Incalzire in pardoseala parchet sau gresie?

incalzirea in pardoseala parchet sau gresie

Incalzire in pardoseala parchet sau gresie?

De cand au aparut si pe la noi, sistemele de incalzire in pardoseala, s-a impamantenit ideea ca  incalzirea in pardoseala merge cel mai bine si este cel mai eficient cu finisajele reci, gen gresie, marmura, ardezie etc.

Ideea asta pre conceputa se transmite in continuare, la baza ei sta faptul ca gresia are un coeficient de izolare foarte slab comparativ cu parchetul. Astfel parchetul montat peste incalzirea in pardoseala are o rezistenta termica mai mare si reduce semnificativ din eficienta incalzirii in pardoseala.

Daca vrei sa scapi de dubii mai bine vezi aici de ce sa alegi un proiect de incalzire in pardoseala.

Deci, ce finisaj alegem pentru sistemul de incalzire in pardoseala, parchet sau gresie?

Rezistenta termica a unui material este data de grosimea materialului si de coeficientul de izolare termica lambda al fiecarui material. Aici vorbim de grosimi de 10 – 14 mm, deci rezistenta termica a celor doua materiale in realitate este foarte apropiata, pentru ca grosimea lor este foarte mica.

Nu vreau sa intru in detalii aprofundate, legate de ce eficienta ne-ar aduce sistemului nostru folosind un finisaj de gresie pentru sistemul de incalzire in pardoseala, fata de un finisaj de parchet.

Afirmatii de genu: e mai eficient cu 10 -15 % nu sunt fondate, pentru ca este foarte complicat in realitate sa faci acest calcul, aproape imposibil.

Exista softuri specializate, care pot calcula cu o oarecare precizie diferenta, dar pentru asta trebuie sa stiti inca din faza de proiectare ce fel de parchet sau gresie o sa achizitionati, trebuie sa stiti exact grosimea si compozitia sapei, tipul de adeziv si folie utilizat, asezarea tevilor, izolatia casei, etc.

Un singur centimetru de sapa in plus peste sistemul de incalzirea in pardoseala modifica toate calculele.

Practic, recomandarea mea este sa alegeti finisajul in functie de preferinta. In oricare varianta de parchet pentru incalzirea in pardoseala, ca este parchet laminat, parchet stratificat sau masiv trebuie sa aveti grija la umiditatea sapei, poti vedea mai multe detalii la Care sunt cele mai frecvente greseli la incalzirea in pardoseala?

In realitate, se pot observa mici diferente de temperatura la suprafata finisajului, intre parchet si gresie de 0,5 – 1 grad. Acest lucru inseamna ca rezistentele termice sunt foarte apropiate si nu ar trebui sa ne facem probleme legate de alegerea finisajului.

Oricum, daca inca nu v-am convins puteti alege oricand o gresie cu aspect de parchet pentru incalzirea in pardoseala

Share this post

Comments (6)

  • Ene Marian Reply

    Da acum e mai simplu de facut alegerea

    octombrie 26, 2017 at 8:40 pm
    • Adrian S Reply

      Ok

      octombrie 26, 2017 at 8:41 pm
  • Vasile Reply

    Am cumparat o casa ce avea incalzirea in pardoseala,suprafata utila circa 140 m ,patrati..in dormitoare am pus parchet,pe holuri ,bai ,bucatarie si living gresie..am 2 distribuitoare ,cu 8 iesiri,,parter si etaj…am o centrala prin condesare Ariston de 30, …am chemat diferiti instalatori de centrale si mesriasi ce se ocupa cu montare incalzire podea sa-mi dea drumul la apa in instalatie si sa faca probe incalzire si apa menajera…am platit degeaba….dupa o zi ,nu s-a incalzit sapa…centrala facea ca dracu…era data la 50 grade…35 de secunde functiona centrala,cu flacara,dupa care 4 minute nu mai functiona…….ciclul repetandu-se la nesfarsit cosumand gaz ,dar fara eficacitate,mergand in gol fara sa incalzeazca sapa,deci plateam degeaba…intreb in stanga ,in dreapta ,aduc meseriasii pulii,aduc omul ce mi-a vandut centrala,oameni ce spun ca sunt meseriasi si iau o gramada de bani…unii spuneau sa pun 2 grupuri de amestec pe distribuitoare cu pompe de recirculare si termometre de caldura,ca altfel nu se poate,altii sa pun un calorifer pe instalatie,la ce-mi spuneau idiotii astia ma costa in jur de 4500 lei,grupurile de amestec cu pompe,mici modificari si manopera…degeaba le spuneam ca centrala este prin condesare si nu are nevoie de grup de amestec,acest lucru se face la centrale pe lemn sau alt combustibil,unde apa vine cu temperatura ridicata si e nevoie de stabilizare…sa nu depa seasca o anumita temperatura…ei o tineau una si buna..m-am suparat si am inceput sa ma documentez pe internet pe toate saiturile interne si externe,deoarece eram afon in acest domeniu…meseria mea fiind de politist…dupa vreo 2 saptamani de studiu am gasit pe niste situri poloneze rusesti si din italia mai multe explicatii….am facut legatura intre anumite explicatii si m-am apucat sa- rezolv problema de unul singur…dupa circa o ora mi-am rezolvat problema…am stabilit ambientul la 21 de grade…centrala porneste perfect si dupa circa 0 ora si 45 minute dupa ce incalzeste sapa si se ajunge la 21 de grade se opreste….cand temperatura coboara sub 21 de grade ,centrala reporneste…vreau sa spun ca sunt foarte multumit,mai mult ca am rezolvat-o singur ,fara sa cheltui 4500 de lei dupa cum spuneau meseriasii pulii,care iau banii si daca nu functioneaza dau si alte idei de cheltuiala…oricum ecei meseriasi de 2 bani pe care ii cunosc i-am muit si le fac reclama proasta in tot orasul…daca aveti probleme puteti sa ma sunati la o ora decenta la 0752158113…dau sfaturi gratuit la cei ce au probleme de genul cum le-am avut…

    noiembrie 15, 2017 at 10:08 pm
    • Adrian S Reply

      Deci nu vreti sa ne spuneti care era problema?

      noiembrie 16, 2017 at 11:27 pm
  • Daniel Reply

    Am locuit timp de doua ierni (16 luni) in provincie, intr-o tara nordica. Proprietarul, avea si are o retea de captare a caldurii din sol, la adancimea de 2 metri, dispusa intr-o curte cam de 250 m x200 m. Evident, avea si are o pompa de caldura sol/apa.
    In casa in care am locuit, un apartament de doua camere, baie, hol, bucatarie, dormitor si living am avut pe jos doua tipuri de finisaje: piatra naturala de 2 cm grosime si parchet laminat de 10 mm.
    Montarea tevilor necesare caldurii s-a facut la 20 cm distanta. Grosimea betonului turnat deasupra instalatiei este de 10 cm. Inertia termica era de 40-48 de ore pentru incaperile cu piatra si perpetua pentru incaperile pentru parchet. Temperatura pe tur era de 37 de grade. Temperatura din sol, 9 grade celsius.

    In final, In camerele cu parchet, in aceste conditii, NICIODATA nu am avut peste 18,5 grade celsius iar in camerele cu piatra am avut 22 de grade celsius. Mai mult, in incaperile in care era parchet, INTOTDEAUNA am avut condens pe geamuri. In incaperile cu piatra, NICIODATA nu am avut condens. Temperatura exterioara nu a scazut NICIODATA sub 10 grade celsius. Suprafetele vitrate erau identice in toate camerele insa ca pondere din suprafata camerelor, erau mai mici in camerele cu parchet.
    La plangerile mele repetate, el, proprietarul, m-a condus in dormitorul lui, care era in alta zona a casei, mi-a aratat termometrul care arata 16 grade si mi-a spus: eu asa dorm, la tine este cald inca… Daca este prea cald, incepe sa te usture nasul pentru ca se usuca aerul. Ce inseamna prea? 20-21 de grade. Hm. Mie imi dardaiau dintii in gura. Am inghitit in sec si m-am intors in apartamentul meu. Acum m-am obisnuit cu 20 de grade. Noaptea. Si nu ma ustura nasul si umiditatea este OK.
    Sunt adevaruri si neadevaruri cele scrise in norme si normative. Dictate de propriul organism. Cu siguranta insa, tipul de finisaj ales, parchet sau gresie, iti dicteaza cati bani o sa platesti pentru incalzire.

    O casa din zona nordica a Europei, unde nu exista norme ci doar recomandari in materie de constructii in general si deci si la instalatii de incalzire, este construita in acest fel descris mai sus. Nordicii nu pun accent pe incalzire ci pe umiditatea aerului. Pe locul doi este incalzirea perceputa de organism. Daca mai pui si faptul ca NICIODATA in 4 ierni, temperatura exterioara nu a scazut sub -10 grade celsius ci doar „real feel”, pana la vreo -18 grade Celsius din cauza vantului, ajungi sa te intrebi despre ce este vorba cu COP si SCOP la pompele vandute in Romania. Hm. -25 de grade celsius, zubadan, COP 3.5. Fals. Dupa normative OK, dupa „real feel” fals. O pompa zubadan cu inverter de 8000 de euro poate avea un cop de 7 daca eu, beneficiarul, ma imbrac intr-un costum termic de calitate si dorm in el la o umiditate a aerului de 65{a859e45feac4840d772caeceb79366a89c5ac3c0925e782052cc1778d5ffaebd}. Daca stau in pielea goala pe parchet, COP va fi de 1 sau maxim 2. Daca am febra atunci COP va vi 0,5.

    Ca sa reglezi temperatura unei case incalzita prin pardoseala, la optimul perceput de organism, iti trebuie cel putin doua ierni daca ma intrebi pe mine. Asta daca nu bei frecvent vin rosu cu scortisoara. Normele si normativele nu pot fi aplicate 100{a859e45feac4840d772caeceb79366a89c5ac3c0925e782052cc1778d5ffaebd} din cauza propriei perceptii senzoriale. Parchetul, lemnul, reduc semnificativ senzatia de caldura dintr-o incapere. Cel mai bun finisaj intr-o incalzire prin pardoseala este cel ceramic, piatra naturala.
    Multumesc.

    noiembrie 7, 2018 at 1:04 am
    • Adrian Sarbescu Reply

      Si tot nu ne ati spus ce era mai important, ce izolatie avea cladirea unde locuiati?

      noiembrie 7, 2018 at 2:13 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu