Cum alegem o pompa pentru incalzire in pardoseala?

cum selectam o pompa de reciruclare pentru incalzirea in pardoseala

Cum alegem o pompa pentru incalzire in pardoseala?

Pompa de recirculare pentru sistemul de incalzire in pardoseala sau asa zisa pompa pentru grupul de amestec incalzire in pardoseala este produsa de o multitudine de furnizori. Cele mai cunoscute branduri de pompe de recirculare pe plan local sunt Wilo, Grundfos sau Dab.

Indiferent de furnizor, noi trebuie sa determinam doi parametri foarte importanti care definesc caracteristicile unei pompe de recirculare.

Fiecare pompa de apa are doi parametri care ii definesc curba de functionare: debitul si inaltimea de pompare. Debitul de pompare se exprima in metri cubi pe ora iar inaltimea de pompare se exprima in metri coloana de apa.

Ce este pompa de recirculare cu turatie variabila?

Pompa de recirculare este o pompa de apa cu un consum mic de energie, care functioneaza permanent intr-un sistem presurizat de incalzire sau racire. Rolul acesteia este de a transporta agentul termic de la sursa la consumator. Noua generatia de pompe de recirculare cu turatie variabila incorporeaza un convertizor de frecventa in constructia lor care poate varia turatia rotorului in functie de necesitati pentru o eficienta energetica mai mare.

Cum determinam debitul de apa necesar pentru a transporta o cantitate de energie?

Determinarea debitului este foarte simpla de facut, trebuie sa folosim urmatoarea formula:

Debit m = Q / (c*dT)

unde Q este puterea in W, dT este diferenta de temperatura intre tur/retur, iar c este o constanta cu valoarea de 1.163.

Astfel daca ne propunem sa alegem o pompa de recirculare pentru un circuit de incalzire in pardoseala si ne dorim sa transportam 3000 de W la un dT de 5 grade C avem un debit Q = 3000 / (1,163 * 5)  = 515 litri/h.

Daca ne propunem sa transportam aceeasi cantitate de energie pentru un circuit cu calorifere la un dT de 15 C avem un debit Q = 3000 / (1,163*15) = 172 litri/h. Pe care trebuie sa-I transformam in metri cubi de apa pe ora.

Cum determinam inaltimea de pompare ?

Acesta este un parametru foarte important de care trebuie sa tinem cont. Determinarea corecta a acestui parametru nu este foarte simpla.

Lucrurile devin mult mai complicate legat de acest parametru. De multe ori mi se intampla sa aud chiar si la asa zisii “specialisti” ca inaltimea de pompare necesara este egala cu inaltimea casei.

Trebuie sa retinem ca in cazul sistemelor presurizate inchise inaltimea instalatiei nu are legatura cu inaltimea de pompare a pompei de recirculare exprimata in metri de coloana apa.

Inaltimea de pompare este de fapt capacitatea pompei de a impinge fluidului cu suficienta presiune pentru a invinge pierderile de presiune prin frecare ale fluidului fata de tevi, coturi, teuri, fittinguri, robineti, schimbatoare de caldura, etc. pana in cel mai indepartat punct al instalatiei tur/retur.  

Acest lucru mai depinde si de debit, diametrul tevilor, temperatura si densitatea fluidului.

Pentru o aplicatie casnica de incalzire in pardoseala o pompa de recirculare cu un disponibil de 6 metri coloana de apa este suficienta.

Pentru a afla cu exactitate inaltimea de pompare necesara, trebuie sa ai un proiect instalatii de incalzire in pardoseala.

Se poate incalzire in pardoseala fara pompa?

Incalzire in general nu se poate fara sa utilizam o pompa de recirculare. Cred ca aceasta intrebare se refera in general la intrebarea daca este sau nu necesar un grup de pompare amplasat pe distribuitorul incalzirii in pardoseala?

Nu este necesara utilizarea unei pompe de recirculare amplasata pe distribuitor dar recomandarea mea este sa utilizati o pompa de recirculare mai mare si nu cea din centrala termica in condensare.

Daca nu utilizati o pompa de recirculare suplimentara acest lucru poate fi considerat o gresala. Poti vedea aici top greseli incalzire in pardoseala 

Cat curent consuma o pompa de recirculare ?

Incepand din anul 2016 noile norme ErP din domeniul eficientei energetice s-au schimbat radical. Chiar daca pompele de recirculare consumau relativ putin, aici vorbim de cele casnice.  Vorbim in special de cele montate pe centralele termice conventionale, aceste pompe consumau pana la maxim 130 de W pe ora.

Privind la nivel european, sunt instalate milioane de pompe de recirculare iar consumul de energie cumulat al pompelor de recirculare ineficiente este foarte mare.

Din 2016 s-a introdus pe piata obligativitatea utilizarii pompelor de inalta eficienta, dotate cu convertizor de frecventa. Noile pompe de recirculare in functie de dimensiune pot consuma pana la un minim de 3 W pe ora, in functie de dimensiune.

Unde se monteaza pompa de recirculare pe tur sau pe retur ?

Pompa de recirculare se poate monta si pe tur si pe retur. Pompa de recirculare se raceste cu fluidul transportat, de aceea a ramas impamantenita ideea ca ar fi mai bine sa fie montata pe retur, pentru ca agentul termic este mai rece.

Pompele de ultima generatie se pot monta si pe tur si pe retur fara probleme. Materialele din care sunt construite au o limita foarte larga de operare.

Ca regula generala, este mai bine ca pompa sa fie montata pe tur pentru circuitele unde se face injectie, cum ar fi cel de incalzire in pardoseala.

In constructia centralelor termice este montata pe retur. La sistemele de panouri solare pompa este montata pe returul rece de la boiler.

Ce este o pompa de recirculare apa calda menajera ?

De multe ori ni se intampla daca avem un traseu mai lung de teava sa asteptam ca apa calda sa parcurga distanta de la boiler pana la robinet. Acest timp poate fi mai lung sau mai scurt in functie de lungimea traseului. Aici regasim pompele de recirculare Laing un brand specializat pe astfel de pompe.

Rolul pompei de recirculare apa calda menajera este de a oferii utilizatorilor apa calda instant la robinet fara a mai astepta.

O pompa de recirculare apa calda menajera este o pompa de recirculare de mici dimensiuni cu un consum foarte mic de energie, chiar si pana la 1 W pe ora. Acest tip de pompa se foloseste in instalatiile mai mari de apa calda menajera sau cand ne dorim un confort sporit. Aceasta pompa este construita dintr-un material special anticoroziv.

Pompa recircula permanent sau dupa un program apa calda menajera intre robinete si boiler.

Utilizarea unei pompe de reciruclare aduce un confort sportit si economie de apa dar un consum mai mare la energie.

Nu utilizati in acest scop o pompa normala de recirculare apa.

Ce branduri de pompe de recirculare gasim pe piata ?

In  Europa in momentul de fata sunt fabricate si importate zeci de branduri de pompe de recirculare. In Romania cele mai importante branduri sunt Wilo, Grundfos si Dab. Cele trei branduri cred ca domina efectiv piata. Producatorii de pompe de recirculare Wilo si Grundfos sunt si cei mai utilizati furnizori pentru centralele termice si sistemele de incalzire racire.

Cat costa pompa de recirculare ?

Pentru brandurile mentionate mai sus, preturile incep undeva de la 350 de lei in functie de debit si inaltimea de pompare. DAB este o divizie mai ieftina a Grundfos si are pretul cel mai scazut iar Wilo se afla pe primul loc in categoria cel mai scump.

Pompele de recirculare pot avea diverse accesorii si functii, acum chiar si ecran led unde putem vedea o serie de informatii utile. Evident toate acestea costa. Dar poti alege o varianta de pompa simpla si o varianta mai complexa cu aceleasi caracteristici tehnice.

Exista si pompe de recirculare mai ieftine de 300 de lei si cu garantii mai mici.

Ce este o pompa de recirculare cu turatie variabila pentru centrala termica  ?

In general majoritatea centralelor termice comercializate in Romania sunt echipate cu pompe de recirculare Wilo sau Grundfos. Pompele de recirculare din centrale termice nu se gasesc la magazin si nu pot fi inlocuite decat cu pompe cumparate ca si piese de schimb de la furnizorul centralei.

Fiecare producator de pompe de recirculare are o divizie de produse OEM care livreaza aceste echipamente in configuratii mai speciale catre producatorii de centrale termice. Daca la centralele vechi mai puteai sa faci o adaptare la noile centrale termice in condensare, este aproape imposibil.

Acum producatori de pompe furnizeaza ansamblu de pompa complet echipat cu toate accesoriile de la baza centralei intr-o configuratie unica pentru fiecare producator de centrale termice in parte.

Ce pompe de recirculare pentru centrale pe lemne utilizam ?

Pentru centralele pe lemne utilizam acealasi tip de pompe de recirculare ca si pentru centralele termice pe gaz. Aici trebuie sa calculam mai mult un debit la un dT de 20 de grade K. Este bine sa utilizam un buffer pentru centralele pe lemne in care sa stocam energia si avem nevoie de o pompa de recirculare cu turatie variabila si inaltime de pompare mica.

Share this post

Comments (11)

  • George Reply

    Am incalzire prin pardoseala , noua si are montata pompa Wilo pt. recirculare. Intrebare : Acea pompa pe incalzire merge incontinuu , asa trebuie sa mearga sau trebuie sa-i montez un termostat care sa o opreasca la o anumita temperatura ( sau timp ) si cat poate functiona fara sa se defecteze daca functioneaza incontinuu.

    Cu stima , George

    martie 13, 2018 at 3:20 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Aceasta pompa este controlata de o automatizare, care poate inchide si deschide contactul pompei in functie de consumatorii din casa, este aceeasi automatizare care inchide si deschide circuitele de incalzire in pardoseala in functie de temperatura, numai ca respectiva regleta trebuie sa aiba si contact pentru pompa. Nu stiu cat timp poate merge pompa in gol fara sa se strice.

      martie 13, 2018 at 3:54 pm
  • Georgel Reply

    Buna ziua. Eu am o centrală Vaillant Ecotec Pure 286 care nu are contact pe placa pt pompa de recirculare. Am incercat sa controlez pompa cu un termostat de contact pe care l-am atasat la butelia de egalizare, aceasta fiind singura parte metalica disponibilă, dar nu isi face deloc treaba. Il pun la 30 de grade, pornește pompa si cand dau drumul la centrală după câteva minute o opreste obligandu-ma sa-i cresc temperatura treptat pana pe la 45 de grade. (Nu este montat invers, cum s-ar putea crede, fiindca daca ii scad manual temperatura se oprește pompa.) Evident ca odata ajuns la 45 de grade nu va mai opri niciodata pompa fiindca asta este si temperatura setata la centrala. (Am incalzire in pardoseala.) Nu stiu ce nu este in regula. Am incercat inca un termostat de la o alta firma si face la fel.

    noiembrie 8, 2018 at 3:08 am
    • Adrian Sarbescu Reply

      Logica nu este buna, Termostatul pe care il aveti opreste pompa la setpoint-ul setat. Imediat ce ajunge la temperatura inchide pompa. Dvs ca sa controlati temperatura pe tur la incalzire trebuie sa apelati la o solutie cu vana cu 2 sau 3 cai sau sa inchideti pompa cu un semnal venit din casa.

      noiembrie 9, 2018 at 12:22 am
  • Georgel Reply

    Multumesc mult pentru raspuns.
    Nu prea inteleg de ce termostatul inchide pompa cand temperatura din interiorul sau creste in loc sa procedeze invers si la fel face si daca il montez invers. Si mai interesant mi se pare ca dupa ce termostatele din camere închid, centrala creste temperatura cu circa 5 grade, ajungand pe la 47 de grade, și asta determina oprirea de catre termostat a pompei externe care reporneste după vreo 30 de minute. (Acum centrala este setata pe incalzire la 42 de grade, iar termostatul la 45, ca sa nu inchida pompa externa prea devreme.) In fine, ceva imi scapa.
    Cei de la Vaillant mi-au sugerat montarea unui fluxostat. Nu stiu daca asta este o solutie. Însă eu nu as vrea sa mai intervin asupra tevilor, lucru care cred ca s-ar intampla si daca as opta pentru montarea unei vane cu 2 sau 3 cai, asa cum ati propus dvs.
    Sa inteleg ca cealaltă variantă pe care mi-ati propus-o înseamnă sa montez un termostat de camera care sa controleze pompa externa?
    Multumesc inca o data si mi-ar fi de mare ajutor un nou raspuns.

    noiembrie 12, 2018 at 11:45 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Deci un termostat controleaza functia de incalzire. Are set point la 45 de grade, apa pleaca sa zicem de la 30 de grade si temperatura incepe sa cresca. in momentul in care ajunge la 45 de grade. Termostatul inchide sau deschide un contact, care opreste pompa. Deci oricum il montati e acelasi contact. Daca setati temperatura la centrala pe 45 de grade sau orice alta temperatura centrala o sa duca temperatura la set point. DAca termostatul este setat sub set point-ul de la centrala acesta opreste mai repede pompa, iar daca set point-ul de la termostat este setat peste centrala acesta nu va opri niciodata pentru ca nu prea o sa ajunga neaparat temperatura acolo. Ideea este ca acest sistem nu poate controla temperatura pe tur. Fluxostatul teoretic il puteti monta pe partea hidraulica a centralei si cand pleaca pompa din centrala sa plece si pompa auxiliara iar centrala sa fie conectata la un termostat de camera. Dar nici in aceasta situatie nu puteti controla cu precizie temperatura pe tur. Centrala are o histereza, de aceea creste temperatura peste setpoint.

      noiembrie 13, 2018 at 12:43 am
  • Georgel Reply

    Ținând cont de faptul că nu ma pricep si de felul în care se comportă termostatul de contact montat nu pot decât să subscriu la ceea ce spuneti. Poate ca unul digital, gen controler-pentru-pompa-recirculare-functie-anti-stop-si-anti-inchet-salus-pc11-p50930 ar fi mai potrivit sau s-ar comporta la fel?

    Iar daca voi conecta pompa la un termostat de ambient (eventual unul wireless) ce va face centrala când pompa se va opri? Se va opri si ea? Nu ar fi o problema pentru centrala sa functioneze când pompa este oprită, fiindca chiar dacă se oprește bănuiesc că nu se va opri in acelasi timp cu pompa.

    Multumesc.

    noiembrie 13, 2018 at 4:54 pm
  • catalinda Reply

    am la incalzirea in pardoseala o pompa wilo. functioneaza in continuu. aceasta este comandat de un termostat montat pe o teava de cupru sub centrala. termostatul este setat la 40 grade, ca si termostatul de la grupul de amestec. ce pot sa fac pentru a eficientiza functionarea ipad

    decembrie 5, 2018 at 9:13 am
  • sorin Reply

    Buna,
    o intrebare:
    Un apartament la etajul sase, de 225 mp, un necesar de 28 kw, plus 24 elementi Al de 2000 mm inaltime, plus doua scarite bai, inaltime apartament 3,6m. Am estimat o centrala de 35 kw. Ar fi ok? Inclazire in pardoseala tot apartamentul. Acum a doua intrebare: Are si o terasa pe care a instalat un jacuzzi de 9 mc ( sau mini piscina). Am vreo posibilitate sa inclazesc in prima faza Doar jacuzzi, apoi sa mentin temperatura in tandem cu o inclazire in pardoseala? E vreo varianta de instalatie/automatizare? Eu ma gandeam la un schimbator in placi, cu pompa separata. De asemenea, o butelie de egalizare intre centrala si pardoseala si schimbatorul pentru jacuzzi. Si ultima intrebare: Cum as putea calcula aceasta pompa?

    Multumesc. Sorin

    decembrie 18, 2018 at 5:04 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Salut, da se poate face tot ce vrei. Pentru asta ai nevoie de un proiectel.

      decembrie 19, 2018 at 8:22 am
  • Florin Reply

    Bună am o problema cu încălzirea în pardoseala. Am 210 m2 și o centrala de 24 KW o butelie de egalizare după centrala și 2 pompe dab de 4m3 pe aceeași tur din butelie.problema este ca centrala funcționează cam mult pina decuplaza ambientul, ce sar putea imbunatati

    iulie 26, 2019 at 7:52 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu