei sau mai rău tot aerul introdus poate fi tras de către aceasta?
  Cu stimă, vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  ianuarie 26, 2022 at 2:05 pm
  • Adrian Sarbescu Reply

   Buna ziua, CWL D se instaleaza intr-o gaura de 28 de cm pe care presupun ca nu o aveti carotata. Debitul ventilatiei este de maxim 70mch. Hota absoarbe cel putin 200 mch pe ora. Ideea este sa nu folositi aceste echipamente in acelasi timp.

   ianuarie 27, 2022 at 12:14 pm
   • Liviu Costin Reply

    Bună ziua, vă mulțumesc pentru răspunsul prompt și la obiect domnule Ing. Adrian Sarbescu, din păcate s-a anulat comanda din cauza stocului indisponibil pentru sistemul de ventilație Wolf CWL-D-70, în România (sau cel puțin nu l-am găsit eu). Oricum, tot răul spre bine, în urma calcaulelor pentru dimensionarea debitului conform articolului dumneavoastră, vizavi de shimburile de aer pe oră din volumul total al casei, ținând cont de standardul german și de numărul de persoane, am ajuns la concluzia că am nevoie de ceva mai puternic. Vă mai deranjez cu trei întrebări:
    1. Considerați că merită să aștep ca sistemul de ventilație Wolf CWL-D-70, să apară pe stoc?
    2. Este înțelept să mă reorientez pe Prana 250 C (pt living), varianta premium plus?
    3. Am observat că recomandați în comentarii sistemul de ventilație Prana 150, sincer sau doar pentru că se caută (există cerere)?
    Vă mulțumesc pentru sinceritate, ghidare, lecții si intelepciune.

    ianuarie 28, 2022 at 9:32 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Adrian Sarbescu