Super tavanele racite de la Adriansarbescu.ro si UPONOR
Nu am mai scris de foarte mult timp asa ca revin in forta cu un articol super interesant. In ultimul an am fost extraordinar de ocupat cu dezvoltarea super companiei de HVAC Automaticflow.ro si cu toate proiectele de executie care au avut nevoie de supervizarea mea, dar vreau sa fac un efort si sa va impartasesc din experienta mea personala cu un nou produs.
Pentru ca avem nevoie din ce in ce mai mult de racire, am fost tot mai interesat de un super produs dedicat racirii radiante in tavane pe care sa-l implementez clientilor mei la un cost rezonabil si sa fie si foarte eficient.
De ce?
Pentru ca racirea radianta asigura CONFORTUL SUPREM al tuturor sistemelor de climatizare. Deci daca iti doresti cea mai CONFORTABILA racire, este imposibil sa sari peste analiza acestei solutii.
Eu pana anul trecut nu lucram cu Uponor ca si partener direct, doar ocazional, la cererea beneficiarilor, dar asa cum e in viata proiectele ne-au adus impreuna si stiti cum e cu alinierea planetelor, ei tocmai implementau un nou produs – PANOURILE RADIANTE NGBS.
Bine, daca era vreun dubiu, sa stiti ca promovez aceasta solutie, o comercializez, o instalez si vand si echipamente aditionale, pompe de caldura si automatizari si le poti achizitiona de pe noul meu site automaticflow.ro la sectiunea tavane racite.
Dupa cum stiti, lucrez cu aproape toti furnizorii de materiale si echipamente, pentru ca fiecare are o solutie tehnica buna pe un segment de produse si pentru mine conteaza intodeauna mai mult solutia tehnica decat vanzarile pentru un anumit furnizor.
Nu e o noutate tehnologica absoluta, adica asta s-a mai facut, Tehnologia e relativ simpla adica avem teava PE-Xa Minitech intr-un panou de aluminiu. Nu intru in detalii de Know-How, au mai facut si altii asta dar ……..
Dar care sunt super avantajele sistemului UPONOR NGBS?
Credeti-ma ca am avut doua proiecte in fata pe care le am analizat timp de doua luni inainte de a implementa una dintre solutii. Am analizat si din punct de vedere al costurilor si din punct de vedere al solutiei tehnice, variata NGBS UPONOR versus o alta varianta de placa de gips carton cu teava integrata pe care o gasesti la N producatori si evident si la Uponor, si poarta denumirea comerciala de Teporis si Renovis.
Primul proiect pe care l-am facut anul trecut si l-am bibilit cu NGBS a durat aproape doua saptamani cu montajul, asa ca am avut timp sa analizez toate avantajele si dezavantajele acestui sistem versus sistemul cu panouri
Acum ca sa intelegeti mai bine flexibilatatea si avantajele acestui sistem fata de altele, trebuie sa stii ca exista trei mari clase de solutii pentru racire radiata: avem varianta cu teava in tencuiala tavan/perete unde cred ca varianta de la Minitech este dinou lider de piata pe solutie, bine dar pe sistemul asta se poate integra orice teava in perete are acelasi efect acesta fiind un sistem semi umed si bineinteles exista sistemele uscate unele formate din panouri de gips carton sau panouri tip farmacell sau similare cu teava integrata in foaia de gips carton cu si fara izolatie deasupra si sistemele care se amplaseaza deasupra panourilor obisnuite de gips carton, cum sunt panourile NGBS despre care vorbim si sistemele TERMATOP tot de la UPNOR, dar despre care nu o sa discutam in acest articol.
Deci asa cum v-am obinuit vreau sa va ofer cele mai bune si reale informatii dupa experienta mea de montator al acestor panouri si sa va explic de ce aceste panouri sunt mai bune decat cele integrate in solutia de gips carton si pentru ce fel de proiecte sunt mai avantajoase.
Cand scriu acest articol deja ma aflu la al treilea proiect de executie si deocamdata ma bucur de monopol pe solutie, experienta si cele mai bune preturi, evident pana mai apare vreun instalator. Da pozitia pe Google cred ca tot la mine o sa ramana.
Proiectele de racire in tavan raman in domeniul rezidential cea mai complexa aplicatie disponibila care nu poate fi executata de orice instalator.
PRETUL – asta este prima intrebare si care doare cel mai tare si este o intrebare la care este extraordinar de greu sa raspundem si unde este foarte greu sa comparam cele doua solutii.
In componenta pretului total al unui sistem de racire radiant avem urmatoarele capitole: suprafata efectiva activa, suprafata inactiva, distributia de la distribuitorul de racire la suprafata activa, coloanele de alimentare de la camera tehnica la distribuitoarele de pe etaj, grupul de injectie si automatizarea sistemului. Inafara de pompa de caldura si camera tehnica care este obligatorie.
Suprafata activa se refera efectiv la suprafata panoului in care este incorporata teava in cazul panourilor din placi si la varianta NGBS ne referim la suprafata placilor de aluminiu care sunt integrate intre caroiajul structurii de gips carton. Pentru ambele solutii suprafata activa nu poate acoperii intreaga suprafata a unei camere.


Suprafata activa de racire pe care o poti realiza tinde sa fie pe la jumatate din suprafata totala a unei case sau pana la 60 %
Suprafata inactiva este suprafata care nu contine tuburi si este in general folosita ca spatiu de legaturi pentru tevi/distributie dar si spatiu pentru corpuri de iluminat, ventilatii sau spatiu tehnic pentru diverse utilizari. Spre deosebire de NGBS UPONOR aceasta zona cu panouri oarbe trebuie deobicei acoperita tot cu un panou cumparat de la furnizorul de panouri. Acest spatiu nu poate fi umplut cu panou de gips carton obisnuit pentru ca panourile cu teava incorporata sunt mai groase. Iar panourile de gips carton oarbe sunt foarte scumpe la randul lor.


DIn acest motiv intodeauna exista o combinatie de panouri active si panouri tampon.
La sistemul cu panouri cu teava integrata dimensiunea uzuala este de 1200 x 2000mm si sunt incluse doua circuite. Panourile UPONOR NGBS se pot realiza pentru structura gips carton inter ax de 400 mm si 333 mm. Practic avem 3 circuite in loc de doua. Iar panoruile de gips carton se pot taia in panouri de 1200×1000 mm.


In practica NGBS are o densitate mai mare de tevi pe mp si poate realiza o suprafata radianta activa in suprafata totala activa mai mare decat panoruile cu tipodimensiuni fixe si sunt mai usor de amplasat.
Preturile pe metru patrat actualizatele gasisti aici pentru un sistem complet dar in functie de mai multi parametri acestea sa zicem ca varianza undeva intre 340 =400 de lei pe metru patrat de suprafata totala (activa + pasiva) pentru sistemul NGBS cu tot cu distributia pana la coloanele principale, in timp ce, cel mai ieftin sistem de placa cu izolatie racita de la un alt brand ar cobora probabil in zona 280 -300 de lei cu tot cu distributie. Preturile sunt fara manopera.
In concluzie un sistem cu placa cu gips carton cu izolatie este ceva mai ieftin, daca avem un tavan simplu drept fara prea multe lucruri integrate.
Dar acum noi executam proiecte foarte complexe care au in tavane, sisteme de ventilatie, spoturi, boxe, sezori de miscare, scafe cu led-uri, etc Tavanele sunt foarte complicate si in sistem-ul cu panouri de gips carton integrarea acestor obiecte este extrem de complicata.
NGBS iti permite o flexibilitate mai mare in realizarea unor spatii pentru integrarea diverselor componente din tavan si se pot executa la lungimea necesara fiecarui proiect, fiecare camera in parte si asta mi se pare cel mai importat avantaj. La gips carton ai niste tipodimensiuni pe care trebuie sa le integrezi in spatiul aferent.
Panourile NGBS sunt extrem de rezistente in comparatie cu placile de gips carton care se rup foarte usor si sunt usor de deteriorat.
Si sa stii ca nu am avut nicodata o lucrare de tavane racite in care sa nu se gaureasca macar o data o teava. Tipul asta de panou este foarte usor de reparat ceea ce e un mare avantaj.
Am mai vazut pe la unii ca folosesc placi armacell care sunt extrem de grele, incarcarea statica este semnificativ mai mica fata de orice alta solutie.
Pentru un plus de eficienta poti folosi placile de gips carton acustice cu gaurele sau placi subtiri de 9.5 mm.
Al doilea avantaj major este grosimea totala a sistemului, Placile de gips carton cu izolatie au o grosime de 42 de mm plus structura de rigips in multe proiecte acesti 4 cm pot conta destul de mult. Sistemul NGBS se incadreaza in grosimea profilului CD.
La tipul acesta de panou este clar o delimitare in ceea ce priveste manopera intre cei care fac rigisps-ul si instalator.
BONUS
Ca sa nu mai zic ca UPONOR este in momentul de fata singurul producator care ofera un controller la un pret incredibil care gestioneaza temperatura pe tur in functie de umiditatea relativa dintr-un punct de referinta si are o automatizare standard care stie sa gestioneze pardoseala cu tavanele. Fara sa apelezi la un smart home de tip KNX sau LOXONE. Asta e varianta low cost de control al punctului de condens. Adica in functie de umiditatea relativa din casa poti cobora temperatura pe tur petru a marii capacitatea panourilor radiate la maxim si a evita punctul de roua
Noi la AUTOMATICFLOW.Ro mai facem si super automatizari cu LOXONE, adica putem sa gestionam inainte de pornirea sistemului de racire sistemele de umbrire in functie de pozitie soarelui in raport cu casa si teperatura din camera, se poate modifica nivelul de ventilatie in functie de umiditatea relativa, de nivelul de CO, de VOC, se poate compara umiditatea absoluta interioara cu cea exterioara si putem oprii sau pornit sistemul de ventilatie. Pardoseala poate functiona in paralel cu tavanul si pe racire si pe incalzire.
Adica avem o gramada de functii.
Deocamdata cred ca suntem singura companie din Bucuresti care facem integrarea completa a sistemului de automatizare cu instalatia. Bineinteles ca am o concurenta de instalatori buni in dar nu fac si automation.
Bineinteles ca sistemul are si dezavantaje, ca nu e perfect
Perfect era daca se monta singur.
Cel mai mare dezavantaj al acestor panouri este partea de realizare a legaturilor si de verificare a executiei. Spre deosebire de panourile de la alti producatori acest panou se sertizeaza in sistem Q&E spre deosebire de sistemele fit and push pe O-Ring sau manson alunecator, folosite la alti producatori. Executia este mai lunga si mai migaloasa.
Deci obligatoriu trebuie sa ai scula de expandare de la UPONOR cu capul de 9,9 mm, altfel nu poti lega acest sistem sub nici o forma si nu se poate adapta de la alt producator nici un alt sistem.
Din cauza ca sistemul Q&E nu este un sistem care se poate presuriza imediat necesita un interval de timp mai lung pentru verificari. Expandarea la teava de 9.9 necesita o atentie deosebita
Evident ca sa primesti garantia pe sistem trebuie sa fie executata de un partener certificat UPONOR.
In concluzie, acesata solutie de racire radianta de la UPONOR este cea mai buna alegere petru spatii rezidentiale la momentul actual.
Lasă un răspuns