Top 16 dezavantaje ale sistemului de incalzire in pardoseala

incalzire in pardoseala dezavantaje

Top 16 dezavantaje ale sistemului de incalzire in pardoseala

Am facut cautari extinse pe Google pentru a colecta cat mai multe pareri despre dezavantajele sistemelor de incalzire in pardoseala. Din punctul meu de vedere majoritatea argumentelor celor care sunt contra sistemelor de incalzire in pardoseala sunt mituri.

 

Aceste mituri au aparut din cauza faptului ca pe piata au existat putine informatii in domeniu si multe lucrari sau executat fara proiectare si fara pregatire de specialitate. De aceea au existat si multe instalatii de incalzire in pardoseala cu apa care nu au functionat sau nu au functionat la parametrii optimi.

 

Dar trendul este favorabil pentru sistemele de incalzire in pardoseala cu agent termic, sisteme ce vor fi din ce in ce mai populare mai ales in combinatie cu casele izolate si centralele termice in condesare sau pompe de caldura.

Daca te-ai hotarat sa-ti faci o incalzire in pardoseala, mai bine achizitionezi un proiect de incalzire in pardoseala ca sa scapi de griji si complicatii.

Este sanatoasa incalzirea in pardoseala?

Da, se pune de multe ori aceasta intrebare legitima, in legatura cu incalzirea in pardoseala. Incalzirea in pardoseala se supune unor reguli de temperatura maxima a suprafetei radiante. Daca depasim aceasta temperatura, pardoseala poate crea disconfort in primul rand si ar putea cauza probleme de sanatate, dar nu exista studii clinice aprofundate pe aceasta tema. Atat timp cat suntem in limitele admise, incalzirea in pardoseala este sanatoasa.

Sistemul de incalzire in pardoseala ridica praful?

“Unul dintre dezavantajele acestui sistem de incalzire este faptul ca poate ridica praful din incapere mai repede decat sistemele clasice cu radiatoare, datorita faptului ca incalzeste o mare parte a pardoselii, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care nordicii il utilizeaza cu preponderenta in incaperi cu umiditate ridicata.”

“La mine cel putin, chiar daca temperatura in pardoseala e mica, tine praful sus. Am facut comparatii cu celelalte camere si pot spune ca e mai mult praf in aer in zonele unde am pardoseala. Pentru astmactici sau cei cu alergii nu e o chestie prea interesanta. Am auzit multe plangeri pe tema asta. Partea buna e ca e praful e distribuit uniform”

“nu era recomandata locuintelor din cauza faptului ca praful este ridicat de caldura degajata de pardoseala iar rata imbolnavirii de plamani era mai ridicata la cei care aveau acest gen de incalzire fata de cei cu incalzire prin calorifere…”

“Cine spune ca la incalzirea in pardoseala nu se ridica praful sincer nu cred ca stie exact ce vorbeste, nu am numai experianta mea ci si a altor prieteni ce au acest sistem de incalzire instalat. Praful sta suuuuus si ramane acolo. Daca vreti, intr-o zi cu soare fac poze in camere incalzite in pardoseala si in cele cu calorifere. Se poate spune ca nu circula la fel de mult ca la calorifere insa doar atat.”

Chestiunea cu praful mi s-a parut ca este una dintre cele mai frecvente temeri ale potentialilor utilizatori. Fapt, incalzirea prin pardoseala nu produce praf.

Praf exista aproape peste tot, mai ales in orasele din Romania, daca nivelul de praf este vizibil inseamna ca trebuie sa identificam cauza aparitiei lui.

Chiar daca am schimba sistemul de incalzire acest lucru nu ne ajuta la eliminarea prafului. Praful se va ridica si daca il vom antrena noi prin miscare in camera.

Impotriva prafului trebuie sa avem in vedere urmatoarele: variata ieftina este sa facem curatenie mai des, sa eliminam toate reziduurile de dupa constructie si finisaje, sa aspiram sapa inainte de montajul parchetului, sa instalam sisteme de aspirare centralizata cu evacuare in exterior, sa instalam sisteme de ventilare cu filtre F7 sau F9, sa tinem casa in suprapresiune, putem avea si sisteme de filtrare portabile in interior.  

Incalzirea in pardoseala usuca aerul ?

“incalzire prin pardoseala… nu se prea mai face. Usuca aerul plus alte dezavantaje.”

Altcineva spunea ca aerul nu e la fel de uscat. „Cand am avut copii mici am cumparat un higrometru (masoara umiditatea) pentru a fi sigur ca nu am probleme cu umiditatea. Acum acesta este montat in bucatarie unde se presupune ca am o umiditate relativa mai mare ca in celelalte camere. Din pacate nu e asa, atata timp cat afara au fost temperaturi pozitive si incalzirea a functionat sporadic umiditatea a fost Ok, in jur de 55-60{a859e45feac4840d772caeceb79366a89c5ac3c0925e782052cc1778d5ffaebd}. Acum cand e frig si pardoseala merge mai mult dimineata gasesc si 35{a859e45feac4840d772caeceb79366a89c5ac3c0925e782052cc1778d5ffaebd} umiditate. Am masurat si in celelate camere si valorile sunt apropiate – 35-40{a859e45feac4840d772caeceb79366a89c5ac3c0925e782052cc1778d5ffaebd}. Ca sa nu mi se arunce in fata iarasi faptul ca am construit instalatia cu „nenici” [cu toate ca am facut-o cu o firma ce se ocupa cu asa ceva, mentionez ca este complet automatizata, temperaturile in camere reglate individual, temperatura de pe turul centralei setata la 50 degC iar incalzirea in pardoseala setata pe 27 degC [cam putin dupa parerea mea dar e Ok, pisica o considera calda atata timp cat zace pe acolo].”

Casele noastre nu sunt etanse, au destul de multe infiltratii si din cand in cand mai si aerisim. Fenomenul de scadere a umiditatii relative in case pe masura ce afara se raceste este normal.

Capacitatea aerulu de a retine umiditatea scade o data cu scaderea temperaturii, deci aerul rece de afara cu umiditate relativa mare incalzit va avea avea umiditate relativa scazuta si va dilua umiditatea relativa din casa scazand procentul acesteia.

De aceea iarna in casele ventilate umiditatea relativa este mica.

Putem considera ca orice sistem de incalzire actioneaza asupra umiditatii la fel.

Se pot sparge tevile de incalzire in pardoseala?

“Exista riscuri ca acele tevi, indiferent din ce sunt ele, sa se sparga? Ori de la dilatare, ori de la uzura…varii motive. Si bineinteles daca se sparg, apa fierbinte sa fie prin casa?”

Producatorii seriosi de teava pentru incalzirea in pardoseala testeaza fiecare lot de teava. Exista o probabilitate foarte mica sa aveti probleme cu o teava din cauza unui viciu de fabricatie. Toate tevile comercializate in Europa sunt testate pentru o durata de viata standard de 50 de ani la temperatura si presiunea nominala. Utilizarea tevilor sub temperatura nominala le prelungeste viata.

Va poate opari sau arde sistemul de incalzire in pardoseala cu apa?

“atentie insa , piciorul descult este f sensibil. eu unul nu prea recomand chestia asta la cei cu copii mici. daca spirele nu sunt bine puse ( prea apropiat in unele locuri), pot exista zone mai calde si un bebelus se va frige pe acolo.”

Ca sa va puteti opari temperatura agentului termic ar trebui sa fie peste 65 de grade si sa puteti avea contact direct cu acesta. Temperatura de operare pentru agentul termic din pardoseala este in general sub 40 de grade. In cazul in care o teava s-ar sparge nu va poate stropii, ea fiind inglobata in sapa. Depasirea unor temperaturi de peste 40 de grade la nivelul suprafetei radiante sunt aproape imposibile.

Face fata incalzirea in pardoseala in Romania datorita temperaturilor scazute?

“nu fac fata datorita pierderilor in sol la -30. in zone mai calde ale romaniei ( gen constanta ar merge ) dar la munte nu recomand. un mic calorifer eventual mascat si inchis legat la instalatie nu deranjeaza pe nimeni. si de preferat numai jos, nu la etaj. altfel aerul cald care se ridica de jos intalneste sus tavanul deja incalzit de tevi si se incinge rau.”

Incalzirea in pardoseala face fata in orice casa izolata adecvat din Romania. In ultima perioada nu mi se pare ca in Romania temperaturile sunt foarte scazute pe perioade foarte lungi. Mai de graba ne pregatim pentru efectul de sera.

Incalzirea in pardoseala ajuta la dezvoltarea microorganismelor si a bacteriilor?

“Hai ca ma bag si eu in discutie acum. Referitor la faptul ca acest tip de incalzire nu ridica praful, nu „afuma peretii”, ma intreb daca a studiat cineva (sau este un sistem relativ nou adoptat pe scara larga in lume) daca aceasta pardoseala incalzita nu este FOARTE nociva din punctul de vedere al placii bacteriene sau microbiene (nu ma pricep deloc la medicina) tinand cont ca aceasta are o temperatura calda optima dezvoltarii acestor micro-organisme sau ce or fi.”

Pentru dezvoltarea bacteriilor este nevoie si de umezeala, in general, la incalzirea in pardoseala nu sunt conditii de formare a umezelii. Sistemul usuca sapa, evapora chiar si apa din sifon. Poate exista acest pericol in cazul om care efectuam si racirea camerelor cu ajutorul sistemului radiant. In aceste conditii trebuie sa ne luam masuri de precautie impotriva formarii condensului.

Face fata la eliminarea condensului de pe termopane?

“cica ar provoca ridicarea prafului, mucegai pe tavan(?!?”

“eu tocmai vin de la un nene care se facea ca vinde Junkers, si care m-a sfatuit prieteneste sa nu-mi pun in pardoseala, ca e buna numa pentru biserici si hale… Uite cum pierde lumea clienti…”

“face fata doar incalzirea prin pardoseala fara calorifere? ma refer mai ales la condensul de pe termopane.”

Formarea condensul de pe termopane tine de calitatea feroneriei utilizate si de umiditatea relativa din casa, nu de tipul sistemului de incalzire.

Daca temperatura suprafetei interioare a termopanului scade pana la punctul de roua, aceasta va condensa indiferent de sistemul de incalzire. Mucegaiul este tot o problema de condens, se rezolva cu termoizolatie si/sau ventilatie.

In general suprafata termopanului ajunge la punctul de roua pentru ca exista o punte termica in interiorul feroneriei. O feronerie de calitate nu va ajunge la punctul de roua.

Cum se repara sistemul de incalzire in pardoseala ?

“Daca se strica ceva, cum se repara? la calorifere e simplu. “

“Daca se strica ceva, la incalzirea in pardoseala ai belit-o. La cea clasica se repara foarte simplu, sau mult mai simplu”

Este foarte putin probabil ca o teava aflata in pardoseala sa se sparga in 50 de ani de functionare din cauza unui viciu de fabricatie.

Componentele care se pot defecta la un sistem de incalzire in pardoseala, sunt componente aflate la vedere, care se inlocuiesc extrem de simplu.

Si distributia alimentari caloriferelor se trage tot prin pardoseala. Utilizarea de teava tip PPR pentru aceasta operatiune este foarte riscanta.

Care este pasul maxim la care se pot monta tevile de incalzire in pardoseala cu apa calda?

“ dilema este care este distanta maxima la care se pot pune tevile ca sa nu-ti dea senzatia de cald si mai rece intr-o zona.”

Se proiecteaza. Dar uzul distanta maxima este de 30 de centimetri intre spire.

Cand se inlocuiesc tevile de la incalzirea in pardoseala?

“putem presupune şi că ţevile sunt de foarte bună calitate, dar tot se vor fisura în 5,6 – 10 ani, când problemele vor fi aceleaşi  – asta bineînţeles nu se va întâmpla dacă la fiecare 5 – 7 ani se va face o curăţenie generală în casă, care va include şi înlocuirea în totalitate a ţevilor, cu tot cu gresia şi parchetul de deasupra, ceea ce cred că nu face mai nimeni.”

“durata de viata a sistemului de incalzire este de 50 ani. Dupa 50 de ani ce faci? In conditiile in care nu ai „incidente” intre timp.

Spargi tot si schimbi tevile? Cam scumpa distractia asta.”

Norma europeana, obliga producatorii de teava pentru incalzire in pardoseala sa testeze tevile pentru o perioada de utilizare de minim 50 de ani, la presiune si temperatura nominala, dar durata de viata poate fi mult mai mare si tine de temperatura si presiunea de exploatare.

Testele au aratat ca utilizarea cu temperatura si presiune mai scazuta prelungesc viata tevilor. Aceste tevi pot rezista poate chiar sute de ani in functie de calitatea apei de incarcare din instalatie.

Cat de mare este inertia termica la incalzirea in pardoseala?

“ inertia termica e mare spre foarte mare si cu doua fete. Pana incalzesti pardoseala te trec toate frigurile posibile. Intre timp in celelalte camere temperatura e Ok, perfecta as putea spune. Partea buna e ca la o oprire a centralei pentru cateva ore pardoseala nu se raceste semnificativ.”

” Singurul aspect pe care il reprosez eu ipat este ca are o inertie f. mare si trebuie tinut tot timpul in functiune. Ca sa recuperezi un grad pierdut e dificil, 2 grade sunt deja o problema. Avantajul care vine la pachet cu aceasta problema e ca temperatura devine uniforma, constanta si ca la 21-22 gr resimt acelasi confort pe care la bloc il aveam la 23-24 grade.

Da, intradevar, sistemele de incalzire in pardoseala au o inertie mare. Un sistem eficient ajunge la  80% din capacitatea  in 6 ore iar la 100% in 24 de ore. Aceste sisteme trebuie sa functioneze permanent nu in sistem deschis/oprit.

Sistemele mai slab executate pot ajunge si intr-o saptamana sau niciodata.

Daca avem o aplicatie in care dorim sa reincalzim repede o casa, (de exemplu o casa de vacanta) doar cu incalzire in pardoseala, nu este cea mai buna varianta.

Cu ce lichid se incarca instalatia de incalzirea in pardoseala cu agent termic?

“ nu e recomandat sa circule apa in sistemul de incalzire in pardoseala, ci un lichid special. nu mai retin alte detalii. despre lichid mi-a explicat de gradul de coroziune redus (duritate scazuta a lichidului), de rezistenta la temp. negative in cazul in care se intampla sa scada temp. si sa nu fie pornita instalatia (imobil locuit ocazional).  altfel e posibil sa apara servisari si clientul plateste”

In sistemul de incalzire in pardoseala si in toate instalatiile cu agent termic este recomandata utilizarea de apa demineralizata cu o conductivitate sub 100 de microsiemens/cm. Evitati utilizarea antigelului sau a altor inhibitori de coroziune.

Cu ce tip de parchet se monteaza incalzirea in pardoseala cu apa?

„In al doilea rand, nu sunt convinsa ca sistemul prin pardoseala merge asa bine cu parchetul pe lemn masiv. Nu exista atat de multa istorie si experienta in acest sens”

” Parchetul triplustratificat nu prea este recomandat pentru incalzire in pardoseala, exista posibilitatea sa nu reziste. Ar trebui sa fie de f. buna calitate, eventual adus din afara(se spune ca acela este ‘fiert’ bine), cu certificat de calitate si sa specifice ca este bun pt. incalzire in pardoseala (uneori are un H pe spate, de la Heat). Apoi, fiind de o grosime mai mare va avea efect izolator si probabil ca incalzirea in pardoseala nu va face fata, si va trebui suplimentata cu radiatoare.”

Sistemele de incalzire in pardoseala pot fi utilizate si cu parchet din lemn masiv dar si cu orice alt tip de parchet, acest lucru trebuie avut in vedere din momentul proiectarii instalatiei.

In ultima perioada am vazut ca parchetul din lemn masiv este din ce in ce mai putin utilizat, este extrem de scump si necesita conditii extra speciale de montaj.

Parchetul din lemn masiv pentru incalzirea in pardoseala este mai putin lat si este foarte sensibil la umiditatea relativa. Daca nu reusim sa pastram o umiditate relativa constanta acesta, din cauza deformarilor, poate smulge efectiv sapa.

Se poate pune sistemul de incalzire in pardoseala cu apa sub mobilier fara picioare?

„Daca canapelele si dulapurile nu au picioare bineinteles ca nu o sa pui sub ele , dara daca au poti sa pui linistit.”

„Un alt dezavantaj este faptul ca in general intr-o incapere in care exista sistem de incalzire in pardoseala trebuie sa cunoasteti foarte bine amplasarea mobilierului inca din faza de proiectare pentru ca nu este recomandat ca astfel de sisteme sa fie pozitionate sub acesta, pierzind astfel din eficienta. Tot la acest capitol se poate vorbi si despre faptul ca repozitionarea mobilierului in cazul in care se doreste reamenajarea incaperii trebuie facuta cu mare atentie tot pentru a nu pierde din eficienta sistemului.

Mai mult decat atat, mobilierul trebuie sa dispuna de picioare pentru a nu fi in contact direct cu pardoseala mai ales in zona unde este pozitionat sistemul de incalzire si din pacate nu veti putea utiliza nici covoare sau carpete in zonele respective.”

“ Intrucat incalzirea in pardoseala este fixa (nu mai poti muta tevile odata ce ai turnat sapa)devine foarte dificil sa rearanjezi o camera (sa te apuci sa muti/schimbi mobila) dupa bunul plac. Daca fac o incalzire in pardoseala luand in calcul o mobila fara picioare (noptiere, paturi, sifoniere etc),teoretic, va trebui sa creez un „layout” al tevilor care sa ocoleasca aceste piese de mobilier. In cazul in care nevasta ma bate la cap sa schimbam mobilierul (asta se poate intampla la fiecare 10 ani de exemplu) voi fi obligat sa merg pe acelasi aranjament al mobilei in camera. Nu voi putea sa schimb mobilierul de pe un perete pe altul pentru ca vor ramane zone de pardoseala neincalzite. “

Incalzirea in pardoseala se monteaza in toata sapa indiferent de mobilierul de deasupra, din mai multe considerente dar in primul rand sa nu va bateti capul cu alegerea mobilierului.

Instalatia de incalzire in pardoseala evapora apa din sifonul de la scurgere?

“ avand in vedere preturile scazute din ultima perioada putem sa nu discutam despre asta ca dezavantaj. Doar ca o adnotare as adauga o grija sporita la instalatia de scurgere in baie, in speta sifonul de pardoseala… pt ca fara a se acorda atentie acestui amanunt.. apare din cauza temperaturii pardoselii o senzatie de disconfort datorita mirosului ca rezultat al evaporarii apei din sifon si de asemenea recomand  utilizarea la bai a unei gresii de calitate care permite utilizarea solutiilor anticalcar, pt ca pot aparea pete albicioase pe gresie. In rest chestiile legate de praf eu consider ca sunt legende doar.. pt ca nu vorbim de incalzire prin convectie ci radianta, asadar frica de praf in cazul acesta este similara cu dropul de sare. Dar repet este vorba doar de instalatii de incalzire prin pardoseala corect proiectate si executate”

Problema cu evaporarea apei din sifon este reala, dar pentru acest lucru exista sifoane cu clapeta pentru a evita problema mirosurile neplacute.

Vezi aici de ce si cat costa proiectul de incalzire in pardoseala.

 

Share this post

Comments (20)

  • jony Reply

    ai concentrat toate prostiile de pe net nimic nou ,si nici profesional ,

    ianuarie 13, 2018 at 1:59 pm
  • AMS Reply

    Pardoselile incalzite duc la boli de rinichi si dialize candva si cum e moda profitului, este posibil sa fii nevoit sa schimbi conductele mai des si deci sa ai santier in casa in toata regula!!!

    ianuarie 22, 2018 at 3:16 pm
  • AMS Reply

    Ar fi frumos sa invieze Brejnev care datorita bioterapeutei Djuna a rezistat 20 de ani cu dializa si Ceausescu care suferea extrem de rinichi. Ambii au avut peste tot pardoseli incalzite, lucrate profesional, ca pt. presedinti…Nu tot ce este occidental, ultra-modern si ultra-sofisticat este si sanatos, profitul e mai important in sec. XXI, iar pt. aceasta se face oricum reclama!!!

    ianuarie 22, 2018 at 3:23 pm
  • AMS Reply

    Jony, cred ca tu sustii reclamele in vederea profitului!

    ianuarie 22, 2018 at 3:25 pm
    • Pronic Reply

      Eu am dilema combinației încălzirii în pardoseală cu parchet laminat.

      Cred că toată formaldehida din parchet se ridică forțat în aerul din casa.

      Ați găsit studii în acest sens?

      ianuarie 17, 2021 at 1:54 pm
      • Adrian Sarbescu Reply

        Nu am gasit studii in acest sens, dar de asta avem si ventilatie centralizata, pentru eliminarea compusilor VOC. Deci avem si solutie.

        ianuarie 17, 2021 at 4:50 pm
  • Vax Reply

    Cum poti lua de bune informatiile „servite” de cineva care nici macar corect romaneste nu este in stare sa scrie.

    februarie 9, 2018 at 4:27 pm
  • Aurel MICLEA Reply

    Este foarte buna daca este corect facuta(cu proiect). Pentru condens, se recomanda ventilare cu recuperare de caldura la TOATE cladirile. Dar cum toata lumea este intr-o competitie „pretul cel mai mic”, cu siguranta sunt mii… de lucrari „chici”. Majoritatea constructorilor, daca au un ” meserias” (nu conteaza domeniul), care zice ca „stie” si electrice, sanitare, incalzire, etc. va face aceste lucrari, iar beneficiarul, va plati ponoasele….

    februarie 28, 2018 at 7:23 am
  • paula Reply

    deci…se merita sa iti faci incalzire in pardoseala? Eu pe viitor vreau sa incep sa imi proiectez instalatia de caldura. Ce ma sfatuiti?

    iulie 9, 2018 at 3:03 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      Da, este o alegere buna, dar cel mai bine este sa o proiecteze un specialist.

      iulie 12, 2018 at 11:04 pm
  • popa catalin Reply

    buna ziua
    ma intereseaza cat ar costa incalzirea in pardosela numai pentru living 70 mp cu toate materialele de preferinta calitate premium
    multumesc

    august 8, 2018 at 2:42 pm
  • Drobotă marinela Reply

    Eu am inclazire in pardoseala de 4 ani la amprenta de 84mp cu 2 nivele insa la etaj apa nu aj suf de calda atinga temp dorita de mine am setat temp apei in centrala la 55 grade in speranta ca voi putea ridica temp si la etaj este prea mult oare?

    ianuarie 6, 2019 at 12:14 pm
    • Adrian Sarbescu Reply

      In principiu e ok, depinde foarte mult cum este realizat sistemul

      ianuarie 6, 2019 at 12:47 pm
    • Petru Reply

      Seteaza cebtrala la 65 si termostatul de la incalzire la la 40 . Surplusul se va duce sus

      ianuarie 11, 2021 at 9:43 am
  • Marius Cristian Reply

    Buna seara!sper sa gasesc pe acest blog un raspuns la problema instalatiei de ip: casa caramida porotherm cu izolatie ext de 10cm,P+M,neincalzita in ultimii 4 ani. Instalatia de ip compusa din circuite mari(aprox.80ml fiecare) si mici(30-45ml),pozate pe plasa si extrudat,sapa aprox.5cm.Circuitele sunt racordate la distribuitor cu debitmetre pe tur(7 panouri) si distribuitor cu actuatoare pe retur.Sistemul este racordat direct la CT prin condensare de 30kw,fara GPA,instalatorul neconsiderand necesar acest lucru pe motiv ca centrala duce „lejer” P+M.Pe tur am 45°(atat e setat din centrala) iar pe retur 35-37°C. La nivelul pardoselii(gresie) am 25-27°C.Mansarda este „izolata” de Parter cu un perete de expandat de 5cm intrucat este neincalzita. Problema ar fi: 1.la parter,in cele 12 zile de functionare am maxim 22°C..se poate datora faptului ca mansarda este neincalzita? 2.Sistemul este in regula asa cum este?Nea’Gica instalatorul nu vrea sa auda de pompe chiar daca debitmetrele imi indica max 1l/min,bypass-ul in cazul in care circuitele sunt inchise nu este necesar pe motiv ca centrala citeste temp pe tur prin senzorul sau si opreste singura pompa cand ajunge la 45°

    februarie 3, 2019 at 10:41 pm
    • Sarbescu Adrian Reply

      Salut, temperatura pardoselii este ok, in principiu mai poti ridica cateava grade, dar asta inseamna mai degaraba ca ai o problema de izolatie/etasare, e greu de spus fara viza la fata locului. Nu stiu despre ce suprafata este vorba, ar fi bine sa adaugati o pompa suplimentara mai mare, dar fara grup de amestec. Puteti sa mai asteptati o perioada pana se mai incalzeste casa. By pass-ul nu se mai poarta, puteti lasa un circuit sau doua deschise cu acelasi efect sau puteti lua o automatizare care sa opreasca centrala si pompa acesteia. Pompa din centrala nu se opreste niciodata atat timp cat nu este oprita de un termostat, se opreste doar gazul cand depaseste temperatura setata, daca toate circuitele sunt inchise pompa nu are unde sa mai pompeze.

      februarie 4, 2019 at 6:37 pm
  • Marius Cristian Reply

    Buna seara si multumesc mult pentru raspuns! Intr-adevar,faptul ca etajul nu este incalzit,afecteaza foarte mult temperatura de la parter. Suprafata parterului este 76mp, iar a etajului,la fel. Ca o consecinta a celor 16-17°C de astazi ,etajul s-a incalzit putin iar temperatura de la parter a trecut de 26 grade. Este clar ca va trebui sa incalzesc casa integral. Referitor la sistemul de incalzire, am lasat,asa cum ati spus,circuitul baii pe direct. Deasemenea ,am discutat si cu un alt instalator astazi,acesta propunand ca solutie, o butelie de egalizare cu 2 circuite,pompa de recirculare pe fiecare circuit si automatizare pt actuatoare/pompe/centrala

    februarie 4, 2019 at 7:37 pm
  • Mihai Reply

    Buna ziua,
    As vrea sa stiu daca se poate pune incalzirea in pardoseala deasupra parchetului vechi. Mentionez ca este parchet masiv si daca scot tot pana la placa, am o diferenta de nivel de 13 cm pe care trebuie sa o umplu apoi cu altceva. As scuti multe zile de lucru si bani daca as pune direct peste dar nu stiu daca nu apar alte probleme.

    Multumesc

    februarie 19, 2019 at 11:36 am
    • Sarbescu Adrian Reply

      Teoretic se poate dar nu cred ca o sa iasa o lucrare buna pe termen lung, preferabil este sa scoti tot pana la placa de beton. Poti pune polistiren extrudat ca sa acoperi diferenta de grosime si in plus ai si o izolatie mai buna.

      februarie 19, 2019 at 2:22 pm
  • Teodor felicia Reply

    Buna ziua ,avem o casa in constructie cu o amprenta la sol de 104 mp ,utili sunt 98 , 99, mp cssa este construita din termodul un sistem pereti intregi umpluti cu beton fluid ca sa nu se formeze goluri ,in fundatie sunt 10 cm de polistiren extrudat si dorim sa instalam incalzire electrica in pardoseala . Într-adevăr problema este praful, cei care aveti deja cum este cu praful am copil de 8 ani ,o mama deja bolnavă de astm bronsic exista riscuri de a ne îmbolnăvi?

    februarie 21, 2019 at 6:58 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu