Incalzire racire in pardoseala cu pompa de caldura aer apa

racire in pardoseala

Incalzire racire in pardoseala cu pompa de caldura aer apa

Tocmai am pornit sistemul de incalzire racire in pardoseala cu pompa de caldura aer apa la Proiectul Casa de Beton. Mie personal imi place foarte mult proiectul asta de arhitectura realizat de  Arh. Bogdan Gyemant-Selin.

Imi place minimalismul si faptul ca nu mai ai nevoie de finisaje, betonul, ramane aparent.

Casele din beton aparent sunt genul de case pentru care poti avea doar pareri extreme, fie iti plac fie nu.

Casa de Beton este realizata dintr-un beton usor, termorezistent, agregat cu scorie bazaltica. Materialul acesta are o rezistenta termica ceva mai buna decat o caramida eficienta. Din punctul meu de vedere un material destul de interesant dar cu performante modeste.

Cu peretii auto portanti de 45 de centimetri din beton a rezultat o casa mono material anti-pasiva. Adica iarna rece si vara cald.

Din ce este compus sistemul de incalzire racire in pardoseala cu pompa de caldura?

Sistemul este compus dintr-un termosemineu amplasat central la parter conectat la un boiler cu o capacitate de aproximativ 800 – 1000 de litri, tanc in tanc, cu o serpentina, amplasat la demisol.

Un sistem de incalzire in pardoseala de la Uponor, cu teava pentru incalzire in pardoseala de tip PE -Xa de 20 mm dispusa la pas de 15 cm, montata pe un sistem de plasa de buzau.

Casa initial a fost gandita sa functioneze cu un sistem de termosemineu cu incalzire in pardoseala cu acumulare de energie. 

In practica, sistemul de incalzire cu termosemineu nu este prea grozav pentru o cladire cu functiune, actualmente, de birouri.

Termosemineul este in realitate foarte ineficient din punct de vedere al arderii.

De asemnea cred ca, boilerul, din cauza spatiului a fost subdimensionat, pentru capacitatea termosemineului iar termosemineului ii trebuie taiat aerul, pentru ca arde prea repede, boilerul se incalzeste prea mult si tot asa.

O adevarata activitate de fochist la semineu. Partea dramatica este ca, la un moment dat, toata lumea pleaca de la birou iar  semineul nu se mai alimenteaza singur, a doua zi casa e dinou rece, inertia mare consum mare.

Momentan transferul termic este mai mare prin pereti si ferestre decat poate suplinii incalzirea in pardoseala. Practic este aproape imposibil sa ridici temperatura mai mult de 21 de grade, in momentul de fata, cand afara sunt temperaturi cu minus.

In sistemul acesta am integrat o pompa de caldura aer apa de 10 kW la 230 de V ce poate face si incalzirea si racirea.

Ce sistem de racire am folosit pentru aceasta casa?

Practic cu pompa de caldura aer apa putem sa injectam in sistemul de incalzire in pardoseala apa racita la 18 grade. Agentul termic din sistemul de tevi tinde sa se echilibreze din punct de vedere termic cu temperatura ambientala, deci introducerea unui agent termic racit automat va conduce la o racire a spatiului.

Prin acest fenomen se asigura o ambianta foarte placuta la parter.

La etaj lucrurile sunt putin diferite. Pentru ca nu exista o izolatie corespunzatoare temperatura este mai ridicata, aici confortul este la limita.

In configuratia actuala, iarna, pompa de caldura nu face fata extremelor, unde trebuie suplimentat cu termosemineul, dar mareste semnificativ confortul in sezonul intermediar si scade consumul de lemne.

Share this post

Comments (3)

  • Mihai Sebastian Baron Reply

    Ce vrajeli!

    august 21, 2017 at 5:36 am
    • Lucian Reply

      De ce ti se par vrajeli, Mihai? Sau de cand este considerata o vrajeala faptul ca subdimensionarea boilerului are efecte negative sau ca pompa de caldura nu face fata in mod corespunzator in momentul in care detii o casa cu etaj? Din punctul meu de vedere, Adrian, tot sistemul de incalzire prin pardoseala mi se pare cel mai eficient.

      Eu am comandat de la Total Heat si mi s-a parut ok, insa poti sa-mi oferi mai multe detalii despre producatorii pe care i-ai testat tu? Multumesc.

      octombrie 19, 2017 at 4:02 pm
  • Costica Apetrea Reply

    Va salut,
    Interesant articolul. Pe aceasta ideie,dar fara ajutorul unui arhitect sau inginer,am conceput o astfel de instalatie intr-o casa P+1E. Avand tot echipamentul,sant in cautare de instalator priceput si serios,pentru a finaliza aceasta lucrare. Foarte important este si o automatizare corecta a intregului sistem,care are inclus si o instalatie solara. Se pare ca va pricepeti,poate va intereseaza o cooperare?

    octombrie 27, 2017 at 3:40 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart:

Adrian Sarbescu