Pompa de caldura ASG – avantaje & dezavantaje
Trebuia sa scriu si despre pompele de caldura ASG, al doilea brand de pe piata romaneasca de origine locala. Pentru ca am scris si despre pompele de caldura Termocasa trebuia sa scriu si despre pompele de caldura ASG.
Cele doua branduri sunt cocurente pe piata de pompe de caldura low-cost apa-apa cu asamblare in Romania.
Pompele de caldura ASG sunt fabricate la Focsani de domnul Mardare. Aici avem un sigur produs cu capacitati diferite de la 6 kW, 11kW si 18kW.
Pompele de caldura sunt echipate cu compresoare Danfoss dar la cerere se pot executa si cu compresoare Copeland.
Refrigerantul utilizat este R407C identic cu cel de la pompele Termocasa.
Partea speciala a acestei pompe de caldura este evaporatorul, care este tot in constructie tub in tub dar asezat in spirala. Condensatorul este asezat intr-o cutie impreuna cu compresorul si este de tip in placi, brazat cu cupru (de la Alfa Laval).
Avand acest evaporator in constructie tub in tub, poti sa bagi in el orice apa iti trece prin cap, din prima panza freatica, din fantana, din lac, din put, de ploaie, etc.
Domnul Mardare are o experienta bogata in pompe de caldura, a colaborat cu Nibe, Jifon, Octopus, are si cateva brevete.
In pompa asta de caldura a integrat cateva elemente de siguranta care nu se gasesc nici macar in versiunile de brand. ale pompelor de caldura. Adica de exemplu monitorizarea succesiuni de faza sau lipsa faza.
Are si alte elemente de siguranta, fluxostat, anti inghet, etc.
In anumite versiuni pompa de caldura ASG poate fi controla de la distanta.
Performantele nu sunt certificate dar sunt masurate, loco. Oricum sistemele pe R407c se bucura de performante bunicele in general. Pentru pretul acestei pompe de caldura nu trebuie sa fim atat de exigenti in ceea ce privestc performantele.
Care sunt partile negative la pompa de caldura ASG.
Acesta pompa de caldura nu este reversibila, iar pentru racire ori mai utilizezi un schibator suplimentari si poti face free-cooling, Daca vrei sa utilizezi compresia trebuie facute niste artificii in circuitul hidraulic, implica niste lucrari suplimentare.
In versiunea standard nu stie sa faca apa calda menajera, trebuie apelat la un artificiu extern. Dar cred ca asta se poate rezolva usor cu cateva elemente in automatizare.
Varianta actuala este echipata cu un compresor on/off.
In concluzie un produs gandit care poate fi controlat si are diferite elemente de siguranta.
Are o grantie onesta de 2 ani dar elementele de siguranta protejeaza pompa de caldura.
Comments (3)
Va multumim pentru recomandare
Multumec pentru comentariu si va invit sa vizitati site-ul, unde puteti viziona si cateva interviuri realizate la locatii unde astfel d epompe functioneaza de mai multi ani.
Avand o arhitectura complet diferita de tot ce exista pe piata in materie de pompe de caldura, conform unui brevet de inventie propriu, POMPELE DE CALDURA ASG sunt rezultatul unei activitati de peste 30 de ani in domeniul pompelor de caldura si a aplicarii unei noi conceptii de executie smart conform careia pompa de caldura trebuie sa fie capabila sa se protejeze de absolut toate situatiile care i-ar putea afecta integritatea si de a-l informa pe proprietar cu privire la evenimentul nefavorabil aparut.
Mai mult de atat, in anumite situatii, pompa de caldura ASG este capabila sa isi rezolve singura anumite incidente aparute, cum ar fi de exemplu schimbarea succesiunii fazelor ca urmare a unei inteventii la instalatia de alimentare cu energie electrica in amontele tabloului de alimentare al pompei de caldura ASG.
Tabloul de comanda al pompei de caldura ASG, analizeaza in permanenta succesiunea fazelor de alimentare cu energie electrica iar in cazul in care aceasta a fost schimbata, tabloul de comanda semnalizeaza incidentul dar isi realizeaza singur o noua conexiune interioara favorabila pentru a pastra succesiunea normala a fazelor de alimentare si implicit sensul campului magnetic invartitor care alimenteaza electrocompresorul. Aceasta automatizare a fost introdusa datorita faptului ca am constatat in foarte multe locatii, in orase si chiar chiar in vecinatatea capitalei ca am avut situatii in care au avut loc schimbari accidentale de succesiune de faze ca urmare a interventiilor realizate la liniile de alimentare cu energie electrica pentru consumatorii rezidentiali.
Avand in vedere conceptia de baza conform careia pompa de caldura ASG se autoprotejeaza fata de toate incidentele care i-ar putea afecta integritatea, rezulta ca aceasta pompa de caldura nu se poate defecta decat – asa cum imi place sa glumesc- „decat daca cineva o loveste cu toporul”
In rezumat pot spune ca tabloul de comanda al pompei de caldura ASG, protejeaza pompa de caldura impotriva oricaror anomalii de alimentare cu energie electrica (variatii de tensiune, lipsa sau succesiune faza, frecventa, etc), impotriva lipsei de apa, a nisiparii putului, a colmatarii, a consecintei intreruperilor de scurta durata privind alimentarea cu energie electrica, a nefunctionarii sau a functionarii nesatifacatoare a pompei de circulatie sau a electropompei sumbersibile si multe multe altele…
Pompa de caldura ASG poate fi setata pentru mentinerea unei temperaturi minime de garda care sa funtioneze independent de comanda de incalzire care este realizata pe device (calculator, laptop, tableta/telefon) din orice locatie cu acces la internet cu conditia ca sa existe semnal internet si la locatia de montaj a pompei de caldura ASG. Pe device-ul respectiv se poate programa un numar nelimitat de paliere de temperatura la nivel zilnic si saptamanal dar se si poate interveni manual, peste program, in orice moment.
Aceste protectii de care nu beneficiaza nici o alta pompa de caldura sunt completate de performantele de top ale vaporizatorului, care permite pompei de caldura ASG realizarea unui COP superior cu cca 15% tuturor pompelor de caldura similare. Este vorba despre faptul ca vaporizatorul in forma de spirala, realizeaza un flux de apa fara intoarceri la 90 dau 180 de grade, in care viteza de curgere a apei este relativ constanta pe toata sectiunea de curgere si realizeaza astfel o autospalare continua a acestuia, impiedicand depunerile, spre deosebire de vaporizatoarele celorlalte pompe de caldura similare, care sunt constituite din schimbatoarele de caldura in placi brazate, la care spatiile de curgere prezinta intoarceri la 90 si 180 de grade, locuri in care variatia vitezei de curgere a apei in sectiunea de curgere este foarte mare, spatiile de curgere sunt foarte mici si exista pericolul iminent de colmatare. Din acest motiv, pompele de caldura similare utilizeaza un schimbator suplimentar de caldura, de sacrificiu, care introduce in plus in sistem un randament de transfer termic de cca 85%. In acest mod, randamentul total al pompelor de caldura similare scade cu cca 15% (se stie ca randamentul total este egal cu produsul randamentelor).In plus, acel schimbator de caldura de sacrificiu, ttrebuie schimbat periodic, ceea ce afecteaza atat valoarea investitiei initiale cat si a intretinerii.
Un alt avantaj major al vaporizatorului pompei de caldura ASG este acela ca asigura valori record ale supraincalzii vaporilor de freon si subracirii freonului lichid, fapt care asigura performante mult superioare pompelor similare.
In variantele SMART 1 si SMART 2 pompele de caldura ASG sunt dotate respectiv cu soft starter (varianta SMART 1) si convertizor de frecventa (varianta SMART 2).
Varianta SMART 1. Dotarea cu soft starter (activ pe toate cele 3 faze), asigura porniri mult mai putin fortate ale electrocompresorului, in conditia limitarii si controlarii curentului de pornire, a timpului de accelerare, a incarcarii etc), fapt care asigura nu numai prelungirea duratei de viata a electrocompresorului dar si reducerea energiei electrice consumate cu cca 30%.(electromotoarele consuma la pornire un curent care poate depasi si de 10 ori curentul nominal, iar economia de energie electrica apare tocmai din limitarea curentului de pornire).
Varianta SMART 2.In aceasta varianta, pompa de caldura este dotata cu convertizor de frecventa, a carei comanda de sincronizare se realizeaza cu sistem PID. Aceasta dotare schimba total „teoria de functionare a sursei de caldura”, in cazul de fata pompa de caldura ASG, realizand adaptarea la consumator.
CUM SE PREPARA APA CALDA DE CONSUM CU POMPA DE CALDURA ASG
Primele modele ale pompei de caldura ASG au fost dotate cu doua condensatoare (primul pentru incalzire iar cel de al doilea pentru prepararea apei calde de consum menajer).Cu ajutorul unui fluxostat, se determina conditia prioritara de pornire (sau de trecere) a pompei de caldura in circuitul celui de al doilea condensator, care era setat la 55 grade Celsius pentru incalzirea apei de consum menajer.
In teorie, si o perioada destul de scurta ulterior (cca doi ani), totul decurgea normal. Dupa aceea, interveneau problemele in sensul ca aparea colmatarea si blocarea condensatorului pe partea de apa, cauzata de depunerile masive de calcar datorate duritatii apei. Viteza de colmatare poate diferi de la locatie la locatie in functie de duritatea apei din zona rspectiva. Din nefericire, la noi, in Vrancea, apa este foarte dura, are peste 22 grade Germane duritate si din acest motiv, condensatorul destinat producerii apei calde de consum menajer, nu s-a dovedit a fi o solutie fiabila.Dupa mai multe incercari si testari, singura solutie care s-a dovedit a fi valabila pe termen lung, a fost solutia prepararii apei calde de consum menajer cu ajutorul unui boiler tanc in tanc.In acest mod, s-a constatat ca nu apare colmatare prin depunere de calcar nici dupa o functionare de peste 10 ani. Sistemul este foarte fiabil si chiar daca prin absurd, se constata o reducere a randamentului transferului termic intre cele doua boilere, dupa o perioada de peste 10 ani, se poate face o spalare chimica pentru dezincrustare, urmata de clatire si inca 10 ani nu vor apare probleme, s.a m.d
Producerea apei calde manajere pe durata verii, cu ajutorul pompei de caldura ASG, nu modifica cu numic datele problemei, in sensul ca pompa de caldura va functiona la fel ca si iarna, adica va incalzi apa aflata in spatiul dintre cele doua boilere dar neexistand consum pentru incalzirea casei, pompa de caldura va functiona extrem de putin si foarte rar, cu un consum minim de energie electrica.
In general, boilerele tanc in tanc au prevazute la interior si una sau doua serpentine destinate incalzirii apei calde de consum menajer pe durata iernii, folosind o instalatie solara.
FUNCTIONAREA POMPEI DE CALDURA ASG PENTRU CONDITIONARE
Conform ciclului de functionare al oricarei pompe de caldura apa-apa in circuit deschis, pompa de caldura ASG primeste in vaporizator apa din putul forat care pe teritoriul Romaniei are o temperatura relativ constanta pe toata durata anului, in jurul valorii de 13 grade Celsius.
La iesirea din vaporizator, apa respectiva este foarte mult racita ca urmare a extragerii energiei termice de catre pompa de caldura.In general, pe durata iernii, nu exista utilizare pentru apa racita, care astfel este considerata deseu si este returnata la reteua pluviala ori menajera sau reinjectata in alt put.
Pe durata verii, situatia se schimba, deoarece apa racita poate avea utilizare pentru conditionare.
Recomandarea pentru realizarea conditionarii pe durata verii cu ajutorul pompei de caldura ASG este urmatoarea:
Incalzirea se poate realiza cu ajutorul ventilo-convectoarelor amplasate in camerele respective.(se poate realiza desigur si cu ajutorul instalatiei de racire cu tevi in plafoane dar este mult mai scump), in doua modalitati, care pot fi consecutive in fucntie de necesitate;
1). Racire pasiva, circuland prin ventilo-convectoare apa din putul forat, care are o temperatura de cca 13 grade Celsius si poate crea un ambient foarte placut. Aceasta racire consuma foarte putina energie electrica, deoarece impune numai functionarea electrocpompei din putul forat.(electropompa care se afla in dotarea echipamentelor conexe ale pompei de caldura ASG).Acest mod de functionare nu impune intrarea in functiune a pompei de caldura ASG, in consecinta consumul energetic va fi minim.
2). Racire activa. In cazul in care temperaturile exterioare sunt extrem de ridicate iar racirea pasiva nu face fata (situatie care poate fi intalnita numai in cazul imobilelor cu o foarte slaba izolatie termica), se poate apela la racirea activa, adica la pornirea pompei de caldura si la utilizarea pentru conditionare a apei racite produsa in vaporizator.Se fac anumite setari care pot reduce foarte mult temperatura apei din vaporizator, pentru a realiza o racire accentuata.In acest mod de functionare, consumul de energie electrica al pompei de cladura ASG, este comparabil cu siituatia de incalzire pe timpul iernii. De mentionat este faptul ca in paralel cu producerea apei racite, pompa de caldura asigura si incalzirea apei calde de consum menajer.
DESPRE COP
Am decis sa scriu cateva cuvinte despre Coeficientul de Performanta al pompelor de caldura, folosind argumentele tehnice ale unor fabricanti de compresoare frigorifice de brand deoarece reclamele comerciale in acest sens anunta realizarea unor coeficienti de performanta, cum se spune „fara numar, fara numar”
Imi cer scuze de la persoanele care nu ageeaza expunerea de detalii tehnice, dar o voi face intr-un mod cat mai simplu si usor de inteles posibil. Am nevoie sa expun anumite detalii tehnice deoarece argumentele trebuie fundamentate cu o logica tehnica.Daca totusi vi se pare enervant, sariti peste acest capitol sau cititi numai paragrafele boldite.
Intreaga discutie va consta in analiza si interpretarea diagramei ciclului Carnot inversat (simplificata) care caracterizeaza functionarea pompei de caldura