Panouri radiante

Panour radiant alb pentru incalzire spatii

Panouri radiante

Ma tot uit pe net si sunt bombardat cu articole despre panouri radiante de o gramada de bloggeri care nu prea au treaba cu industria HVAC.

De cand imi doream sa scriu un articol despre panouri radiante?

Ei recomanda panouri radiante ca solutie de avangarda in industrie si cunosc ei pe cineva, evident foarte priceput sa-ti vanda niste panouri radiante.

In primul rand ca despre panourile radiante e greu sa gasesti o informatie despre cum sunt realizate. Tehnologia asta de ultima generatie pare sa fie un black-box, nu prea poti sa afli principiul de functionare, doar ca face si drege si ai numai avantaje.

Asa ca am scormonit putin sa vad cam cum e construit un panou radiant, cine stie ce tehnologie ar putea fi in spate.

Constructia este chiar simpla. O placa de aluminiu, vopsita la cerere, cu o rama de fibra de sticla in spatele careia se afla un print cu nano-carbon pe o folie epoxy. Acest print fiind defapt o rezistenta electrica.

Toate acestea impachetate intr-un strat de izolatie, niste folie de cupru pentru conexiunea dintre cabluri si print si evident un cablu cu stecher. Totul Made in China.

In concluzie panourile radiante sunt o banala rezistenta electrica

Acum sa discutam mai pe larg avantaje panouri radiante:

„metoda incalzirii cu panouri radiante functioneaza pe acelasi principiu prin care soarele incalzeste pamantul, acest principiu face ca incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu sa fie total diferita de alte metode de incalzire”

Transmiterea caldurii se face prin trei componente, radiatie, convectie si conductie.

Da, caldura de la soare la pamant se transmite exclusiv prin radiatie. Dar in sistemele de incalzire obisnuite, transmiterea caldurii se poate face prin toate cele trei componente, in functie de sistem este folosita mai mult sau mai putin o componenta.

Cu alte cuvinte daca punem un panou radiant pe pardoseala va transmite caldura si prin radiatie si prin convectie, exact ca o incalzire in pardoseala.

„Prin incalzirea obiectelor inaintea aerului pierderile de caldura se reduc la minim, asigurandu-se incalzirea uniforma a incaperii.”

Fals, pierderile de caldura sunt aceleasi indiferent de cine se incalzeste primul sau ce metoda de incalzire folosim.

Panourile radiante fac mai degraba o incalzire punctuala decat o incalzire uniforma.

„Panourile radiante Y sunt produse durabile cu randament ridicat și te pot ajuta să reduci costurile la încălzire cu până la 50%! Au efect antibacterian și elimină ingrasia și condensul.”

„Dat fiind randamentul extrem de mare al panourilor, orice amplasare a acestora intr-un spatiu de locuit va genera o economie cuprinsa intre minim 30% si maxim 65%.”

Dinou afirmatii discutabile, o rezistenta electrica are un randamente de 99%,  dar daca calculam energia folosita de la sursa randamentul este undeva la 33 %.

Daca indreptam un panou radiant spre o zona cu igrasie, acolo probabil ca nu o sa se mai formeze, deoarece suprafata respectiva o sa fie suficient de calda incat sa nu mai condenseze, dar asta nu este o solutie.

Utilizarea panourilor radiante nu este o solutie adevarata impotriva igrasiei si a condensului.

Panourile radiante nu sunt o solutie daca ne dorim o temperatura ridicata in casa pe timp de iarna si uniforma.

Cum putem obtine costuri mai reduse la energia electrica cu panouri radiante?

Panourile radiante, tuburile radiante si orice alte sisteme radiante au fost concepute pentru incalzire punctuala.

Se bazeaza pe faptul ca omul absoarbe mai bine radiatia, astfel noi ne simtim incalziti desi temperatura mediului ambiant este mult mai scazuta. De aici rezulta si economiile pentru sistemele industriale sau comerciale.

Sa ne gandim la acele ciupercute cu gaz, care se gasesc pe la terase, de obicei pe langa un vin fiert.  Folosesc acelasi principiu. Este mult mai rentabil sa incalzesti oamenii din imediata apropiere, decat sa incalzesti tot aerul din jurul lor.

Panourile radiante nu sunt confortabile. Cu cat ne apropiem sau ne departam de ele simtim fluxul de caldura care se mareste pe masura ce ne apropiem sau scade pe masura ce ne indepartam.

Panourile radiante au o temperatura ridicata a suprafetei pentru a livra un flux de caldura semnificativ pe unitate de suprafata mica. Diferenta mare de temperatura dintre suprafata radianta si corpul uman creeaza disconfort.

Poti realiza o suprafata radianta cu un sistem de tevi pentru incalzirea in pardoseala montate in tavan sau in pereti daca sistemul nu mai permite montarea in pardoseala.

Suprafetele radiante realizate cu agent termic sunt mai confortabile deoarece temperatura lor este mult mai apropiata de cea a corpului uman si suprafetele sunt semnificativ mai mari.

In schimb poti utiliza o pompa de caldura care este de 3 ori mai eficienta si cu care poti face si o racire radianta mult mai confortabila.

In concluzie nu se poate spune ca facem economie cu panourile radiante, nu putem spune ca facem economie cu o centrala electrica sau cu o incalzire electrica in pardoseala din moment ce consumam kW pe kW.

Unde recomand montarea de panouri radiante?

In case de vacanta, utilizate rar, unde avem nevoie de un sistem rapid de incalzire.

In camere de baie unde nu avem incalzire in pardoseala sau suplimentar la incalzirea in pardoseala. Atentie insa la protectia electrica!

In camere unde incalzirea in pardoseala nu este suficienta pe temperaturi extreme si daca nu mai putem monta calorifere.

Daca vrei sa faci un sistem de incalzire taca-paca, cu buget total relativ restrans.

 

Share this post

Comments (10)

  • ciclop Reply

    ce inseamna „taca-paca” in ce limba este !!!!

    ianuarie 4, 2019 at 6:15 pm
  • ciclop Reply

    ci inseaman sistem „”taca-paca”” in ce limba eate !!! in limba eschimosilor probabil, nu l-am gasit in nici-un dictionar !!!

    ianuarie 4, 2019 at 6:19 pm
  • alin Reply

    Eu am incalzire cu panouri radiante si sunt foarte rentabile la un apartament de 80 mp cu toate utilitatile pe curent am avut un consum de 450 kw acum pe timp de iarna deci 300 lei eu zic ca e ok

    martie 27, 2019 at 8:10 am
    • Opris Orlando Sorin Reply

      450kw cred ca este o eroare. Ai avea nevoie de portile de fier acasa. Eu la desene animate am vazut mai multe.

      iunie 12, 2022 at 9:50 pm
  • Cristi Grigore Reply

    Un articol corect.

    iunie 14, 2019 at 11:10 am
  • Stefan Soare Reply

    Suntem o firma care executa instalatii cu panouri radiante ( intre altele ). Nu ne facem promovare, nu avem agenti de vanzare dar lucram. Lucram pe baza de recomandari, din partea clientilor multumiti ( nu te va recomanda nimeni, daca a fost nemultumit ). Avem sute de panouri radiante montate, atat de joasa cat si de inalta temperatura, nefiind principalul domeniu din care ne castigam existenta. Lucram cu panouri Fenix, fabricate in Europa, asta ca sa dezmintim stirea ca toate panourile radiante sunt fabricate in China ( fiecare lucru spus aparent inofensiv, poate sa aibe menirea sa arunce in derizoriu ). Nu o fi, oare, clientul cel mai indreptatit sa spuna daca ceva functioneaza bine sau nu? Nu poate fi el cel care sa compare si sa dea un verdict, avand posibilitatea sa foloseasca acel produs si sa-l compare cu altele folosite pana atunci? Intreb si eu.

    august 7, 2019 at 8:38 am
  • Romeo Miron Reply

    vere… eu stau la ultimul etaj si nici nu e blocul reabilitat. Am doua panouri de care zici si sincer am trecut si de a doua iarna si sunt spre a treia. Am panouri dupa cum spuneam, doua unul in sufragerie si celalalt in dormitor. E belea, cat il programez atata merge si gata. Bine in bucatarie ma incalzesc cu aragazul iar in baie…!!! ce crezi, ajunge caldura din camere care o iau usor pe hol si intra si in baie. E ok la pret pe luna iarna… In rest, numai de bine…!!!

    septembrie 4, 2019 at 12:33 pm
  • M Eduard Reply

    Mda, vorbesti de pompa de caldura de parca ar costa cat panourile radiante. Clar ca pompa de caldura are un consum mult mai mic, dar si instalatia, saparea in curte costa cu tot cu pompa 50000 ron pe putin. De la 50 mii lei la cateva mii lei e drum lung.

    octombrie 3, 2020 at 6:23 pm
    • Opris Orlando Sorin Reply

      Pompa de caldura are consum mic la stadioane inchise. La 80mp ca sa pompezi in 10 tuburi la 10m adancime freon ai nevoie de o instalatie de pompaj care anuleaza orice randament dat de ciclul Carnon al masinii termice. La case mici aerotermele cu ventilator (nu exista ceva mai rentabil oricata publicitate s-ar face). Mai e AC (masina termica Carnot) dar pana pe la 0. Pe urma unitatea externa incepe sa decoleze. Desi pe unele (al meu MIDEA) scrie ca ar merge pana la -15).

      iunie 12, 2022 at 9:54 pm
  • Maria Popa Reply

    Panourile radiante cu infraroșu chiar reprezintă o metodă foarte bună pentru încălzire. Nu zic că nu se și exagerează, însă dacă se optează pentru panouri radinte de calitate, cum sunt, spre exemplu, cele produse în Cehia, și se face corect dimensionare corectă, va fi și căldură în încăpere și vor fi și consturi mai mici la încălzire.

    Referitor la costuri încălzirii, binențeles că acestea vor varia de la caz la caz, în funcție de pierderile de căldură ale fiecărei locuințe. Însă, o reducere a cheltuielilor cu încălzirea cu 20% eu zic că se obține, comparând cu alte sisteme de încălzire pe bază de energie electrică, cum sunt centralele termice. Pentru încălzirea unei camere de 14 mp, bine izolată, se consumă lunar cam 170 kW (120 lei, dacă luăm în calcul un preț/kW de 0,70 lei), ceea ce cred că e rezonabil.

    Totodată, nu este de ignorat nici faptul că panourile radiante se instalează foarte simplu și nu necesită mentenanță sau revizii periodice. Astfel, te-ai hotărât să îți instalezi panouri radiante, le-ai comnadat, în 1-2 zile ajung la tine, în 1-2 zile le instalezi (cu sau fără electrician) și ai căldură în casă. Dacă mergi pe ceva de calitate, 20-25 ani nu ai treabă cu ele.

    În ceea ce privește mitul că încălzesc doar corpurile, fiind bune doar pentru încălzire punctuală, total neadevărat. Într-adevăr, panourile radiante încălzesc cu prioritate corpurile, dar finalitate este cea pe care o țintește tot omul, respectiv încălzirea aerului. Singura diferență față de încălzirea prin convecție o reprezintă calea prin care este încălzit aerul. Este adevărat că dacă ții rece în cameră și pornești panoul, imediat simți căldură la nivelul corpului, deși în cameră este rece, dar după un timp de funcționare se încălzește și aerul, și cred că e destul de logic.

    Una peste alta, o spun că încălzirea cu panouri radiante e bună. Nu trebuie să fim nici naivi să credem că se reduc costurile cu încălzirea cu 50%, așa cum susțin unii comercianți, dar o reducere considerabilă se obține și, în plus, au durată mare de viață și se instalează foarte ușor. Tot ce am scris aici are la bază experiența mea cu acest sistem de încălzire, cunoscându-l de prin 2013, de-a lungul timpului folosind și comercializând panouri radiante.

    iulie 1, 2024 at 4:44 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Adrian Sarbescu