Review pompa de caldura TermoCasa

Judetul Bihor este unul dintre cele mai active, la capitolul pompe de caldura, energii alternative. De aceea am fost in vizita si la sediul pompelor de caldura TermoCasa. Am studiat cu o mare atentie toate detaliile legate de aceasta pompa de caldura si va voi prezenta si parerea mea asupra produsului.

Poti vedea aici si pompele de caldura ASG competitorul Termocasa

Am aflat toate detaliile chiar de la Domnul Adrian, inventatorul, producatorul, distribuitorul pompelor de caldura TermoCasa.

Daca vrei sa vezi lista de preturi pentru toate pompele de caldura din Romania mergi pe acest link.

Initial am crezut ca pompele de caldura sunt fabricate in China dar dupa ce am vazut „lucratura” sunt destul de convins ca sunt fabricate somewhere in Oradea. Bine, nu intr-o fabrica sa nu ne facem iluzii, poate intr-o fabricuta mai mica, mai spre garaj, ceva de genul asta. Oricum fabrica nu poate fi vizitata.

Fiind si una dintre cele mai ieftine pompe de caldura apa apa ce se gaseste pe la noi si echipamentul este in esenta fara pretentii. Este atat de simplu incat am retinut vizual si componentele din interior.

Deci in celebrele cutii verzi de tabla, se afla urmatoarele componente:

Central este asezat celebrul compresor Scroll Copland cu garantie 25 de ani.

O vana de expansiune

Un filtru

O protectie de HP si LP

Trei termostate cu capilare si 4 contactori.

Plus cea mai importanta parte, schimbatoarele de caldura patentate, realizate din teava la colac din teava PHDE cu o teava de cupru introdusa in aceasta teava pe unde circula refrigerantul.

Deci, in pompa de caldura Termocasa nu exista nimic electronic totul este analogic. Practic si un frigider cu termostat este putin mai complicat.

Pompa are un singur buton on/off, nu poti sa setezi absolut nimic. Pompa de caldura are doar un contact on/off care trebuie comandat de la un termostat extern.

Cum functioneaza pompa de caldura TermoCasa?

Pai apesi pe buton si merge. In varianta in care nu ai nici un termostat extern, sa zicem, pompa de caldura merge in continuu pana ridica temperatura pe tur pana la prima protectie de temperatura superioara care ar fi setata pe la 55 de grade. Dupa care se opreste compresorul pana se raceste senzorul de temperatura si ciclul se reia.

Deci pompa nu poate mentine o temperatura constanta pe tur decat daca are un consumator cam de aceeasi capacitate.

Pompa este controlata de un termostat de centrala termica (nu este inclus in furnitura) din casa care daca a ajuns la temperatura setata in locuinta inchide pompa de caldura. El inchide dar pe principiul ca nu conteaza ce temperatura ai pe tur, daca e cald afara poti sa ai 35 de grade daca e mai frig poti sa ai 50 de grade.

Principial e corect, ca nu conteaza ce temperatura e pe tur, conteaza ce e in casa.

Daca vrei sa faci apa calda menajera, pompa este controlata tot de un termostat, aflat pe boiler de data asta, independent, care comanda o vana divertoare. Pompa tot asa incalzeste pana la 55 de grade apa din boiler.

In pompa de caldura nu este inclusa pompa de recirculare pe circuitul din casa, pompa de pe partea de foraje nu este inclusa, oricum in variantele apa apa la nici un furnizor de pompe de caldura nu este inclusa aceasta pompa de put, pentru ca ea trebuie calculata.

Nu aveti incluse, vase de expansiune, robineti, vane de siguranta, termostate, vane cu trei cai.

Pompa de caldura termocasa nu are fluxostat, se pare ca nu are nici nevoie. Chiar daca ingheata nu pateste nimic, deoarece  schimbatorul fiind din plastic expandeaza.

Pompa de caldura nu este reversibila pe circuitul frigorific, dar este reversibila pe circuitul de apa si functioneaza pe acelasi principiu ca la incalzire numai ca pe rece.

Acum revenind la schimbatoarele de caldura, ele sunt cele mai simple si mai ieftine posibil, dar acest lucru le face si destul de rezistente la apa de put, de fantana, rau, lac, apa de ploaie, de iaz sau pe unde vrei sa le mai folosesti.

Nu prea am inteles ce s-a patentat mai exact, pentru ca tipul asta de shimbator a fost cam primul tip de schimbator de caldura realizat de oameni. Adica o teava in alta teava. Inteleg ca sa patentat faptul ca teava externa este din PHDE, in fine, nu cred ca o sa fure nimeni patentul.

Pompa la o pana de curent nu mai reporneste decat daca are conectat un ups cu sinusoida pura in spate la o priza de 3 lei, cred ca e luata de la Leroy Merlin, la fel si cablurile de prin pompa. UPS ul nu este inclus in furnitura. La priza asta se conecteaza si pompa de put si pompa din casa, le pui tu un stecher.

Sunt eficiente pompele de caldura Termocasa?

Toata lumea ma intreaba acest lucru si raspunsul nu este simplu.

Din video-urile vazute pe YouTube si datele prezentate pe site, adica acel tabel de performante de pe site si masuratorile filmate pe YouTube, perfomantele sunt favorabile pompei de caldura. Pe site este tabelul emis de catre Copeland pentru fiecare compresor in parte utilizat in pompa de caldura. Perfomantele respective se refera stric la compresor, nu pe ansamblu.

In principiu daca lungimile tuburilor de cupru in schimbatoare sunt dimensionate corect nu pot fi mari diferente de eficienta intre valoarea declarata pe compresor si realitate.

Daca ati observat in video, performantele acestor pompe sunt masurate cu device-uri cumparate de la bricostore, adica nu e ceva metrologizat. Nu e laborator, dar nu e nevoie, e ok asa de verificare.

Performantele sunt masurate in niste conditii destul de variabile, adica daca faci masuratori cu un dT mic intre ce intra si iese din pompa poti arata performante exceptionale, daca faci pe diferente mari de temperatura performantele nu mai sunt chiar asa bune.

Oricum asa cum v-am mai spus diferenta de o virgula la punctele COP nu conteaza, la o casa care oricum consuma destul de putin diferentele de performanta se traduc in 30 – 40 de lei pe luna.

Acum daca luam consumul pe ACM nu cred ca este o diferenta intre Termocasa si ce vreti voi. Pentru ca pe productie ACM compresoarele merg la maxim deci nu este nici o diferenta intre on/off si invertor.

Acum daca vorbim pe modul de incalzire lucrurile nu mai stau chiar asa simplu. Nu vreau sa explic foarte multe aici, de ce si cum, dar cred ca o pompa de caldura Termocasa ar evolua bine intr-un sistem cu volum mare de apa, incalzire in pardoseala cu puffer cu o automatizare ceva mai desteapta, intr-un sistem cu volum de apa mic cu 10 raditoatare sistemul ar fi dezastruos din multe puncte de vedere.

Acuma ce pretentii sa avem de la o pompa de 2300 de euro?

Cum e cu garantia de 25 de ani?

Pompele de caldura TermoCasa pana acum ceva timp beneficiau de super garantia de 25 de ani pentru compresor, acum pe site am vazut ca s-a redus la 20 de ani. La garantia asta de 20 de ani pe site nu am vazut nici o steluta.

La birou am aflat ca se supune totusi unor conditii, in sensul ca trebuie sa faci revizie o data la 3 ani pentru a beneficia de garantie. E ca la masina, ai garantie doar daca faci service.

Cum functioneaza? Trebuie sa demontezi pompa la fiecare 3 ani si sa o trimiti catre Termocasa. La fabricuta (garaj) se schimba uleiul, filtrul si refrigerantul (Evident agentul frigorific vechi este recuperat si trimis spre distrugere)

(Pe de alta parte mie mi-a lasat impresia ca la garaj nu exista un recuperator de freon, e un device prea scump si prea complicat de utilizat)

In momentul de fata aceasta operatiune costa modicul pret de 1000 de lei plus costurile de livrare.

Cu ocazia asta am observat ca in fisa tehnica de pe site nu este specificata cantitatea de refrigerant necesara acestor pompe de caldura. Evaluez ca la aceste capacitati e nevoie de 1-3 Kg de refrigerant.

Cum pretul pe tipul asta de refrigerant la retail a ajuns pe la 2o0 de lei o sa inceapa sa faca sens utilizarea unui recuperator de freon.

Pana de curand refrigerantii astia erau chiar ieftini adica 1Kg costa poate 5 -10 euro. Acum un refrigerant si-a triplat pretul.

Termocasa sustine ca schimba refrigerantul datorita faptului ca isi pierde din proprietati, dar producatorii de refrigeranti sustin ca acestia sunt cu termen de garantie nelimitat intr-o instalatie frigorifica.

Eu cred este ca este absolut imposibil ca in 3 ani un refrigerant de marca sa-si piarda proprietatile intr-o instalatie corect executata. Ati vazut voi pe undeva pe la un aer conditioant sa schimbe cineva uleiul sau refrigerantul daca nu are nici o problema?

Parerea mea este ca refrigerantul se schimba si nu se recupereaza pentru  ca operatiunea de service  este de tip taca-paca, vine pompa cu fane curier, se da refrigerantul afara, dai compresorul pe spate sa se scurga uleiul, bagi unul nou, doua suduri la filtru. Un vacuum asa pe monometru. Incarcare cu refrigerant, pregatire de livrare.

Am totusi impresia ca nu prea se ingramadeste lumea la service.

Pana la urma fiecare producator isi face procedura interna de service si mententanta, iar daca garantie este sustinuta si produsul functioneaza, toata lumea ar trebuii sa fie multumita.

De asemnea va rog sa nu uitati ca aceasta pompa nu contine apropape nimic, adica pompe de recirculare, electronica, fluxostate, vana cu 3 cai, termostate, senzori de temperatura. Deci garantia se refera la compresor, teava de cupru, teava phd, teava ppr, contactori, cutie de tabla, restul echipamentelor achizitionate de beneficiar sunt garantate de ceilalti furnizori.

In final problema cu garantia este ca daca Domnul Adrian se suceste si inchide taraba garantia e in aer.

Tinand cont ca cea mai ieftina varianta de 8 kW pleaca de la 2300 de eur cu TVA, cam de 3 ori mai ieftina decat un alt competitor serios (da sa nu comparam lucrurile). Eu zic ca per total e o varianta aproape ieftina pentru o aplicatie pe la tara, o casa asa de vacanta unde facem o instalatie DIY cu apa de la fantana sau din orice alta sursa inepuizabila, ceva ieftin si bun fara batai de cap.

Oricum e mai ieftin sa o cumperi decat sa o faci tu. Numai sculele de care ai nevoie ca sa lucrezi pompa asta de caldura te costa cel putin jumatate din valoarea ei. Iar piesele nu le vei putea lua niciodata la pret de fabrica ca sa zic asa.

Ca sa nu mai vorbesc ca nu vei putea cumpara fractii de refrigerant si o sa trebuiasca sa cumperi o butelie intreaga de refrigerant.

Din pacate asa cum am vazut eu ca arata sudurile, acestea mi se pare ca nu sunt executate in camp de azot si oricum nu de un meserias si asta este o mare problema pe termen lung. Daca sudurile nu sunt executate in camp de azot nu merita sa achizitionati pompa de caldura termocasa, cel putin nu la pretul afisat.

De la publicarea acestui articol am vazut ca s-au facut cateva imbunatiri pe site-ul Termocasa. Au aparut conditiile de garantie pentru pompele de caldura. Deci ai 20 de ani pentru compresor si doi ani pentru celelalte componente, dar doar daca cumperi garantia extinsa care incepe de la 200 de eur in functie de pompa, revizia e gratuita si de data asta se pare ca nu mai trebuie sa trimiti pompa la sediu, se deplaseaza ei la tine sau niste terti. Dar tot trebuie sa platesti consumabilele.

Acuma stau eu si ma intreb asa ca prostu. Pai ce frigotehnist vine cu scule de mii de euro, cu recuperator de refrigerant, cu cantar, cu pompa de vacuum, cu butelie de refrigerant, cu butelie de azot, cu butelii de sudura, cu masina de firma cu motorina sa ia 400 de lei pe doua kg de refrigerant, cat sa castige la treaba asta? si sa vina de 6 ori in 20 de ani, practic cu bani de la el de acasa. Trebuie sa fie o inginerie si aici pe care nu o inteleg, sigur merita si asta un patent pe la Geneva pe undeva.

Urmatoarea chestiune care s-a punctat foarte clar, ca am avut eu indoieli aici in articol,  a fost partea cu sudura cum ca nu s-ar face in atmosfera protejata, la Termocasa ei nu se sudeaza asa orsicum ci in atmosfera de hidrogen. Ca asta e cea mai tare sudura.

Sudură cu Argint în câmp de Hidrogen:

„astfel experții în chimie și tehnologia materialelor din cadrul companiei Termocasa au făcut mai multe teste și au dezvoltat protocoale de executare a sudurilor care implică utilizarea unor metale prețioase precum Argintul în aliaje iar tehnică de sudură este completată de o atmosfera de sudură controlată prin utilizarea hidrogenului în combinație cu alți compuși chimici care pot asigura ermetizarea tuturor porilor de sudură astfel încât să nu existe scurgeri în perioada de 20 ani cât este garanția produselor Termocasa.”

Textul asta confirma ca cele spuse de mine sunt adevarate, in sensul ca daca oameni stiau despre ce e vorba in loc de sudura ar fi folosit termenul de brazare. Pentru ca nu sudeaza in esenta ci brazeaza adica fac o lipitura tare, iar orice brazare se face cu aliaje care contin si argint pentru ca acesta scade temperatura de topire si confera rezistenta mai mare lipiturii.

Brazarea nu se face in atmosfera controlata pentru ermetizarea porilor. Hai ca ti zic eu care e treaba. Nu ne intereseaza ce se intampla in afara tevii. Cupru se oxideaza la temperatura inalta si in contact cu oxigenul produce un oxid care se desprinde de pe teava. Daca asta se formeaza in interiorul circuitului frigorific fulgii de oxid pleaca la plimbare prin circuitul frigorific si iti blocheaza vana de expansiune, cresc uzura la compresor. Aveti grija sa nu bagati hidrogen prin pompa de caldura si dupa aia sa-i dati foc.

In orice caz, urmatorul pas care ar creste increderea in produse, parerea mea e ca trebuie sa existe posibilitatea de a vizita fabrica la solicitarea clientilor. Sa vada lumea protocoalele de sudura, cum se inchid porii, cum se face pompa de caldura.

Mai citeste si despre pompele de caldura ASG sa vezi diferenta.

(13) Comentarii

 1. Costel
  nov. 07, 2018 at 12:20 am

  Ați lăsat un final deschis? Urmează partea a doua?
  Dacă ați ținut să faceți un review produsului și considerați că este foarte important ca sudurile sa fie executate în camp de azot nu considerați că trebuia să aflati lucrul asta înainte să publicati articolul astfel încât review-ul sa fie complet și obiectiv? Se poate interpreta că vreți să faceți un rau celor de la termocasa.
  In rest, apreciez articolul dvs.

  • Adrian Sarbescu
   nov. 07, 2018 at 2:12 pm

   Am vizitat cele mai mari fabrici de chillere si pompe de caldura din Europa, nici un furnior nu interzice accesul vizitatorilor in fabrica, pentru a vizita linia de productie. Numai la Termocasa nu se permite accesul in celebra fabrica. Aveti o explicatie? Daca nu am vazut linia de productie nu pot sa-mi dau seama. Pe vorbe nu merge.

 2. Gicu
  dec. 19, 2018 at 10:57 pm

  Google , Facebook si Microsoft au pornit tot dintr-un garaj iar cand sau mutat din acel garaj erau deja miliardari in dolari . La cat sunt de inovativi cei de la Termocasa eu cred ca au toate sansele sa-si depaseasca adversarii si sa ajunga in top .

  • Adrian Sarbescu
   dec. 20, 2018 at 10:39 pm

   Si care e inovatia?

 3. Robert Burjan
  ian. 05, 2019 at 9:28 am

  Nu va pot contrazice in ceea ce ati scris despre „capodopera” oradeana, dar daca sunteti asa de meseriasi, cum ati reusit sa executati o lucrare ca „Incalzire in pardoseala in Voluntari” si pedeasupra sa va mai si laudati cu ea? (=

  • Adrian Sarbescu
   ian. 05, 2019 at 10:19 am

   Nu prea inteleg care este legatura dintre pompa de caldura de la Oradea si incalzirea in pardoseala din Voluntari. Da stiu ca poza respectiva a socat lumea instalatorilor prin faptul ca tevile nu sunt asezate uniform se ingusteaza si se labarteaza intr-un mod ciudat, dar e conceptul meu si gandirea mea pentru acest proiect, care apropo este functional si functioneaza foarte bine.

 4. Silviu I
  mai 22, 2019 at 8:45 am

  Buna ziua,

  Dupa vizualizarea atenta a site-ului si a tuturor clipurilor termocasa sunt convins ca este o mare escrocherie. Oamenii astia nu au inventat nimic si produc aproape nimic. Brevetele si premiile lor sunt niste falsuri grosolane iar reprezentantul lor este atehnic.
  Ca sa o luam pe rand :
  – panourile solare denumite de termocasa „cu absorbtie directa” sunt de fapt colectori solari nepresurizati. Acest produs se fabrica in China de peste 25 de ani. Panourile solare termocasa sunt fabricate integral in China. Termocasa nu a inventat nimic in acest sens ci doar importa din China un produs pe care isi pune logo-ul.
  – pompele de caldura sunt extrem de simple si pot fi asamblate de orice frigotehnist cu experienta. Fata de majoritatea pompelor din piata ei folosesc acel schimbator tubular care ….nici macar nu este inventat de ei. Acest schimbator se folosea cu mult timp inainte sa apara termocasa. Performantele declarate de producator sunt eronate.
  Avand in vedere cand de simpliste sunt produsele vandute de termocasa cred sincer ca preturile lor sunt exagerat de scumpe.

 5. Ionut
  aug. 11, 2019 at 2:40 pm

  Bună ziua.
  Intrebare: Având în vedere ca prin circuitul încălzirii prin pardoseala circula apa din put. acestea nu se pot colmata, infunda?

  • Adrian Sarbescu
   aug. 12, 2019 at 1:54 pm

   Circuitul de put cu circuitul de incalzire sunt separate in/sau de pompa de caldura, deci poti incarca circuitul din casa cu apa demineralizata

 6. Mihai.S.
  oct. 25, 2019 at 7:22 am

  Am urmarit cu interes subiectul Termocasa, intrucat am in plan achizitionarea unor panouri termice „cu absortie directa”, nu are legatura directa cu subiectul, dar va provoc la un comentariu despre eficienta acestora de 30% in plus comparativ cu cele „heat pipe”.

 7. Ionut
  oct. 26, 2019 at 11:57 am

  Bună ziua. Intenționez sa cumpăr o pompa de la termocasa. Momente oscilez între aer apa de la Chofu 10kw și termocasa 12 KW. Costurile pentru tot ce cuprinde camera tehnica sunt aproximativ asemănătoare.
  Știu ca instalația la termocasa arata rudimentar dar pana la urma ma interesează sa facă căldură la un consum de energie electrica bun. La o suprafață de 125 m2 încălzire pardoseala parter +mansarda cărămidă +10 cm polistiren geamuri tripan ce varianta ați alege din cele de mai sus?

 8. oct. 31, 2019 at 6:09 am

  Adrian o pompa de căldură e in esenta un frigider care face atât rece cât și cald si chiar apa calda menajeră. Poată că pompa de la Oradea e una mai simpluță și fără automatizare dar asta nu inseamna ca nu poate fi eficienta. Studiez pompele de căldură și mai ales schimbatoarele de căldură cu pamantul; am si facut un doctorat în domeniu. Personal optez pentru cazul particular când pompele apa – apa au ca sursa rece solul asa numitele pompe sol-apa Eu zic să nu fim cârcotași. Pompele apa-apa in general folosesc apa din puț, lac pânză freatica direct in circuit ceea ce face si in prezenta unor filtre si dedurizatoare să ducă la probleme apa având diverși compusă dizolvati, temperatura care uneori trebuie scazuta pe un circuit secundar -desuperheater folosit in producerea ACM. Când atragi prea multa apa din rezervor fie el fântână fie pânză freatica risti să înisipezi sursa si de aici probleme, plus ca daca nu ai debit suficient poți arde pompa etc. In opinia mea pompele sol – apă sunt cele mai bune raportat la producția de căldură, aer conditionat si ACM comparativ cu problemele pe care le pot pune care tind la zero.

 9. Lucian
  ian. 22, 2020 at 2:39 pm

  Cu 10.000 de euroi cât costă în realitate asemenea sisteme îţi izolezi casa brici…şi poţi folosi pe urmă încălzire cu calorifere electrice….consumul va fi tot pe acolo

Lasă un răspuns