Top 27 centrale termice pe gaz in condensare

centrale termice Ariston, Vaillant, Motan, Bosch, Viessmann,

Top 27 centrale termice pe gaz in condensare

In Romania gasim urmatoarele branduri de centrale termice Ariston, Riello, Vaillant, Sime, Motan, Bosch, Nova Florida, Viessmann, Buderus, Remeha, Weishaupt, Hoval, Wolf, Saunier Duval, IMMERGAS, Beretta, Protherm, Zantia, Ferroli, Thelia, DE Dietrich, Viadrus, Windsor, Chaffoteaux, Caloma, ACV, Cosmogas.

Numai putin de 27 de branduri isi fac loc pe piata de centrale termice.

Chiar daca la prima vedere, pare, ca sunt foarte multe branduri de centrale termice, sa stii ca au fost si mai multe in anii trecuti dar piata s-a mai asezat si cateva branduri de acum cativa ani au si disparut de pe piata, vezi cazul centralelor termice BAXI.

Vezi aici cel mai bun pret la centrala termica Vitodens 100 W Kombi

Vezi aici care este cea mai buna centrala termica din Romania de 35 de kW

Deci cum sa alegem cea mai buna centrala termica pe gaz din multitudinea de posibilitati?

Daca  vrei sa alegi o centrala termica doar dupa pret alege-o pe cea cu service-ul cel mai apropiat de tine, daca vrei sa stii cum sa faci cea mai buna alegere citeste mai departe.

Daca, cauti pareri centrale termice pe forumuri sau top centrale condensatie desi se scrie condensare, inevitabil o sa vezi ca Viessmann are cele mai bune review-uri.

Partea interesanta este ca 99{a859e45feac4840d772caeceb79366a89c5ac3c0925e782052cc1778d5ffaebd} dintre proprietari, detin centrale termice pe gaz Viessmann, seriile Vitodens 050 si 100W, in timp ce seria premium Vitodens 200W este foarte putin comercializata.

Utilizatorii sunt foarte subiectivi cand vine vorba despre centrala lor termica de apartament pe gaz, cand merge e cea mai tare din lume, cand e stricata producatorul e cel mai prost, aia de la service sunt incompetenti, etc.

Deci, in alegerea celei mai bune centrale nu ne putem lasa ghidati de parerile utilizatorilor si nu ne putem lasa influentati de marketing-ul televizat.

Centralele termice Ariston au cel mai bun departament de marketing in momentul de fata si detin locul intai la numarul de unitati vandute in Romania dar asta nu inseamna ca au si cele mai bune centrale termice in condensare.

De ce o centrala termica pe gaz costa de patru ori mai mult la acelasi brand decat varianta sa ieftina?

Presupun ca ati observat ca exista centrale termice de apartament pe gaz in condensare incepand de la 2300 pana la si peste 15000 de lei, la aceeasi putere de 24 de kW, cu preparare apa calda menajera instant.

Exemplul acesta il dau pentru centralele Viessmann care au versiunea ieftina seria Vitodens 050 si 100 W si seriile premium incepand de la Vitodens 200W. Acest lucru este valabil si pentru centralele termice Vaillant sau Buderus.

Marile corporatii produc in numar mic seriile premium dar traiesc din vanzarile de volum ale centralelor termice ieftine.

Nu sustin ideea de a cumpara o centrala scumpa, fiecare cumpara ceea ce-si permite, am scris acest articol pentru a intelege mai bine de unde vine diferenta de pret.

Dar fiind un bun de utilizarea foarte indelungata poate daca investesti 1000 de lei in plus o sa castigi mai mult pe termen indelungat.

In principiu chiar daca experienta punctuala cu o centrala termica foarte ieftina poate fi foarte buna, pe medie centralele termice ieftine se strica mai repede si consuma mai mult.

Monitorizez centrale termice premium in locatii unde sunt instalate si centrale termice ieftine si diferentele de consum sunt de cel putin 35 {a859e45feac4840d772caeceb79366a89c5ac3c0925e782052cc1778d5ffaebd}.

De asemenea am redus costurile la jumatate pentru gaze naturale inlocuind centrale termice second hand cu centrale termice premium

Care sunt diferentele intre centralele termice pe gaz ieftine si centralele premium?

Nu stiu daca mai este un secret pentru cineva, dar majoritatea producatorilor de centrale au furnizori comuni de sub-ansamble. De exemplu 99{a859e45feac4840d772caeceb79366a89c5ac3c0925e782052cc1778d5ffaebd} la suta dintre ventilatoarele centralelor  termice nemtesti pe gaz sunt furnizate de EBM-Papst, pompele de recirculare de Grundfoss sau Wilo, vanele de gaz sunt realizate de 3-4 producatori, vasele de expansiune sunt furnizate de Zilmet + inca doi trei italieni, schimbatoarele de caldura pentru ACM de la Alfa Laval, etc.

In esenta producatorii de centrale termice sunt mai mult niste asamblatori. Aici ma refer in special la cei care fac volume.

E, aici este defapt diferenta, exista asamblatori de centrale care cumpara piese de la diversi furnizori, inclusiv camerele de ardere si produc o centrala. Cel mai bun exemplu este cel dat de centralele termice Motan asamblate de Kober la Piatra Neamt. Majoritatea componentelor fiind importate din Italia.

Branduri mai mari cum e Viessmann au dezovoltat un produs low-cost dar pe care nu-l mai produc de mult in Europa. Cetralele termice ieftine au ramas doar cu partile esentiale, s-au inlocuit toate partile metalice cu parti din plastic sau cauciuc, automatizarea este basic, senzoristica la fel.

Centralele sunt mai mici, mai compacte si mai usor de ambalat si transportat.

Cum sunt realizate centralele termice in condensare premium?

Centralele termice de top sunt rezultatul cercetarii si know-how-ului fiecarui producator. Componentele cele mai importante fiind camera de ardere, arzatorul si automatizarea centralei, restul pieselor fiind relativ comune.

Genul asta de centrala se produce inca in Europa si fiecare producator detine un patent propriu.

La centralele termice in condensare de top, cercetarile au inceput acum 20 – 30 de ani si camerele de ardere s-au imbunatatit anual, in functie de comportamentul lor in exploatare.

Se produc pe linii de asamblare mai mici cu salarii de Germania, deci evident un produs destul de scump.

Camerele de ardere sunt adevarate opere de arta.

Traditional, in industria incalzirii, pe medie nemtii au produse de calitate mai buna decat italieni, care produc mult si ieftin.

Vezi aici cel mai bun pret la centrala termica Vitodens 100 W Kombi

Vezi aici care este cea mai buna centrala termica din Romania de 35 de kW

Ce inseamna calitate la o centrala termica pe gaz?

Putem defini un standard de calitate simplu, in sensul ca centrala este finisata corespunzator, nu se desprind tablele de pe ea si nu arata ca o cutie de conserve. Produce apa calda si merge pe incalzire fara defecte.

Calitate poate sa mai insemne si ca este foarte silentioasa, ca furnizeaza temperatura constanta pe apa calda menajera.

Daca o sa comparam fisele tehnice a doua centrale total diferite ca pret, o sa observam ca datele tehnice sunt foarte putin diferite, dar in exploatare exista o mare diferenta pe partea de consum.

Pentru ca datele prezentate in fisele tehnice sunt date de laborator in conditii ideale, in exploatare lucrurile se schimba.

In ceea ce priveste calitatea nu putem compara un produs studiat in exploatare 20 de ani cu un produs lansat in 2 ani pentru consum, produs in milioane de exemplare.

Cat au garantie centralele termice pe gaz in condensare de top?

Rareori o sa vezi ca o centrala premium are mai mult de 24 de luni garantie. De ce?

Pentru ca garantia extinsa este mai mult marketing sau un cost inclus al pieselor platit in avans de catre client. Dar cu o centrala premium, in medie, in primii opt ani nu ai nici o problema, mai ales daca ai facut revizia.

Garantia la centralele premium nu se da pentru orice, se vand numai in magazine specializate, nu se vor gasi niciodata la raftul din super-market.

Da, la condensari trebuie sa faci revizie si exista niste consumabile, ce trebuie achizitionate ulterior.

Cand ai garantie extinsa ai si sanse foarte mari sa o pierzi, pentru neefectuarea reviziei la timp, nu ai avut VTP, nu ai facut revizia cu un partener, etc.

Esti legat de reteaua de partenerii a importatorului.

Cum se vor comporata centralele termice in condensare in viitor?

Asa cum multora dintre noi ni se pare ca centralele termice in condensare de abia au aparut de anul trecut, odata cu noile norme Erp 2016, ele defapt erau aici de foarte mult timp.

Producatorii de centrale termice ieftine s-au repliat rapid si au scos pe piata centrale in condensare ieftine.

Sunt curios cum va fi evolutia lor pe piata pentru ca spre deosebire de modul de functionare al centralelor conventionale, functionarea in condensare este cel mai agresiv mod de lucru petru o centrala.

Functionarea in condensare presupune contactul camerei de ardere cu condens cu pH acid, oxidare, depuneri, etc.

Sper ca peste trei ani de zile sa nu ne trezim cu probleme masive de garantie pe condensari si sa mai dispara cateva branduri din peisaj.

Inevitabil centralele termice in condensare au nevoie de curatare si revizie.

In concluzie cautati un producator cu experienta indelungata pe condensari.

Sa alegem o centrala termica in condensare cu camera de ardere din inox sau aluminiu-siliciu?

Invariabill daca intrebi pe cineva din Romania, care model este mai bun o sa-ti spuna ca varianta din inox este cea mai buna.

Eu nu ma bazez pe ce spun meseriasii, cel putin 3 producatori de super centrale termice studiaza camere de Al-Si de peste 20 de ani. Aici enumar Weishaupt, Hoval, Wolf iar Viessmann a ales variantele pe otel-inox.

Ambele solutii au avantajele si dezavantajele lor, o sa revin cu un articol pentru o descriere mai detaliata ale celor doua sisteme.

Ce diferente sunt intre automatizari la centralele termice in condensare ?

La versiunile basic avem cele mai simple functii, adica putem alege temperatura de tur in instalatia de incalzire, putem alege temperatura de tur pentru preparare apa calda, poate avem o protectie anti-inghet, o conexiune la un termostat de camera si cam atat.

As putea spune ca in momentul de fata, putem considera o centrala ieftina orice centrala sub 3000 de lei si o centrala medie intre 3000 si 5500 de lei, iar peste limita de pret de 6000 de lei incep centralele termice premium. Ma refer aici la capacitati de 24 de kW sau apropiate.

Centralele termice din zona medie au imprumutat multe functionalitati de la centralele premium, majoritatea avand display led unde se pot vizualiza foarte multi parametri de functionare, au diverse module ce se pot conecta la internet pentru controlul functiilor simple ale centralei si pot face compensare cu un senzor extern.

Diferenta majora a centralelor termice premimum in ceea ce priveste partea de automatizare, este ca ele se pot integra in sisteme mult mai complexe, sisteme de centrale termice in cascada, in sisteme cu panouri solare, cu pompe de caldura, pot controla mai multe grupuri de pompare.

Au atat iesiri cat si intrari pentru semnal 0-10V, se pot integra in mai multe tipuri de comunicatie BMS.

Pot fi echipate cu module de conectare la internet prin care se poate face diagnoza si monitorizare de la distanta, poti schimba parametrii de service.

In concluzie

In acest articol am enumerat cele mai cunoscute centrale termice de la noi, pe langa acestea exista si alte branduri care mai apar mai dispar, nementionate.

Exista deasemnea si alte branduri de super-centrale dar nu sunt reprezentate in Romania, pentru ca piata de aici nu este pregatita sa cumpere asemenea centrale la un volum rezonabil.

Probabil ca nu te-am lamurit care este cea mai buna centrala termica in condensare pe gaz, scopul nu a fost sa fac un top ci sa te fac sa intelegi mai bine piata si produsul.

Oricum daca as fi facut un top centrale termice in condensare bazat pe vot, Viessmann ar fi iesit sigur pe locul intai desi cred ca are mai putine unitati vandute in Romania decat Ariston. Iar seria Vitodens 050 unde au cele mai mari volume nu este o centrala mai buna decat un Ariston (Parerea mea).

La topurile de centrale nu se voteaza fix centrala, se voteaza brandul.

Desi Ariston sunt cele mai vandute centralele termice din Romania, nu prea apar cam in nici un fel te top de centrale termice.

Asta inseamna ca Viessmann are utilizatori mai implicati sentimental in relatia cu centrala lor, pentru care au si platit mai mult (stau sa scrie pe forumuri si sa-si voteze propriul brand), iar utilizatori de Ariston sunt indiferenti, probabil ca nici nu stiu ce fel de centrala termica au in casa.

Voi cum va explicati fenomenul acesta?

Vezi aici cel mai bun pret la centrala termica Vitodens 100 W Kombi

Vezi aici care este cea mai buna centrala termica din Romania de 35 de kW

Share this post

Comments (41)

  • gicu Reply

    Cumva devii subiectiv.in sensul ca atingi niste lucruri cunoscute,dar nu le explici pana la capat.Cam toate ventilatoarele vin de la Natalini,o parte din schimbatoare sunt Polidoro,pompele,dupa cum ai pomenit,Grundfos sau Wilo.Cota de piata cea mai mare in RO o au centralele italiene.TOTI SUNT ASAMBLATORI.Difera doar numele,locul pe piata si PLACA ELECTRONICA.Daca italienii sunt inca cu Bartelli,care face o placa destul de buna la raport calitate/pret,afla doar ca KOBER isi produce singur placa electronica,la Vaduri-Neamt,in fosta ferma de vulpi.Ca si Viessmann si Vaillant(nu la neamt ci probabil…la nemti,in China).De ex. o placa de VITODENS costa intre 1500-1900 lei.Placi pe care le reparam constant in RO,prin inlocuirea componentelor originale cu componenete originale.La 150-300 lei.

    octombrie 20, 2017 at 2:00 am
    • Adrian S Reply

      Incerc sa fiu cat mai impartial posibil. Pe brandurile de origine germanica, ventilatoarele sunt de le EBM, dar nu asta este important. Consider ca cel care are patent pe propria lui camera de ardere, este productor de centrale termice.

      octombrie 20, 2017 at 10:24 am
  • adrian b Reply

    poti sa mai iei in considerare inca in aspect al problemei, gama ieftina vs. varianta mai fiabila probabil. De exemplu eu am ales o varianta Italiana sub 3000 lei Immergas (in urma unei experiente reusite cu Lamborghini de peste 20 de ani) in idea ca este posibil ca tehnologia sa evolueze mai repede in ziua de azi si sa o inlocuiesc in maxim 10 ani prevaland tinerea sub control a bugetului de investitie initial.

    octombrie 23, 2017 at 1:44 pm
  • Cristi Reply

    Am impresia ca ai fost platit de Viessmann ca sa scri articolul asta, pt ca tot incerci sa sugerezi ca Viessmann este cea mai buna centrala. Eu nu imi aduc aminte ca, pe piata din Romania , sa fi avut, un alt brand , mai multe probleme de service cat a avut Viessmann cu gama W050. La un moment dat schimba placile mai des decat schimb eu ciorapii.
    Daca tot e sa facem un clasament, luand in considerare gama basic , de departe cea mai calitativa centrala este Vaillant. Daca discutam de gama de top, acolo e mai complicat de facut un clasament, pt ca si Vaillant si Viessmann si Buderus , au centrale de calitate.
    Unde iti dau dreptate este la mentalitatea clientilor. Am clienti care dau zeci sau sute de mii de euro pe o masina, dar isi cumpara o centrala execrabila. Sa nu uitam ca o centrala se foloseste o periaoda de 12-15 ani, si nu ar trebui sa ne uitam la cateva sute de lei in plus cand alegem centrala. De exemplu iti cumperi un Ariston cu 3000 lei si te tine 7 ani si ai 5 interventii in service , in loc sa iti cumperi un Vaillat (sunt fan aceasta centrala – am si eu un defect) care te tine 15 ani si poate nu ai nici o problema de service daca faci VTP-ul cu un meserias bun.

    octombrie 26, 2017 at 8:39 am
    • Adrian S Reply

      Da, acum ce sa zic. O sa fac si un articol despre centrale termice Vaillant. Dvs. ce model aveti?

      octombrie 27, 2017 at 5:25 pm
    • Vali Reply

      Eu montez si servisez centrale de mai bine de 15 ani, iar Viessmann am multe la activ si modelel vechi si cele noi in condensatie. Schimbatorul Inox radial si arzatorul din inox de inalta calitate fac din Vitodens 050 o centrala mult peste media a ce se vinde la noi. La cat de rar am schimbat vreo placa electronica ma surprinde afirmatia domnului Cristi…nu stiu ce sa zic, cred ca si-i schimba foarte rar ciorapii :-)))) dar e mai usor sa arunci cu noroi, chiar daca n-ai niciun argument pe care sa te bazezi

      martie 15, 2018 at 10:42 am
  • marian Reply

    Am un Vaillant de 24kw din 2001 pe care am dat 24,5 mil. cand preturile centralelor erau sub 20 mil. In acesti 16 ani am schimbat doar vana cu 3 căi. Fata de vecinii mei cu alte centrale am consumat si mai putin gaz, fara sa fac frigul in casa. Cam la 3-4 ani spal caloriferele. Acum dupa ce am citit articolul ma gandesc tot la un Vaillant chiar daca pretul este peste medie. Clientul multumit apeleaza la acelasi producator. Apropo: am amortizat investitia instalatiei si centralei in 10 ani, pentru ca apartamentul n-a fost izolat si are 3 laturi in exterior. Si totusi astazi imi zicea cineva sa ma gandesc la o centrala Wolf.

    noiembrie 14, 2017 at 11:37 pm
  • Eugen Reply

    Ce centrala termica imi recomandati?

    ianuarie 3, 2018 at 9:46 pm
  • Dinu Catalin Reply

    Mutumesc pentru explicatii. Eu personal am o afinitate pt. Saunier Duval. Sunt foarte fiabile. 13 ani fara nicio problema si inca merge brici aamamei mele. A mea nu are decat 6 ani.

    februarie 9, 2018 at 5:58 pm
  • Mihai Reply

    Sunt posesorul unei centrale Vitodens 050 cu care, contrar spuselor domnului Cristi, nu am avut absolut nicio problema. Am luat-o la recomandarea firmei care mi-a facut si instalatia, m-am bazat pe experienta lor. A contat mult faptul ca Vismann are doar schimbatoare din inox

    martie 6, 2018 at 1:52 pm
  • ELYSIUM Reply

    Centralele de inalta eficienta au PUTEREA MINIMA SUB 2.5KW si modulare 1:10 restul sunt pocnitori depasite moral pt piete sarace.
    SCHIMBATORUL CIONDENSARE sa fie din iniox nu aluminiu.
    REGLAJUL temperaturii pe incalzire si ACM sa fie digital cu display iar codurile de defect ;la fel info display.
    OBLIGATORIU montate cu un AVR la retea pt a proteja electronica de varfuri perioculoase de tensiune ce uzeaza prematur placile electronice.
    UN AVR GEMBIRD 1000VA de la emag e ff bun.

    mai 9, 2018 at 7:17 pm
  • Stanciu Vasile Reply

    As dori sa imi dati o recomandare vreau sa cumpar o centrala trrmica ARISTON GENUS ONE 24 KW sau ARISTON GENUS PREMIUM EVO 24EU pentru un apartament cu 3 camere pe care dintre cele doua sa aleg va mentionez ca apa in zona este cam dura .VA MULTUMESC

    mai 17, 2018 at 12:57 pm
  • Aurelian Mihai Reply

    Pentru inceput va felicit pentru acest articol mai ales d.p.d.v al unor persoane ca mine care nu sunt specializate, dar am formatie tehnica la baza. Este normal ca parerile sa fie si subiective si obiective in privinta cumpararii tipului de centrala.
    Mentionez ca am achizitionat un Viessmann vitopend 100 din 2003 (inca mai functioneaza cu mici intreruperi) iar pe parcursul functionarii am avut probleme, exp: schimat de 3 ori senzorul pe temperatura, schimbat de doua ori (original) robinetul de umplere si apoi am facut o modificare punand unul normal din comert si am mai schimbat conducta de bypass (facand una artizanala- am un vecint f,priceput.), investitia in acesti ani aprox. 1000lei.

    Am o intrebare privitoare la reparare centralei care are 2 probleme : 1. pierde apa (trebuie schimbata vasul , am mers de un an si ceva umpland) si 2. ( care nu am gasit un raspuns din partea unui specialistului) este ca la un ciclu de functionare pe incalzire se opreste 4 min ( de doua ori) si apoi se reia functionare pana cand termostatul ii da comanda de oprire( am schimbat termostatul la initativa unui specialist – cu toate ca eu am presupus ca nu trebuie , dar am facut ce mi-a zis). Poate cineva dintre dvs . sa-mi dea un raspuns pe acest ultim defect care ar fi problema? Si daca se mai merita sa mai intervin cu aceste doua remedieri marind timpul de exploatare , avand in vedere timpul de 15 ani de exploatare? Mentionez ca am facut de doua ori revizia(nu stiu cat de bine a fost facuta) si am fost sfatuit sa nu fac nicio spalare.

    In cazul unei noi achizitii As cumpara si Nu Viessmann ( poate cel de 100) deoarece: 1. piesele mi se par scumpe(poate si dealer-ul are adaosul mai mare) in special la piesele enumerate mai sus, 2 nu au o retea de dealer-i pe intretinere – exceptand Bucurestiul – mai dezvoltata in teritoriu a.i. sa gasesc un specialist f. bun.
    Pentru o noua achizitie ,voi lua in considerare: criterile enumerate de dvs., cele , intimpinate cu reparatia, cat si existenta unui numar mai mare de dealer-i pe zona( eu fiind din provincie),urmand sa aleg din cele de top enumerate.
    Va multumesc!

    iunie 28, 2018 at 2:46 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Salut,

      Centrala functioneaza normal, cand atinge temperatura setata pe tur se opreste si reporneste cand scade conform histerezei setate. Nu merita sa mai investiti in aceasta centrala mai bine cumparati una noua buna. Problema cu piesele de schimb si centrele service o au toate centralele termice. Cel mai bine este sa cumparati de la inceput o centrala buna, va recomand un Wolf FGB.

      iunie 29, 2018 at 4:50 pm
      • Aurelian Mihai Reply

        Multumesc pentru sfat cu scuzele de intarziere!

        septembrie 24, 2018 at 6:20 am
  • K@k.ro Reply

    Baltur italia vandute ca Habitat le da ceata performanta cost la Wiesmann si Vaillant pt pietele estice uzate moral slabe si scumpe.

    iulie 13, 2018 at 10:13 pm
  • Marius Reply

    parerea mea este ca Immergas ar merita locul intai la caliate si fiabiliate , o centrala cu adevarat buna si pret de piata destul de bun.

    august 2, 2018 at 9:43 pm
  • SIRBU IOAN Reply

    Stimate domn , m-am decis sa aleg intre WOLF FGB-K35 sau , Saunier Duval Thelia condens 35kw , ambele apropiate ca
    performante tehnice , produse de nisa , una Germania cealalta Franta , ambele firme cu istorie , la pret la fel …..asa ca va rog
    sa ma ajutati dvs. cu sfatul argumentat dar important pt.alegerea mea. Cu stima ing. Sirbu I.

    septembrie 18, 2018 at 4:28 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Din ce localitate sunteti?

      septembrie 21, 2018 at 9:53 pm
  • Tibi G Reply

    Multumim pentru toate informatiile legate de functionarea centralei , durata sI rentabilitate in raport cu pretul ei. Toate cele bune

    noiembrie 8, 2018 at 3:16 pm
  • Dutzu Reply

    Eu lucrez in domeniu, iar recomandarea mea in tot acest timp ar fi de la Nova Florida un brad aproape inexistet in piata din Romania dar unde regasim subansamble de calitate, tehnologie ridicata si consum redus de gaz.Sunt fan vaillant, asta am si acasa sunt f multumit de ea ca si fiabilitate dar pe partea de consum si pret nu este top 1, ar fi multe de spus (scris)….dar asta ar fi o parere a mea generala.

    noiembrie 18, 2018 at 11:26 am
    • Adrian Sarbescu Reply

      Lucrati la Romstal?

      noiembrie 19, 2018 at 11:08 am
      • Dutzu Reply

        Ce legătură este unde lucrez și ce am scris, eu, Adrian?

        decembrie 20, 2018 at 10:59 pm
        • Adrian Sarbescu Reply

          Pai cine comercializeaza Nova Florida?

          decembrie 20, 2018 at 11:36 pm
  • vasile murgu Reply

    pana la urma totusi care este cea mai buna centrala ca nu am inteles nu ma deranjeaza sa dau ceva bani in plus dar ma deranjeaza cand dau si dau degeaba, tipic pentru romania, am un apartament 3 camere 80 m2 as dori o centrala buna chiar daca imi amortizez investitia in timp nu vreau pareri ceva concret va rog un top 5 sa zicem .am fost fan vailant dar am inteles ca nu mai sunt ceea ce erau
    va multumesc

    decembrie 16, 2018 at 1:52 pm
  • Dutzu Reply

    Adrian lucrez la Romstal și doar Romstal comercializează astfel de centrale, ceea ce zic eu e un plus, în decembrie am achiziționat și montat o astfel de centrala părinților mei, înțeleg ce vrei sa sugerezi dar nu înțeleg de ce o faci?

    ianuarie 9, 2019 at 8:00 pm
  • ELYSIUM Reply

    PT centralele pt piata estica din gama low si medium price cele mai bune ARZATOARE IN SCHIMBATOR DIN UE le fac SERMETA -MORLAIX (exGIANONI) de la care cumpara si Vaillant si multi altii in viitor se vor pune numai arzatoare BLUEJET revolutionare ce pot modula de la puteri mici cu retentia flacarii performanta la volume mici de gaz…

    La pocnitorile cu schimbator pe aluminiu +siliciu (exceptand grupul BOSCH centralele scumpe) scoti slam de aluminiu cu pumnul si trebuie monitorizata PH apei din instalatie din 2 in 2 ani plus innhibitor coroziune in instalatie ce nu face nici un meltean in RO…… Deci centrale doar modulare 1:10 cu schimbator inox…si care stiu protocol Opentherm sau similar ce suporta termostatare modulanta AUTOADAPTIVA ,+ wifi + sonda externa……si obligatoriu afisare digitala coduri eroare si reglaj temperaturi ACM si caldura.

    ianuarie 16, 2019 at 10:01 pm
  • Cosmin Reply

    Bună ziua, am o casa cu suprafata de 150 m2, ce centrala termica ma sfătuiți sa îmi cumpăr? Am citit toate blogurile,comentariile,parerile specialiștilor și amatorilor și tot nu am ajuns la o concluzie.fiecare îmi zice altceva,parerea mea ca amator ca trebuie sa trecem înapoi la sobe pe lemne și scăpăm de o problema.

    februarie 11, 2019 at 2:31 pm
  • Dan Reply

    Totusi, de unde titlul? Top 27 de centrale termice…

    februarie 19, 2019 at 8:03 am
  • george Reply

    buna ziua!
    Pot sa fac o comparatie intre doua centrale pe care le detin de 1 respectiv 2 ani in aceeasi casa. Una deserveste parterul cealalta etajul si mansarda. Este vorba de Vitodens 050 22kw si ecotec pro 18kw. Va pot spune ca e diferenta foarte mare intre ele si anume:Circuitul de incalzire e la fel la toate centralale si anume circuit inchis nu prea ai ce sa compari decit poate consumul dar si consumul e dat de necesarul casei (pierderile de caldura ale casei)nu de centrala. Teoretic randamentul viessmann e cu 1% peste vaillant deci nesemnificativ. In schimb la apa calda nici nu exista comparatie. Ecotec pro face toti banii fara sa activez functia confort am apa calda constant si cind folosesc doi robineti in casa si daca trag apa la wc si daca reduc debitul de apa calda.Viessmann in schimb lasa mult de dorit. Se fac dusuri scotiene daca nu ai grija. La schimbarea debitului de apa calda la fel, centrala are nevoie de timp pentru a furniza ala calda constant. Cartea tehnica spune debitul minim apa calda 0.5l/min. Este o gluma. La 0.5l/min vine rece ca gheata.Plus la fiecare 2 saptamini apare eroarea F2 iar dupa resetare mai merge 2 saptamini pina apare iar eroarea.Le-am cumparat pentru a avea ocazia sa le compar. Am platit 3250 pe vaillant in 2017 si 3350 pe viesmann in 2018 deci centralele costau aproximativ la fel dar din punctul meu de vedere vaillant face toti banii.

    aprilie 13, 2019 at 6:15 am
  • tudor Reply

    Aruncati o privire la Viessmann si la modelul Vitodens 100 si eventual cititi ce mai gasiti pe ici pe colo. Este printre cele mai bune din clasa ei. Eu sunt foarte multumit. Si in plus puteti alege fie varianta cu preparare instanta apa calda, fie varianta de centrala doar pentru incalzire si boiler pentru apa calda, asta decideti desigur in fct de cata apa calda aveti nevoie.

    aprilie 18, 2019 at 10:12 am
  • Tudorache Petrica Reply

    Am achiziționat azi o centrală termică murală în condensare Chaffoteaux Pigma Green 3o Kw convins de prețul mic(promoție 2500 lei).Î-mi puteți spune dacă am făcut bine,sau rău.Menționez că nu am mai avut centală pe gaz,până azi am folosit centrala pe combustibil solid cu gazeificare.Casa este cu masardă,amprenta la parter 75 mp,etaj 73mp,anvelopată cu poliester de 5cm podul căptușit cu nisip ciment și rumeguș.Nulțumesc anticipat.

    aprilie 19, 2019 at 7:05 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Ati facut bine

      aprilie 21, 2019 at 4:30 am
  • Ioan Stefanescu Reply

    Pentru un apartament cu 4 camere, 95 mp,2 bai, ce centrala in condensare ( capacitate, incalzire +apa calda menajera) imi recomandati?

    mai 31, 2019 at 4:37 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      24 de kW cu boiler incorporat pentru un confort sporit la ACM

      mai 31, 2019 at 7:33 pm
  • anis anabella Reply

    buna ziua.
    va rog sa imi recomandati cea mai buna centrala, pt apartament,,,as dori sa investesc in ceva bun si calitativ…o centrala premium,cu consum mic…nu conteaza pretul.

    septembrie 4, 2019 at 2:40 pm
  • Gigi Reply

    Numai prostii ! Cica centralele „premium” au consum cu 35% mai mic ??? Aberatii !
    Eu, in 20 de ani am avut 2 centrale Ariston ieftine si nici o defectiune. Pe prima am schimbat-o dupa 10 ani doar fiindca am vrut sa trec la una cu tiraj fortat. Si parintii mei au de 12 ani o centrala Ariston, tot fara nici o defectiune.
    Dati voi ca fraierii 6000 de lei pe o centrala „premium” si o sa vedeti defectiuni.

    septembrie 19, 2019 at 1:56 pm
  • ghibb Reply

    Am o centrala MOTAN (trebuie s-o schimb) ,pentru-ca sincer sa fiu la nivelul Bacaului service-ul lor este fff prost , practic este inexistent. Unde te duci sa intrebi de reparat o astfel de centrala, toti iti spun :arunc-o si ia-ti alta. E facuta toata din plastic si toate imbinarile sunt cu cleme de siguranta si curg incontinuu oricat ai schimba garniturile. senzorii de ACM si de caldura, fluxostatul se defecteaza fff usor si vin foarte greu si practic nu prea ai unde sa-i comanzi, trebuie doar prin intermediul unei firme care isi pun tot felul de adaosuri de nu-ti mai trebuie. Nu vreau sa mai aud de MOTAN si cui ii trebuie mai bine isi cumpara o pisica si o centrala cum ar fi IMMERGAS sau PROTHERM ca am si doua din astea si nu au moarte. La fel TAURA LAMBORGHINI este extraordinara.

    iulie 19, 2021 at 9:32 am
  • minitehnicus antipanarame Reply

    Toate centralele cu denumire ARISTON au NOX 5 deocamdata necajitiit nu pot face NOX 6 decat pe cele frantuzesti Pigma. Cand se va introduice taxarea pe noxe cei cu hariston vor da bani in plus… Luati centrale NOX 6 cu modulare 1:10 si schimbator inox….cu garantie 5 ani daca gasiti….

    august 6, 2021 at 11:32 pm
  • lupu silviu Reply

    Doresc o centrala gas cu schjmbator caldura cupru. DORESC O RECOMANDARE, Multumesc.

    ianuarie 1, 2022 at 7:49 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Buna ziua,
      Nu exista centrala cu schimbator principal pe cupru, doar aluminiu siliciu sau inox.

      ianuarie 7, 2022 at 7:32 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Adrian Sarbescu